Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Początkujący- Pytania wszelakie #2
Początkujący- Pytania wszelakie #2
Autor Wiadomość
blaze 

Wysłany: Czw 14 Kwi, 2011   

Co, szkoda że mam na imię Błażej :)
Przepraszam że nadzieję rozwiałem przy pierwszej wymianie zdań. I humor popsułem.
:)
Ostatnio zmieniony przez blaze Czw 14 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

klima 
Almighty of forum!

Wysłany: Czw 14 Kwi, 2011   

Wszystko cacy ;) Dobra, koniec offtopu, nie wypada mi :P

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

Bolek361 
VersusDrummer

Wysłany: Czw 05 Maj, 2011   

a ja mam dośc nietypowe pytania... jezeli obrałem zły dział to przepraszam moze ktos uznac zem nie poczatrkujacy, ale czesto tak sie czuje.. wiec do rzeczy :

posiadam pearla elx ruby fade, jak w moim awatarze. rozmiary to: 10-12 tomy, 14 floortom na nozkach. centrala to 20x16 a werbel 14x5,5.

z racji ze sala prob jednej kapeli znajduje sie 35 km od domu, a druga sale mam 5 km dla siebie gdzie tez formuje granie z drugim projektem bez spiny, stwierdzilem ze przydałby mi sie lepszy zestaw od elx i w wymarzonej konfiguracji oraz z połki dosc profesjonalnej, typu masters, starclassic..

wymarzony konfig : 10-12 tomy -14 z lewej 16 z prawej oraz centrala 22x18

mysle nad klonem, ale zauwazylem ze brzoza ostatnio w dobrej cenie sie zdarza... oczywiuscie uzywki. zastanawialem sie na mapexem meridianem maple, nad starclassic birch tamy oraz mastersie brzozowym. i nie wiem za bardzo co wybrac, pierwszy zacheca idealnym konfigiem w dobrej cenie ok., 2700 shellset z werblem. za to mastersa bialego co widzialem nie mial szesnastki oraz dosc glebokiej centrali.. tak samo tama tyle ze ona akurat miala 22x18

chetnie przyjme jakies sugestie z waszej strony, bardzo mi zalezy jak juz nabyc to pro set w jakies przystepnej cenie ok. 3500, do 4200 klon lub brzoza no i zeby dwa floory byly 14 i 16 bo sa niezbedne w partiach jakie ukladam.. muza jaka gram to rzeczy typu fear factory, machine head, after the burial, soilwork, gojira itp.

za klopot przepraszam, a pomoc niezmiernie dziekuje.. ;)

lukasz

Wysłany: Pią 06 Maj, 2011   

Trzymaj: http://allegro.pl/pearl-m...1582986933.html

Bolek361 
VersusDrummer

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011   

ehh... swietna sprawa ten mmx... szkoda ze na obecna chwile nie posiadam az 4k...... w kazdym razie dziekuje niezmiernie teraz wiem ze mastersy custom studio nawet i z ta 22x16 chodza przyzwoicie bardzo..... ehhh az mi sie serce kraja...... dziekuje naprawde:) jednak bede uderzac w mastersa tego no i ile byłby gdzies za miesiac taki podobny :) dzieki jeszcze raz :) :)

lukasz

Wysłany: Sob 07 Maj, 2011   

Spoko, co do centrali to naprawdę nie potrzebujesz 22x18. Ja mam 20x16 z buku i ładuje gromy apokaliptyczne. Inna sprawa, że tak duży bęben może Ci się po prostu podobać, to nic mi do tego :)

Szukaj też na ebay.de, czasami świetne okazje się łapie.

mersiant

Wysłany: Czw 12 Maj, 2011   

na jakim tom holderze dostępnym w polsce mogę zawiesić tom od black hawk gretscha? na tom holderze od sonora się obraca(grubość holdera za mała)

Mr.maN 

Wysłany: Czw 12 Maj, 2011   

a ile takowy pręt ma mieć grubości? najuniwersalniejszy to 12 mm. jeśli taki właśnie masz to sporo jest tego.. Tama, Dixon, DW, Gretsch też chyba..

http://forum.perkusjaonli...szy-vt17634.htm

bRS 
Da Funk Blaster

Wysłany: Pią 13 Maj, 2011   

mersiant napisał/a
na jakim tom holderze dostępnym w polsce mogę zawiesić tom od black hawk gretscha? na tom holderze od sonora się obraca(grubość holdera za mała)

Gibraltar tom-holder kulowy typu L (L rod) bodajże 12,7mm dostępne w Riff'ie lub innych sklepach internetowych. Jest też wersja takiego holdera z clampem.
Pozdrawiam.

slayer-66669999 

Wysłany: Wto 05 Lip, 2011   

Witam! Mam nadzieje, ze nie zostane tutaj pojechany od razu za napisanie wlasnie tutaj pierwszego posta. Jestem gitarzysta, a ten post postanowilem zamiescic po dzisiejszej dyskusji na temat grania blastow z naszym bebniarzem. A mianowicie uparcie trzymal sie przy tym, ze w blastach werbel gra na raz... to sie kluci z moja wiedza na temat gry na perkusji i dlatego zwracam sie do Was z prosba dotyczaca tego zagadnienia.
1. Czy blasty gra sie na raz (o werbel mi chodzi tutaj)
2. Czy je mozna w ogole je grac na raz i jest to nadal poprawne.

W swojej obronie perkusista opowiadal, ze wszyscy graja blasty na raz, a ja sie nie znam i na pewno nie jest tak jak ja mowie.

I serdecznie z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam!

Bolek361 
VersusDrummer

Wysłany: Wto 05 Lip, 2011   

powiedz mu zeby wzial kupił cebule i jebnął sie nia w łeb na raz.

tradycyjny blast (traditional blast) polega na tym ze na prawa reke grasz jakis talerz uderzany najczesciej głowka palki oraz stope, a na lewa reke werbel. wszystko naprzemiennie, pl to prawa-lewa, s to stopa.

plplplpl
s s s s

co w wyniku wyklucza teorie twojego blastmena.
- natomiast mozna grac blasty na raz, grajac obiema rekoma razem na raz i stopa na raz. wychodzi Ci taki mlotek, ( tzw. hammer blast)

w razie czego masz filmiki na yt(nazwy kluczowe wpisalem w nawiasach)

p.s. pierdzielnij gitare, zacznij grac na bebnach!!! :razz:

lukasz

Wysłany: Sro 06 Lip, 2011   

Nie bierz tego co napiszę na poważnie.

Dziesięć lat temu dowiedziałem się, że blasty to jak najszybsze napierdalanie - pozdrawiam Cię Karton.

kotzplota 
nowicjusz

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011   

bylam ostatnio na warsztatach bebniarskich i strasznie sie wkrecilam w gre, tyle ze tam gralam na djembie a teraz chcialabym sprobowac cos na werblach i chyba zastrzele wszystkich moim pytaniem, mianowicie : jak to jest? piosenki gracie z nut czy z czegos innego? pozdrawiam wszystkich ;)

TomD 

Witaj na forum.

Większość użytkowników prawdopodobnie odpowie, że gra ze słuchu i taka jest prawda.

Znajomość nut, to także bardzo przydatna rzecz, jest łatwiej i szybciej jeśli ma się spisane.

Są także programy, ale ja osobiście się na nich nie znam (GuitarPro chyba itp)

TD

lukasz

kotzplota napisał/a
jak to jest? piosenki gracie z nut czy z czegos innego? pozdrawiam wszystkich ;)

Ja proponuję abyś chwilę poszperała po stronach poświęconych perkusji, nieco pogrzebała tu na forum, a później zadawała KONKRETNE pytania. Pozdrawiam.

YelloW_EyE 
Rowan

Wysłany: Pią 29 Lip, 2011   

kotzplota napisał/a
bylam ostatnio na warsztatach bebniarskich i strasznie sie wkrecilam w gre, tyle ze tam gralam na djembie a teraz chcialabym sprobowac cos na werblach i chyba zastrzele wszystkich moim pytaniem, mianowicie : jak to jest? piosenki gracie z nut czy z czegos innego? pozdrawiam wszystkich ;)

Rozumiem, że pytasz o covery.W większości przypadków bębny dobrze słychać. Po dokładniejszym przesłuchaniu utworu się siada do zestawu i próbuje grać jak w oryginale.

Meinl

kotzplota 
nowicjusz

Wysłany: Wto 02 Sie, 2011   

aha czyli wszyscy przewaznie ze sluchu, ale jak jestem laikiem to nie uda mi sie jakiegos kultowego kawalka wystukac ;/ i chyba nie mam sluchu idealnego wyssanego z mlekiem matki ;/ a zadaje pytania bo gdy poszlam za radą kolegi wyrzej i zaczelam czytac forum to doszlam do wniosku ze to troche bez sensu bo i tak nie czaje fachowych nazw narazie i taka sie czuje malo dowartosciowana i troche zazdroszcze Wam - muzycy ;]

lukasz

Wysłany: Wto 02 Sie, 2011   

kotzplota napisał/a
bo gdy poszlam za radą kolegi wyrzej
wyżej na litość boską.

maciekomis
Keepin' it simple

Wysłany: Sro 03 Sie, 2011   

Ale po co masz koleżance jechać???

Ja zaczynałem od programu Guitar Pro.
Ściągniesz go sobie wchodzisz na strone np. ultimateguitar.com gdzie w wyszukiwarce wpisujesz piosnke lub zespol, ściągasz plik gdzie masz po prawej napisane 'guitar pro' i odpalasz.

Nie każdy jest odpowiedni bo każdy może coś tak wrzucić, ale pograć z tym można, ogarnąć się z taktami, nutami itd.

Po jakimś czasie, o ile zajawka się nie odkręci, będziesz czaiła kawałki, które lubisz i z nimi grała w mp3 a pozniej to już krótka piłka do grania po mieście i później Glastonburry i T in The Park i Roskilde i w ogóle :) ))))))

lukasz

Wysłany: Sro 03 Sie, 2011   

maciekomis napisał/a
Ale po co masz koleżance jechać???

Czy ja tu komuś "jadę"? Według mojej opinii publiczne wypowiedzi wymagają zastosowania podstawowych zasad ortografii i gramatyki języka ze względu chociażby na szacunek dla czytającego. Jak ktoś wali "orta" na forum, choćby był to Greb pragnący czerpać wiedzę perkusyjną od naszych profesjonalistów, to mu to wytknę.

kotzplota 
nowicjusz

Wysłany: Sob 06 Sie, 2011   

o dziekuje za pomoc ;] dzieki temu programowi mam nadzieje ze rusze jakos z miejsca, wlasnie o cos takiego chcialam sie dowiedziec na prawde dzieki ;] a jak kiedys juz bede miala wszystko w malym paluszku to odszukam kolege i jakos sie odwdziecze ;] a z tymi moimi bledami to spoko, nie obrazam sie jak ktos mnie poprawia i dzieki nawet xd teraz sobie na cale życie zapamietam ze wyzej przez ż, powinnam sie wstydzic bo z humana jestem, ale cierpie na dyskgrafie ;p
tymczasem życzcie powodzenia, ciesze sie ze sa ludzie ktorzy trafiaja w punkt z odp i sluza pomoca wiec jakby co to jeszcze zasiegne rady ;]

lukasz

Wysłany: Nie 07 Sie, 2011   

kotzplota napisał/a
cierpie na dyskgrafie

Nie cierpisz, bo nic Cię nie boli zobaczyć jak się dane słowo pisze.

Tu masz fajne piosenki bez bębnów, możesz spróbować: http://forum.perkusjaonli...ess-vt19233.htm

kotzplota 
nowicjusz

Wysłany: Wto 09 Sie, 2011   

dziekuje ;]

53bek

Wysłany: Wto 16 Sie, 2011   

Mam pytanie dotyczące bębnow Pearl z serii Masters.

Czym różnią się poszczególne mastersy? Widziałem już kilka (MMX, BRX. MMP, MCX, MBX itd..)
O co chodzi z tymi skrótami?

YelloW_EyE 
Rowan

Wysłany: Wto 16 Sie, 2011   

Rodzajami drewna i grubością korpusów, w necie na pewno będzie info.

Meinl

swistak_ss 
Therion Maniac

Wysłany: Sro 24 Sie, 2011   

No to ja mam 2 pytanka do Was:

1) Pisze się paradiDDle, czy paradiDle?

2) Poda mi ktoś kilka ćwiczeń, żebym mógł sobie poćwiczyć na padzie? Jakieś bardziej skomplikowane, jeżeli można prosić :D

TomD 

Wysłany: Sro 31 Sie, 2011   

Na temat paradiddli :)

http://www.vicfirth.com/e...eparadiddle.php

A pograć możesz punkty: 16,17,18,19.

TD

Hayman1234 

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011   Co sądzicie ??

czy oplłaca sie kubic ten hi hat jestem poczotkujacym http://allegro.pl/statyw-...1859093192.html

Coldrayn 
A

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011   

nie

Hayman1234 

czemu?

Coldrayn 
A

bo to zły hajhet jest

Hayman1234 

to to mów czemu i co polecasz a nie sylabami odp ;)

Coldrayn 
A

polecam wszystko oprócz tego- w innym temacie ci doradzają już co kupic

TieM

Wysłany: Sro 12 Paź, 2011   

PRZEPRASZAM wszystkich najmocniej za moje pytanie na które gdzieś jest odpowiedź.
Tylko że sęk w tym że gdzieś pomiędzy postami w jakimś temacie jak pamiętam,
no i tyle już tego na forum przeczytałem a akurat tego nie pamiętam mianowicie

STOPA - co jest lepsze czy pasek czy łańcuch i szybko krótko dlaczego ?

klima 
Almighty of forum!

Wysłany: Sro 12 Paź, 2011   

Nie ma czegos takiego jak lepsze/gorsze...w przypadku porownywania stop pod katem paska/lancucha/directu jedyne oprocz wytrzymalosci czym mozna objac porownanie to to jak kazdy czuje...bo kazdy czuje inaczej i tylko to jak tobie bedzie sie na danym wiazaniu pracowac...nikt Ci nie doradzi bo jeden woli pasek drugi directa a trzeci lancuch :) mam nadzieje, ze w miare jasno wytlumaczylem :)

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Początkujący- Pytania wszelakie #2