W związku z dzisiejszą wizytą sąsiadów u mnie muszę coś zrobić z drganiami podłogi przy ćwiczeniu na hansenfutz-ach. Mieszkam w bloku i o ile sam dźwięk pada się piętro niżej nie przenosi tak drgania są już niestety irytujące dla sąsiadów.
Przeszukałem co się dało, niestety żadnych sensownych rozwiązań nie znalazłem. W jakimś wątku ktoś mówił o podłożeniu paru warstw tektury pod dywan więc w najbliższym czasie sprawdzę tę metodę.
Co to ten hansenfutz? Czy chodzi o pad stopy?
Jak masz dywan to myślisz, że 2 mm jakiegoś korka uratuje sytuację? chyba, że pociąć to i zrobić kilka warstw to może coś da. Ale ciężko coś powiedzieć - pójdź do sąsiadów i przetestuj
Do sąsiadów pójdę ale muszę najpierw mieć jakąś koncepcję, żeby czymś sensownym to wyłożyć i wtedy potestować czy coś słyszą. Niestety nie wiem co by się nadawało żeby te drgania się nie przenosiły na podłogę i liczę na wiedzę bardziej doświadczony w tym temacie.
Oj za 50 zł to możesz kupić i potestować albo wcześniej spróbować tej tektury. Wątpię czy ktoś jest bardziej doświadczony i Ci odpowie, bo nie wiadomo jak jest podłoga zrobiona. Pogadaj z sąsiadami i tyle. Tyle takich tematów było na wielu forach i raczej cięzko coś powiedzieć jak się nie zna sytuacji.
No sąsiedzi akurat są w porządku więc spokojnie mogę coś przetestować. Tematy w większości się odnoszą niestety do wygłuszania pomieszczeń i jakoś nie znalazłem żadnych rad odnośnie wytłumiania drgań od padu stopki. Może jednak ktoś będzie miał jakieś pomysły, zna jakieś specjalne maty do wytłumiania drgań i się spotkał z takim problemem.
hansenfutz to taka konstrukcja, w której cała energia nogi idzie prosto w podłogę. Jeśli położysz go na miękkim podłożu, zacznie sprężynować i weźmie cię cholera. Rozwiązaniem może być platforma, na jakiej ustawia się perkusje elektroniczne.
No to faktycznie stanowi spory problem bo liczyłem właśnie na podłożenie paru warstw czegoś miękkiego.
Czy są jakieś gotowe platformy do czegoś takiego, czy trzeba kombinować z budowaniem samemu?
EDIT: popatrzyłem trochę w necie i chyba będę musiał zbudować taką mała platformę z piłeczek do tenisa. Mam nadzieję, że to pomoże bo inaczej czeka mnie wędrówka do piwnicy
Ostatnio zmieniony przez Dycu Pon 29 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz