Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Pisanie nut, a raczej charting
Pisanie nut, a raczej charting
Autor Wiadomość
cube

Wysłany: Wto 25 Sty, 2011   Pisanie nut, a raczej charting

Witam

Czy ktoś jest obeznany na tyle dobrze z programem Finale lub jakimś innym, żeby mi wytłumaczyć jak robić w nim charty takiej jak np. ten chart

Ogólnie zależy mi na bardzo uproszczonym schemacie utworu. Nie chcę rozpisywać poszczególnych partii dokładnie, tylko chciałbym mieć te poziome kreski typu "Play 8", powtórzenia taktu, oraz te skośne kreski, a także indeksy poszczególnych sekcji utworu (A,B,C itp.). Zainteresowany jestem też na zaznaczaniu podbić na tych skośnych kreskach.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

klima 
Almighty of forum!

Wysłany: Wto 25 Sty, 2011   

nic nie zrozumialem z twojego postu oO

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

cube

Wysłany: Wto 25 Sty, 2011   

hehe
No to spróbuje jeszcze raz.

Przyglądając się chartowi z Groove Essentials zawartemu w moim pierwszym niezrozumiałym poście, to u góry mamy rozpisany Groove wraz z wariantem A i wariantem B. Poniżej tej rozpiski zaczyna się właściwy chart utworu. W pierwszej linijce mamy 8 taktów - 1 ze skośnymi kreskami (ćwierćnuty) kolejne 5 taktów - repetycja tego 1; ostatnie 2 takty - akcenty.

Grzebie w Finale i nigdzie nie umiem znaleźć tych symboli (ani skośnych kresek - / ; ani znaków repetycji) -może ktoś wie gdzie to się znajduje?

Natomiast w wersie 3 i 4 charta mamy symbole "Play 8", następnie "Play7" i po nim takt z podbiciem i przejściem itd.

Gdzieś w Finale musi być również opcja do wstawiania owego "Play 8", a ja szukam i znaleźć nie mogę. Liczę więc na pomoc kogoś, kto się w takie charty bawił.

Mam nadzieję, że teraz jaśniej.
Pozdrawiam

Kwachu 
Marcin Kisiel

Wysłany: Czw 10 Lut, 2011   

Dołączę się do pytania i również proszę o sugestie w jakim programie można robić właśnie takie perkusyjne charty, dodatkowo z możliwością wstawiania bigbandowych figur powyżej właściwej linii perkusji?

Konrad

Wysłany: Pon 14 Lut, 2011   

Sibelius 4.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Pisanie nut, a raczej charting