Wysłany: Nie 05 Sie, 2007 Hi-hat + stopa + Chad Smith!
Witam!
Od dłuższego czasu intryguje mnie sposób grania Chada Smitha na hi-hacie, a konkretniej - co dzieje się z jego lewą stopą. Dla niewtajemniczonych link http://pl.youtube.com/watch?v=3CcRtUeJyvM (od ok. 27 sekundy), po prostu jego nóżka lata w dół i w górę. O ile granie takim właśnie sposobem przy zamkniętym hi-hacie jest bardzo wygodne to za cholerę nie mogę pojąć jak on w ten sposób gra na wpół otwartym.
Byłbym wdzięczny za wszelkie próby podjęcia się "wyjaśniania" mi owej techniki
Wygląda na to iż on poprostu balansuje sobie na granicy otwarcia wybijając rytm - w tym wypadku nogę trzyma na środku boardu, gdyby stopa była na początku boardu to częściej można byłoby dostrzeć otwieranie hh... ciężar nacisku wciąż ten sam jedynie stopa lata góra dół pomagając jemu zachować właściwy time.. -> ja tak to spostrzegłem
Ja tez tak robie- po prostu noga buja sie na stawie, ciagle zmieniajac napiecie na hihacie- przez to uzyskuje sie pewien flow (cialo zaczyna sie poruszac w tempie) i tez kazde uderzenie hihatu troszke inaczej brzmi jedno bardziej otwarte drugie bardziej zamkniete.
Ja tez tak robie- po prostu noga buja sie na stawie, ciagle zmieniajac napiecie na hihacie- przez to uzyskuje sie pewien flow (cialo zaczyna sie poruszac w tempie) i tez kazde uderzenie hihatu troszke inaczej brzmi jedno bardziej otwarte drugie bardziej zamkniete.
No tak o to mi chodzi, ale jak grać w tym wypadku na wpół otwartym czy otwartym hi-hacie?