Wysłany: Wto 25 Sty, 2011 Pisanie nut, a raczej charting
Witam
Czy ktoś jest obeznany na tyle dobrze z programem Finale lub jakimś innym, żeby mi wytłumaczyć jak robić w nim charty takiej jak np. ten chart
Ogólnie zależy mi na bardzo uproszczonym schemacie utworu. Nie chcę rozpisywać poszczególnych partii dokładnie, tylko chciałbym mieć te poziome kreski typu "Play 8", powtórzenia taktu, oraz te skośne kreski, a także indeksy poszczególnych sekcji utworu (A,B,C itp.). Zainteresowany jestem też na zaznaczaniu podbić na tych skośnych kreskach.
Wysłany: Wto 25 Sty, 2011
nic nie zrozumialem z twojego postu oO
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Przyglądając się chartowi z Groove Essentials zawartemu w moim pierwszym niezrozumiałym poście, to u góry mamy rozpisany Groove wraz z wariantem A i wariantem B. Poniżej tej rozpiski zaczyna się właściwy chart utworu. W pierwszej linijce mamy 8 taktów - 1 ze skośnymi kreskami (ćwierćnuty) kolejne 5 taktów - repetycja tego 1; ostatnie 2 takty - akcenty.
Grzebie w Finale i nigdzie nie umiem znaleźć tych symboli (ani skośnych kresek - / ; ani znaków repetycji) -może ktoś wie gdzie to się znajduje?
Natomiast w wersie 3 i 4 charta mamy symbole "Play 8", następnie "Play7" i po nim takt z podbiciem i przejściem itd.
Gdzieś w Finale musi być również opcja do wstawiania owego "Play 8", a ja szukam i znaleźć nie mogę. Liczę więc na pomoc kogoś, kto się w takie charty bawił.
Dołączę się do pytania i również proszę o sugestie w jakim programie można robić właśnie takie perkusyjne charty, dodatkowo z możliwością wstawiania bigbandowych figur powyżej właściwej linii perkusji?