Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Koncert na nie swoim zestawie
Koncert na nie swoim zestawie
Autor Wiadomość
Mih 

Wysłany: Sob 06 Sty, 2007   

wiesz, ja po ich występie, to z przerażeniem podszedłem do bębnów, pewien, że już nie bardzo mam na czym grać... zresztą 8 (słownie: osiem) połamanych pałek walających się koło garów swoje mówi...

naciągi przeżyły, ale kilku kraterów księżycowych się dorobiły :)

blanker666

Wysłany: Sob 06 Sty, 2007   

Mih napisał/a
wiesz, ja po ich występie, to z przerażeniem podszedłem do bębnów, pewien, że już nie bardzo mam na czym grać... zresztą 8 (słownie: osiem) połamanych pałek walających się koło garów swoje mówi...

naciągi przeżyły, ale kilku kraterów księżycowych się dorobiły :)

slabo... :shock: no co chcesz- technik z wyczuciem gral - jakby nie gral z wyczuciem toby 15 polamal :D ;) :D

bRS 
Da Funk Blaster

Wysłany: Nie 07 Sty, 2007   

Janus napisał/a
no niestety tak to bywa z tymi pożyczkami itd. chyba kazdy to przerabiał z lepszym lub gorszym skutkiem...
ja za 2 tygodnie jade na Ukrainę, też PKP, zabieram tylko pałki bo wszystko ma być... to sie okaże... aż boje sie myślec... ehh :roll:

Mam znajomego - muzyka z Ukrainy i powiem Ci, że festiwale na Ukrainie są bardzo dobrze zaopatrywane. Generalnie tam godzina studyjna z masteringiem kosztuje 15zł w przeliczeniu na nasze, a instrumenty niekiedy 2 razy tańsze. Wcale nie przesadzam. :)

Cień

Ja kiedyś zasugerowałem jednemu uzdolnionemu, grającemu z prawdziwym "feelingiem" żeby troszkę pofolgował bo tylko się męczy, a efektów nie słychać. W odpowiedzi tylko nabluzgał na mnie. 10 minut później wstaje od garów i mówi "Chyba masz rację z tym lżejszym graniem" i wyciąga z kieszeni telefon - rozwalił go sobie pałką :D

blanker666

Cień napisał/a
wyciąga z kieszeni telefon - rozwalił go sobie pałką :D

czasem warto cos poswiecic zeby sie oswiecic hehe ;)
miejmy nadzieje ze nauczka skuteczna byla :D

qwerty 
przyszły reż. dźw

heh a myślałem ze tylko ja rozwaliłem sobie fona pałką:D

raz podczas "ćwiczeń" czyli walenia pałkami po stole w różne gazety itp trafiłem w telefon i poszedł wyświetlacz <lol>

lukasz

Ja sobie kiedyś na dupnym koncercie w pewnym momencie przez nieuwagę trafiłem między nogi. Dotrwałem do końca wałka ;) `

M.A.D

Twardziel, prawdziwy twardziel ;)

Globusos

Wysłany: Pon 08 Sty, 2007   

nie wiem, jak to zrobiles, ale full respect :D

515 

ja kiedys sobie wsadzilem w oko na probie. to trzeba miec talent ;)

Mefiu

515 napisał/a

dobrze ze nie gdzie indziej... :roll:

MIARA

Wysłany: Wto 09 Sty, 2007   

Ja kiedyś miałem strasznie obolałe prawe ucho, bo co drugą próbę lub nawet kilka razy w trakcie jednej zdarzało mi się przypieprzyc w nie pałką :P bolało jak cholera :cry: :wink:

M.A.D

Miara, to Ty nachrzaniasz jedynkami zza głowy w tempie 280bpm?

MIARA

Nie do końca się zgadza jeżeli chodzi o tempo, ale onegdaj z tym graniem zza łba to by się zgadzało. Ech, technika... Cóż, bolesne błędy młodości, które mam na szczęście za sobą :roll:

M.A.D

Błędy młodości...toż człowiek myślał, że niezły show robi :)

G_O_

Ja miałem ciekawą sytuację na moim pierwszym koncercie. Koleś chciał pożyczyć crasha, miał swoje dwa ale jeden jakiś słabszy. Wiedział że ja mam trochę lepsiejszego. Odmówiłem bo wiem jak ona gra, napierdziela strasznie, szczególnie jak popije a na to się zapowiadało;-) Usłyszałem od niego: "jeszcze będziesz coś k...a chciał ode mnie". Od koncertu minęło ponad dwa miesiące a ten do wszystkich nawija jaki to członek męski ze mnie bo mu blachy nie pożyczyłem. I to nie tak że tylko wspomni, przeżywa to cały czas i do każdego, stał się monotematyczny. W ogromną traumę go wpędziłem:-) A co do koncertu to udał się bardzo. Organizacja na wysokim poziomie, świetna publiczność. Grałem nie na swoim zestawie, tylko werbel, stopa i blachy moje. Wszystko mogłem sobie ustawić tak jak chciałem:-) W niedzielę drugi koncert trzymajcie kciuki:-)

blanker666

Wysłany: Sro 10 Sty, 2007   

MIARA napisał/a
Ja kiedyś miałem strasznie obolałe prawe ucho, bo co drugą próbę lub nawet kilka razy w trakcie jednej zdarzało mi się przypieprzyc w nie pałką

slabo :shock:
to niezle machasz :shock:

blanker666

M.A.D napisał/a
Błędy młodości...toż człowiek myślał, że niezły show robi :)

niezly show to sie robi jak sie napierdala 280 po calym zestawie z mina zrelaksowanego indianina po fajce pokoju :D - siedzisz jak na pikniku i wygladasz jakbys nic nie robil a rzenia z glosnikow i spod palciow wychodzi ;)

pare razy to przerabialm :) nie zapomne tekstu kolesia z pewnego klubowego baru po koncercie - ze napierdalam totalnie a wygladam jakbym czytal gazete ;) :D

ehhh - chwile dla ktorej warto zyc hehe ;) :D

JooreX
whiskey lover

mow mi jeszcze - tzn ja nie z klanu speedy gonzales i cwicze przednutki zamiast blastow ;) - ale co ja sie nasluchalem (nawet od gitarzysty z kapeli - nie chcialo mi sie nawet tego komentowac), ze `za bebnami jestem antycharyzmatyczny bo gram lekko i bez jebniecia` tudziez, ze `palki same odbijaja mi sie od naciagow jak pilka do kosza, co to ma byc, ale moze kiedys naucze sie tak fajnie napierdalac jak XXX czy YYY`, czy wrecz, ze gram `jak pedał, bo zamiast machac glowa i konkretnie przyjebac skupiam sie na feelingu` ;) czasem naprawde dochodze do wniosku, ze wieksza czesc ludzi (nie tylko publiki) wychodzi z zalozenia, ze feeling perkusisty polega glownie na napierdalaniu jak nosorozec - potem ludzie biora sobie do serca takie rady i lokalne zlomowiska zasilaja rozsieczone na kawalki talerze ;)

Yahoo 

ja nie trawie grac na czyims sprzecie, jest kupa powodow, Pierwsze to ustawienie po prostu musze miec swoje bo inaczej kicha, po prostu pewne ruchy ma sie wyuczone. Po drugie krzeselko, ze wzgledu ze jestem wysoki to czasem bywa ze w lydkach mam werbel hehe a krzeselka jeszcze sie nie da podwyzszyc i w ogole kicha, nastepne to ilosc tomow, naciagi na nich oraz ilosc blach i ich ustawienie. Czasami sa partie ustalone na okreslona ilosc blach i tomow i na mniejszym zestawie czasem moga byc problemy.
Poza tym mialem kiedys sytuacje podbramkowa ktora po prostu mnie zabila, mialem koncert gralem na czyis garach i podczas naglasniania poszedl gwint w hi hacie od ustawiania wysokosci, hi hat spadl na poziom doslownie kolan i nie bylo jak go wziasc wyzej bo gwint zrypal sie, zawolalem znajomego garowego i jakos cudem zapalkami i papierkami udalo nam sie podtrzymac hi hat na danej wysokosci ale gralo sie okropnie bo musialem leciutko na hi hacie grac bo w kazdej chwili mogl spasc. Ehh kiedys nawet naciag od stopy na koncercie rozwalilem :) tez nie moj zestaw.

http://www.youtube.com/jasinskimusic

piotrek

JooreX napisał/a
mow mi jeszcze - tzn ja nie z klanu speedy gonzales i cwicze przednutki zamiast blastow ;) - ale co ja sie nasluchalem (nawet od gitarzysty z kapeli - nie chcialo mi sie nawet tego komentowac), ze `za bebnami jestem antycharyzmatyczny bo gram lekko i bez jebniecia` tudziez, ze `palki same odbijaja mi sie od naciagow jak pilka do kosza, co to ma byc, ale moze kiedys naucze sie tak fajnie napierdalac jak XXX czy YYY`, czy wrecz, ze gram `jak pedał, bo zamiast machac glowa i konkretnie przyjebac skupiam sie na feelingu` ;) czasem naprawde dochodze do wniosku, ze wieksza czesc ludzi (nie tylko publiki) wychodzi z zalozenia, ze feeling perkusisty polega glownie na napierdalaniu jak nosorozec - potem ludzie biora sobie do serca takie rady i lokalne zlomowiska zasilaja rozsieczone na kawalki talerze ;)

u mnie jest tak samo :? nawet moj instruktor smieje sie ze gram jak baba bo sie nie rzucam za zestawem tylko gram swoje 8)

JooreX
whiskey lover

Wysłany: Czw 11 Sty, 2007   

nie no, zle mnie zrozumiales - akurat w mojej kapeli specjalnie lekko nie gram (zobacz sobie w dziale `tworczosc`), ale uwazam, ze to dynamika powinna byc podporzadkowana muzykowi a nie odwrotnie - i nie bede w akustycznym fragmencie akcentowal kazdego uderzenia tylko dlatego, ze publika patrzy ;)

Th0rn

Hehe ja juz widze co bedzie jutro na festiwalu w Pro....dochodza mnie sluchy ze ktos sie wycofal z wystawienia bebnow i szukaja na predce chopacy....czuje ze wjedzie jakis zestaw 'cudo' hihehehehe...no ciekawe co to bedzie ;) okaze sie jutro jak dojade do klubu...

MIARA

Onegdaj jakiś bębniarz, świętej już pamięci, bo to dawno temu było, powiedział, że na perkusji należy grać nie mocno, a głośno...

piotrek

JooreX napisał/a
nie no, zle mnie zrozumiales - akurat w mojej kapeli specjalnie lekko nie gram (zobacz sobie w dziale `tworczosc`), ale uwazam, ze to dynamika powinna byc podporzadkowana muzykowi a nie odwrotnie - i nie bede w akustycznym fragmencie akcentowal kazdego uderzenia tylko dlatego, ze publika patrzy ;)

nie nie ja cie dobrze zrozumiałem :D tez nie gram jakiegos pop rocka tylko raczej hard rock 8) i chodzi mi o to samo ze nie trzeba ciagle trzasc sie za zestawem :D ja niestety nie moge na razie nic swojego wrzucic ale w ferie mamy nagrywac demo :lol:

erobeson

Wysłany: Pią 12 Sty, 2007   

moc grania jest z łap a nie z gibania się jak orangutan ;) Każdy gra jak lubi: jeden połknie kij drugi się buja jakby kości nie miał.

A w temacie: gram w nie3dzielę na kumpla Sonorku. Dobrze ograne graty, znam jak własną kieszeń... ale to nie swoje i zawsze jest jakiś dyskomfort..

Ślepy

ja raz grałem nie na swoim sprzęcie, ale mam jedną podstawową zasadę, jeśli już gram na czyichś garach bądż przyjdzie mi używać czekogolwiek co nie jest moje - najpierw to dokładnie oglądam ze wszystkich stron i po graniu robię to samo. Jeśli coś jest nie tak, talerz pękniety(jeszcze się nie zdarzyło:) ) to mowię o tym, płacę lub odkupuję... Ale jak większość ludzi, nie lubię grać na czyimś sprzęcie i robię to w ostatecznej ostateczności i z wielkim bólem ;)
pozdrawiam

erobeson

U mnie był problem z dwiema perkusjami na scenie a mianowicie nie było opcji aby obie nagłośnić. Ponieważ jest tylko jeden komplet mikrofonów. Ale jeśli uda się wypełnić plan minimum na ten rok to komplecik mikrofonów mam wpisany na wishlist :)

palkerwqaldas

Wysłany: Nie 14 Sty, 2007   

wiesz... mam bardzo podobny problem, nie jest to tylko kwestia ustawienia "pod siebie" perkusji ale wiadomo że każde beczki brzmią troche inaczej i gdy zaczyna się grać często się można zdekoncentrować dźwiękiem które wydają, są one np. wyżej nastrojone. Gdy grałem na czyimś zestawie często odstraszały mnie też dźwięki tależy do który nie przywykłem, np. ride był głośniejszy, każda taka różnica wpływa na gre na czyimś zestawie... Jedynym wyjściem jest grać jak najwięcej na nieswoich garkach potem się przyzwyczajasz. Nie jest to lekka droga, wręcz bardzo ciezka i długa do przebycia.

piotrek

ty masz problem ze ride głosniejszy ? :) a ja np. jestem leworeczny !! i co mam powiedziec :?: jak musze przestawiac cały zestaw :( nie mam jeszcze takich bebnow co sie nadaja na publiczny widok a do tej ppory zawsze organizator zapewniał sprzet . ale kiedys tak nie bedzie .... i bedzie strach :cry:

palkerwqaldas

ja nie mówie ze to problem lecz każda z takich spraw jak ride składa sie na miano probelmu w graniu na nie swoim sprzęcie, to wszystko dekoncentruje.

buczas

Też czasami grałem na nie swoim zestawie i przyznam że 100% możliwości nie da sie osiągnąc od razu z marszu Za duzo tych mozliwosci nie mam ale mimo wszystko jak sie gra pierwszy raz na innym zestawie to wrażenia są zupełnie inne niz na swoim;] jak kto woli...

kojlak
KKK

Wysłany: Pon 15 Sty, 2007   

dla mnie najfajniejsze było przejście z szeroko rozstawionego zestawu standard (bez toma 13") na zestaw fusion, gdzie wszystko było ciasne jak cholera! a tom 10" wydawał mi się tak ogromny jak płytka CD ;) w ogóle jakiś taki "nadymany" koleś był (uważał się chyba za najmądrzejszego ze wszystkich :lol: ) i z każdym gadał jak z debilem :lol: mimo wszystko dało się zagrać :)

CooBi

qwerty napisał/a
heh a myślałem ze tylko ja rozwaliłem sobie fona pałką:D

raz podczas ćwiczeń czyli walenia pałkami po stole w różne gazety itp trafiłem w telefon i poszedł wyświetlacz <lol>

A ja wyświetlacz w playerze mp3 ^^
Pykałem w loozeczko, a On sie znalazl pod przescieradlem :roll:

JW

515 napisał/a

ja juz zaliczylem nokaut w twarz. Teraz sie bardziej skupiam :P

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Koncert na nie swoim zestawie