Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Jak ćwiczycie?
Jak ćwiczycie?
Autor Wiadomość
ozz

Wysłany: Nie 23 Lip, 2006   Jak ćwiczycie?

Chciałbym poznać wasze metody ćwiczeń na garach. Ile godzin?..jak często w tygodniu?jakie ćwiczenia itd...?

Ja osobiscie teraz trenuje mało(2-3 razy w tyodniu po godzinke),nie wykonuje jakichś konkretnych ćwiczeń z metronomem(wiem ze to ogromny błąd). Na sam poczatek rytmy : swing,funky. Póżniej werbluje , ćwicze na tomach i werblu ,później młyny a na koniec rytmy na stopie i młynki z dwoma stopami. Kiedy jestem dostatecznie rozgrzany próbuje ułóżyć jakieś solo..

Th0rn

Wysłany: Nie 23 Lip, 2006   

cwicze przed probami jakeis 45 minut zazwyczaj plus to co z uczniami na lekcjach czyli jak mam 3 godziny lekcji to cwicze w sumie 3 godziny od temp 80bpm do 270bpm glownie jedynki, dwojki, triole, paradiddle, mlyny, i rozne rytmy w zaleznosci ktory uczen jaka chce grac muzyke...w sumie wszystko procz jazzu bo tego to chyba nigdy nie przelkne :)

Vogt

u mnie to zależy kiedy. zdarzają się okresy, że mam codziennie próby i poprostu już sie cwiczyc nie chce a są takie jak np. teraz, że ciągle męcze pada bo od dwoch tygodni nie tknąłem zestawu. Ćwiczę głównie ćwiczenia na rozwijanie lewej ręki i koordynację.

borbah 

Cytat
Ćwiczę głównie ćwiczenia na rozwijanie lewej ręki

o to to to :) masz moze jakies ciekawe oprocz P LL P LL P LL P LL ? bo jakos nie mam nic na mysli innnego

Nekroperversorr

Każde cwiczenie zaczynane od lewej ręki się doskonale nada

Vogt

poprostu graj wszystko jak zazwyczaj tylko z wieksza iloscia uderzen lewej reki. jak na zestawie to graj sobie open handed albo np.
http://www.billrotelladru...om/lefthand.gif
i jedziesz :)
edit: lepiej zostawie to w formie linka bo forum rozwalam ;)

Qbs

ja cwicze codziennie (o ile tylko moge) okolo 3-5 godzin wg. mojego wlasnego planu cwiczen :)
ale przez wakacje odkladam plan cwiczen na bok i poza graniem z zespolem przerabiam tylko i wylacznie Stick Control for the Snare Drummer :)
It is a physical experience as real as any other.

515 

Th0rn napisał/a
w sumie wszystko procz jazzu bo tego to chyba nigdy nie przelkne :)

e to dupa jestes ;)

a ja? jak moge i jak mi sie nie chce rzygac patrzac na perkusje :) roznie przeroznie, bywaja wielogodzinne cwiczenia oraz opanowywanie open handed a bywa i tak ze powale byle co i pojde w pizdu. o.

tak, wiem, jestem niesystematyczny i nieodpowiedzialny. :)

szczepi

Wysłany: Pon 24 Lip, 2006   

515 napisał/a
roznie przeroznie, bywaja wielogodzinne cwiczenia oraz opanowywanie open handed a bywa i tak ze powale byle co i pojde w pizdu. o.

tak, wiem, jestem niesystematyczny i nieodpowiedzialny. :)

się podpiszę,
Szczepian

Turambar

Wysłany: Pon 24 Lip, 2006   

Od jakiegoś czasu, ćwicze tak jak ćwiczyć się powinno. Czyli Metronom, słuchaweczki, i dużo na werblu : jedynki i dwojki wszelakiego rodzaju, czasem paradidle, ale średnio mi to wychodzi :? staram się aby każde ćwiczenie, na przykład dwójki w tempie 160bmp trwało nie krócej niż 2 minuty jednostajnego, równego grania. Potem zwiększam tępo co 10bmp, aż do 200, no i za każdym razem po 2 minuty. I tak każda partia ćwiczeń. Podobnie z nogami, ale w niższych tempach niestety :? no i potem ćwicze jakieś tam rytmy, co mi przyjdzie do głowy, ostatnio przyjemnie mi się gra takie lekkie funkowe klimaty. Jak już sie zasiąde to ćwicze co najmniej godzinke, czasem codziennie, czasem co drugi dzień, a czasem tydzień nic nie robie :D W takie upały nic sie nie chce!

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

Wysłany: Wto 25 Lip, 2006   

Ja natomias ćwiczę w każdej wolnej chwili (na padzie samoróbce) oczywiście jedynki, dwójki. paradigle i od niedawna ćwiczę trójki.

515 

Wysłany: Sro 26 Lip, 2006   

SZKARŁATNIK napisał/a
paradigle

a co to za cudo? ;)

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

Wysłany: Sro 26 Lip, 2006   

515 napisał/a
SZKARŁATNIK napisał/a
paradigle

a co to za cudo? ;)

Sorki ale źle napisałem powinienem nappisać paradidle> :wink:

rzempek

Wysłany: Nie 20 Sie, 2006   

no to ja tak czytam i palę się ze wstydu bo...nie ćwiczę w ogóle. Co najciekawsze , nigdy nie ćwiczyłem, tylko tyle co 3 razy w tygodniu próba po ok 2,5 godz. Ale na próbach to gra sie materiał a nie ma czasu na katowanie jedynek, dwójek, itp. Prawdę mówiąc to sam nie wiem jak się nauczyłem grać (samouk), a jeszcze bardziej mnie dziwi że kumplom, i to perkusistom też, podoba się jak gram. To chyba zasługa wyobraźni i talentu muzycznego odziedziczonego po ojcu, który czego się dotknął to zaraz umiał zagrać. Kurde, żeby to tak podeprzeć techniką zdobytą od ćwiczeń to byłoby bosko, tylko jak poradzić sobię z lenistwem. Po prostu to tłuczenie w jakiś pad jest takie nudne, he,he

blanker666

tluczenie w pad nie jest nudne ;)lacz wszystkie wprawki zobaczymy czy sie znudzisz ;)

Sarum

Ja cwicze 2 godzinki dziennie 1 rano 2 po południu,jak sie wakacje skończą to tylko dam rade jedną dziennie. Ale poki co 2 to norma,zazwyczaj korzystam z jakis tam podrecznikow,na czym mi sie otworzy to ćwiczę. 10 minut przed koncem ćwicze ze sluchu(sluchaweczki) Ze sluchu tzn. Baterry, I was made for loving you, Paranoid, i I wish had an angel czy jakos tak nightwisha,gram od kwietnia wiec dlatego w miare sie staram.

muffin man
mikirurka.kom

Wysłany: Pon 21 Sie, 2006   

blanker666 napisał/a
tluczenie w pad nie jest nudne ;) l

Nie inaczej. Załączyć radio planete czy eskę i dwójkować do bieżących (sz)hitów. Człowiek się nie nudzi a i beat ma równy i pod nogę :lol:

Szop Pracz

muffin man napisał/a
blanker666 napisał/a
tluczenie w pad nie jest nudne ;) l

Nie inaczej. Załączyć radio planete czy eskę i dwójkować do bieżących (sz)hitów. Człowiek się nie nudzi a i beat ma równy i pod nogę :lol:

To nie jest wcale taki dobry pomysł, tak naprawdę to trochę oszukiwanie samego siebie - jest przyjemne bo nie wymaga skupienia i precyzji, ale też tych cech nie ćwiczy. Ćwiczyłem tak kiedyś dosyć dużo, powiedzmy po 3 godzinny dziennie werbel w ten sposób (+godzina, dwie ćwiczenia na zestaw do metronomu) - po miesiącu efektów nie było praktycznie żadnych.

Dużo więcej daje po prostu dokładne ćwiczenie z metronomem w wolnych, ewentualnie dla odmiany w bardzo wolnych, tempach - mniej ciekawe, ale efekty nieporównywalnie większe

erobeson

A dla odmiany bardzo, bardzo wolne tempo. ja ćwiczę czwórki, trójki dwójki jedynki i paradidla w warjacjach na worku z piachem w wolnych tempach.

muffin man
mikirurka.kom

Szop Pracz napisał/a

To nie jest wcale taki dobry pomysł, tak naprawdę to trochę oszukiwanie samego siebie

Częściowo to na pewno racja. Częściowo dlatego, że jest to dobre dla umiejących już swobodnie dwójkować (obie ręce luźne, szybkie tempo). Nie po to aby się uczyć lecz po to by pielęgnować formę, nie zardzewieć itp.
Natomiast dla początkujących werblistów niekoniecznie jest to interesujące.

Szop Pracz

rozumiem, że Ty masz juz co pielegnowac?

Maciek

a moglby mi ktos przedstawic jakis godzinny plan cwiczen... no moze 2godzinny bo ja niestety nie mam wiele czasu... bardzo prosze... :) jak narazie to cwicze na rozgrzewke jakies pol godziny a pozniej biore nute i sie jej ucze w tempie 40bpm albo 60bpm....

rzempek

bardzo dobrze. Luźna rozgrzewka, myslę popł godziny starczy a potem dorwac nute i chędożyć na całego. Od tyłu, od przodu, jak wyda. Poznałem kiedyś fajną nutkę na koncercie. Ale brzmiała :D !!! Wyśmienita koordynacja i żadnych gubień tempa. SWEET HARMONY :lol:

muffin man
mikirurka.kom

Szop Pracz napisał/a

Są rzeczy które pielęgnuję i są rzeczy które mam w planie dopiero się nauczyć. Do jednych jest eska a do drugich metronom.
A tak poważnie mówiąc monotonia ćwiczeń to ciężka sprawa i trzeba se jakoś urozmaicać życie

Szop Pracz

Wysłany: Wto 22 Sie, 2006   

muffin man napisał/a
Szop Pracz napisał/a

Są rzeczy które pielęgnuję i są rzeczy które mam w planie dopiero się nauczyć. Do jednych jest eska a do drugich metronom.
A tak poważnie mówiąc monotonia ćwiczeń to ciężka sprawa i trzeba se jakoś urozmaicać życie

Mylisz pojęcia, ćwiczenia często są nudne, ale zdecydowanie nie powinny być monotonne, jeżeli to, co ćwiczysz jest dla Ciebie monotonne to dobrym pomysłem jest przez najbliższy czas tego nie ćwiczyć, bo raczej wiele Ci to nie da. I bez ironii gratuluję, że grasz dwójki na poziomie dla siebie zadowalającym na tyle, że możesz je sobie odpuścić.

Maciek,
godzina to bardzo mało, w takiej sytuacji chyba najlepiej by było jednego dnia ćwiczyć werbel, drugiego proste podziały w wolnych tempach, a trzeciego skupić się na stopie/ach, coś w ten deseń, albo nawet zamiast na dni to podzielić ćwiczenia na tygodnie, moze miesiace - tydzien werbla, tydzien podzialow, itd. Jeżeli chciałbyś nad wszystkim pracować każdego dnia, to ćwiczenie jakiegoś ćwiczenia po 5-10 minut może nie dać wiele, zanim się w nim odnajdziesz już będziesz musiał przejść do kolejnego, żeby zdążyć ze wszystkim. Z dokładnym planem spróbuj sam pokombinować

muffin man
mikirurka.kom

Szop Pracz napisał/a
I bez ironii gratuluję, że grasz dwójki na poziomie dla siebie zadowalającym na tyle, że możesz je sobie odpuścić.

Och, to było nieprecyzyjne. Dwójki nigdy nie są zadawalające i każdy to wie, że dwójkuje się przez całe życie, czy się gra precyzyjnie czy nie.
Moje nie są precyzyjne a ćwiczę jak mam czas i energię ku temu. Ale też nie skaczę z mostu z powodu nieprecyzyjnych dwójek, to co umiem jest p o w i e d z m y zadawalające jak na moje niezbyt wygórowane wymagania.

borbah 

meg white(white stripes) nawet jedynek pozadnych nie potrzebuje ... :D

Driv

Wysłany: Czw 24 Sie, 2006   

Ja w roku szk. 100x mocniej przykładam się na stronę werblową, niż w wakacje. W wakacje niestety sobie to nieco luzuje i bardziej stawiam na zestaw, na który w roku szk. nie mam za dużo czasu (za roczek to się zmieni). Ale na zestawiam nie nap******am bez mózgu, a po prostu przerzucam sobie na zestaw to, co przyswajałem sobie przez 10 miesięcy. Oprócz tego ćwicze zastosowanie triolek w różnych sytuacjach. Oczywiście koordynacja... Wszystko z metronomem naturlich. Dalej... płynne zmiany dynamiki. Ostatnio szlifuje ostro rytmy nieparzyste... czyli coś co nie zawsze najlepiej mnie wychodziło (nie to, że nie umiem zagrać, ale po prostu nie czuję się tak jak w 4/4). Robie "przemyślunki" nad nowymi rytmami, co dodać co ująć, żeby nie było nudno, ale żeby nie było za dużo gnoju. To że większą wagę przystawiam w wakacje nad zestawem nie znaczy, że nie ruszam werbla! Po prostu ćwiczę go mniej... Lubię sobie zagrać też dość często ćw. np. John'a Pratt'a w różnych tempach. (Jak dla mnie są te ćw. bardzo ciekawe) No... to tyle ode mnie... :wink:

Pablito

Wysłany: Nie 15 Paź, 2006   

...zajebiście stary, a co z nogami..?

Yagarn

A ja, korzystając z tematu chciałbym spytać gdzie można dostać osławione "Stick Control"?

murdario

ja w sumie nie ćwicze wcale. jeżeli czegośtam nie potrafię zagrać a muszę (zespół wymaga) to pukam,klikam aż załapię.

Qulec

Yagarn napisał/a
A ja, korzystając z tematu chciałbym spytać gdzie można dostać osławione Stick Control?

Bardzo okazyjnie można kupić na e-mulu

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Jak ćwiczycie?