Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Drgania podłogi
Drgania podłogi
Autor Wiadomość
Dycu

Wysłany: Nie 28 Sie, 2011   Drgania podłogi

W związku z dzisiejszą wizytą sąsiadów u mnie muszę coś zrobić z drganiami podłogi przy ćwiczeniu na hansenfutz-ach. Mieszkam w bloku i o ile sam dźwięk pada się piętro niżej nie przenosi tak drgania są już niestety irytujące dla sąsiadów.

Przeszukałem co się dało, niestety żadnych sensownych rozwiązań nie znalazłem. W jakimś wątku ktoś mówił o podłożeniu paru warstw tektury pod dywan więc w najbliższym czasie sprawdzę tę metodę.

Jakieś inne porady?

Na allegro wpadłem na coś takiego: http://allegro.pl/korek-p...1784321468.html . Nadawałoby się?

Z góry dzięki za wszelkie porady

aldi

Wysłany: Nie 28 Sie, 2011   

Co to ten hansenfutz? ;) Czy chodzi o pad stopy?
Jak masz dywan to myślisz, że 2 mm jakiegoś korka uratuje sytuację? chyba, że pociąć to i zrobić kilka warstw to może coś da. Ale ciężko coś powiedzieć - pójdź do sąsiadów i przetestuj ;)

Dycu

Tak tak mam dwa pady stopy :) .

Do sąsiadów pójdę ale muszę najpierw mieć jakąś koncepcję, żeby czymś sensownym to wyłożyć i wtedy potestować czy coś słyszą. Niestety nie wiem co by się nadawało żeby te drgania się nie przenosiły na podłogę i liczę na wiedzę bardziej doświadczony w tym temacie.

Z góry dzięki

aldi

Oj za 50 zł to możesz kupić i potestować albo wcześniej spróbować tej tektury. Wątpię czy ktoś jest bardziej doświadczony i Ci odpowie, bo nie wiadomo jak jest podłoga zrobiona. Pogadaj z sąsiadami i tyle. Tyle takich tematów było na wielu forach i raczej cięzko coś powiedzieć jak się nie zna sytuacji.

Dycu

No sąsiedzi akurat są w porządku więc spokojnie mogę coś przetestować. Tematy w większości się odnoszą niestety do wygłuszania pomieszczeń i jakoś nie znalazłem żadnych rad odnośnie wytłumiania drgań od padu stopki. Może jednak ktoś będzie miał jakieś pomysły, zna jakieś specjalne maty do wytłumiania drgań i się spotkał z takim problemem.

Pozdrawiam

tutkaprof

Wysłany: Pon 29 Sie, 2011   

hansenfutz to taka konstrukcja, w której cała energia nogi idzie prosto w podłogę. Jeśli położysz go na miękkim podłożu, zacznie sprężynować i weźmie cię cholera. Rozwiązaniem może być platforma, na jakiej ustawia się perkusje elektroniczne.

Dycu

Wysłany: Pon 29 Sie, 2011   

No to faktycznie stanowi spory problem bo liczyłem właśnie na podłożenie paru warstw czegoś miękkiego.

Czy są jakieś gotowe platformy do czegoś takiego, czy trzeba kombinować z budowaniem samemu?

EDIT: popatrzyłem trochę w necie i chyba będę musiał zbudować taką mała platformę z piłeczek do tenisa. Mam nadzieję, że to pomoże bo inaczej czeka mnie wędrówka do piwnicy :P
Ostatnio zmieniony przez Dycu Pon 29 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Drgania podłogi