Wysłany: Nie 19 Mar, 2006 Kilka słów o technice (reaktywacja)
Był sobie taki temat o technice, ale znikł był on
W każdym razie, czy może mi ktoś powiedzieć, czym różni się Open Roll od Closed Roll? Spotkałem się z czymś takim w "Stick Control" i pomimo objaśnienia we wstępie książki dalej nie wiem o co chodzi. Pisane jest to z reguły z liczbą uderzeń, np. 7stroke open roll.
_________________ Always look on the bright side of death
no własnie znikł był on a był to mój temat... live is brutal
mam pytanko:
moglby mi ktos przyblizyc technike moellera? ni9e chodzi mi tu o linki, chyba ze dobre
open to jest po prostu roll po 2 nuty z każdej ręki PPLLPPLLPPLL itd.
close to jest cuś takiego że z każdej ręki masz więcej niż 2 uderzenia i powstają one z delikatnego ściśniecia pałki po uderzeniu tak aby zaczęła się ona odbijać, więc jakby nie patrzeć technika się zmienia
Sargo masz szkolkne na werbel na www.vicfirth.com marka wesselsa tam pokazuje moellera
znajdz jeszce szkolke moellera Jeffa queena- byla kiedys na vic firth.
open to jest po prostu roll po 2 nuty z każdej ręki PPLLPPLLPPLL itd.
close to jest cuś takiego że z każdej ręki masz więcej niż 2 uderzenia i powstają one z delikatnego ściśniecia pałki po uderzeniu tak aby zaczęła się ona odbijać, więc jakby nie patrzeć technika się zmienia
W przypadku "closed" to da się jakoś kontrolować liczbę uderzeń czy to takie jakby tremolo dociskowe? W sumie powinno się jakoś dać, bo jest podane np."7 stroke closed roll".
Pan Lawrence też pisze, że tremolo dociskowe jest do bani, a z drugiej strony jego jak i wuca opis "closed" bardzo to tremolo przypomina. Może ktoś wyjaśnić różnicę? jak można zagrać to w wolnych tempach?
Przykład podaję poniżej:
Przy okazji, czym różni się zapis 12 od 24? Chodzi mi o ten łuk pomiędzy nutkami, ogólnie wiem do czego jest łuk, ale w tym wypadku-jakoś bez sensu...
Przepraszam za natłok pytań
Ostatnio zmieniony przez Wauzi Pon 20 Mar, 2006, w całości zmieniany 1 raz
Stone odróżnia termolo dociskowe, w którym silnie dociska się pałke do naciągu, od closed roll, w którym tylko to ściśniecie jest minimalne. ilości uderzeń (w sensie ile "odbić" wymusisz z uderzenia) się nie kontroluje, a ta 7 po prostu sygnalizuje, że masz na zmiane zagrać P L P L P L P lekko ściskając pałki, tak aby wyszedł Ci roll. żeby to wyćwiczyć najpierw musisz sie nauczyć w baaardzo wolnych tempach kontrolować ten "ścisk" tak, aby nie ściskać za mocno (uderzenia sa za krotkie) ani za lekko (są zbyt "rozstrzelone"). polecam grać ćwierćnuty np. w tempie 60 i na każdą ćwierćnutę grać uderzenie tak, aby wydobyć ładną ilośc odbić. podkrecając stopniowo tempo closed roll powinien zacząć się "zlewać" i być płynniejszy.
łuk ma niejako ułatwić odczytywanie. Gdy np w dziale 6/8 short rolls masz łuk oznacza to 7stroke roll, z czego ostatnie uderzenie jest już częścią następnego taktu - taki graficzny układ. Przy 5stroke roll, gdzie jest minipauza pod koniec taktu, już łuku nie ma, bo figura rudimentalna kończy się w obrębie tego samego taktu.
Dzięki Waszym wskazówkom, oraz filmikom z VF udało mi się opanować w stopniu zadowalającym Multibounce Roll z czego się bardzo cieszę...
W międzyczasie narodził się drugi problem-to co napisałem powyżej dotyczy tylko match gripu. Pomimo tego, że ćwiczyłem obiema technikami (tradycyjny i match) jednocześnie, nie udaje mi się uzyskać jednolitego buzzzzzzz w chwycie tradycyjnym. Problem tkwi w sposobie trzymania pałki, nie wiem w jaki sposób ją trzymać, żeby reagowała w sposób podobny jak ręka prawa w ułożeniu match. Niestety na filmikach VF tego nie pokazują.
Jeżeli komuś to dobrze wychodzi, a chce pomóc będę wdzięczny rysunki mile widziane.
Wauzi>
Na początek warto cwiczyc samo odbicie (rebound) trzymając pałeczkę w sposób tradycyjny, ale tylko z użyciem kciuka, potem dołączając pozostałe dwa palce.
Ostatnio zmieniony przez Wooof Wto 18 Kwi, 2006, w całości zmieniany 2 razy
rysunków żadnych mi nie udało się znaleźć. slyszalem natomiast o takim sposobie, że do grania buzzów lewą w traditionalu przechodzi się z tzw. strong hand do weak hand. strong hand to jest tak jak grasz normalnie - kciuk w górę dłoń prostopadle do podłoża. przy weak hand natomiast nieco "podkurczasz lewą rękę do siebie i odwracasz nadgarstek trochę tak, żeby wewnetrzna czesc dloni skierowana była w góre. trudno w ten sposob kontrolowac pojedyncze uderzenia, ale buzzy wychodzą tym w miare w miare. te zmiane pozycji można ćwiczyć przechodząc z double stroke roll do buzz roll - pierwsze grasz strong left hand a do buzza przechodzisz w weak. mam nadzieje ze cos pomoglem
tak tak, to znowu ja.
nie wiem jak innym, ale mnie się przyda :p
na stronie www.vicfirth.com
wlazłem w szkólkę online. wszystko fajnie, poki nie doszedłem do momentu zakreślonego przeze mnie na czerwono:
do czego zmierzam.
fagment zakreślony na czerwono...
jeste grany tylko prawą ręką, czy też obiema naprzemiennie?? chcialbym juz pukac tak, jak powinno to byc, a nie wymyslac i kombinowac :p
wybaczcie mi, jaśli spamuje, ale nie widziałem innego tematu w ktorym mozna by zadac to pytanie, a szkoda by bylo zakladac nowy
_________________ Pearl Target + Mapex Black Panther + Paiste 101 + PST5
Ja bym to zagrał najpierw na przemian R L R L, potem jak mi się znudzi to dwójkami, a potem po cztery na rękę. Wydaje mi się że to nie ma za dużego znaczenia to. Chociaż z tego co widać to wszystko jest na przemian więc ten fragment pewno też