Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Piosenki z łatwymi rytmami dla początkującego
Piosenki z łatwymi rytmami dla początkującego
Autor Wiadomość
::DZIKI::

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007   Piosenki z łatwymi rytmami dla początkującego

Witam, mam na imię Michał, mam 16 lat, mieszkam w Zawierciu. Muzyki słucham bardzo wiele, praktycznie wszystko, od klasycznej, po dobry rock, metal... Przy czym musi być to dla mnie coś dobrego, ambitnego i wartego uwagi. Nie słucham tylko techna, ale to inna historia :P Na perkusji gram około roku, przy przym prawdzwa nauka gry to ostatnie kilka miesięcy. Większość uwagi poświęcam wprawkom werblowym, ale nie chciałbym po tym zaczynać od zera z zestawem, dlatego i na tym troszkę prostych rytmów pogrywam. Stwierdziłem jednak, że najlepiej grałoby mi się z muzyką z płyt, nie dość, że zaznajamiłbym się z nowymi rytmami, to jeszcze bardziej przyzwyczajony będę do grania "w zespole". I tutaj moja prośba, czy moglibyście polecić utwory, które mają rytmy na tyle proste, że mógłbym je grać, nie po to by rozwijać znajomość rytmów, ale po to by obyć się właśnie z innymi muzykami wokół siebie? Nawet jeśli tylko tymi z płyty :P Z góry dziękuję :)

Qulec

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007   

RATM - Killing in the name of
T. Love - Gnijący świat
Kult - TAN
Tak mi od razu przychodzą na myśl, wiele jest takich "prostych" piosenek, ale przecież każdy utwór możes sobie upraszczać na początku, bylebyś grał w time i w klimacie piosenki ... tak mi się wydaje.

P.S. Można jeszcze z guitar pro pozgrywać tabulatury (bez bębnów) do mp3 i tworzyć do tego :)

Wielkie dzięki Qulec, już sobie ściągam :D A to z Guitar Pro to całkiem, całkiem pomysł :P

No i czekam oczywiście na następne propozycje piosenek :)

borbah 

TAN ma fajny wstęp na kongach (?) ^^ taki połamany , no another brick in the wall jest prosciutki ^^

saymon1984

Ja zaczynalem pamietam od piosenek u2:
New Years day
I will follow
With or without you
Walk on
Sunday Bloody Sunday

conr4d

Wszystkie piosenki U2 mają łatwe i jare rytmy.
U2 - Vertigo
U2 - One
U2 - Elevation
U2 - Until The End Of The World
U2 - Sunday Bloody Sunday

Kilka takich podstaw ;-)

Nikodem15

Manowar - Warriors of the World united :D

saymon1984

No wlsnie conr4d. Myslisz ze larry nie umie grac nic ciekawszego? Bo 5 lat temu myslalem ze jest ciekawa postacia - na dzien dzisiejszy stwierdzam, ze w co 2giej piosence gra ten sam riff. Troche to zenujace.. jedynie 'please' mu fajnie wyszedl - to jest dobry song w ogole - jeden z lepszych u2.

Neo

Wielopokoleniowa Nirvana-wszystko :D

Habibi

Witam krajana:D Przybywa ludzi z tego "miasta".
Co do tematu:
niektóre RATM są prościutkie (killing in the name of, know your enemy, bombtrack)
Radiohead-Creep
Blur- Coffee and tv
The white stripes, Nirvana
Od cholery prostych kawałków jest :)

RAz

włącz jakieś ludzkie radio. powiedzmy 94. w 90% przypadków masz najprostszy w świecie backbeat z akcentami na dwa i cztery

Mayhen 

ja zaczynalem od rammsteina

conr4d

saymon1984 napisał/a
No wlsnie conr4d. Myslisz ze larry nie umie grac nic ciekawszego? Bo 5 lat temu myslalem ze jest ciekawa postacia - na dzien dzisiejszy stwierdzam, ze w co 2giej piosence gra ten sam riff. Troche to zenujace.. jedynie 'please' mu fajnie wyszedl - to jest dobry song w ogole - jeden z lepszych u2.

Swoje zrobił w latach 80. Niby gra to samo, niby zawsze ten hi-hat podniesie, ale z drugiej strony stwarza dzięki temu pole do popisu reszcie zespołu. Please, Until The End Of The World, jest wiele piosenek, które bez Larry'ego nie miały by takiej mocy. To jest dla mnie bardzo długi temat dla mnie, jeśli chciałbyś pokonwersować to zapraszam ;-)

No, widze, że dużo piosenek, dzięki każdemu, kto dał jakąś propozycję, na pewno skorzystam :P Piszcie dalej, bo myślę, że początkującym ( nawet tym bardziej ode mnie ) temat się przyda.

P.S. Habibi to w Z-ciu ktoś gra? Lol, myślałem, ze tylko jeden koleś z okolic. Bo w sumie ja nie jestem z samego Zawiercia, tylko z obrzeży :P

Wysolek85

Bon Jovi - It's My Life, Ira, kilka numerów, AC/DC, dużo jest takiej muzy

kojlak
KKK

przyjemne proste rytmy... wszelki hip hop, rap i pop ;) (rocka nie podaje bo już sporo tego tu widzę)

przed chwilą słuchałem sobie Jay-Z & Beyonce - Bonnie and Clyde ;) miły beat :] ciągle to samo i można sobie do tego ćwiczyć i kombinować własne wstawki ;)

Habibi

::DZIKI:: napisał/a
P.S. Habibi to w Z-ciu ktoś gra? Lol, myślałem, ze tylko jeden koleś z okolic. Bo w sumie ja nie jestem z samego Zawiercia, tylko z obrzeży :P

No pare osób grających się jest:D Nie ma nas wielu, ale zawsze ktoś się znajdzie. BTW, grasz w jakiejś kapeli??

Dzięki za kolejne, propozycje, myślę, że daliście już bardzo sporo :)

Habibi: No niestety nie gram, bo i nie mam z kim. Niestety nie mieszkam w samym Zawierciu ( czyt. mieszkam na wsi :P ) i pola do popisu nie mam. To po pierwsze, pod rugie i moje umiejętności chyba nie pozwolą na to jeszcze, no i po trzecie... perkusja zaczynająca się na literę P... i niestety nie Pearl :P No ale mam zamiar wypatrzeć jakąś amatkę, więc problem się zmniejszy :P

Wracajac do tematu, bardzo pomocne okazało się triko z Guitar Pro, fajnie się pod to nawala :D

modesta

hej ::DZIKI::, ja naleze do poczatkujacych perkusistów i dlatego z wlasnego doswiadczenia moge polecić jeszcze kawałki RHCP, np. bardzo łatwy jest "Snow", albo "Paranoid" Black Sabbath. :)

piotrek

sam zaczynałem od paranoid :)
a od siebie dodam - budka suflera - młode lwy , ona - drzwi , koła czasu
dżem - 66 , tsa - proceder , 51 perfect - idz precz itd itd

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

ja polecam Offspring :) a sam narazie sięgłowie nad utworami Sztaby>> a potem SOAD =D

Vogt

z piosenek jakie podajecie to tylko czekam az ktorys Dream Theater poda. :/ Zastanowcie sie, PROSTE rytmy, Rap, hiphop? to chyba bardzo mało slyszales. O innych pokroju rammsteina nie wspomne bo te rytmy zagrac nie jest jakos trudno ale z takim feelem i punktem to ciezko. Z prostych to lepiej jakies klasyki pokroju dom wschodzącego słońca, white stripes, niektóre black sabbath. Sciagnij sobie gotowe podklady i do tego graj tak jak ci odpowiada byle trafiac w punkt.

mpb

najlatwiejsze do zagrania na bebnach i dobre do nauki imho jest ponadczasowe AC/DC... jeszcze na poczatku sporo uczylem grac do takiej malo znanej w Polsce kapeli KYUSS, ktora goraco polecam.

klima 
Almighty of forum!

Wysłany: Czw 24 Maj, 2007   

latwy rytm na poczatek? cala metallica oprocz battery i mastera jest w sumie prosta

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

515 

ja proponuje war from a harlots mouth - the endtime msg part 1

COOLawik

łatwy/trudny to pojęcie względne :P
Ale grasz sam sobie ? czy z zespołem ?

Marsz

Nikodem15 napisał/a
Manowar - Warriors of the World united :D

ty nie szalej tak...to zagraj tak jak Columbs gra na tym krażku?!

Pająk

No w tym akurat kawałku to się chłopak zbytnio nie wysila. Prościej już chyba nie można. ;)

Inez 

Wysłany: Pią 22 Cze, 2007   

W pracy u mnie lecial kawałek Muse - histeria (bardzo prosty) jak rowniez kawałki by sie nie napracowac to Nirvana.

Jak bys miał GP to mozna sobie rozpracowac tam cos.

Nie polecam nic w stylu Kobong badz Agoraphobic Nosebleed na poczatek :)

I want to see you suffer...choke...bake cookies...

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Piosenki z łatwymi rytmami dla początkującego