Wysłany: Czw 03 Mar, 2011 powroty na scenę - 2010/2011
Postanowiłem założyć temat, traktujący o powrotach na scenę kapel które z róznych powodów miały przerwe w swojej działalności. W tym roku z wielkim utęsknieniem czekam na conajmniej trzy wydawnictwa:
1 Decapitated.
2 Flapjack
3 Tuff Enuff.
Ad.1 Jak wiedzą zorientowani( piszę dla niezorientowanych), Decapitated spotkała swego czasu tragedia. Będac w trasie zespół miał wypadek w którym zginął świetny bębniarz Witold Kieltyka a wokalista Adrian Covan Kowanek przypłacił to okropnym kalectwem. Nie dziwne że zespół zniknął ze sceny na parę lat. Lecz taki talent jaki posiada Wacław Vogg Kieltyka nie pozwolił zamilknąć na zawsze i w tamtym roku zespół w nowym składzie powrócił na scenę i przemierzył kawałek świata by zagrać też parę koncertów w Polsce. Będąc na ich koncercie w Rzeszowie, miałem okazję zobaczyć odnowiony skład w akcji i muszę przyznać długo szczękę z ziemi zbierałem.
Decapitated właśnie nagrywa nowy album, na którego premierę czekam.
"Jesteśmy w połowie nagrywania gitary. Wszystko idzie zgodnie z planem i za kilka dni zaczynamy bas. Gitary brzmią ciężko i zarazem bardzo selektywnie. Muszę przyznać, że udało nam się wykręcić bardzo oryginalny sound, który brzmi jak czarne burzowe chmury" - informuje naszych czytelników Vogg.
"Pojutrze przyjeżdża Heinrich [Filip "Heinrich" Hałucha znany z m.in. Vesania, Rootwater, UnSun czy Masachist - przyp. red.] i będziemy mielić bas. Malta jest bardzo wymagającym realizatorem i kontroluje całą sytuację bardzo drobiazgowo. Materiał zaczyna nabierać powoli charakteru i zaczyna się robić ciekawie" - dodaje gitarzysta Decapitated.
Nowy materiał, który ma pojawić się w lipcu będzie zarazem debiutem dla nowych kompanów "Vogga": Rafała Piotrowskiego (wokalista znany dotąd z formacji Forgotten Souls i Ketha), basisty Filipa "Heinricha" Hałuchy (m.in. Vesania, Rootwater, UnSun czy Masachist) i Kerima "Krimha" Lechnera (Thorns Of Ivy).
Ad.2 Flapjack, ile to już lat czekam na następczynię "Juicy Planet Earth" Nawet nie wiem ile dokładnie, ale coś z kilkanaście. Kawał czasu, ale ciągle miałem nadzieje że chłopaki sie skrzykną i coś nagrają a potem ruszą w trasę.
Chłopaki właśnie pracują w studio nad czwartym albumem. Jestem okropnie ciekaw jaka to będzie płyta.
Ad.3 Tuff Enuff, już chyba trochę zapomniany band, młodziaki na pewno nie kojarzą. Dla mnie ulubiony band, za prostotę za energię. Po wydaniu dwóch płyt Cyborgs Don't Sleep i Diablos Tequilos, zespół zniknął ze sceny na ok 14 lat. Miesiąc temu z gorączką ponad 38 stopni zwlokłem sie z wyra by pojechac na ich pierwszy koncert po tych 14 latach. Chłopaki dzięki uprzejmości Lipali w którym na basie gra Qlos - członek Tuffów zabrali sie na kilka koncertów by jak mniemam obaczyć reakcje na ich grę.
Jak wyżej wspomniani już pracują w studio tak co do Tuff Enuff na razie nic nie wiadomo. Ja osobiście liczę na nową płytę i mam nadzieje że zespół na dobre powróci na scenę gdzie jego miejsce.
Ciekawi mnie czy ktoś z Was podziela moje wyczekiwania i czy jeśli nie podziela to ma jakieś swoje bandy które po latach niebytu właśnie zamierzają wrócić lub wracają.
Ostatnio zmieniony przez Anarchismo Pią 04 Mar, 2011, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: Pią 04 Mar, 2011
flapjack i tuff enuff nie ogarniam ale powiem jedno
vitek>>>>>>>>dluuugo nic>>>>>>krimh
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Polskie podworko: chcialbym uslyszec nowy material kapeli Albert Rosenfield (http://pl.wikipedia.org/wiki/Albert_Rosenfield) - nie wiem tylko czy chlopakom jeszcze by sie chcialo...
Swiat: Rzeczywsicie powrotow troche mielismy - Skunk Anansie, Soundgarden, Rage Against the Machine(nawet zagrali kilka koncertow), przede wszystkim czekam na nowy material Tool'a - Maynardowi juz chyba starczy na razie APC i Puscifera ;]
przede wszystkim czekam na nowy material Tool'a - Maynardowi juz chyba starczy na razie APC i Puscifera ;]
O! O! O!
Swego czasu na stronie Tool'a były 2 filmiki z próbowni swiadczace o tym ze cos w tym kierunku robia
Wiesz gdzie to jest na Sieci?
Na sieci tego raczej nie idzie zobaczyc,chciałem skopiowac ze stronki Tool'a ale cos tam pisało ze administrator zastrzegł sobie prawo bla bla bla i sie nie dało
Co do tematu - wraca i Polska - 11 kwietnia premiera nowej płyty Totem - Let's Play
Wysłany: Czw 21 Kwi, 2011
0. MACHINE HEAD, o ile bedzie w tym roku
z tych pewnych:
1.Decapitated
2.Aborted z Dirkiem Verbeurenem :D
3.Trivium (ze wzgledu na ciekawosc czy materiał bedzie mocniejszy z death metalowo/grindcoreowym bebniarzem, ktorego styl bardzo mi przypadł do gustu)
Wysłany: Czw 21 Kwi, 2011
ad3. oni po pierwszych dwoch plytach potrafia byc juz tylko wtorni jak metallica, wiec cudow bym nie oczekiwal...
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
no tak Illusion to by było wypas jakby wrócili na dłużej, ale zdaje sie że wracają tylko na kilka koncertów plus kilka premierowych utworów. Zawsze coś. Dziwi mnie że nie mogą sie zebrać do kupy bo na taką muzę jest dość duże zapotrzebowanie.