a) Co to jest flying finger i do czego służy.
b) Jak zachowuje się wasza prawa ręka w czasie blasta (grając na ridzie) to sa zwykłe jedynki na przemian z werblem ? Zauważyłem że darek z vesani gra tak jaby z akcentami... jak to jest.
Jak zachowuje się wasza prawa ręka w czasie blasta (grając na ridzie) to sa zwykłe jedynki na przemian z werblem ?
Wybaczcie za, zapewne dla was głupie pytanie, ale ciekawi mnie to: mam rozumieć, że grając blasty gra się na przemian werbel i np. ride jedynkami i do tego stopa przypadająca na każde uderzenie werbel/ride czy werbel/ride/stopa jednocześnie? Zamotałem troche, ale mam nadzieje, że zrozumiecie i ktoś odpowie mi na to pytanie
_________________ bursztynowy świerzop gryka jak śnieg biała...
to zalezy w jakim blascie...przy najnormalniejszym blascie kazda stopa przypada na ride....a werbel jest pomiedzy stopkami na 'i' mozesz tez zagrac to samo naprzemian rekoma ale zagrac nogami 16tki...wtedy masz na kazde uderzenie stopke...badz 16tki na nogach prawa reka werbel a lewa reka hh badz chinke akcentujac...jest tego w pyte
Wybaczcie za, zapewne dla was głupie pytanie, ale ciekawi mnie to: mam rozumieć, że grając blasty gra się na przemian werbel i np. ride jedynkami i do tego stopa przypadająca na każde uderzenie werbel/ride czy werbel/ride/stopa jednocześnie? Zamotałem troche, ale mam nadzieje, że zrozumiecie i ktoś odpowie mi na to pytanie
Blasty gra się rózne, w kształcie grzyba, cygara, jajowate i podłużne. Tak na poważnie to jest masa technik i sposobów, różne 'modele' blastu dają większe możliwości wyrazu artystycznego, mi się bardzo podobają rózne techniki blastów, jakie grał śp. Docent z Vadera. Wolne, szybkie, skomplikowane, proste, granie osobno stopa+ride/werbel bądź wszystkiego jednocześnie szesnastkami itd
kurde, ja tak nie umie Blanker jebiesz z palców ? Z palców raczej ciężko akcentować...
mozesz laczyc nadgarstek i palce - latwiej triolowe blasty akcentowac z palcow to fakt... ale inne spokojnie mozna. kwestia mocnego chwytu miedzy wskazujacym i kciukiem
_________________ ein volk, ein reich, ein union.
z kretynami nie dyskutuje, tym bardziej o polityce...
Witam!Ja mam pytanie takie:Jak sie nauczyć blastów tzn.przez (dzieki) jakim ćwiczeniom i poprostu jak ich sie uczyć.Jesli był taki temat to sory ale nie znalazłem.Z góry wielkie dzieki
A... jak gracie blasty na trioli ?? Ja gram jedna noga, teraz Ćwicze stopki lpp lpp lpp lpp i tak dalej. Jak gram naprzemiennie plp lpl plp lpl to wypadam z tempa ;P
Witam.
Ja tak posrednio do tematu mam pytanie: gram sobie niby juz jakies 1,5 roku, tymczasem od jakichs 4 miechow, ze wzgledu na temperature ogolnie panujaca (mam perke na strychu) oraz niekoniecznie zadowalajacy stan mojego szpaderskiego custom black fusion, cwicze glownie na padzie.
Oczywistym jest iz powoli zmierzam do blastow, jednakze martwia mnie moje rece: na dzien dzisiejszy jestem w stanie wyciagnac 300 bpm jedna reka tzn. osmeki grane w 150 bpm na metronomie. Niby wszystko ladine, tylko zauwazylem ze w lewej rece caly czas towarzysza mi delikatne ruchy nadgarstka, podczas gdy prawa wszystko robi palcami. Zeby tego bylo malo, kciuk i wskazujacy nie trzymaja sztywno palki ale mimowolnie takze sie ruszaja. Ponadto, nie moge wyjsc z przedzialu 150bpm - czy jestem zbyt zachlanny chcac napieprzac jak mistrzowie cwiczacy od lat, czy tez rzekome bledy przeze mnie zauwazone po prostu mnie powstrzymuja ?
Szanowni forumowicze, dopomozcie
Wiesz zazwyczaj przyjelo sie pisac w jakim tempie uciagniesz szesnastki a nie osemki, w pierwszej chwili mnie to zszokowalo ze predkosc 300 Cie nie zadowala
No ale do rzeczy, ja tam zadnym ekspertem odnosnie technik nie jestem ale moge napisac ze swojego doswiadczenia, ze w kwestii wyrobienia predkosci nie pozostaje nic innego jak tylko...i tu zakoczenie.... cwiczyc, cwiczyc, cwiczyc. Odnosnie tego ze w lewej rece nie pracuja same palce, przyjdzie z czasem a odnosnie trzymania palek, jest tyle technik ze poprostu najwazniejsze, zebys gral bez zbednych spin , nie ma zlotego srodka ze ta technika napewno jest dla Ciebie dobra a ta nie, kciuk obowiazkowo musi byc tak a nie inaczej. Tak samo jak ocena Twoich wynikow przez pryzmat czasu "ile grasz" jest troche abstrakcyjna, bo pytanie jak czesto przez te 1,5 roku grales? Jezeli grajac 10-godzin dziennie masz takie wyniki to faktycznie jest cos nie tak
Ja ten sam problem co Ty mialem swego czasu z nogami, na sile gonilem za predkoscia i w pewnym momencie wydawalo mi sie ze stanalem przed sciana, no ale zrobilem krok w tyl i teraz jakos leci, niekiedy krok w tyl oznacza 2 kroki do przodu
Dlugi post a niczego odkrywczego nie napisalem, no ale mam nadzieje ze choc troche pomoglem, powodzenia
Ostatnio zmieniony przez radlan Czw 08 Sty, 2009, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009
Odświeżam temat, gdyż...
Panowie znacie jakiś cudowny (lub też zwykły) sposób na zwiększenie wytrzymałości w słabszej ręce w trakcie grania blastów? Pytam gdyż jak jestem DOBRZE rozgrzany to mogę wyciągnąć przez około 3 sekundy 16-tkami w 115 BPM (lub jak kto woli 8-kami w 230). Jakieś rady?
spinasz, masz zly chwyt albo odkrecasz reke... ewidentnie robisz cos nie tak...
a co powiesz na 30 minut blastu prawie non stop ?
tak gralem jeszcze jak gralem intensywne koncerty z morthiferem...
_________________ ein volk, ein reich, ein union.
z kretynami nie dyskutuje, tym bardziej o polityce...
Ostatnio zmieniony przez blanker666 Czw 24 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009
Tak wiem, żałosny wynik, ale od czegoś trzeba zacząć czyż nie? Blanker, wiesz... nie chcę grać 30 minut blastu non stop, tylko właśnie aby robić takie krótkie wstawki blastami,no ale nie takie 3 sekundowe, tylko powiedzmy 10 sekund max.
Oki, jutro postaram się coś skleić.
asad1984
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010
Moim skromnym zdaniem blasty to wycwiczenie palców do potęgi do szybkich temp oraz nadgarstka. Ja cwicze nadgarstek w wolnych i sredniich tempach palce w szybkich. Palce zazwyczaj wiadomo jak cwiczyć ( nie kosić pałkeczką na boki po skosie ale grac prosto!) np 180 lewa reka przez pół godziny zaleznosci od potrzeby. Jesli chodzi o nadgarski to polecam wolne tempa z akcentami (dynamika ręki) Cwiczyc luźno ale solidnie. Polecam technikę Mollera naprawde to jest bardzo wazne pomaga w dobrych nawykach lewej reki (bo głównie o niej mowa) tutaj bardzo dobry link POLECAM
http://www.youtube.com/watch?v=aD1g3oONhXg
Tutaj Moeller wyjaśniony przez wspomnianego Jima Chapina (niestety zmarłego w zeszłym roku) mowi o paru rzeczach, które Toyster pominął, a bez których nigdy się tego nie zagra, lepiej też u niego widać jaką rolę spełniają poszczególne części ręki.