Hejho panoćki, ostatnio zastanawiałem się co by tu zrobić, żeby moja lewa ręka choć trochę dorównała się do prawej. Prawą potrafię wywijać już całkiem niezłe wygibasy, a lewą, no cóż, cienko jest.
Zmieniłem ustawienie HH i ride'a na open-handed, gram teraz wszystko lewą łapą. Co oprócz tego? Wiem też że zaczynanie rudimentów od lewej ręki pomaga...
Zastanawiam się czy to wszystkie metody, czy też można jeszcze jakoś kombinować... Ćwiczyłem też trochę mięśnie palców gumowym kółkiem i taką "rączką" ale nie wiem czy to coś daje
Głównie rozchodzi mi się o to, czy te ćwiczenia, które podałem są warte zachodu, czy sobie odpuścić.
nic nie zmieniaj w ustawieniu, siadz przed werblem i przed lustrem i graj, jeszcze lepiej jak mozesz sie nagrac na video. wtedy fajnie widac w ktorym miejscu jest problem. oczywiscie jesli prawą masz dobrą ;] a co do cwiczen to podstawy, nie ma sensu polsrodkami probowac zmusic lewej reki do dorownania prawej. Polecam "stick control". Tylko faktycznie grac te cwiczenia rzetelnie tak jak jest w opisie. Czasem troche pomeczyc lewą reke cwiczeniami np. LL LLP LLLP LLLL LLPL itd. A jak to nie pomoże to polecam przed snem zmienic reke ;]
Wysłany: Czw 11 Sty, 2007 Re: Lewa ręka- jak ćwiczyć?
Tylko ćwiczyć i ćwiczyć. Do tego dochodzi jedzenie lewą ręką, mycie zębów lewą ręką, ucz się grać w pingla i pisać lewą ręką. Po pół roku czasu będziesz mieć świetny efekt. Ja tak zrobiłem i robię dalej, tylko jeszcze się pisać nie nauczyłem
sadze ze tak. ja przynajmniej staram sie tak grac, jednak hihat mam przerzucony na prawa strone wiec de facto wciaz mam go na prawej rece, gdyby został po lewej stronie i mial byc obslugiwany przez lewa reke musialbym zmienic całą filozofie i wyczucie gry. nie chce mi sie
ja dodatkowo cwicze grajac na hh lewa reka,a na werblu prawa.Wiadomo,z reguly na hh gra sie gesciej wiec lewa reka pracuje wiecej.ponadto jest to dobre cwiczenie na koordynacje.polecam grac jakis rytm,np.te z ksiazki Rick'a Lathama (advanced funk studies),po jednym takcie grajac prawa reka hh,lewa werbel, a drugi takt na odwrot.zwracaj uwage na uderzenia,czy palka Ci gdzies nie lata na boki,czy masz rozluznione miesnie no i artykulacja i time oczywista.
MicMart, przecież istnieje coś takiego jak Emule, mi znalezienie tego zajęło nie więcej niż 1 minutę A jak Ci się nie chce bawić w emuły to Ci wyślę na maila jutro (jeśli się "kupi"), daj znać na PW jak chcesz.
Już wszyscy którzy chcieli dostali tą książkę Posprawdzajcie sobie maile. W sumie to naprawdę ciężki orzech do zgryzienia ta książka, ćwiczenia łamacze rąk i pałek
ja w sumie mam troche dziwny problem bo nadal nie wiem, na ktorej stronie grac. Wszyscy mi radza uczyc sie na ukladzie standardowym (praworecznych), chociaz naturalnym jest dla mnie dla leworecznych. I tak np. jak gram teraz (uklad dla praworecznych), to na hihacie nadal gram lewa reka (a nie prawa, jak powinienem). Tu wychodzi w sumie glowny problem. Stopami sie nie przejmuje, bo obie mam wycwiczone i na kazdym ukladzie daje rade. Ktos moglby mi napisac, czym charakteryzuje sie uklad freehandowy? Narazie probuje sie przestawic na praworecznych, ale przyznam, strasznie mnie to meczy. Dziwna rzecza tylko jest to, ze chociaz jestem leworeczny, to silniejsza reke mam prawa. Mam nadzieje, ze nie dalem za duzego offtopa.
Nie, to nie był offtop Jako leworęczny masz dwie możliwości- przestawić zestaw tak, byś grał z rękami "na krzyż" przy czym lewa grała by na hihacie. Tego osobiście nie polecam, bo i po co? Granie freehanded (bądź open handed, jak zwał tak zwał) to świetne rozwiązanie- taka gra daje Ci dużo możliwości, nie ograniczasz sobie ruchów, dobry dostęp do tomów itd. Reasumując, ja na Twoim miejscu grałbym open handed (zresztą niedawno zacząłem tak grać )
Dzieki za rade,przestawie sobie zestaw i sie zobaczy. Wiesz, moze gdzie moglbym znalezc jakies wskazowki do rozstawienia setu w tym ukladzie? Jakos nie moge znalezc niczego konretnego. Mozliwe, ze zle slowa kluczowe wpisuje w guglu.
...czy moze zle zrozumialem i tak naprawde freehand nie potrzebuje konkretnego ustawienia setu?
nie potrzebuje, grasz na normalnie ustawionym zestawie, idea jest taka zeby nie krzyzowac rąk wiec w sumie ustawienie bebnow deteminuje ci ktora reka w co uderzy (np jak masz hihat po lewej to grasz na nim lewą glownie, a jak po prawej to prawą itd.). Jak sie dobrze nauczysz to ustawienie nie bedzie gralo zadnej roli.
rozumiem. Czyli w sumie uklad moge zostawic taki jak mam teraz, czyli dla praworecznych i grac na nim bez krzyzowania rak, czyli tak, jak robilem dotychczas (nawet nie wiedzialem, ze to sie freehand nazywa szczerze mowiac, doh! ). Tak sobie tylko mysle, ze musialbym sobie w tym momencie ustawic talerze wg. wlasnego upodobania, a nie wg. standardow, w celu lepszej dostepnosci dla obu rak. Dzieki!
czyli dla praworecznych i grac na nim bez krzyzowania rak, czyli tak, jak robilem dotychczas (nawet nie wiedzialem, ze to sie freehand nazywa szczerze mowiac, doh! ).
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.
Ćwiczenie które ja u używam by ćwiczyć lewą rękę jest banalnie proste... Gram sobie szóstkę i jedną nutę z szóstki gram prawą ręką a resztę (czyli 5) gram lewą z metronomem. No i im więcej tym lepiej różne tempa i dynamiki i akcenty...
wykozystujac temat mam pytanko, mam problem z lewa reka... grajac szybkie rzeczy z palców, szybko mi sie spina dłoń.. z prawa reka nie mam takiego problemu... wiec postanowiłem zmienic chwyt na francuski (wczesniej uzywałem czegos koło niemieckiego) i prawa reka śmiga jak pojebana, ale pojawia sie problem z lewą bo nie umiem nad nia zapanować. i teraz pojawia sie pytanie byc wytrwałym i pracowac nad francuskim, czy zrobic cos z tym spinaniem.. z góry dzieki
co nagle to po diable, jak ci sie reka spina to znaczy ze za szybko chcesz niż możesz wiec zwolnij. lepiej kosztem szybkosci prawej grac swobodnie wolniej obydwoma i stopniowo sobie dochodzic do predkosci. a co do chwytu to coz, niemiecki jest nienaturalny dla gry palcami za to idealny na nadgarstek, francuski odwrotnie, wybierasz co ci wygodnie, ale zadna technika nie da ci rezultatow jak nie spedzisz nad nia dlugich godzin/dni/tygodni polecam do obejrzenia Doma Famularo i jego Cyberlekcje albo co wydaje mi sie lepsze bo prostsze - Natural Evolution Dave`a Weckla
skoro w bardzo wolnych tempach ci sie reka spina to znaczy ze masz cos nie tak z techniką i przejdz sie na jakas niewirtualną lekcje do zywego nauczyciela