Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Odstający palec
Odstający palec
Autor Wiadomość
Nikodem15

Wysłany: Sob 14 Kwi, 2007   Odstający palec

Kiedy uderzam lewą ręką, mały palec mi odskakuje od pałki i zmaiast płynnie poruszyć całą dłonią łącznie zplacami nie otwierając jej, podbijam głównie tym nieszczesnym palcem, co oczywiście obniża kontrolę i dynamikę uderzen. Jak się pozbyć tego nawyku?

Grummer
Strč prst skrz krk!

Wysłany: Sob 14 Kwi, 2007   Re: Odstający palec

Miałem ten problem w obu rękach. Musisz cały czas ćwiczyć ręce, a nawyk przejdzie. Nauczyciel mi powiedział, że gram jak pederasta z tymi odstającymi palcami :D

Driv

Wysłany: Sob 14 Kwi, 2007   

Grummer-gratuluje nauczyciela :P mój mi mówił że grając mam po prostu kontrolować rękę, a przy prostych ćwiczeniach gapic się cały czas na palce. Sądzę, że każdy przez to przechodzi, ale z czasem to mija-kwestia treningu. Osobiście wielkich problemów z tym nie miałem :wink: pozdr.

Chomik

Wysłany: Sob 14 Kwi, 2007   

tez mialem ten problem, i mój nauczyciel wypowiedzial sie w podobny sposob, tylko ze on powiedzialem ze to jest poprostu "pedalskie" :P coz to sprawa treningu, trzeba cierpliwie cwiczyc i myslec nad tym co sie robi. (chociaz znam faceta ktory gra z tymi odstajacymi palcami a technike ma niezla)

kubawe 
Forumowy Oszołom

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007   

Archiwum.
Ostatnio zmieniony przez kubawe Czw 05 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

a ja niemiałem takiego problemu hahaha :) powinieneś wg mnie cwiczyc owiele wiecej lewą ręką i jak to powiadał mój nauczyciel "bardzo wolno a dokładnie"

Fazer

a jak ktoś jest pedałem to nawet dobrze że mu odstają (nic nie sugeruję)

Burza

Fazer się popisał widzę

Ja swego czasu ćwiczyłem mając wyprostowane palce, trzymając pałkę tylko kciukiem i wskazującym,coby poprawić chwyt i przyzyczaić się do niego. Polecam. Potem dopiero zacząłem trening z palcami spoczywającymi na pałce - pomaga to ominąc pewne złe nawyki. Spotkałem się z kilkoma bębniarzami,którzy trzymali pałkę całą łapą.

Takie drobne odruchy jak odstający palec nie są trudne do przezwyciężenia. Tydzień max i to pokonasz, tylko ćwicz, najlepiej z lustrem.

Fazer

Wysłany: Pon 16 Kwi, 2007   

tosz ja tylko skoknludowałem wnioski kolegów, ale jak taka fama chodzi po ludziach to trza na palce uważać

EdiRTOS

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2007   

Powiedz mi jak grasz, a powiem ci kim jestes :roll: albo lepiej - powiedz mi jak trzymasz pałkę a powiem ci jaką masz orientację, lol. Według tej teorii to ze mnie rasowy pederasta.

Bynajmniej, Mark Wessels w swojej szkołce uczy aby trzymac pałki palcem wskazującym i kciukiem, ma byc rebound od pada, a koncowka pałeczki swobodnie sobie lata.

Ponad miesiąc zasuwam na padzie, palce: małe, środkowe i serdeczne odstają - czy jest jeszcze nadzieja na powrót do "heterobębniarzy" ? :shock:

Vogt

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2007   

EdiRTOS napisał/a

Ponad miesiąc zasuwam na padzie, palce: małe, środkowe i serdeczne odstają - czy jest jeszcze nadzieja na powrót do heterobębniarzy ? :shock:

Przykro mi, błękitna ostryga wita. :P
Małe ma znaczeni to co ci odstaje i gdzie w czasie grania. Wazne zeby sie pałka odbijała, grało wygodnie i pałki nie wypadały.

Antonio

Wysłany: Wto 24 Kwi, 2007   

to sprawa spinania mięśni- taki zły objaw tego że aparat nie działa jak powinien.
Trzeba poprostu ćwiczyć, dużo w wolnych tępach, cichej i głośnej dynamice przy niemal przesadnej pracy aparatu.

dbd

Wysłany: Wto 24 Kwi, 2007   

....
Ostatnio zmieniony przez dbd Pią 17 Sie, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Nadroke

Wysłany: Czw 26 Kwi, 2007   

mógłby ktoś zamieścić jakieś zdjęcia albo krótki filmik jak trzyma pałki i jak to wygląda mniej więcej podczas gry?

kubawe 
Forumowy Oszołom

Archiwum.
Ostatnio zmieniony przez kubawe Czw 05 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Diabelek

ja osobiście niemiałem tego problemu ale spotyka sie to bardzo często i myśle że to jest kwestia zwracania uwagi na ten palca podczas grania

Nikodem15

Wysłany: Pią 27 Kwi, 2007   

Mycie zębów lewą ręką mi pomaga. :)

Wooof

Wysłany: Pią 27 Kwi, 2007   

Nikodem>
Wg mnie najlepszą kontrolę uzyskuje się kiedy wszystkie palce dłoni mają kontakt z pałeczką, a szczególnie mały palec, więc warto nad nim popracować.
Spróbuj przesunąć punkt równowagi (fulcrum) z palca wskazującego i kciuka na mały palec i wewnętrzną część dłoni i stamtąd wyprowadzaj uderzenia dołączając po kolei resztę palców aż do wskazującego z kciukiem.
Chodzi o taki chwyt:
perkusja

Zaczniesz wtedy mieć kontrolę nad paluszkiem i co najważniejsze nad odbiciem.
Zwróć uwagę jak pałeczki trzyma np. Tony Royster Jr.. Full kontakt.
powodzenia

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Odstający palec