Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Percepcja przy graniu z nut
Percepcja przy graniu z nut
Autor Wiadomość
Konrad

Wysłany: Sro 10 Lis, 2010   Percepcja przy graniu z nut

Witam,

jak rozwiązujecie Państwo kwestię grania bardzo gęstych partii z kwitów? Chodzi mi o zarówno wprawki/utwory werblowe jak i cały zestaw. Macie jakiś magiczny patent typu wzrok zawsze jeden lub więcej taktów przed tym, co się gra, czy raczej idziecie na żywioł lub katujecie dany utwór aż wejdzie w pamięć?

Pozdrawiam, K.

klima 
Almighty of forum!

Wysłany: Sro 10 Lis, 2010   

ja zawsze jakos dawalem rade wybiec do przodu pare taktow, chociaz czasami jak zerknalem na zestaw na chwile to mi sie gubilo miejsce w ktorym bylem przed chwila w nutach ;) dlatego dobrze sobie solidnie te kawalki przeciwiczyc, zeby w razie czego chociaz sam szkielet pamietac...

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

kubawe 
Forumowy Oszołom

klima napisał/a
ja zawsze jakos dawalem rade wybiec do przodu pare taktow, chociaz czasami jak zerknalem na zestaw na chwile to mi sie gubilo miejsce w ktorym bylem przed chwila w nutach dlatego dobrze sobie solidnie te kawalki przeciwiczyc, zeby w razie czego chociaz sam szkielet pamietac...

Okej, ale co zrobisz, jak będziesz zastępować jakiegoś perkusistę, i nie będzie czasu na przećwiczenie?
Fajny temat założyłeś Konrad!

klima 
Almighty of forum!

wtedy jest troche gorzej :) ja bym nie dal rady, bo generalnie cienka dupa jestem, ale staralbym sie robic tak jak zawsze, byc chociaz jeden takt do przodu, to trzeba wycwiczyc i u mnie to przyszlo dopiero po paru latach szkoly muzycznej :)

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym
Ostatnio zmieniony przez klima Sro 10 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Shalaq

Fajny temat. Sam chciałbym poćwiczyć granie z nut. Na początek biorę syncopation.
Myślę, że niezależnie od tego czy grasz cały utwór nuta w nutę z kwitów, czy masz tylko zaznaczone akcenty, w które musisz uderzyć, początek jest ten sam. Musisz chwycić formę utworu w jego podstawowej postaci, tzn np:
A
B
A
A
A
B
C
A
potem spróbuj się zorientować jakie są podstawowe rytmy/akcenty utworu. Przejścia zostaw na koniec. Być może dyrygent/lider nie zbeszta Cię, za nietrafione przejście, ale zbeszta Cię za zagranie złego feelingu/nietrafienie w akcenty.

Prosto napisać, trudniej zrobić, ale cóż- granie z kwitów bez przygotowania jest niesamowicie trudną sztuką.

wAve

Jak z nauką czytania. Im więcej tym lepiej. Poza tym jestem przeciwnikeim kucia na pamięć, zresztą kto to wszystko spamięta ? Nie jestem jakimś zawodowym "kwitowcem", ale zagranie utworu który widzę pierwszy raz na oczy nie jest większym problemem. Ustalam tylko jaki jest szkielet rytmu, a w szczegółach łapię się już w trakcie gry. To w przypadku, gdy mam rozpisaną dokładną partię bębnów (tu trzeba też ostro popatrzeć w nuty, bo większość kompozytorów/aranżerów ma gówniane pojęcie o partiach perkusji i warto uważniej spojrzeć na to, co on tam wymodził). Zaś co do zapisu w interpretacji jazzowej to już wiadomo, żywioł totalny. ;) Skupienie na samych akcentach i granie czysto feelingowe.

Btw. odnośnie samego sposobu czytania, to ustalem ile taktów jest takich samych (pod rząd) i je liczę w trakcie gry. Jakieś dwa takty przed ewentualną zmianą rytmu, przejściem, akcentem już gapię się w kwity i szykuję się do następnej części.
Ostatnio zmieniony przez wAve Czw 11 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Konrad

Wysłany: Czw 11 Lis, 2010   

Doprecyzuję pytanie. Nie chodzi mi o sposób rozpisywania utworu (części A, B, C...), z tym nie ma problemu, a raczej np. rozczytywanie gęstych utworów werblowych, powiedzmy z grupami szesnastkowymi, gdzie występują jeszcze pauzy, triole, nuty z kropką, łuki, tremola i inne cuda wianki. Pzdr

Norbert Brycht 

A jak czytasz ksiażkę, gdzie na stronicach słów dużo?
Idziesz na żywioł?
Albo czytasz, albo nie.
Głupszego tematu nie spotkałem! :lol:

shdw

Norbert Brycht napisał/a
A jak czytasz ksiażkę, gdzie na stronicach słów dużo?
Idziesz na żywioł?
Albo czytasz, albo nie.
Głupszego tematu nie spotkałem! :lol:

Dlaczego tak uważasz?
Jak czytasz książke możesz się zatrzymać, zwolnić, przeczytać 2 razy.
Mowa tutaj o graniu a vista, gdzie nie masz czasu na nauczenie się danego utworu, rozczytanie go etc.

wAve

Norbert ma trochę racji, właściwie sporo. Jak potrafisz dobrze czytać, to poradzisz sobie i a vista. Co do sposobów, dzielenia partii itp. to każdy ma własne i tyle. Co do doprecyzowanego pytania Konrada, to nie bardzo wiem jak Ci odpowiedzieć. Albo zna się nuty na tyle żeby sobie z tym poradzić albo nie. Liczenie to podstawa, to wszystko.

Jacuch

Wysłany: Pią 12 Lis, 2010   

Wiadomo, że jest to kwestia wyćwiczenia i pierwsze (jeżeli spadnie na nas nagle) czytanie nut a vista pewnie będzie gorsze niż kolejny taki wypadek.

Wydaje mi się, że pomocne jest samo częste przeglądanie nut - pewne rzeczy się powtarzają.

Benny Greb w swojej szkole fajnie to pokazał - jak tłumaczył dział LITERY, to pokazywał, że to co on tam wymóżdżył już ktoś milion razy stosował w nutach.

Ja myślę, że to kwestia taka sama do wyćwiczenia, jak każda inna.
Ja miałem taki przypadek przedwczoraj i wczoraj. Rozpisywałem sobie cover na próbę i nie miałem możliwości w ogóle go przećwiczyć, bo bębny zostały w salce, ale po jednej próbie, gdzie czytanie a vista szło gorzej, na następnej było już lepiej. Wiedziałem, na czym muszę się bardziej skupić, a co już mi "weszło w krew".

<peace>

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Percepcja przy graniu z nut