Wysłany: Czw 26 Lip, 2007 Perkusja na 3/4, 5/4, 7/4 i inne takie
Cześć,
Od dłuższego czasu chcę posłuchać jakiejś perki (zarówno czysta perkusja jak i normalne utwory) w metrum innym niż 4/4. Niestety nie mam pojęcia gdzie mógłbym taką znaleźć. Moglibyście podać mi kilka zespołów / tytułów / linków?
I przy okazji, może znacie jakąś stronę, gdzie ładnie są opisane wszystkie gatunki muzyczne?
powiedz mi cos o tym pierwszym linku..czy juz Bill Bruford nie grał z nimi?
Bill byl i jest dla mnie dobrym pałerem utalentowanym muzykiem..ciekawe mial granie
powiedz mi cos o tym pierwszym linku..czy juz Bill Bruford nie grał z nimi?
Bill byl i jest dla mnie dobrym pałerem utalentowanym muzykiem..ciekawe mial granie
Bill odszedł od KC zaraz po THRAK'u czyli słynnych duetach (2x bębny, 2x bass, 2x gitara), w między czasie powstały także słynne mieszane projekty, gdy KC wydało kolejną płytę rolę Billa na stałe przejął Pat Mastelotto... powstały z Patt'em takie cuda jak Heavy ConstruKction czy genialne Power To Believe... Fact of Life jest kompozycją z Power to Believe gdzie można usłyszeć akustyczne bębny a nie samą elektronikę (jak było w przypadku HC)
Generalnie zmiana obu pałkerów zmieniła diametralnie stylistykę KC...
dillinger escape plan, dyshrytmia i uszy ci odpadną od przesunięć o "i" i nie parzystych podziałów tyle że o tej dyshrytmi to nic w necie nie da się znaleźść zabardzo choć ja płyte mam od kumpla, który ją ściągną ale skąd...?
Bill odszedł od KC zaraz po THRAK'u czyli słynnych duetach (2x bębny, 2x bass, 2x gitara), w między czasie powstały także słynne mieszane projekty, gdy KC wydało kolejną płytę rolę Billa na stałe przejął Pat Mastelotto... powstały z Patt'em takie cuda jak Heavy ConstruKction czy genialne Power To Believe... Fact of Life jest kompozycją z Power to Believe gdzie można usłyszeć akustyczne bębny a nie samą elektronikę (jak było w przypadku HC)
Małe sprostowanie:
1. To "słynne duety" nazywają się "double trio". Poza tym Trey Gunn nie gra na basie, tylko na Warr Guitar, a to subtelna różnica.
2. Na TPTB bębny nie są tylko częściowo akustyczne, dużo jest też czystej elektroniki jak i loopów.
pozdrawiam
Małe sprostowanie:
1. To słynne duety nazywają się double trio. Poza tym Trey Gunn nie gra na basie, tylko na Warr Guitar, a to subtelna różnica.
2. Na TPTB bębny nie są tylko częściowo akustyczne, dużo jest też czystej elektroniki jak i loopów.
pozdrawiam
Wooof masz rację, bo równie dobrze można powiedzieć że Trey gra na Touch Guitar (z tym określeniem także się spotkałem) a Levin na stick'u (choć np. w utworze Sleepless gra na zwykłym basie), mi chodziło jedynie o ukazanie ról jakie odgrywali w owych "double trio"...
A odnośnie TPTB to nie napisałem że Pat nie używał loop'ów i elektroniki Zaznaczyłem jedynie że można usłyszeć tam miażdzące brzmieniem i precyzją aktustyczne bębny...
BTW. polecam Tuner lub KTU (z Trey'em) - projekty Pat'a
jesli na 3/4 to tylko walczyka - um-pa-pa (stopa-werbel-werbel)
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.