Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Jak najszybciej i najlatwiej wycwiczyc nadgarstki?
Jak najszybciej i najlatwiej wycwiczyc nadgarstki?
Autor Wiadomość
dudi

Wysłany: Sob 14 Lip, 2007   Jak najszybciej i najlatwiej wycwiczyc nadgarstki?

Widzialem na wielu filmikach jak perkusista jedna reka gra tak szybko jak niektorzy dwoma rekami. Chcialem sie dowiedziec jaki jest najprostszy sposob zeby tak zagrac? Z gory dzieki :)

MIARA

Wysłany: Sob 14 Lip, 2007   

Dowiedzieć się, np. u kogoś kto tak potrafi, jak to gra, jaką techniką, podpatrzeć to i owo i zacząć ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć, aż zacznie wychodzić.
Pozdrawiam!

Marsz

tak sa tacy co potrafia szybciej zagrac to jedna reka niz ci wybitni technicy
np: Art Verdi...on osiaga naprawde szybkie predkosci jedna reka...
to jest kwestia cwiczenia duzo wprawek prostych uderzen i chec podciagniecia swoich kwalifikacji...ja np: osiagam jedna reka prawa 110 na metronomie;) jak dojde do 140 to bede zachwycony tym... :twisted:

dudi

Marsz a powiedz mi jesli mozesz jakie ty robisz cwiczenia
czy sa one trudne ?

dudi

i powiedz mi jeszcze czy takie cos lepiej cwiczyc na padzie czy np na werblu ?

tomek1234

Marsz napisał/a
...ja np: osiagam jedna reka prawa 110 na metronomie;) jak dojde do 140 to bede zachwycony tym... :twisted:

w jakim sensie 110 bpm - grasz to szesnastkami, ósemkami, triolami ?

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

Wysłany: Sob 14 Lip, 2007   Re: Jak najszybciej i najlatwiej wycwiczyc nadgarstki?

dudi napisał/a
Widzialem na wielu filmikach jak perkusista jedna reka gra tak szybko jak niektorzy dwoma rekami. Chcialem sie dowiedziec jaki jest najprostszy sposob zeby tak zagrac? Z gory dzieki :)

wystarczy duzo cwiczyc (jedynki dwójki paradigle itd) i cwiczyć cwiczyć cwiczyć cwiczyć cwiczyć cwiczyć cwiczyć cwiczyć cwiczyć cwiczyć cwiczyć cwiczyć >> to najłatwiejszy sposób z czasem samo przyjdze >> czytm wiecej bedziesz cwiczył tym szybciej przyjdzie efekt :) pzdr i powodzenia w ćwiczeniach

BaRt 

paradidle jak coś ;)

Uycha

Szybkość nie jest moją mocną stroną, więc w tej kwestii nie mam wiele do powiedzenia, ale przy szybkim graniu najważniejsze są palce, odbijasz pałkę trzymając nadgarstek w jednej pozycji, odbijając pałkę od dołu palcami, nadgarstka używasz tylko do akcentów. Wykorzystujesz odbicie naciągu po prostu. Oczywiście trzeba do tego odpowiednio ułożyć nadgarstek. Przy dobrym wyćwiczeniu można wyciągać naprawdę (jak dla mnie) zadowalające tempa. Jak zrobić one hand stroke roll to już dla mnie czarna magia, więc może wytłumaczą to bardziej doświadczeni bębniarze ;) .

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

Wysłany: Nie 15 Lip, 2007   

BaRt napisał/a
paradidle jak coś ;)

kurde ciągle niewiem jak to sie pisze ;)

muffin man
mikirurka.kom

A mi się to w pale nie mieści jak można od roku użytkować perkusyjne forum --> w domyśle być perkusistą, i mówić paradigle. Niepojęte.

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

muffin man napisał/a
A mi się to w pale nie mieści jak można od roku użytkować perkusyjne forum --> w domyśle być perkusistą, i mówić paradigle. Niepojęte.

niemam głowy do nazw poprostu >> a niepojete to jest to ze niektórzy myślą ze marek konrad jest szefem banku :/

sHitman

Wysłany: Wto 17 Lip, 2007   

istnieje też cos takiego jak technika open-close, na youtube jest nauka tego. naprawde świetna sprawa tylko strasznie trudna do opanowania, przynajmniej dla mnie :P polega na tym ze ruszasz nadgarstkiem jakbys raz uderzał a są dwa uderzenia. :)

pozdrawiam

Dremor

Wysłany: Sro 18 Lip, 2007   

Albo to jest free hand, czyli polega na tym że drugi ruch pochodzi z oparciu o ramę werbla(ja tak dochodzę do dwustu, ale to niestety jest możliwe tylko na werblu ewentualnie na tomach), albo to jest one handed roll polegający na tym że pierwszy ruch jest z nadgarstka a drugi z palców. chciałem się tego nauczyć kiedyś, ale to strasznie dużo roboty :D

Grummer
Strč prst skrz krk!

Marsz napisał/a
to jest kwestia cwiczenia duzo wprawek prostych uderzen i chec podciagniecia swoich kwalifikacji...ja np: osiagam jedna reka prawa 110 na metronomie;) jak dojde do 140 to bede zachwycony tym... :twisted:

Ja osiągam prawą normalnie 140, a jak już sie rozgrzeję to nawet 160. Natomiast lewa narazie tylko 140 rozgrana.

Pozdrawiam

erobeson

A co to? Zawody?
Prędkość to nie wszystko... ważna jest koordynacja, wyczucie, wspólna praca w grupie, znajomość rytmów i luz w graniu.
Zamiast ćwiczyć takie pierdoły poćwiczcie akcenty w sextolach, kwintole i polirytmię ;)
to dopiero jest zabawe :)

Dremor

z tym 160 to ci nigdy nie uwierzę :D

Marsz

erobeson napisał/a
A co to? Zawody?
Prędkość to nie wszystko... ważna jest koordynacja, wyczucie, wspólna praca w grupie, znajomość rytmów i luz w graniu.
Zamiast ćwiczyć takie pierdoły poćwiczcie akcenty w sextolach, kwintole i polirytmię ;)

racja miec muzykalne rece...ale to jest temat o wycwiczeniu nadgarstkow i nabrania predkosci wiec? :P

CHoSSeN OnE

Grummer napisał/a
Marsz napisał/a

Ja osiągam prawą normalnie 140, a jak już sie rozgrzeję to nawet 160. Natomiast lewa narazie tylko 140 rozgrana.

Pozdrawiam

Pany... ćwierćnuty, ósemki czy szesnastki ? <;

erobeson

Marsz napisał/a
erobeson napisał/a
A co to? Zawody?

racja miec muzykalne rece...ale to jest temat o wycwiczeniu nadgarstkow i nabrania predkosci wiec? :P

Prędkość prędkością ale od tego wcale nadgsrstki nie stają się luźniejsze. Wręcz przeciwnie. Sprawa polega na rozluźnieniu a czym szybciej tym większe spięcie mięśni i ścięgien. Paradoksalnie przyśpieszanie wcale nie pomaga zdobyć gibkość.
Czyli: proponuje zabawę w umiarkowanych i wolnych tempach ale z głową. Najajniej jest doprowadzic ćwiczenie do takiego momentu, że sie o nim nie myśli. To właśnie jest luz i opanowanie. ;)

Grummer
Strč prst skrz krk!

Oczywiście że 16 :D A jezeli nie wierzysz Twoja sprawa. Nagram filmik i pokaze z włączonym metronomem. Powiedziałem że mi sie to raz udało. Ale niedługo sprobuje jeszcze raz. Oczywiscie wszystko było równo

Pozdrawiam

CHoSSeN OnE

Tak tylko pytam dla ścisłości, nie piszę, że nie wierzę (;

Wysolek85

nie macie o czym gadać chyba

Marsz

erobeson napisał/a
Marsz napisał/a
erobeson napisał/a
A co to? Zawody?

Prędkość prędkością ale od tego wcale nadgsrstki nie stają się luźniejsze. Wręcz przeciwnie. Sprawa polega na rozluźnieniu a czym szybciej tym większe spięcie mięśni i ścięgien. Paradoksalnie przyśpieszanie wcale nie pomaga zdobyć gibkość.
Czyli: proponuje zabawę w umiarkowanych i wolnych tempach ale z głową. Najajniej jest doprowadzic ćwiczenie do takiego momentu, że sie o nim nie myśli. To właśnie jest luz i opanowanie. ;)

wiem ze megaszybkich predkosciach juz nadgarstek nie gra glownej roli...wiem o tym doskonale...a propo tej nagonki pt"zawody" ja nie pytałem sie-czy ktos posiade szybsze zdolnosci!

Dremor

Wysłany: Czw 19 Lip, 2007   

ale 160 to ani Kollias ani Sandoval nie wyciągają :shock:
jak faktycznie tyle umiesz to szybko wrzucaj , to będę miał motywację do ćwiczeń.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Jak najszybciej i najlatwiej wycwiczyc nadgarstki?