Jacuch
Wysłany: Czw 24 Mar, 2011 Pearl e-Pro Live - elektroniczno-akustyczne bębny.
Witam:)!
Nie wiem, czy to nowy pomysł Pearl'a, który wszedł dopiero teraz, czy też może ja dopiero teraz go zauważyłem, ale jestem ciekaw, co wy o tym myślicie:).
Link mówi sam za siebie, więc nie ma potrzeby, żebym ja tutaj prowadził jakieś wywody:).
Wysłany: Czw 24 Mar, 2011
One juz chyba na NAMM byly prezentowane, nie mniej fajna sprawa
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Bębny te były prezentowane już na Musikmesse we Frankfurcie w 2010.
Ja jestem na NIE
"Zalety" tych bębnów mnie nie przekonują
- "naturalny wygląd" - no ja w elektronikach cenię to że są małe i poręczne
- poz zdjęciu elektronicznego ustrojstwa można założyć normalne naciągi i mieć perkę akustyczną - no cóż, dość kiepską niestety ze względu na drewno, zawieszenie itd.
Natomiast moim zdaniem perkusja odstaje od konkurencji bardzo mocno pod względem brzmienia, możliwości modułu, pojemności modułu, możliwości edycji brzmień itd itd.
Byłem dzisiaj na prezentacji tej perki w Drumstore, ogrywałem ją pare razy. Bardzo fajny sprzęcik, w module mamy 1000 dźwięków które można modyfikować, np. zmieniać stroje czułość itd. Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Od dźwięków normalnej perkusji, do beatboxu, jakichś jęków, krzyków itd. Pady mają bardzo naturalne odbicie, gra się bardzo wygodnie. Uczucie podczas grania na stopce jest takie same jak na zestawie akustycznym, ponieważ pad jest przyczopiony do normalnego naciagu. Przez to jest trochę głośna ale nie jakoś strasznie. Jeśli chodzi o te talerze ze stworzywa sztucznego, to ride jest trzystrefowy: krawędź, powierzchnia talerza i bell. Crash jest dwu albo jedno strefowy (nie pamiętam), natomiast hi-hat jedno. Fajne jest to, że gdy chcemy cicho grać, to dźwięk nie jest poprostu cichrzy tylko taki jak na akustycznym zestawie. Niekoniecznie po założeniu naciągów akustycznych odrazu musi być kiepska. Pearl Export też był z topoli i był dobrym zestawem.
Ostatnio zmieniony przez zolwais Czw 24 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Razem: 5800 PLN, z naciągami siatkowymi liczmy 6000 za komplet sprzętu mający dokładnie takie same możliwości jak epro. Za co płacić 10 tysięcy?
Jeśli zamiast lipowej tandety weźmiemy całkiem przyzwoitego Pearla VX (brzoza): 3600 zł
http://perkusje.pl/?stron...grupa=1&id=3608
całość nas wyniesie 8000. To nadal jest 2000 taniej, a zostaje nam jeszcze wiele elementów dodatkowych, jak pady bębnów od Alesisa.
Wysłany: Pią 25 Mar, 2011
tutkaprof napisał/a
Za co płacić 10 tysięcy?
za napis?
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Przy takiej różnicy w cenie możesz go sobie wytauować na facjacie i jeszcze dodatkowo zamówić wyrżnięty w srebrze na grubym łańcuchu i nadal będziesz z kasą do przodu.
Słyszałem że naciągi siateczkowe mają bardzo duże odbicie, a pady w epro mają naprawdę bardzo realistyczne odbicie. Najlepiej jedźcie i testujcie
Skoro słyszałeś, że siateczki mają duże odbicie, to jedź i testuj czy to prawda
Ale ad rem. Byłem na początku marca na prawdopodobnie pierwszej prezentacji tych bębnów w Polsce na UMFC w Warszawie. Ogrywał je nie byle kto bo sam Czarek Konrad, a potem każdy mógł stuknąć swoje jeśli się nie bał Według mnie bębny elektroniczne nie powinny być jedynym instrumentem jaki posiadamy ponieważ zabijają umiejętność ładnego, akustycznego grania. Grając dużo na elektroniku przestajemy dbać o dźwięk z ręki, bo jakkolwiek byśmy nie uderzyli w pad czy siateczkę dźwięk jest taki sam - ładny sampl. Oczywiście są też ogromne plusy: wielość brzmień i ich edycja, kompaktowe wymiary i waga, możliwość gry na słuchawkach, cień szansy na poprawne nagłośnienie na sali gimnastycznej Elektronik Pearla nie ma dla mnie rzeczy najważniejszej czyli kompaktowych wymiarów i wagi. Dlatego od listopada 2010 oprócz Pearla SRX-a jestem szczęśliwym posiadaczem Rolanda TD-9 z siateczkami i w zupełności wystarcza a ponad 2 tyś. w kieszeni.
_________________ Trzeba ćwiczyć bardzo, bardzo dużo..... nigdy tego nie robiłem..... bardzo tego żałuję.
dla mnie odbicie mają jak słabo naciągnięte membrany. jeśli chodzi o siateczkowe naciągi to fakt, mają więcej odbicia. jednak jak stawiasz na feeling, to naciągi z Pearla są lepsze, łatwiej je wyczujesz jeżeli wcześniej grałeś na zwykłych garach
ja czekam aż Pearl wypuści same naciągo-pady na rynek, nawet bez modułu, to warto je kupić do cichego ćwiczenia w domu, ale płacić 10 tys za beczki nie najlepszej jednak klasy to nie fajne.
Nigdy nie grałem na elektryku bardzo bym chciał spróbować. Bębny elektroniczne istnieją 40 lat i wydawać by się mogło, że perkusiści przesiądą się na elektryki a tak jednak nie jest. 99 % z nas woli bębny akustyczne i wg mnie elektroniczne bębny nigdy nie zastąpią akustycznych. Pomysł Pearl'a niby ciekawy ale lepiej kupić mastersa i kilka blaszek . Jeśli chodzi o elektronikę w bębnach to jestem zwolennikiem zestawu akustycznego z normalnymi talerzami, dodatkowo 2 - 3 padziki z modułem.
_________________ Miszcz 1. quizu perkusyjnego w 2010 r.
Nigdy nie grałem na elektryku bardzo bym chciał spróbować. Bębny elektroniczne istnieją 40 lat i wydawać by się mogło, że perkusiści przesiądą się na elektryki a tak jednak nie jest. 99 % z nas woli bębny akustyczne i wg mnie elektroniczne bębny nigdy nie zastąpią akustycznych. Pomysł Pearl'a niby ciekawy ale lepiej kupić mastersa i kilka blaszek . Jeśli chodzi o elektronikę w bębnach to jestem zwolennikiem zestawu akustycznego z normalnymi talerzami, dodatkowo 2 - 3 padziki z modułem.
Elektryk jest fajny do cwiczen...ale "oszukuje" dajac nierealna dynamike brzmienia.
No ok, Roland TD20 to inna bajka ale kto ma na zbyciu 15 tys?
_________________ Odery Privilege
Pearl FFS, Ludwig Supraphonic 79
Istanbul Agop & Mehmet