Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Jak nie siedzieć grając na bębnach-video ku przestrodze
Jak nie siedzieć grając na bębnach-video ku przestrodze
Autor Wiadomość
El Nino

Wysłany: Sob 04 Lut, 2012   Jak nie siedzieć grając na bębnach-video ku przestrodze

Znalazłem na youtubie filmik za nagrywki nowego albumu Cannibal Corpse "Torture".

Oglądając go natrafiłem na ciekawy fragment zaczynający się od 3:10 kiedy to Paul Mazurkiewicz czyli garowy Cannibali zaczyna zwijać się z bólu. Video to dedykuję wszystkim którzy siedzą nie proporcjonalnie za zestawem w stosunku do budowy swojego ciała lub zestaw ten tak ustawiają, Mazurkiewicz choc teraz jest o niebo lepiej latami siedział jakby mial wzrost Ulricha. Oto przykład

Jak to się kończy widać na nagrywce nowej płyty.

artdave 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2012   

Nie chcę się wymądrzać czy coś. Uważam, że ten garowy siedzi całkowicie nie tak jak trzeba. Po prostu gość siedział w garażu i grał swoje, nie łykając i myśląc o temacie zawodowego podejścia do zestawu. Jest sporo szkółek, które mówią jak siedzieć. Jak dla mnie to takie ustawienie zestawu jak powyżej to całkowita, amatorka. Wizualnie to jest bardzo brzydkie ;P Powinno się siedzieć wysoko na wygodnym dla siebie siedzisku, tak aby patrzeć na zestaw z góry lub mieć go na horyzoncie, a nie jak w tym przypadku z żabiej perspektywy. Wystarczy pooglądać profesjonalnych gości jak mają ustawione sety i jak siedzą. Weckl mówi o kącie kolana przy graniu stopą i siedzeniu w swojej pierwszej szkółce "back to the basics". Sam mam problem z prostą postawą podczas gry. Świadomość tego to już połowa sukcesu. Reszta można wypracować. Uważam, że to jest też kwestia oddzielenia pewnych partii mięśni. Ćwicząc high mouler ćwiczysz mięśnie barków. Warto spojrzeć na Langa czy Donatiego. Oni po prostu trochę przypakowali i dzięki temu wzmocnili mięśnie. Uważam, że granie na bębnach, a szczególnie klimaty jak powyżej na filmikach to też coś w rodzaju sportu i warto poćwiczyć kondycję, kręgosłup itp. Osobiście ćwiczę trochę na siłce i biegam i gra mi się lepiej i to bardzo. Wiele ruchów nie sprawia mi trudności. Przysiady świetnie robią na nogi, jak ktoś gra na twinie. Polecam! To wszystko to jest moja indywidualna opinia. Wiadomo każdy jest inny i postrzega pewne sprawy inaczej. Jedyne co mogę powiedzieć w tej kwestii więcej to dla mnie wzorem jeżeli chodzi o postawę podczas gry jest Nathaniel Townsley:

Nie wiem czy filmik działa tu daję linka http://www.youtube.com/wa...feature=related
Ostatnio zmieniony przez artdave Sob 04 Lut, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Shalaq

Wysłany: Sob 04 Lut, 2012   

artdave napisał/a
Uważam, że ten garowy siedzi całkowicie nie tak jak trzeba. Po prostu gość siedział w garażu i grał swoje, nie łykając i myśląc o temacie zawodowego podejścia do zestawu. Jest sporo szkółek, które mówią jak siedzieć. Jak dla mnie to takie ustawienie zestawu jak powyżej to całkowita, amatorka.

Paul Mazurkiewicz= totalna amatorka... Nie słucham metalu ale Cannibal Corpse kojarze i chyba należy się im trochę szacunku ;)
Każdy siedzi tak jak mu wygodnie... Przynajmniej tak jak mu się wydaje wygodnie.

zgred 

Wysłany: Nie 05 Lut, 2012   

wygodnie mi jest jak jestem zgarbiony ale wiem że jak będzie mi tak za długo wygodnie to będę leżał pod werblem wyjąc z bólu ;)

Shalaq

Bo masz wadę postawy. Idź na siłownię, przez pół roku wykonuj ćwiczenia korekcyjne żeby wzmocnić dolny odcinek pleców (martwy ciąg+ wypady nogą do przodu), oraz ustaw sobie werbel wyżej o 5cm. Zauważysz różnicę.

BaRt 

Nie polecam martwego ciągu, zbyt obciąża kręgosłup. Lepsze byłyby wznosy tułowia w leżeniu na brzuchu.

Shalaq

Martwy ciąg? Coś ty, nie ma żadnego problemu. Nie mówimy tu o podnoszeniu 300kg przecież. Martwy ciąg to jedno z najlepszych ćwiczeń jakie można wykonywać, wzmacnia ręce, plecy i nogi. Generalnie każde ćwiczenie do wagi=wadze ciała kompletnie nic nie robi kręgosłupowi.

BaRt 

Dla mnie poprostu, najlepszymi ćwiczeniami są te, w których nie używa się sprzętu, a wykorzystuje się masę własnego ciała.

Shalaq

Tyle że czasami jest się zbyt słabym żeby z masy własnego ciała korzystać, albo jest to uciążliwe.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Jak nie siedzieć grając na bębnach-video ku przestrodze