Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Kilka słów o technice (reaktywacja)
Kilka słów o technice (reaktywacja)
Autor Wiadomość
Wauzi

Wysłany: Nie 19 Mar, 2006   Kilka słów o technice (reaktywacja)

Był sobie taki temat o technice, ale znikł był on :roll:

W każdym razie, czy może mi ktoś powiedzieć, czym różni się Open Roll od Closed Roll? Spotkałem się z czymś takim w "Stick Control" i pomimo objaśnienia we wstępie książki dalej nie wiem o co chodzi. Pisane jest to z reguły z liczbą uderzeń, np. 7stroke open roll.

dbd

Wysłany: Nie 19 Mar, 2006   

....
Ostatnio zmieniony przez dbd Czw 16 Sie, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Wauzi

dbd napisał/a
wydaje mi sie że parzysta ilość nutek to rytm zamkniety, nie parzysta - otwarty.

I to by było wszystko? :roll: nie zmienia się sposób trzymania pałek, albo coś?

Sargo

no własnie znikł był on a był to mój temat... live is brutal :(
mam pytanko:
moglby mi ktos przyblizyc technike moellera? ni9e chodzi mi tu o linki, chyba ze dobre ;)

Sprzedam tom 13 - lipa 8,1mm; stan: idealny;

wuc

open to jest po prostu roll po 2 nuty z każdej ręki PPLLPPLLPPLL itd.

close to jest cuś takiego że z każdej ręki masz więcej niż 2 uderzenia i powstają one z delikatnego ściśniecia pałki po uderzeniu tak aby zaczęła się ona odbijać, więc jakby nie patrzeć technika się zmienia

dbd

....
Ostatnio zmieniony przez dbd Czw 16 Sie, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Shalaq

Sargo masz szkolkne na werbel na www.vicfirth.com marka wesselsa tam pokazuje moellera
znajdz jeszce szkolke moellera Jeffa queena- byla kiedys na vic firth.

Wauzi

wuc napisał/a
open to jest po prostu roll po 2 nuty z każdej ręki PPLLPPLLPPLL itd.

close to jest cuś takiego że z każdej ręki masz więcej niż 2 uderzenia i powstają one z delikatnego ściśniecia pałki po uderzeniu tak aby zaczęła się ona odbijać, więc jakby nie patrzeć technika się zmienia

W przypadku "closed" to da się jakoś kontrolować liczbę uderzeń czy to takie jakby tremolo dociskowe? W sumie powinno się jakoś dać, bo jest podane np."7 stroke closed roll".

Pan Lawrence też pisze, że tremolo dociskowe jest do bani, a z drugiej strony jego jak i wuca opis "closed" bardzo to tremolo przypomina. Może ktoś wyjaśnić różnicę? jak można zagrać to w wolnych tempach?

Przykład podaję poniżej:

perkusja

Przy okazji, czym różni się zapis 12 od 24? Chodzi mi o ten łuk pomiędzy nutkami, ogólnie wiem do czego jest łuk, ale w tym wypadku-jakoś bez sensu...

Przepraszam za natłok pytań :wink:

wuc

Wysłany: Pon 20 Mar, 2006   

Stone odróżnia termolo dociskowe, w którym silnie dociska się pałke do naciągu, od closed roll, w którym tylko to ściśniecie jest minimalne. ilości uderzeń (w sensie ile "odbić" wymusisz z uderzenia) się nie kontroluje, a ta 7 po prostu sygnalizuje, że masz na zmiane zagrać P L P L P L P lekko ściskając pałki, tak aby wyszedł Ci roll. żeby to wyćwiczyć najpierw musisz sie nauczyć w baaardzo wolnych tempach kontrolować ten "ścisk" tak, aby nie ściskać za mocno (uderzenia sa za krotkie) ani za lekko (są zbyt "rozstrzelone"). polecam grać ćwierćnuty np. w tempie 60 i na każdą ćwierćnutę grać uderzenie tak, aby wydobyć ładną ilośc odbić. podkrecając stopniowo tempo closed roll powinien zacząć się "zlewać" i być płynniejszy.

Wauzi

Dzięki! :D teraz rozumiem... pozostaje jeszcze tylko ten łuk i przestaję na razie marudzić:P

GuRu

łuk ma niejako ułatwić odczytywanie. Gdy np w dziale 6/8 short rolls masz łuk oznacza to 7stroke roll, z czego ostatnie uderzenie jest już częścią następnego taktu - taki graficzny układ. Przy 5stroke roll, gdzie jest minipauza pod koniec taktu, już łuku nie ma, bo figura rudimentalna kończy się w obrębie tego samego taktu.

pure Meinl

Wauzi

Jesteście wielcy ! :D Dzięki raz jeszcze.

wuc

http://www.vicfirth.com/e...LESSON_TWO.html

obczaj sobie filmik o multiple bounce ... tak dla pewności :)

Wauzi

Wysłany: Nie 16 Kwi, 2006   

Pozwolę sobie na odświeżenie temata.

Dzięki Waszym wskazówkom, oraz filmikom z VF udało mi się opanować w stopniu zadowalającym Multibounce Roll :D z czego się bardzo cieszę...

W międzyczasie narodził się drugi problem-to co napisałem powyżej dotyczy tylko match gripu. Pomimo tego, że ćwiczyłem obiema technikami (tradycyjny i match) jednocześnie, nie udaje mi się uzyskać jednolitego buzzzzzzz w chwycie tradycyjnym. Problem tkwi w sposobie trzymania pałki, nie wiem w jaki sposób ją trzymać, żeby reagowała w sposób podobny jak ręka prawa w ułożeniu match. Niestety na filmikach VF tego nie pokazują.

Jeżeli komuś to dobrze wychodzi, a chce pomóc będę wdzięczny :D rysunki mile widziane.

Wooof

Wysłany: Wto 18 Kwi, 2006   

Wauzi>
Na początek warto cwiczyc samo odbicie (rebound) trzymając pałeczkę w sposób tradycyjny, ale tylko z użyciem kciuka, potem dołączając pozostałe dwa palce.
Ostatnio zmieniony przez Wooof Wto 18 Kwi, 2006, w całości zmieniany 2 razy  

wuc

hmmm...pytanie chyba było o buzz roll w traditional grip

wuc

rysunków żadnych mi nie udało się znaleźć. slyszalem natomiast o takim sposobie, że do grania buzzów lewą w traditionalu przechodzi się z tzw. strong hand do weak hand. strong hand to jest tak jak grasz normalnie - kciuk w górę dłoń prostopadle do podłoża. przy weak hand natomiast nieco "podkurczasz lewą rękę do siebie i odwracasz nadgarstek trochę tak, żeby wewnetrzna czesc dloni skierowana była w góre. trudno w ten sposob kontrolowac pojedyncze uderzenia, ale buzzy wychodzą tym w miare w miare. te zmiane pozycji można ćwiczyć przechodząc z double stroke roll do buzz roll - pierwsze grasz strong left hand a do buzza przechodzisz w weak. mam nadzieje ze cos pomoglem :)

Amik 
grac to trza umiec !

Wysłany: Sro 11 Lip, 2007   

tak tak, to znowu ja.
nie wiem jak innym, ale mnie się przyda :p
na stronie www.vicfirth.com
wlazłem w szkólkę online. wszystko fajnie, poki nie doszedłem do momentu zakreślonego przeze mnie na czerwono:

perkusja

jeśłi nie widac, to tutaj jest link:

http://img402.imageshack....=pytaniepf2.png

do czego zmierzam.
fagment zakreślony na czerwono...
jeste grany tylko prawą ręką, czy też obiema naprzemiennie?? chcialbym juz pukac tak, jak powinno to byc, a nie wymyslac i kombinowac :p

wybaczcie mi, jaśli spamuje, ale nie widziałem innego tematu w ktorym mozna by zadac to pytanie, a szkoda by bylo zakladac nowy

Qulec

Ja bym to zagrał najpierw na przemian R L R L, potem jak mi się znudzi to dwójkami, a potem po cztery na rękę. Wydaje mi się że to nie ma za dużego znaczenia to. Chociaż z tego co widać to wszystko jest na przemian więc ten fragment pewno też

Amik 
grac to trza umiec !

ok, dzieki za odpowiedz :) spróbujemy ...

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Kilka słów o technice (reaktywacja)