Wysłany: Sro 27 Wrz, 2006 Nagranie płyty dzięki PC?
Ostatnio ze znajomymi napisalismy ciekawy materiał z wokalami , gitarami i oczywiście perkusją. Czy ktoś kiedykolwiek próbował nagrac jakis kawałek na kompa?
Mianowicie chodzi mi o programy do nagrania gitar, wokalu oraz jakis program do programowania perki...ktoś jest w stanie pomóc?
Wyczytałem ze całośc potem mozna złączyć programem GoldWave, ale niestety tylko tyle jak narazie wiem..prosze o pomoc:)
A tak w ogóle to witam po dłuzszej ciszy z mojej strony na forum
Da sie jak najbardziej. Ja uzywam drumkit from hell, jesli sie umie odpowiednio ustawic to bebny brzmia zajefajnie. Gitary nagrywamy za pomoca Poda. Z wokalem na razie nie mamy pomyslu, przydalby się jakis preamp (choc mozna i zwyczajnie podpiac pod "mic in" w karcie dzwiekowej)
_________________ "...żeby ręce giętkie zagrały to, co pomyśli głowa"
Wszystkie nagrania VOTV (oprócz koncertowych, rzecz jasna) były zarejestrowane w domu na komputerze, używaliśmy Fruity Loopsa, Cool Edita i Audacity, ale miksował nam już kto inny i nie mamy pojęcia w czym.
Hmm...w takim razie pod odpada.
Kombinowałem z "mic in" jednak nie widzi mojego mikrofonu...a mikrofon z pewnoscią jest dobry, bo prz podpieciu chocby do pieca - działa...
Material Morthifera zostal zarejestrowany na kompie z dobra karta - 8 wejsc - dobry stosunek sygnal szum - dobre przetworniki - wszelkie szumblastery odpadaja
Najpierw nagrywana perka na osiem sciezek - przez mikser soundcrafta spirita i mikrofony carolla - potem nagrywane gitary, bas i wokal - wszystko rejestrowane imiksowaene w vegas audio - jest gdzies za free do sciagniecia w necie ...
bebny nagrywalem na polmuzie
jak trafisz goscia co kuma baze to nawet z mega gowna wycisniesz dobry sound - jednym slowem realizator kumaty to podstawa - sprzet to komp, dobra karta, mikser, pare mikrofonow i pojecie o nagrywaniu ...
pozdro.
_________________ ein volk, ein reich, ein union.
z kretynami nie dyskutuje, tym bardziej o polityce...
Wysłany: Czw 28 Wrz, 2006
zawsze sie zastanawialem jak sie w tym wszystkim nie pogubic
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Libido - Hymny Czasów Bezkrólewia. Całą plyta zostala nagrana w 99% w składzie dwu osobowym, na domowym PC (SB Audigy2 Value - tanszy odpowiednik lepszych SB ). Montazu, mixu, masteringu dokonalem sam na Adobe Audition (niegds Cool Edit Pro).
Montowanie bylo niestety strasznie czasochlonne. Wszystkie instrumenty, wokale byly nagrane na mikrofonie za 7 zł (zwykly komputerowy), gitary na zasadzie GITARA->EFEKT->KOMP. Obrobka cyfrowa czyni jednak cuda..
Bo warto zauwazyc, ze dzis kazdy ma taki sprzet w domu, o jakim 10 lat temu marzyl kazdy producent dzwieku... Wystarczy chciec...
Winter popytaj na forum gitarowym, oni tam dużo rzeczy nagrywają, więc może pomogą. Co do nagrywania to raz nagrywaliśmy w ten sposób: bębny nagrane przez trzy bodajże majki(z czego jeden był "pojemnościówką" zrobioną z mikrofonu od kamery ) wpięte w mikser(behringer 802 cośtam) i mikser w kompa. gitara, bas i wokal tak samo. oczywiście wszestko na ślady. jaki to był program to Ci nie powiem ale jak bardzo chcesz to mogę się tych dupków to mnie z zespołu wyrzucili dopytać o szczegóły.
_________________ SPRZEDAM:
Alchemy prof. rock ride 20"
ja sobie zbieram wlasne studyjko powoli i juz niedlugo zaczne dzialac a co do nagrywania na kompie to wczesniej bez sprzetu radzilismy sobie robiac beczki na kompie a reszte dogrywajac, efekty mozesz sprawdzic na http://cambrel.net
_________________ -= hoy brujerizmo pa ti satanizmo =-