Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Domowe Studio Nagrań / Homerecording (Video New 31 01 11)
Domowe Studio Nagrań / Homerecording (Video New 31 01 11)
Autor Wiadomość
GRANIT

Wysłany: Pon 16 Mar, 2009   Domowe Studio Nagrań / Homerecording (Video New 31 01 11)

Witam !

Ciekaw jestem Waszych opinii nt nagrywania perkusji w warunkach domowych , chodzi o to jaki polecacie sprzęt i inne porady , przymierzam się do czegoś takiego i nie wiem od czego zacząć i jak to wszystko skonfigurować i dopasować do siebie. Zastanawiam się nad zakupem poniższych urządzeń i ich spasowaniu do siebie - doradźcie.

Mikser : BEHRINGER XENYX 2222FX http://sklep.fabrykadzwie...w-Studyjny.html

Zestaw Mikrofonów : SAMSON 7KIT http://pro.megamusic.pl/p...o_perkusji.html

Komputer PC już mam ;-) Athlon XP 2000 (zegar 1,66) , Pamięć RAM 1 GB , dysk twardy 80 GB + zewnętrzny 500 , System WIN XP , karta dźwiękowa SoundBlaster Live 5.1

Program Cubase LE ( nie wiem czy można gdzieś go odzielnie kupić lub ściągnąć) lub inny jaki ?

Kable mikrofonowe : w miarę dobre 3 metrowe ? - mikser i komp będą w tym samym pomieszczeniu - muszę obsłużyć wszystko sam :mad:

Do ewentualnego odłuchu :mrgreen: Wierza SONY MHC-NX1 (jakiś krótki opis znalazłem na https://ssl.allegro.pl/show_item.php?item=545307988

Słuchawki mam :-) dosyć dobre zamknięte Sehneiser

Generalnie rzecz ujmując chcę nagrywać perkusję w domu na 7 mikrofonach (zestaw jak powyżej) na komputer PC. Chciałbym robić np dobrze brzmiące DrumCovery razem z podłożeniem Video (Video to raczej oddzielna bajka a może da się z miksera podłączyć bezpośrednio pod wejście mikrofonowe w kamerze i wszystko ok się nagra - kamera Samsung VP-D20). Czyli jeśli idzie o program do nagrywania to muszę mieć możliwość nagrania ścieżki mojej perkusji i nałożenia jej na oryginalny utwór , najlepiej jakby się nagrywało w czasie rzeczywistym tzn widzę ścieżkę oryginalnego utworu na komputerze , słyszę to na słuchawkach i nagrywam w tym samym casie ścieżkę bębnów , czy jest to możliwe do zrobienia w powyższej konfiguracji sprzętowej i w jaki sposób ? :roll:
Oczywiście chcę mieć możliwość nagrywania innych instrumentów i składania ich w jeden utwór tzn, najpierw np nagrywam perkusję , później gitarę , bas , wokal - tu raczej chodziło by o polecenie jak myślę dobrego i taniego programu ale też chodzi o możliwości sprzetowe tzn zeby słyszeć to co puszczam z kompa na słuchawkach i dogrywam do tego perkę , gitarę itp. (oczywiście z metronomem z programu)

Jeszcze jedna sprawa karty dźwiękowej czy ją zmieniać czy nie i czy w ogóle komputer/program będzie z niej korzystał skoro ten mikser podłącza się za pomocą przejściówki na USB :roll: , a moze podłączyć bezpośrednio do karty ? :shock:

Nie wiem czy jasno to wyjaśniłem , w razie czego bede precyzował o co mi chodzi bo temat jest dla mnie ważny :idea: Na całość mogę przeznaczyć około 3000 PLN :cool:

Pzdr
Ostatnio zmieniony przez GRANIT Pon 31 Sty, 2011, w całości zmieniany 8 razy  

Michu

Wysłany: Wto 17 Mar, 2009   

W tej cenie Alesis IO 26+jakies majki. :razz: Wybacz ale teraz nie mam więcej czasu aby odpowiedziec :cry:

jezyor

Michu ma rację

nie kupuj Behringera, on jest na usb co uniemożliwi Ci realizację nagrań wielośladowych - zbyt mała przepustowość łącza usb.
IO|26 alesisa jest na fire wire i tu spokojnie pociągniesz naraz 8 śladów.
majki samson na początek wystarczą

Cubase LE też powinien, co prawda słyszałem, że wersja LE umożliwia zapis na raz tylko 4 śladów, ale chyba chodzi o 4 ślady stereo czyli tak czy inaczej 8 mono - więc da radę.
miałem ten zestaw i na nim nagrywałem. było OK.

karta dźwiękowa jest bez znaczenia bo IO|26 jest zarazem kartą więc nie ma problemu. sprawdź tylko czy komp jest wyposażony w złącze FW. jeśli nie - dokup kartę - kilkadziesiąt zet.

powodzenia

GRANIT

Rozumiem , że w tym Alesisie spokojnie się podepnę w słuchawkach i będę słyszał to co idzie na kompie ze ścieżki na Cubase LE ? i będę mógł równolegle nagrywać z tych 7 mikrofonów ? Jeżeli tak to czy będą to poszczególne ścieżki z każdego mikrofonu czy jeden zebrany syganał ?

jezyor

tak będziesz słyszał i nagrane ścieżki i to co nagrywasz.(dowolna konfiguracja tworzenia odsłuchu)

oczywiście do 8 śladów niezależnych czyli np: 1. db, 2. sd, 3,4,5 tt, 6,7 over, 8. hi-hat

GRANIT

no to extra właśnie o to mi chodzi , musze sprawdzić jeszcze ten Cubase LE czy można nagrywać więcej ściezek tzn czy można dogrywać więcej ścieżek bo jednorazowo wystarczy mi tylko z tych mikrofonów , natomiast poźniej chcę dograć inne instrumenty i czy można edytować w nim oryginalny utwór np. z mp3 (do drumcoverów) ?

[size=9][ Dodano: Wto 17 Mar, 2009 ][/size]
ty jezyor posiadasz chyba taki sprzęt gdzieś kojarzę z forum nawet chyba nagranie z jakąś gitarką ?

to jest też ciekawe rozwiązanie chyba : http://sklep.fabrykadzwie.../KORG-D888.html

jezyor

możesz dogrywać, oczywiście, niemal w nieskończoność, ile Ci sprzęt uniesie :)
sam nagrywałem ok 20 ścieżek

jak z edycją mp3 nie mam pojęcia, nie robiłem niczego takiego

sprzęt miałem - sprzedałem, czekam na nowy

recorder jak ten z linka jest fajny bo mobilny, ale o wiele lepiej pracuje się na dużym ekranie, a najlepiej na 2 monitorach :)

GRANIT

ok, ale właśnie jestem ciekawy czy mogę podłączyć np mp3 do tego interfejsu slyszec ja i nagrywac i mp3 i bebny ? a tak btw jaki sprzet aktualnie kupujesz i dlaczego sprzedales alesisa ?

jezyor

możesz, w ramach 8 śladów.
ale wygodniej jest wrzucić kawałek jako ścieżkę i grać do niej nagrywając bębny a potem sobie fajnie pomiksować :)

kupuję też alesisa ale multimix 16 też na fw.

GRANIT

też szukałem tego multimixa 16 fw ale nigdzie nie znalazłem :-( bo jakoś bardziej pasował by mi mixer niż interfejs :idea:

coś podobnego do multimixa alesisa na fw http://sklep.fabrykadzwie...r-Studyjny.html

Purzyk

Wysłany: Sro 18 Mar, 2009   

Bardzo prawdopodobne ze bede sprzedawal alesisa 16 na firewire za jakies 2 tygodnie

jak Ci sie nie spieszy to sie dogadamy jakos

GRANIT

Wysłany: Sro 18 Mar, 2009   

prześlij mi jakieś fotki na maila , jak długo go użytkowałeś (koncerty , studio , próby) i dlaczego sprzedajesz ? podaj cenę .

lib

Wysłany: Czw 19 Mar, 2009   

O a ja sie przy okazji podłączę pod temat co by nowego nie zakładać.

Mam w planach zrobienie czegoś takiego:
Założyć na gary naciągi siateczkowe, otriggerować, i :
podłączyć pod mixer z kartą muzyczną i pod firewire do kompa o ile to możliwe bez modułu no i nagrywanie brzez cubase i ezdrummer.

Teraz tak, Czy potrzebuje do tego moduł perkusyjny, czy wystarczy mixer?
Czy można w jakiś sposób otriggerować blaszydła ?

Qbs

o ile sie nie myle to musisz miec jeszcze cos co skonwertuje Ci sygnal podawany przez trigger na sygnal midi, tak zeby to Cubase zrozumial
It is a physical experience as real as any other.

lib

a Triggery można podpinać zamiast padów do modułu?

Michu

Tak można. Aby nagrywać w midi potrzebujesz albo modułu albo czegos a la Alesis I/O trigger czy jakos tak. Jest tez cos takiego jak Edrum, w necie sa schematy itd itp. Można zrobić samemu, ale także na ebayu sprzedawają cos takiego juz żłózone o ile sie nie myle.

lib

Znalazlem zestaw triggerów jakichś za 180 zł, syf pewnie ale na początek chyba styknie, do tego alesis multi mix 16 pod firewire, moduł może dt-3 i jazda. narazie obczajam ez drumera :D

Michu

ezdrummer sux, addictive drums 100 razy lepszy. W ezdrummerze sample są juz po korekcji itd i każde brzemienie bedziesz mieć jakby ukierunkowwane na brzmienie ezdrummera. W addictive masz dojscie do kompletnie surowych sladów prosto z majka i edycji ich w srodku programu jak sobie życzysz, masz tez gotowe presety. Tylko nei rozumiem po co ci ten mixer jeżeli chcesz używac tylko triggerów?? :?:

GRANIT

... i powiedz mi lib gdzie znalazłeś (i czy nowego) alesisa multimixa 16 fw ?? bo ja już pisałem do dystrybutora na Polskę i powiedzieli , ze już nie oferują - a na stronie alesisa jeszcze można go znaleźć :roll:

Michu

Po pierwsze zastanówcie sie czy potrzebny wam AŻ mikser. Od interfejsu firewire rózni się głównie tym że posiada 3 pozycyjny EQ na każdy kanał. Taką korektre zrobicie w każdym programie do nagrywania audio. No chyba że chcecie używać go jako analogowy mixer ale z tego co widze kolega GRANIT chce nagrywać, a kolega lib chce nagrywać przy pomocy triggerów więc mixer mu zbędny.

CHOCIAŻ teoretycznie można nagrywac sygnał audio z triggerów i podmieniac sygnał audio na sample przy pomocy jakiegos sound replacmentu np drumagog.. Ale to kompletnie nie opłacalne i obchodzenie całego problemu dookoła.

lib

Mixer mi jest potrzebny bo oprócz bębnów nagrywane bęą jeszcze gitary i bas + ewentualnie wokal także to się może przydać... yyy myślałem ze multi... jest jeszcze pod firewire. btw jest jakaś różnica w tego typu kartach pod USB albo pod firewire ? czy to tylko różnica wtyczki jest ?

Vailey

Wysłany: Pią 20 Mar, 2009   

posiadam jakiś tam mikser behringera, ale bez wyjścia firewire. Jeżeli podłączyłbym go do interfejsu firewire, na nim dokonywał korekcji i potem z niego zgrywał na kompa, to by działało?

harnessing

Michu

Różnica między intefrejsem bądz mixerem firewire a USB różny sie własnie portem przez jaki łączy się urządzenie z komputerem i przesyła do niego dane. USB ma o wieeeeele mniejszą przepustowość niż firewire więc jeżeli nagrywamy np 8 ścieżek każdą na osobnym sladzie, to jednak jest to dość dano-chłonne ( :razz: ) i USB może nei wyrobić. Jak juz mówiłem polecam Alesis IO 26 w tej cenie, lub jakis droższy interfejs np cos z Presounsa albo M-audio. Ale to też zależy jakie masz wymagania, to coś dla kolegi GRANITa który potrzebuje 7 ścieżek do nagrywania.

Vailey, korekcje możesz zrobić na komputerze i bedzie ona lepsza niż na mixerze behringera. Zależy o jakim mówisz interfejsie (ilu kanałowym) i czy mixer ma wyjscia insertowe. Ale to też kompletnie bez sensu rozwiązanie i podejrzewam ze interfejs firewire będzie miał lepsze preampy niż mixer behringera. Ile śladów chcesz naraz nagrywac i co chcesz nagrywac?

GRANIT

Rozumiem Michu , że jak będę chciał nagrać gitarę akustyczną oraz wokal to oczywiści ściągnę sobie przez wejścia mikrofonowe , a co w przypadku gitary elektrycznej i basu , klawiszy na tym Alesisie iO26 ?

jezyor

jak dzieci no...

bas na 3 sposoby
1. piec + mikrofon
2. piec i wyjście line out z pieca i liniowe wejście do iO|26 (zamienne z mikrofonowymi)
3. bas po lini - tez się da

klawisz
2 wejścia liniowe 1 na kanał lewy drugie na kanał prawy - klawisz powinien być nagrywany w stereo

gitara jak bass ew. można jeszcze nagrywać po lini w stereo z wyjścia np procesora gitarowego typu digi tech czy innego

banał

GRANIT

... nie no spoko zamotałem się trochę ... :roll: a tak przy okazji gdzie będziesz kupował jezyor tego 16 fw multimixa bo nigdzie go w sprzedaży nie ma a pisałeś , że będziesz kupować ?

jezyor

właśnie dotarł do mnie
od kolegi metal cezar z forum

ale coś nie mogę się z tym mikserem dogadać...
no nic idę dalej nad nim popracować

[size=9][ Dodano: Pią 20 Mar, 2009 ][/size]
Purzyk odezwij się
chyba potrzebuję pomocy :D

GRANIT

jeśli od metal cezar to nie jestem pewien ale jak poszukiwałem gdzieś na różnych forach (w tym dj-skich) opinię o tym mikserze to widziałem , że jeden koleś miał właśnie jakiś problem z tym mikserem i jakoś tak mi to wskazywało właśnie na metal cezara , pytałem go nawet o to w jego poście dotyczącym sprzedaży ale mi nie odpowiedział , mam nadzieję że się myliłem i że z Twoim mikserem jest wszystko w porządku , nie chce mi się teraz jeszcze raz przeszukiwać forów żeby to znaleźć ale jak dobrze poszukasz to znajdziesz ...

jaqb 
Gatunek na wymarciu

Komputer za słaby. I Lepszy byłby MAC.

jezyor

nie za słaby komp.

mam maca właśnie

i już wiem gdzie problem

GRANIT

no to gdzie problem ?

jezyor

mikser ma uszkodzony jeden kanał szyny main mix - wyjściowej szyny stereo.
ale Lauda Audio (dystrybutor i serwisant Alesisa) twierdzi, że naprawa to koszt 100PLN który to koszt oczywiście Sprzedający poniesie.
tyle, że trzeba wysłać i czekać 2 tygodnie.... a to boli :(
ale jeszcze szukam serwisu jakiegoś bliżej mnie, może się coś uda załatwić.
Ostatnio zmieniony przez jezyor Pią 20 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

GRANIT

spoko - powodzenia w naprawianiu !

Czemu sprzedałeś Alesisa iO26 ?

jezyor

nie mam do gościa pretensji...
zresztą chciał mi zwrócić kasę, zachował się naprawdę ok.

po prostu nie wiedział o tej usterce.
na nim da się nagrywać i odtwarzać z kompa używając 2TK i grupy ALT 3/4
to nie problem..
problemem przy tej usterce jest to, że nie można zrobić np. koncertu i użyć pokładowego procesora efektów, bo pętla działa tylko dla main mix...
tak tylko napisałem jak ktoś wie o co chodzi to dobrze, jak nie to trudno.

iO|26 sprzedałem bo miałem za dużo urządzeń, 2 miksery i ww iO|26.
ten jest poręczniejszy, bo łączy w sobie dwie podstawowe funkcje: interface audio i miksera.
obsługa manualna jest przyjemniejsza i ma 4 kanały stereo na wejściu więcej niż iO|26
Jednak jednej mu brak, o czym nie pomyślałem. nie jest interfacem midi..
no tyle że nie korzystam z urządzeń midi (ani z klawiatur ani z instrumentów) więc to na razie nie problem.

GRANIT

Wysłany: Nie 22 Mar, 2009   

... a więc zestawienie sprzętowe po wielu namysłach może wyglądać następująco :

1 x Samson 8KIT
1 x ALESIS iOI26
1 x Cubase LE
8 x PROEL BULK 250LU5 - kabel XLR F - XLR M
3 x Statyw mikrofonowy BL 3 SAMSON
1 x Statyw GS (centralka)

Athlon 2000+ , 1GB DDR , WIN XP - jest ;)

... teraz trzeba jeszcze tylko zebrać fundusze ... :shock:

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Domowe Studio Nagrań / Homerecording (Video New 31 01 11)