Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Parę pytań o wytłumienie perki w pokoju na (pół?)piętrze
Parę pytań o wytłumienie perki w pokoju na (pół?)piętrze
Autor Wiadomość
Ciemeq 
Ignorant

Wysłany: Wto 15 Mar, 2011   Parę pytań o wytłumienie perki w pokoju na (pół?)piętrze

Witam wszystkich. :)
Mam pewien problem i zwracam się do Was, forumowiczów, z nadzieją, że pomożecie mi go rozwiązać. Otóż sprawa wygląda tak: ponad dwa lata temu moja rodzina postanowiła zbudować dom. Budowa ciągnęła się i ciągnie się do tej pory. W międzyczasie, a mianowicie rok temu nauczyłem się jako tako grać na perce i postanowiłem w swym przyszłym pokoju postawić bębny. Trochę późno się obejrzałem, gdyż pokój jest już otynkowany i nie ma szans na styropian czy jakieś inne ustrojstwa. Ale do rzeczy.

Pokój przedstawia się tak:
http://img15.imageshack.us/i/planrl.png/

Ściany są wykonane z grubej (bodajże 25 cm szerokości) cegły z przestworami powietrznymi (tak to się chyba zwie) dokładnie z takiej http://e-kamir.pl/140-159-large/pustak-lpw-25.jpg . Nie wiem jak to będzie wyglądało z izolacją dźwięku, ale ściany zewnętrzne (te po prawej, na czarno) będą jeszcze oblepione styropianem 10 czy 12 cm, więc chyba wystarczy (sąsiadka z tej strony i tak nie żyje...). Najbardziej trapi mnie fakt izolacji ścian wewnętrznych (tych czerwonych), gdyż z tamtej strony znajdują się wszystkie pomieszczenia mieszkalne, kuchnie, łazienki itp. Początkowo myślałem nad piankami, ale podobno do wygłuszenia centrali to się niezbyt nadaje, a na tym mi najbardziej zależy. I nie mam wielkiej ochoty grać na tłumikach >.> .
Perka będzie stać w tym zielonym kwadraciku, oczywiście.

Proszę więc tych, co dotrwali, czytając ten dłuugi temat o radę.
Z góry dziękuję. ;)

@edit Przepraszam, jeśli nie w tym dziale, ale konkretniejszego znaleźć nie mogłem :P
Ostatnio zmieniony przez Ciemeq Wto 15 Mar, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

blanker666

Wysłany: Sro 16 Mar, 2011   

uzyj szukajki - sporo bylo o tlumieniu pomieszczenia

maciekomis
Keepin' it simple

Wysłany: Sro 16 Mar, 2011   

Heh, mi się jakoś udało, bo nawet o wygłuszaniu nie myśleliśmy, a walić można ile się chce, na gitarach łupać też, a na dole prawie nic nie słychać. No ale akustyka samego pokoju zostawia wiele do życzenia ;)

JooreX
whiskey lover

Wysłany: Czw 17 Mar, 2011   

jak chcesz grać z dużą dynamiką i łupać rimshotem w werbel to środki doraźne na tym samym piętrze co bębny nie dadzą nic - chyba, że domownicy są aż tak tolerancyjni :-)

kubawe 
Forumowy Oszołom

Wysłany: Czw 17 Mar, 2011   

Ciemeq, styropian służy do ocieplenia pomieszczenia, nie do wytłumienia, vulgo wygłuszenia, czy tam wyciszenia. Nie raz już powtarzałem tą kwestię, jak styropian może cokolwiek wytłumić, skoro w 95% składa się z powietrza? Jedynym słusznym wyjściem, jeżeli chcesz grać na akustycznej perkusji, to wytłumienie pokój poprzez użycie waty mineralnej, oraz zamontowania regipsu tudzież płyt ze sklejki. Zakładając pułapki basowe, uskutecznisz akustykę. Nie ma sensu tłumić perkusji przez jakieś "wyciszacze" typu HQ czy innych. Perkusja traci na brzmieniu i żadnej przyjemności z grania. Rozwiązań jest kilka, można grać w MDK, wynająć jakąś salkę, kupić elektroniczną perkusję, jednak bez podstawowych rozwiązań akustycznych nie pograsz w domu, bo sąsiedzi/domownicy w try mig dostaną epilepsji. Polecam przejrzeć temat na forum odnośnie budowy/przygotowania salki do ćwiczeń. Warto też zapoznać się z literaturą odnośnie akustyki itd. itp.

Ciemeq 
Ignorant

Wysłany: Nie 20 Mar, 2011   

maciekomis napisał/a
Heh, mi się jakoś udało, bo nawet o wygłuszaniu nie myśleliśmy, a walić można ile się chce, na gitarach łupać też, a na dole prawie nic nie słychać. No ale akustyka samego pokoju zostawia wiele do życzenia ;)

A jak to zrobiłeś? :>

A gdybym chciał wstawić box-in-the-box, to z jakiego materiału? Płyta osb czy też inne byłyby lepsze?

Pytanie jeszcze co do wełny mineralnej: tego się nie daje pomiędzy dwa mury? Czy można też dać cienką warstwę na postawioną już ścianę?

Trochę durnawe pytania, ale na budownictwie i izolacji się nie znam. :P

kubawe 
Forumowy Oszołom

Ciemeq napisał/a
A gdybym chciał wstawić box-in-the-box, to z jakiego materiału? Płyta osb czy też inne byłyby lepsze?

Jeżeli dobrze rozumiem to terminie "box-in-the-box" rozumiesz pomieszczenie w pomieszczeniu(?). Obojętnie z jakiego materiału to zrobisz, byle nie ze styropianu. W każdym bądź razie musisz zachować pewną odległość, pustą przestrzeń pomiędzy ścianami.

Ciemeq napisał/a
Pytanie jeszcze co do wełny mineralnej: tego się nie daje pomiędzy dwa mury? Czy można też dać cienką warstwę na postawioną już ścianę?

Tak, wełnę używa się pomiędzy ściany. To jest bezpieczne dla zdrowia rozwiązanie. Może użyć jej bez pokrycia, tylko nie wiem czy będzie Ci wygodnie się grało z maską na twarzy... Wełna nie jest rakotwórcza jak azbest, jednak aby nie wdychać pyłu jaki się z niej unosi warto założyć maskę. Pisałem o tym w jednym temacie, nie przejrzałeś najwyraźniej.

maciekomis
Keepin' it simple

Udało mi się w ten sposób, że tak wybudowany został dom, i takie drzwi wstawione, że wytłumienie jest mega ;)

kubawe 
Forumowy Oszołom

A możesz rozwinąć myśl? Co to za budownictwo? Z czego ściany, jakiej grubości itd? Bo jak nic nie słychać, to chyba ołowiane...

maciekomis
Keepin' it simple

Słychać, ale bardzo cicho. Trudno mi teraz powiedzieć jakie ściany. Jak pojadę kiedyś do domu to sprawdze ;)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Parę pytań o wytłumienie perki w pokoju na (pół?)piętrze