A jest jakaś zasada, że młodszy człowiek ma większą chłonność umysłu? W sumie kiedy grasz powiedzmy 20 lat to chyba nie ma znaczenia kiedy zacząłeś? Czy się mylę?
jesli dobrze pamietam...
w wieku ok. 12-14 lat zachodzi proces lateralizacji po, ktorym trudniej 'chlonac' jezyk obcy (chodzi o roznice miedzy language acqusition a language learning - kto chce ten wygoogluje bo mi sie nie chce tlumaczyc ;]). teoretycznie odnosi sie to tez do muzyki i innych rzeczy ale jest pelno swietnych bebniarzy, ktorzy zaczeli np. w wieku 18 lat, a nawet pozniej (np. ja, Teleskop... )
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.
a dzieci to dlatego szybciej sie uczą in my opinion, bo nie mają jeszcze złych nawyków we krwi. Ot cała filozofia. A dla dorosłego przebijać się np. z jakimiś nowymi rzeczami, to jest tragedia. Tak jak np. z prawidłowym trzymaniem pałek, co wiem z autopsji - pałki same wracają do miejsc wyuczonych i trzeba dużo zawziętości i cierpliwości, żeby siedzieć i bacznie przyglądać się łapom podczas ćwiczenia. Dziecku pokażesz jak ma trzymać pały i będzie się tego trzymać.
_________________ Kto słaby w dżudo, ten krwawi dużo..
Greena
Wysłany: Pią 08 Wrz, 2006
Qbs napisał/a
(...) ale jest pelno swietnych bebniarzy, ktorzy zaczeli np. w wieku 18 lat, a nawet pozniej (np. ja, Teleskop... )
Qbs, Twoj komentarz po prostu spadl mi z nieba .Po stwierdzeniu, ze jest za stara na to, aby uczyc sie tego co dzieciaki w wieku 13 lat, (czyt. jestem przegrana juz na starcie jesli chodzi o bebny), mialam dola przez 3 dni. heh, jedyne co by mi pozostalo to chyba grac reagge Zaluje nie mam 13 lat i obecnej swiadomosci, ale coz...Pozdrawiam
_________________ I wanna have the same last dream again
The one where I wake up and I'm alive...
no...czyli moj 15 rok zycia (wtedy zaczalem) jeszcze nie jest taki zly ok myslalem ze to jest juz absolutnie za pozno na jakas powazniejsza gre hehe a tu widze ludzie zaczynaja pozniej i zamiataja
_________________ Patrz jak pracują receptory. Słodki, gorzki, kwaśny, słony i ten co dewastuje mikrofony!
wg. mnie na nauke gry na instrumencie nigdy nie jest za pozno, bo ciezko dla mnie znalezc w grze na instrumencie odpowiednik 'chloniecia' jezyka, ktore zachodzi przed lateralizacja ;]
poza tym zeby opanowac podstawy naprawde nie trzeba nadludzkich zdolnosci tylko po prostu rzetelnej pracy
wedlug mnie to wiek nie ma roznicy aczkolwiek im wczesniej tym lepiej, dzieci nie maja tak wielu zajec i moga smialo cwiczyc. Ja zaczalem nauke w wieku 15 lat bodajze i fakt wtedy mialem wiecej czasu potem bylo liceum i bylo juz ciezko a teraz studia i hmm niby tego czasu duzo ale jakos checi do cwiczenia mniej. Jestem bardzo zadowolony ze akurat zaczalem od nauki w collegu z swietnym nauczycielem. Ale to bylo tylko 2 lata nie cale.
Teraz bez perkusji sobie zycia nie wyobrazam pomimo ze jestem slabiutki ale ciesze sie z tego co umiem chociaz gdy poogladam ludzi wymiatajacych to sie czesto niezle dobijam ale ogolnie trzeba sie cieszyc z tego co sie umie.
najwazniejszy jest luz :], robic w zyciu to co sie lubi, nie napinac sie na nie wiadomo co, nie wywyzszac sie przed gorszymi i nie kulic przed lepszymi. odnoszac sie do tematu, gram hobbystycznie :]
luz to podstawa na tym opiera sie moje zycie (zdrowy luz jestem generalnie pozytywnie nastawiony na wszystko ) ale jak ktos na przyklad chce wykonywac muzyke zawodowo ? trzeba sie troche napiąc
_________________ Patrz jak pracują receptory. Słodki, gorzki, kwaśny, słony i ten co dewastuje mikrofony!
A jest jakaś zasada, że młodszy człowiek ma większą chłonność umysłu? W sumie kiedy grasz powiedzmy 20 lat to chyba nie ma znaczenia kiedy zacząłeś? Czy się mylę?
jesli dobrze pamietam...
w wieku ok. 12-14 lat zachodzi proces lateralizacji po, ktorym trudniej 'chlonac' jezyk obcy (chodzi o roznice miedzy language acqusition a language learning - kto chce ten wygoogluje bo mi sie nie chce tlumaczyc ;]). teoretycznie odnosi sie to tez do muzyki i innych rzeczy ale jest pelno swietnych bebniarzy, ktorzy zaczeli np. w wieku 18 lat, a nawet pozniej (np. ja, Teleskop... )
Qbs, studiujesz anglistyke? W kazdym razie pozdro dla innych drummerow studiujacych ten srednio ciekawy kierunek!:)
Kiedy wiesz, że to to, to... wiesz, że to to. Nie pytasz innych, tylko robisz swoje i wiesz, że się uda.
Vinnie Colaiuta nie zaczynał od małego i jakoś mu poszło
A propo wieku, zauważcie, że im kto starszy tym częściej powtarza, że uczyć się można było za młodu, a teraz już po ptakach;)