Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Jak to czytać
Jak to czytać
Autor Wiadomość
tom12333

Wysłany: Sob 06 Sty, 2007   Jak to czytać

Mam książke "Master Study" Joe'a Morella. Mam takie pytanie: czy jedynki np. PLPLPPLL itp mam grać z palców czy z ręki??

kojlak
KKK

Wysłany: Sob 06 Sty, 2007   

z palców.

StawRos 

A czemu nie z nadgarstka???

CHoSSeN OnE

Wysłany: Sob 06 Sty, 2007   Re: Jak to czytać

tom12333 napisał/a
mam grać z palców czy z ręki??

Z palców i z nadgarstka. Jak jeszcze dodasz do każdego wariantu 3 różne wysokości (Full, Half i Low Stroke) będzie bardzo dobrze (:
A jak chcesz być fulprofeszynal dorzuc jeszcze do tego 3 różne chwyty (;

borbah 

Hmmm ... to czy sie gra z palcow czy z nadgarstka czy z lockia (oczywiscie nie samego) wynika z predkosci z jaka gramy. W bardzo wolnych tempach jest nadgarstek i lokiec, pozniej lokiec zanika zostaje nadgarstek i palce a na koncu juz praktycznie same palce. Cwicz od najwolniejszego tempa.

tom12333

a czy bardzo dokładne przerobienie całej książki bedzie wystarczające do bdb techniki werblowej??? Autor napisał że zagarm wszysko...

tom12333

ale jeśli mam grać z palców to dość ciężko będzie przy szybszych tempach grać akcenty przy jedynkach... czy największe sławy akcentują jedynki z palców???

CHoSSeN OnE

Jeżeli spędzisz naprawdę dużo czasu ćwicząc z głową i poprawnie, nie będzie żadnego problemu. (:

borbah 

Wysłany: Nie 07 Sty, 2007   

ja jak gram z palcow w szybkich tempach to lekko unosze nadgarstek jak akcentuje , imo slychac akcent dobrze

qwerty 
przyszły reż. dźw

Wysłany: Nie 07 Sty, 2007   

tez tak robie i gra :)

aptp

Wysłany: Pon 08 Sty, 2007   

borbah napisał/a
Hmmm ... to czy sie gra z palcow czy z nadgarstka czy z lockia (oczywiscie nie samego) wynika z predkosci z jaka gramy. W bardzo wolnych tempach jest nadgarstek i lokiec, pozniej lokiec zanika zostaje nadgarstek i palce a na koncu juz praktycznie same palce. Cwicz od najwolniejszego tempa.

Doskonała odpowiedź. W pełni się z nią zgadzam.

borbah napisał/a
ja jak gram z palcow w szybkich tempach to lekko unosze nadgarstek jak akcentuje , imo slychac akcent dobrze

Również pełne poparcie z mojej strony. BTW nie ma się co uczepić jednego, że np. w szybkich tempach to gramy z palców, a w średnich to z nadgarstka i.t.p. To trzeba ze sobą "mieszać" tak, żeby nam było wygodnie, a słuchaczom przyjemnie słuchać. Kiedyś jeden dobry i wykształcony (to nie zawsze idzie w parze :wink: ) muzyk powiedział mi gdy pytałem jak to, czy tamto zagrać "Stary zagraj tak, żeby było ładnie. Nie traktuj bębnów i talerzy jak czegoś w co się tylko uderza zgodnie z techniką taka, czy inną. Zagraj na nich jak na instrumencie, chcąc wydobyć z nich muzykę, anie tylko pum pum bam bam". Chyba miał trochę racji.

Wooof

Wysłany: Wto 09 Sty, 2007   Re: Jak to czytać

tom12333 napisał/a
Mam książke Master Study Joe'a Morella. Mam takie pytanie: czy jedynki np. PLPLPPLL itp mam grać z palców czy z ręki??

tom12333>
"Master studies" to kontynuacja i uzupełnienie dzieła G.L Stone ("Stick control", "Accents & rebounds"). Notabene G.L Stone obok Gladstone'a był nauczycielem Joe Morello.
W tej książce właśnie na 5 stronie Joe Morello wszystko ci wyjaśnia ( "Preface -on technique"). Pisze m.in.:
Możesz korzystać z tej książki używając dowolnej techniki, jaką opanowałeś.
Technika to tylko środek, a nie cel, do tego. aby grać muzykalnie
W grze musisz korzystać z naturalnych ruchów ciała i rozwinąć swój indywidualny styl.
Ta książka jest po to, żeby pomóc ci być świadomym co i w jaki sposób robią twoje ręce. Jak korzystasz z techniki zależy od ciebie.

Na marginesie. Joe Morello nieakcentowane patterny gra techniką "freehand" albo Gladstone'a (czyli poniekąd "z palców"), natomiast akcentowane to technika Moellera, chociaż wtedy się tak nie nazywała. Popatrz na filmiki z Joe Morello na You Tube i wszystko stanie się jasne, albo tutaj http://www.youtube.com/watch?v=J8ker76_kpY
pozdro

Fazer

Wysłany: Wto 09 Sty, 2007   

chciałem to napisać, tylko własnymi słowami;) co nie zmienia faktu że im szybciej grasz, tym mniej ruchu wykonujesz, czyli od wolnej prędkości, którą czujesz dłonią i przedramieniem do masakrującego tempa blastów robionych paluszkami

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Jak to czytać