Wysłany: Pon 16 Maj, 2011 Niedobita stopa podczas nagrywania
Witam, chciałem was zapytać czy macie jakąś receptę na taką rzecz: po nagraniu partii garów okazało się że lewa stopa jest nieco ciszej nagrana niż prawa. Nie mówię tu o "pedałowaniu" tylko np. przy przednutkach i w normalnym tempie gdzie stopa grana jest wymiennie (np. stopa/werbel, podwójna stopa/werbel). Wiem że lewa stopa jest uderzana przez przegub i może mieć inną dynamikę niż prawa bezpośrednio uderzana, ale moje pytanie brzmi czy takie wyrównanie poziomu da się zrobić programowo (jakieś kompresory, ekspandery itp)? Bo jeśli nie to jak można by poprawić lub wyeliminować taka sytuację. Wiem ze najlepiej byłoby nagrywać na drugiej centrali lub zmienić technikę gry, no ale może ktoś z Was już się spotkał z tym problemem i już ma to za sobą więc chętnie posłucham pomysłów. Z góry dzięki
_________________ "Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill
Kompresja da Ci jedynie ten sam poziom głośności (mniej więcej) ale brzmienie tej ciszej nagranej partii stopy będzie troszkę inne tak czy inaczej. Spróbuj może czegoś takiego jak "kompresja nowojorska" - realizator w studio powinien wiedzieć o co chodzi. Myślę jednak, że bez ręcznego wyrównywania się nie obejdzie.
Generalnie przyczyna leży po stronie Twojej - lewa stopa nie domaga, sprzętu - słaby twin albo realizatora.
edit: bo się zaraz oburzą wyznawcy naturalnego brzmienia...
co grasz? w sensie gatunku? jeżeli od rocka "wzwyż" (czyt. ciężej), to spokojnie idź w sample.
Z drugiej strony - jeżeli faktycznie był realizator to powinien sobie poradzić z czymś takim.
Jeżeli będziesz próbował wyciągać to, co tam jest, to dopóki różnica w brzmieniu nie będzie ogromna, to nie przejmuj się nią. To zniknie
_________________ ¯\(°_o)/¯
Ostatnio zmieniony przez szymv Pon 16 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Teraz to chyba prawie wszyscy samplują szybkie stopy.
Jedynym wyjściem oprócz samplowania widzi mi się po prostu wzięcie tej ścieżki na edycję i podbicie cichszych uderzeń o te 1-2-3 dB, w zależności od potrzeby - oczywiście słuchając.
Jeśli się do tego przyłożysz to nie powinno wyjść bardzo nienaturalnie.
Gram muze z pogranicza hard core/metal core. Myślę że chyba wrzucę ścieżkę na edycję i podbiję lewą w górę. A juz byłem bliski nagrywania stóp z triggera
_________________ "Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill
Weź sobie wytnij jedno wzorcowe uderzenie z prawej i ponaklejaj w miejsce lewej. Pół godzinki roboty. Nie miej złudzeń: nawet najlepszym zdarza się kleić ścieżki.