Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Co znaczy być zawodowcem?
Co znaczy być zawodowcem?
Autor Wiadomość
Shalaq

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010   

Bozzio do tego nie mieszaj, bo najwyraźniej nie znasz koncepcji jego instrumentarium.

aldi

Z jednej strony prosto, ale z drugiej pod muzykę, tak jak to Wooof, Shalaq no i ja piszę.

tutkaprof

Zapominacie chyba jeszcze o paru elementach, które cechują zawodowca.

Koleś, który nauczył się dobrze driftować swoim 18-letnim VW Polo NIE JEST zawodowcem.
Ktoś, kto pięknie śpiewa przy goleniu, też nie jest zawodowcem.
I nie jest zawodowcem, ktoś, kto cały czas poświęca na układanie puzzli i układa puzzle najszybciej w okręgu.
W szczególności: inżynier mechanik, który uzyskał dyplom studiów z wyróżnieniem, ale nie znalazł pracy jako inżynier tylko zajął się grą na perkusji, NIE JEST zawodowym inżynierem - to chyba jasne, nie?

Zawodowiec musi opanować jakąś umiejętność, to fakt, ale dodatkowo:
1. Musi to być umiejętność, którą ktoś chce kupić.
2. Zawodowiec musi umieć tę umiejętność sprzedać.

Dlatego darujcie sobie żałosne opowiastki o "piwnicznych zawodowcach". W najlepszym razie to mogą być osoby mające umiejętności na poziomie zawodowym. Do statusu zawodowca jednak jeszcze im nieco brakuje.

Anarchismo 
Cowboy From Hell

tutkaprof napisał/a
Musi to być umiejętność, którą ktoś chce kupić.

trochę wcześniej użyłem podobnego określenia.

tutkaprof

Anarchismo napisał/a
tutkaprof napisał/a
Musi to być umiejętność, którą ktoś chce kupić.

trochę wcześniej użyłem podobnego określenia.

No i właśnie dokładnie miałeś rację. Zawodowiec to ktoś, kto ZARABIA i tyle. Taksówkarz jest zawodowcem. Nie musi umieć akrobacji ani startować w rajdach. Umie tyle, żeby nie spowodować wypadku i dość.

Tak samo perkusista musi jeszcze umieć współpracować z ludźmi, musi być kontaktowy i umieć poruszać się w środowisku i być rzetelny, nie spóźniać się, nie przychodzić na próby zaćpanym, radzić sobie w różnych sytuacjach muzycznych i nie powinno mu walić z mordy. I to i tak za mało. W 99.9999% przypadków natomiast nikogo nie interesuje, czy umie wycisnąć 1115 bpm, bo to umiejętność po prostu nieprzydatna w tym zawodzie.

maciekomis
Keepin' it simple

Ameryki to tu nikt nie odkrywa :)
tzn. może komuś się oczy otworzą.

Anarchismo 
Cowboy From Hell

U nas jest w ogóle problem z trzymaniem się definicji. Tak z definicji wynika jasno ten jest zawodowcem, kto czerpie z swojej roboty kasę i koniec pieśni. A ludzie się będą spierać do usranej śmierci, bo poszerzają znaczenie tego słowa. Każdy dodaje co innego i stąd są potem spory, bo każdy rozumie to słowo troszkę inaczej.

W muzyce przyjęło się stosować podział na 3 kategorie.

Amator Hobbysta Profesjonalista (zawodowiec)

Patrzcie jaki banał a ile kłótni... tak ameryki nikt nie odkrywa a może jednak?? widząc po tym co dzieje sie na forum.

maciekomis
Keepin' it simple

Może po prostu są ludzie, którzy nie mogą zaakceptować tego, że zawodowcami nie są? :)

YelloW_EyE 
Rowan

Bozzio to cieć, co do tematu, jest wielu perkusistów, którzy mają ogromne umiejętności i (mogę powiedzieć, że to zawodowi pałkerzy) mimo tego nie żyją z grania, np. Marek Wituszyński z Czaqu albo Kuba z Big Fat Mamy.

Meinl

szymv

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zawód

nie zarabia - nie zawodowy.

Uycha

YelloW_EyE napisał/a
Bozzio to cieć, co do tematu, jest wielu perkusistów, którzy mają ogromne umiejętności i (mogę powiedzieć, że to zawodowi pałkerzy) mimo tego nie żyją z grania, np. Marek Wituszyński z Czaqu albo Kuba z Big Fat Mamy.

Tak głównie przyglądam się tematowi, bo ciekawie śledzi się domorosłą filozofię semantyczną i wytaczanie wojny słownikowi języka polskiego, 'bo ktoś inaczej to czuje'. Ale przy tym kwiatku poległem. :D Zamiast obrażać się na świat, że promuje cieciów i kwadraty poćwiczcie jedynki (w tempie przynajmniej bydgoskim) i wyjdźcie ze swoją grą do ludzi. Po takiej rewolucji Agnieszki Trzeszczak i inne terybozje wymiękną, ale oczywiście wielkie sceny pozostaną niedostępne. Bo to wszystko układ, znajomości i trzeba dawać dupy i kręcić pałkami.

Przed monitorem każdy jest zajebisty, za bębnami wyglądałoby to inaczej.
Ostatnio zmieniony przez Uycha Czw 23 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

muffin man
mikirurka.kom

YelloW_EyE napisał/a
Bozzio to cieć,

Rozwiń myśl zanim poddam cię torturom. Bo może coś źle zrozumiałem

http://www.youtube.com/watch?v=aFIMWRXWY90

Wooof

muffin man napisał/a
YelloW_EyE napisał/a
Bozzio to cieć,

Rozwiń myśl zanim poddam cię torturom. Bo może coś źle zrozumiałem

The torture.
The torture never stops.

mpb

tak, Zappa starannie dobieral sobie wylacznie cieciow do zespolu

klima 
Almighty of forum!

YelloW_EyE napisał/a
Bozzio to cieć

rowan, ty chcesz contest na zlote usta wygrac?

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

kubawe 
Forumowy Oszołom

YelloW_EyE napisał/a
Bozzio to cieć

Bo nie potrafi szukać informacji w wiki aby odpowiedzieć w quizie? Bo nie onanizuje F5 nas stronie? Bo nie gra w... cholera nawet nie wiem jak się ten Twój garażowy zespół nazywa. Rowan, Twój przydomek forumowy świetnie do Ciebie pasuje, niezły komik z Ciebie.

Co do całego tematu to widzę, że na forum kilka osób obrosło w piórka tak, że żaden z wymienionych profesjonalnych muzyków nie robi na tych osobach wrażenia.
Pisząc personalnie, Blanker, ja się przyzwyczaiłem do tego, że grasz blasty, piszesz o blastach, widzisz wszędzie blasty, ale tego, że nie akceptujesz niczego poza nimi to nie rozumiem kompletnie. Muzyka na SZCZĘŚCIE nie obraca się w okół metalu i 16stek. Pisząc, że A.T. gra kwadraty etc. ośmieszasz się. Chcesz mówić o zawodowstwie, spoko, czemu Cię nigdzie nie ma? Czemu nie jeździsz po Europie, Stanach, nie widać Cię, nie prowadzisz warsztatów, nie uczysz tych cudownych blastów? Ano dlatego, że do profesjonalisty Tobie jeszcze daleko, na pewno bliżej niż mnie, ale ja nie obrastam pierzem, nie piszę tylko o swingu, nie krytykuję innych perkusistów tudzież perkusistek, którzy są dużo, dużo lepsi ode mnie. Ty zaś emancypujesz swoją gburowatość na tle forum krytykując wszystko (co nie jest związane z metalem). Ja nie wiem, słuchasz czegoś poza tym? Starasz się poszerzyć horyzonty w jakimkolwiek innym kierunku/gatunku poza metalem? Jeśli nie, to jesteś po prostu ograniczony ze związanymi rękoma, vulgo w kaftanie bezpieczeństwa. A może to ja jestem ograniczony, bo nie jaram się blastami, "nakurwem", metalem et cetera?

Jeżeli chcesz mi powiedzieć, że moje brwi gnojka nie dorastają Tobie do podeszwy, że gówno wiem o scenie, muzyce i w ogóle mam spierdalać stąd, bo to Polskie forum, a ja siedzę na emigracji (już mi ktoś to kiedyś powiedział), to sobie po prostu daruj. Wiem, nagrałeś ileś tam płyt, ileś tam koncertów nagrałeś itd. Ale z kim te płyty nagrywałeś i gdzie te koncerty grałeś? W sławnych już "bydgoskich piwnicach" razem z innymi "bydgoskimi metalowcami"?

YelloW_EyE 
Rowan

Bozzio to cieć bo ma zestaw nie wiadomo jak wielki, 100 tomów, 300 talerzy milion pedałów do obsługi, i po obejrzeniu kilku filmików na których pokazuje swą grę, mogę stwierdzić, że to ciec, gra nudna w której nic się nie dzieje. Słyszałem w jednej wypowiedzi, że chce grać melodię na bębnach i nie da razy z 3 tomami. Perkusja nie jest instrumentem do grania melodii tylko rytmu.

Meinl

klima 
Almighty of forum!

YelloW_EyE napisał/a
Bozzio to cieć bo ma zestaw nie wiadomo jak wielki, 100 tomów, 300 talerzy milion pedałów do obsługi, i po obejrzeniu kilku filmików na których pokazuje swą grę, mogę stwierdzić, że to ciec, gra nudna w której nic się nie dzieje. Słyszałem w jednej wypowiedzi, że chce grać melodię na bębnach i nie da razy z 3 tomami. Perkusja nie jest instrumentem do grania melodii tylko rytmu.

rowan - autentyk, postaram sie to wkleic jutro to podsumowania zlotych ust...uwazalem Cie za ogarnietego, ale tutaj przebijasz wszystkie rekordy z katem na czele...

ty w ogole wiesz jaki zamysl muzyczny ma bozzio? sluchales plyt fantomasa np? przeciez on tego zestawy uzywa caly czas, wszystkie elementy chodza...

perkusja nie jest do grania melodi! absolwenci szkol muzycznych, uczniowie tez! chrzanic marimbe, ksylofon, cymbaly! przeciez nie mozna grac melodii!

rowan prosze Cie, nie osmieszaj sie wiecej...

kubawe 
Forumowy Oszołom

YelloW_EyE napisał/a

Hahahaha!
To jak będę mieć tira i będę nim jeździć do pracy, to też będę cieć, bo mam taki duży samochód?
"Po obejrzeniu kilku filmików..." Znowu się ośmieszasz. Ile płyt z jego grą słyszałeś? Na ilu warsztatach byłeś? Na jakim jesteś poziomie muzyczno-perkusyjnym aby jeździć po profesjonalnym perkusiście?
"Perkusja nie jest instrumentem do grania melodii tylko rytmu."
Tak właśnie myśli ktoś ograniczony, ktoś to chce tłuc 4/4, nie wychylać się, nie kombinować, nie eksperymentować z czymkolwiek, nie brać udziału w rozwoju. Nie mam słów, ręce mi już opadają.

mpb

brak slow.... powiedz mi ze tu nic sie nie dzieje http://www.youtube.com/wa...feature=related albo tu http://www.youtube.com/watch?v=1ezomnUu_BQ
wydaje mi sie, ze poprostu nie potrafisz docenic tego ze on gra kompozycje, a nie solowki z milionem mlynkow, paradidlisridli powpierdalanych gdziekolwiek zeby narobic halasu.
YelloW_EyE napisał/a
Perkusja nie jest instrumentem do grania melodii tylko rytmu.

A rower jest tylko do jezdzenia prosto....
Rozumiem, ze styl Bozzia moze sie komus nie podobac, ale zeby takiego wirtuoza od razu od cieciow wyzywac... zenada

muffin man
mikirurka.kom

YelloW_EyE napisał/a
Bozzio to cieć bo ma zestaw nie wiadomo jak wielki, 100 tomów, 300 talerzy milion pedałów do obsługi,(...)

Cieciujesz po obejrzeniu obecnych projektów Bozziego, których pewnie nie rozumiesz, więc uważasz to za gówno. Brawo.

Anarchismo 
Cowboy From Hell

naród jak zwykle skłócony. zamiast brać się do roboty.

YelloW_EyE 
Rowan

perkusja mam na myśli zestaw a nie marimbę, ksylofon na tych instrumentach można grać melodię. Perkusista nie powinien być ograniczony, często zwracam uwagę podczas słuchania muzyki na melodię, wokal, brzmienie poszczególnych instrumentów i całości, który instrument co gra, na wszystko.

mpb 1. filmik rzeczywiście Terry gra groova ale 2. do mnie nie przemawia, nie podchodzi mi takie granie.

Kuba co się tak irytujesz ?? Blanker po prostu kocha metal i tyle. Jest kilka osób w muzycznym świecie, których twórczość mi się od początku do końca nie podoba.

Klima jeśli tak ludzie zdecydują to bardzo proszę.

Meinl

muffin man
mikirurka.kom

YelloW_EyE napisał/a
Perkusista nie powinien być ograniczony

No właśnie. TB jest tego najlepszym przykładem

Wooof napisał/a

The torture never stops.

Słyszałem plotkę, że Franek sam w pojedynkę nagrał Zoot Allures, a Terry i reszta to tylko figuranci na kopercie. Ale to pewnie jeden z dowcipów FZ.

Shalaq

Wysłany: Pią 24 Gru, 2010   

Aby zakończyć offtop (BTW PANIE MODERATORZE!!!11!! Świetny motyw na osobny temat proszę szybko go wydzielić bo jest fajny, tzn granie melodii na bębnach).

Popatrzcie sobie na Maxa Roacha- ten to dopiero melodyjnie grał i to na jakim secie! Jak pisałem kiedyś w Perqsji- warto chociaż znać szkic melodii (tzn czy idzie w górę i w dół, jej frazowanie itp) żeby to oddać jakoś za pomocą zestawu. Inni muzycy Cię pokochają za to.

wAve

Dokładnie. To samo robił Elvin Jones i paru innych cieciów... ;)
Ostatnio zmieniony przez wAve Pią 24 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

kfadrat

ja mysle, ze niektorzy piszacy w tym temacie powinni otrzymac karnego kutasa za hujowe myslenie.

Bolek361 
VersusDrummer

granie melodii na bębnach - http://www.youtube.com/wa...feature=related

moze w mniejszym stopniu niz bodzio, ale tez fajnie. Neil Peart drummer legenda, tomas haake sie nim kiedyyyys jarał.. nie wiem co ma w sobie te solo, ale chce sie go słuchac:)

hybryda perki akustycznej z elektroniczna:)

YelloW_EyE 
Rowan

a według mnie barany z czarnym awatarem, nie powinni się odzywać bo drogi Kfadracie jesteś zwykłym chamem, twoje wypowiedzi nic nie wnoszą do tematu, w każdym poście kogoś obrażasz, mnie obraziłeś już po raz kolejny i nie wiem dlaczego ?

Shalaq ma rację załóżcie temat o graniu melodii na bębnach i będzie po sprawie, bo zeszliśmy z tematu.

Meinl

kfadrat

uderz w stol a nozyce sie odezwa.

azzaron

Bolek361 napisał/a
granie melodii na bębnach - http://www.youtube.com/wa...feature=related

W "Anatomy of a drum solo" jest to pokazane również od kuchni :)

maciekomis
Keepin' it simple

YelloW_EyE napisał/a

mysle ze powinniscie dzwonic na 999 bo mi za sekunde serce padnie od śmiechu!

myśle, że yellow eye juz wie ze jest spalony na życie na tym forum :)

kubawe 
Forumowy Oszołom

YelloW_EyE napisał/a
Kuba co się tak irytujesz ?? Blanker po prostu kocha metal i tyle. Jest kilka osób w muzycznym świecie, których twórczość mi się od początku do końca nie podoba.

Ja słucham jazzu, kaleczę grając jazz, słucham jazzu itd. Ale to nie znaczy, że nie posiadam szacunku do innych muzyków. Blanker zaś widzi metal i nic poza nim.
Irytuję się, gdy ktoś kto gra kilka lat pieprzy herezje w stylu "Bozzio to cieć"...

maciekomis napisał/a
myśle, że yellow eye juz wie ze jest spalony na życie na tym forum

A ja myślę, że Ty powinieneś zostać spalonym za tego hata. którego sprzedawałeś i wcisnąłeś komuś robiąc tym samym kogoś tam w bambuko podrabiając bodajże napisy. Za taki przekręt powinieneś zostać z miejsca wyrzucony z forum.

maciekomis
Keepin' it simple

kogoś, komuś, napisy
ha, nawet nie wiesz o czym mówisz :)
Ostatnio zmieniony przez maciekomis Pią 24 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

klima 
Almighty of forum!

maciekomis napisał/a
myśle, że yellow eye juz wie ze jest spalony na życie na tym forum :)

spokojnie, ja, kubu i pewnie jeszcze pare innych osob pamieta o Twoim przekrecie i o tym, jak przez rok forum unikales bo ludzie tutaj wiedzieli co sie dzieje...to, ze czesc o tym zapomniala nie znaczy, ze ja zapomne, akurat do akcji na forum pamiec mam...

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Co znaczy być zawodowcem?