Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Dystans do grania
Dystans do grania
Autor Wiadomość
Majster

Wysłany: Sob 27 Sty, 2007   Dystans do grania

Żadko przegladam to forum, ale da sie zauwazyc pewna tendencje. Wszcy mlodzi sa strasznie zajarani graniem. dwojkami paradidlami sprzetem itym podbnym. Pewnie nie jest to zle jesli wiaze sie z czestymi probami i ciaglym cwiczeniem, ale dystans do tego co sie robi jest bardzo wazny. Szczegolnie obserwujac starszych klegow widze ze nie cwicza codziennie, a przym strasznie sie rozwijaja. Jak sie patrz na cos z pewnej odleglosci to zawsze sie ma pelniejszy obraz. Dlatego polecam kazdemu czeste przerwy. Po ktorych czlowiek nabiera swiezosci do grania. Druga sprawa to sprzet. Sam gram na sc z fajnymi blachami ale od 4 lat nic nie kupilem. Zadna nawet najlepsza stopa sama nie zagra kartofli w 200 bmp ani zaden splashyk nie zrobi feelingu jak go nie ma cie wsobie wiec nie ludzcie sie ze to cos pomoze. Zamiast pakowac milony w talerze proponuje zainwestowac w lekcje albo muze mistrzow. W klubach gdzie sa jamy zwykle stoi jakis grat z hh i ride, i trzebaq na tym zudowac caly klimat kawalka. Nie ma 2 stop czy 5 crashy slpashy i innych wtedy zaczyna dzialac wyobraznia, nie przy zestawie Portnoya. Zwroccie prosze uwage na te aspekty drummowej praktyki i sprawdzcie to. Istnieje szansa ze mam racje.

szuszel

Wysłany: Sob 27 Sty, 2007   

Duzo prawdy w tym co napsales :wink:

istanbul drummer

ćwiczenie ćwiczeniem ,ale zestaw czasem można sobie ograniczyć :P

perkusja

Fazer

to zależy czego się chce. Fajnie że zwracasz na to uwagę, ale niektórzy świadomie zawężają krąg zainteresowań i działań na rzecz specjalizacji.
Taki Donati podobno ma dietę do grania, nie pije itd. Gra od 3go roku życia i pewnie sporo świetnej zabawy go ominęło.

ja bym chciałm meć 50 crashy, nie w zestawie naraz, ale tak żebym miał pod ręką, dla wygody

Kanclerz 
Admin
Marcin Kwaśny

pol na pol :)

Jesli chodzi o starszych kolegow i cwiczenia - zaloze sie, ze 90% tych "starszych kolegow" cwiczy albo przynajmniej gra (proby, jamy, koncerty itp) codziennie - no gora co drugi dzien.
Skrzywdzic mozesz tego, ktoremu proponujesz czeste przerwy w graniu. Systematyka to klucz do sukcesu :)

Co do sprzetu zgadzam sie z toba prawie w 100% - poza jednym apsektem - duza ilosc instrumentarium nie musi ograniczac wyobrazni a z kolei mala nie zawsze ja rozwinie - wszystko zalezy od jednostki.

Sam czesto do malych klubow (z czystego lenistwa heheh) zabieram ze soba stopke, werbel, hihat i ew. ride - nie czuje, zeby akurat to doswiadczenie mnie specjalnie rozwijalo czy tez znowu ograniczalo. Po prostu trzeba sie wtedy ciutke przestawic - crashowac na hihacie czy ride'zie splashowac, na polotwartym hihacie - tyle - ale zeby odrazu jakis wielki rozwoj wyobrazni?....
www.kashmir.pl
www.myspace.com/perkusjaonline

Kanclerz 
Admin
Marcin Kwaśny

Zapomnialem o dosc istotnej mysle rzeczy. Nie takl bardzo wazne jest jak czesto cwiczysz lecz to CO i JAK cwiczysz. Mozna grac codziennie i przez rok nie nauczyc sie niczego a mozna tez przez pol roku konkretnych cwiczen znacznie podniesc swoj poziom.
www.kashmir.pl

Th0rn

true :)

no i inna rzecz....kurde no kazdy przyswaja tez inaczej nie?? jeden szybciej drugi wolniej...i tyle..cwiczyc, grac i bedzie dobrze...

mi naprzyklad pomagaja 'wizualizacje' w sensie ze wyobrazam sobie jak mam siasc przy zestawie czy jak ustawic werbel, stope czy crash zeby bylo mi nahwygodniej i najlepiej potem w sali tak tobie i nie powiem..to dziala...

Kanclerz 
Admin
Marcin Kwaśny

Th0rn napisał/a

mi naprzyklad pomagaja 'wizualizacje'...

Buahahaha - skonczylem na tym czytanie i juz myslalem, ze sobie wizualizujesz cycki albo ogolnie goła babe heheh
www.kashmir.pl

borbah 

nie musi wizualizowac , ma to w avatarze :) mi sie wydaje ze najwiecej cwiczen musza wykonywac ci poczatkujacy zeby zapewnic sobie dobry start i ustawic rece jak trzeba ... u nich jest najwiecej roboty ... a pozniej to juz chyba tylko doskonalenie umiejetnosci , a przerwy od cwiczen nie sa za dobre , chociaz od grania na zestawie czasem mozna odpoczac. Ja tak mam ze jak nie gram na zestawie np 2 dni to pozniej calkiem ciekawe pomysly wpadaja do glowy...

Th0rn

Kanclerz napisał/a
Th0rn napisał/a

mi naprzyklad pomagaja 'wizualizacje'...

Buahahaha - skonczylem na tym czytanie i juz myslalem, ze sobie wizualizujesz cycki albo ogolnie goła babe heheh

to sobie wizualizuje jak jest mi zle hahahaha :D

StawRos 

istanbul drummer napisał/a
ćwiczenie ćwiczeniem ,ale zestaw czasem można sobie ograniczyć :P

Co racja to racja :)

perkusja

istanbul drummer

[quote:="StawRos"][quote:414ff92586="istanbul drummer"]ćwiczenie ćwiczeniem ,ale zestaw czasem można sobie ograniczyć :P

Co racja to racja :)

perkusja

hehe, za dużo o lewą stopę i tom :P

BTW - Stawros zgłoś się po chinkę - czeka na Ciebie...

StawRos 

Tylko, że ja tak mam na codzień :)
A co do Chinki to napisałem maila Michałowi :)

rzempek

zajebiste koty masz pod ściana :D

StawRos 

A dziękuje :) Koty to jedno z dzieł mojej drugiej połówki :)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Dystans do grania