Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » German grip problem z kciukiem.
German grip problem z kciukiem.
Autor Wiadomość
Zwitter

Wysłany: Nie 18 Lis, 2007   German grip problem z kciukiem.

Witam !

Ostatnio zaczalem uczeszczac na lekcje do nauczyciela...gram rok i 3 miesiace i do tej pory bylem samoukiem, ale uznalem, ze dalszy rozwoj musze jakos sobie ukierunkowac.

Tak wiec, zaczelismy od trzymania palek w stylu niemieckim.
Wszystko wydawalo mi sie proste. Pare zasad (mniej więcej kąt 90 stopni między pałkami, opuszczone ramiona itd.) niby wszystko wporządku.

Jednak mam problem z kciukiem. Lewym kciukiem. Kciuk powinien leżeć wzdłuż pałki prawda? Lewy kciuk mi się zsuwa, chyba ze gram delikatnie i powoli to jakos to idzie...
Czy takim powolnym uderzaniem dwójek, wycwicze ten kciuk i przestanie mi sie slizgac czy bede musial zmienic cos w trzymaniu pałki?

franio

Wysłany: Nie 18 Lis, 2007   

Duzo ludzi ma podobne problemy na początku.. lewa reka (badz prawa w przypadku leworecznych) jest zawsze uposledzona w stosunku do prawej, wiec nie martw sie tym, czwicz tak jak nakazał ci nauczyciel a problem z czasem zniknie.
Pozdro ;)

Zwitter

A co z palcem wskazującym? czasami lubi mi sie sam polozyc na palce troche ugiety, wzdluz paleczki. Z paleczką styka sie na tej pierwszej "poduszce" palca licząc od środka dłoni.

Czy on ma totalnie oplatać pałeczke czy jest to obojętne?

Yagarn

Dave Weckl- Back to basics. Wpisz na Youtube, będzie parę filmików, ten pan bardzo ładnie wszystko tłumaczy.

Marsz

Wysłany: Pon 19 Lis, 2007   

nalożyć gumki na pałki...... :twisted: bedziesz kontorolować ...

Zwitter

jakie gumki? <lol> czyli przede mna dlugie godziny lupania ;p

gilligan x skipper

Hehe takie tematy zawsze zakłada się pod wpływem impulsu, bo coś nie wyszło, bo męczy ćwiczenie.

Na takie tematy jest jedna odpowiedź: ćwicz, ćwicz, czerp przyjemość i ćwicz. Stosuj zalecenia nauczyciela w ćwiczeniach domowych, a na następnej lekcji pokażesz, że dajesz rade wybijać ćwiczenia ze sprawnego kciuka. Jak nie na tej, ewentualnie na następnej lekcji : )

Sam tak mam, że nauczyciel dosłownie patrzy mi na ręce, na trzymanie pałek, na kciuk który lubi się przekręcić, na to w końcu jak pałka uderza o naciąg etc.

Dużo cierpliwości, ćwiczenia, stosowanie się do zasad i poszukiwanie doskonałości w bębnieniu ćwiczeń na werbel i rozluźnieniu kończyn = dobrze wykonana robota przy werblu.

Jak tylko kciuk się ześliźnie, poprawiasz, ewentualnie przerywasz bębnienie, chwytasz pewnie pałki jak trzeba, rozluźniasz mieśnie i nadgarski i pełen chęci ćwiczysz dalej, ot tyle : )

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » German grip problem z kciukiem.