_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Czy ustawienie sprężyn w stopie najmocniej i granie tak to jedyna opcja żeby szybko uderzać w centrale? Czy tak mają też Chris Adler, Inferno i inni szybkonożni? Bo jak mam na maksa to nogi po kilku minutach strasznie bolą. Oczywiście wiem że oni mają czarcie (inferno), Chris ma V-1 (czy coś takiego), a ja Mapexa najniższego (twin) ale chodzi żeby jak najszybciej na niej grać. Na filmikach itp. te stopy typu Axis, Pearl Demon chodzą bardzo luźno i jakby to pomagało w graniu. Jak jest na tych napędzanych sprężyną? Pozdro!
Lecz jednak jak są na maksa wydaje mi się że szybciej uderzam. Właśnie, czy mi się tak tylko wydaje czy tak jest? Jak szybciej się nauczyć grać "szybko"?
Tak możesz. Chociaż Derek Roddy oraz Kollias ustawiają bardzo mocno sprężyny w swoich stopach, co nie zmiana faktu że da się. Według mnie zależy to od preferencji i godzin spędzonych nad stopą.
http://www.youtube.com/wa...feature=related
tu np wydaje mi sie, ze jojo nie ma zbyt mocno naciagnietej sprezyny, a zapierdziela konkretnie. zgadzam sie calkowicie z przedmowcami, poprostu cwicz ile wlezie. grunt to wyrobic odpowiednie miesnie i koordynacje. jak sam Derek mowil, tu nie ma skrotow. nie nauczysz sie grac szybko w 2 tyg tylko dlaetgo, ze zaczales uzywac jakiejs mega kosmicznej techniki i ustawiles sobie sprezyny wg najnowszych zalecen amerykanskich naukowcow.
Spoko, dzięki. Nie chodziło mi o 2 tygodnie, po prostu słyszałem nieraz że mocno naciągnięte powodują że szybciej można się nauczyć niż na luźnej Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź wszystkim!
Jak w temacie wątku jestem nowy co do perkusji i nie chciał bym wyjść na jakiegoś "nooba". Przez dłuższy czas grałem na elektryku a teraz poznałem co to perkusja i chciał bym na niej zacząć się uczyć grać. Mogli byście mi powiedzieć co muszę o niej wiedzieć jakieś nazwy itd. Mam tez pytanie co do kupna perkusji na co trzeba zwracać uwagę. Jak już pisałem wyżej jestem początkujący i dopiero zaczynam więc proszę o wyrozumiałość.
Wysłany: Nie 09 Sty, 2011
jeden to ustawienie na zamkniety, a drugi jest na otwarty, tyle
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
E z tego co ja widze to wygląda jakby jedno powodowało że talerz opada i robi się zamknięty (lub opada do tego drugiego bolca) a drugi... opada jeszcze bardziej i już dotyka dolnego talerza
Niedługo zostanie opracowana maszynka do haj hetu z czterema (!!!11jedenjeden) dźwigniami. Jedno ustawienie do otwartego, drugie do zamkniętego, trzecie do półotwartego a czwarte do pół-zamkniętego. Że jeszcze ktoś na to nie wpadł ...
Jak w temacie wątku jestem nowy co do perkusji i nie chciał bym wyjść na jakiegoś nooba. Przez dłuższy czas grałem na elektryku a teraz poznałem co to perkusja i chciał bym na niej zacząć się uczyć grać. Mogli byście mi powiedzieć co muszę o niej wiedzieć jakieś nazwy itd. Mam tez pytanie co do kupna perkusji na co trzeba zwracać uwagę. Jak już pisałem wyżej jestem początkujący i dopiero zaczynam więc proszę o wyrozumiałość.
Też jestem początkująca ale mogę podzielić się moją skromną wiedzą na temat perkusji Z firm, które robią perkusje to na przykład:
Yamaha, Gretch, Ever Play, Tama, Mapex, Dixon, Pearl <---- bębny
Sabian, Meinl, Zildjian, Amedia, Orion, Paiste, <----- blachy (większość)
Co do kupna, to zależy ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na perkę. Z doświadczenia wiem, że wraz z ceną rośnie jakość (pracuję w sklepie z instrumentami ) ale zdarzają się wyjątki oczywiście i nawet perkusja za 1500 zł może być naprawdę spoko.
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 Re: Proszę o pomoc.
kasessita napisał/a
ale zdarzają się wyjątki oczywiście i nawet perkusja za 1500 zł może być naprawdę spoko.
taka z allegro - mozliwe, ze sklepu - bardzo watpliwe
Też jestem początkująca ale mogę podzielić się moją skromną wiedzą na temat perkusji Z firm, które robią perkusje to na przykład:
Yamaha, Gretch, Ever Play, Tama, Mapex, Dixon, Pearl <---- bębny
Sabian, Meinl, Zildjian, Amedia, Orion, Paiste, <----- blachy (większość)
O kurcze, dzięki, skromna ale bezcenna informacja.
Witamy na forum
_________________ Girl you thought he was a man, but he was a muffin
He hung around till you found, that he didn't know nuthin
ale zdarzają się wyjątki oczywiście i nawet perkusja za 1500 zł może być naprawdę spoko.
taka z allegro - mozliwe, ze sklepu - bardzo watpliwe
Oczywiście, że w sklepie są droższe instrumenty. Tam, gdzie pracuję, najtańsza perkusja akustyczna kosztuje 1200 zł (bez blach). Jednak znajdzie się ktoś, kto kupi cały zestaw na Allegro za taką kwotę i będzie mu to pasować. Wszystko zależy od wymagań
Usłyszałem od pewnego użytkownika pewną teorię:
Gdy mamy 16 sprężyn i zerwie mi się (od lewej) 2,3,5,7 to muszę te same zerwać z drugiej strony? Czyli logicznie żeby były zerwane 2,3,5,7,10,12,14,15 ? Bo jak tak się nie zrobi to niby wszystkie polecą. Jak to jest?
A... u mnie jakby na to wyglądało gdyż co jakiś czas odpada nowa. Shalaq podał filmik gdzie jakiś perkusista o tym mówi, lecz mój angielski jest Baaaaaardzo słaby i nie dokońca rozumiem
Mówił Bob Gatzen.
Chodziło mu mniej więcej o to, że gdy jedna sprężynka się urwie to przy naciągnięciu sprężyn naprężenia nie rozchodzą się równomiernie, z jednej strony są większe, ponieważ mają mniej sprężynek na rozdzielenie siły przez co są osłabiane.
Jego zdaniem, aby temu zapobiec należy wyciąć sprężynkę oddaloną o tyle samo od brzegu aby ich rozkład był symetryczny. Wtedy siły ponownie rozkładają się "po równo".
no jeśli np masz urwane dwie sprężynki maksymalnie z lewej powiedzmy strony, to powinienes uciąć dwie z maksymalnie prawej strony.
Nie testowalem, nic mi sie nie urwalo
Co może być przyczyną pojawiania się dołków na naciągu ? Jest to wina słabych naciągów (firmowych), braku wyrobionej jeszcze techniki czy jest to jakaś inna przyczyna ?
Powiedziałbym tak:
na dołki w naciągu ma dodatkowo wpływ ustawienie tomów względem poziomu + kształt główki pałki.
Oczywiście siła też ma w tym swój udział.
wina naciągów też może być, firmówki tak często mają, że kratery się szybko robią, jednak jeśli szybko robią się kratery na naciągach wyższej klasy, winą jest najprawdopodobniej brak techniki, za duży kąt pod jakim pałka w naciąg uderza, dociskanie pałki albo poważnie mocne granie