Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Hi-hat + stopa + Chad Smith!
Hi-hat + stopa + Chad Smith!
Autor Wiadomość
conr4d

Wysłany: Nie 05 Sie, 2007   Hi-hat + stopa + Chad Smith!

Witam!
Od dłuższego czasu intryguje mnie sposób grania Chada Smitha na hi-hacie, a konkretniej - co dzieje się z jego lewą stopą. Dla niewtajemniczonych link http://pl.youtube.com/watch?v=3CcRtUeJyvM (od ok. 27 sekundy), po prostu jego nóżka lata w dół i w górę. O ile granie takim właśnie sposobem przy zamkniętym hi-hacie jest bardzo wygodne to za cholerę nie mogę pojąć jak on w ten sposób gra na wpół otwartym.
Byłbym wdzięczny za wszelkie próby podjęcia się "wyjaśniania" mi owej techniki ;-)

mappeto

Wysłany: Nie 05 Sie, 2007   

Wygląda na to iż on poprostu balansuje sobie na granicy otwarcia wybijając rytm - w tym wypadku nogę trzyma na środku boardu, gdyby stopa była na początku boardu to częściej można byłoby dostrzeć otwieranie hh... ciężar nacisku wciąż ten sam jedynie stopa lata góra dół pomagając jemu zachować właściwy time.. -> ja tak to spostrzegłem :)

Shalaq

Ja tez tak robie- po prostu noga buja sie na stawie, ciagle zmieniajac napiecie na hihacie- przez to uzyskuje sie pewien flow (cialo zaczyna sie poruszac w tempie) i tez kazde uderzenie hihatu troszke inaczej brzmi jedno bardziej otwarte drugie bardziej zamkniete.

conr4d

Shalaq napisał/a
Ja tez tak robie- po prostu noga buja sie na stawie, ciagle zmieniajac napiecie na hihacie- przez to uzyskuje sie pewien flow (cialo zaczyna sie poruszac w tempie) i tez kazde uderzenie hihatu troszke inaczej brzmi jedno bardziej otwarte drugie bardziej zamkniete.

No tak o to mi chodzi, ale jak grać w tym wypadku na wpół otwartym czy otwartym hi-hacie?

Shalaq

Palce pozostaja w tym samym miejscu, sprezynuje natomiast reszta nogi. Pocwicz, to po jakims czasie samo wchodzi.

conr4d

Shalaq napisał/a
Palce pozostaja w tym samym miejscu, sprezynuje natomiast reszta nogi. Pocwicz, to po jakims czasie samo wchodzi.

Byłbyś w stanie nagrać jakiś taki króciutki filmik instruktażowy? Byłbym bardzo wdzięczny...

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Hi-hat + stopa + Chad Smith!