Co będziemy dyskutować teoretycznie na temat "poziomu merytorycznego forum" tu mamy praktykę w klasycznym wydaniu
http://forum.perkusjaonli...8100.htm#180437
i kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień.
Peace
_________________ Trzeba ćwiczyć bardzo, bardzo dużo..... nigdy tego nie robiłem..... bardzo tego żałuję.
Czy tu są jakieś niegrzeczne chłopaki (oprócz mnie ).
No to pytanie - czy ilość osób, która teraz przebywa na forum jest związana ze zbyt restrykcyjnym traktowaniem przez moderatorów?
Czy może z tym, że tutaj przebywają od dawna Ci sami użytkownicy i klimat jest jaki jest - śmiejemy się nieprzeciętnie (no i super), ale mało kto nowy się tu może zadomowić. Z jakich powodów?
A może trzeba by dodać taki przycisk "USUŃ" (czyli możliwość usunięcia posta przez autora).
P.S. a no właśnie aptp podał dokładny przykład tego o czym myślę właśnie.
Ostatnio zmieniony przez aldi Pon 20 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon 20 Gru, 2010
@aptp - podajesz skrajne przyklady ludzi ktorzy wchodza, zawracaja dupe a sami nie wiedza czego chca...tak samo koles od chiny, 600 zl chetnie wyda ale na k2 i stagga, reszta blach brzmi za slabo...no litosci...
@aldi - guzik usun autor ma do momentu odpisania przez kogos nizej, wtedy taka opcja znika...
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Co to znaczy dobre forum? Dla mnie po 3-4 dniach od napisania nie powinno w ogole byc mozliwosci edycji postow - jak cos napisales, ponies tego konsekwencje, skutki a nie uciekaj sie do wyczyszczenia...
Na nic sie nie zamykamy, jak ktos przyjdzie powie co chce, po co, co doradzamy i bedzie zadawal pytania Z SENSEM, to od razu dostanie odpowiedz. Ale jak ktos mimo swojej wyraznej prosby o pomoc z naszej strony, ma ja w dupie gleboko, no to chyba cos jest nie halo.
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Przykład może skrajny (choć nie wiem), ale moim zdaniem klasyczny. Klasyczny przykład na brak tolerancji dla ludzi, którzy albo jeszcze nie wiedzą, albo nie chcą wiedzieć, że inni mają więcej doświadczenia i mogą coś pomóc. Tylko czy jak na "świeżaka" przy pierwszym jego pytaniu "wsiądzie" całe stado stałych forumowiczów, to zechce tu jeszcze zajżeć? Można powiedzieć po co nam taki, ale wtedy to przestanie być forum a będzie towarzystwo wzajemnej adoracji.
_________________ Trzeba ćwiczyć bardzo, bardzo dużo..... nigdy tego nie robiłem..... bardzo tego żałuję.
Dla mnie po 3-4 dniach od napisania nie powinno w ogole byc mozliwosci edycji postow - jak cos napisales, ponies tego konsekwencje, skutki a nie uciekaj sie do wyczyszczenia...
Jakie konsekwencje?
Że brać perkusyjna w postaci 7 metalowców, 3 nic nie wiedzących i 1 wiedzącego - raczy (mnie) obśmiać albo wywalić do śmietnika.
Już Twój ton wypowiedzi teraz świadczy o tym, że nie ma rozmowy, a zaraz się 3 rzuci, że jestem głupi i nie powinienem nic pisać.
Co to znaczy dobre forum? Dla mnie po 3-4 dniach od napisania nie powinno w ogole byc mozliwosci edycji postow - jak cos napisales, ponies tego konsekwencje, skutki a nie uciekaj sie do wyczyszczenia...
Poczułem aluzję do mnie.
klima napisał/a
no to tak - zablokowanie pisania postow w dziale sprzedam nie moze byc wprowadzone z bardzo prostej przyczyny - autor bedzie chcial upnac i dupa, a tak, zeby mogl pisac tylko sam autor, to jest maaasa roboty w skryptach...
Mówiłem, że możecie akceptować ogłoszenia perkusyjne i je zamykać. Każde ogłoszenie wisieć będzie tydzień, a re-upy będą w postaci ponownego założenia tematu. Wiem, że teraz mi napiszesz, że to kupa czasu, trzeba zwerbować więcej osób. To zwerbujcie. Zwerbujcie "woźnych", którzy będą się tym zajmować - nowa grupa na forum, a co!
aldi napisał/a
Czy tu są jakieś niegrzeczne chłopaki (oprócz mnie).
Jeszcze ja.
aldi napisał/a
...a zaraz się 3 rzuci, że jestem głupi i nie powinienem nic pisać.
To nie byla aluzja do nikogo i nie spinaj sie aldi. Skoro boisz sie napisac posta, bo ktos na ciebie wskoczy, to moze zastanow sie 2 razy zanim napiszesz? Wkurza mnie jak przegladam jakies stare tematy, a tam polowa postow wyedytowana przez autorow bo im sie nie podobaja wlasne posty z przed roku...
@aptp - ale powiedz szczerze...chcesz kupic np komputer, wbijasz na forum, rzucasz kwote i pytasz...10 osob po kolei mowi Ci co kupic, wszyscy podobne konfiguracje, po czym wypalasz "radeona nie chce, ma brzydki radiator"...no to znowu 10 osob pisze Ci co i jak, a ty znowu "radeon be, chce geforce'a"
TO jest brak tolerancji dla ludzi ktorzy chca pomoc. Albo sie chce porady i sie slucha co inni maja do powiedzenia, albo sie nie zaklada tematu i nie zawraca innym gitary, skoro i tak bedzie sie mialo wylozone.
Dlatego pisałem, że być może są to ludzie, którzy jeszcze nie wiedzą (a niektórzy nie chcą wiedzieć), że inni mogą im coś dobrze doradzić. Mi bardziej chodziło o formę, bo jazda po "świeżakach" mało mi pasuje do pomocy braci forumowej. A jak ktoś nie rozumie (bo nie ma doświadczenia), że Roland TD-9 to naprawdę dobry sprzęt, to może po kolejnej poradzie trzeba klienta zignorować milczeniem. Może następnym razem będzie uważniej słuchał odpowiedzi bo IMHO nie ma głupich pytań.
Dokładnie !
A w podanym przez aptp przykładzie już pierwszy post (i to moderatora - brawo za dawanie dobrego przykładu) jest już w tonie, który sugeruje, że autor tematu jest głupkiem.
Mam wrażenie, że wam się po prostu nie chce napisać rzeczowego posta, że np.
perkusja o którą pyta to słabej jakości produkt i żeby postawił na dobrą markę jaką jest roland a na pewno się nie zawiedzie... Że razem z napisem za który się płaci idzie jakość...
Że firma o którą pyta jest mało popularna i raczej nikt tych bębnów tutaj nie posiada i nie udzieli bardziej szczegółowych informacji itd. itp.
Po takiej rzeczowej odpowiedzi może sobie odpuści, a jeśli nie - dajcie sobie spokój.
Zamiast tego jest jechanie po autorze, że będzie płakał i się żalił itd.
polecam najpierw przejrzec te 2 tematy, chlopak sam nie wie czego chce, to tez wplywa na odpowiedzi w pozniejszych tematach...
polecam najpierw przejrzec te 2 tematy, chlopak sam nie wie czego chce, to tez wplywa na odpowiedzi w pozniejszych tematach...
to ze on nie wie nie znaczy że należy po nim jeździć jak po łysej kobyle. te tematy nie świadczą żle o nim tylko o tych, którzy udzielali mu odpowiedzi.
to ze on nie wie nie znaczy że należy po nim jeździć jak po łysej kobyle. te tematy nie świadczą żle o nim tylko o tych, którzy udzielali mu odpowiedzi.
no jednak nie do końca.
jak ktoś od razu z ryjem wyleci - ok, tu się zgadzam, ale do pewnego stopnia. Chłop dostał już wcześniej sygnały, że należy przeszukać forum, zanim założy się kolejny durny temat.
nerwy się pojawiają, no bo ile można w kółko powtarzać to samo?
Jakby zostawiać każdy temat z uprzejmą odpowiedzią, to nie dało by się tu znaleść dosłownie nic.
_________________ ¯\(°_o)/¯
Ostatnio zmieniony przez szymv Wto 21 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Dlatego pisałem, że być może są to ludzie, którzy jeszcze nie wiedzą (a niektórzy nie chcą wiedzieć), że inni mogą im coś dobrze doradzić. Mi bardziej chodziło o formę, bo jazda po świeżakach mało mi pasuje do pomocy braci forumowej. A jak ktoś nie rozumie (bo nie ma doświadczenia), że Roland TD-9 to naprawdę dobry sprzęt, to może po kolejnej poradzie trzeba klienta zignorować milczeniem. Może następnym razem będzie uważniej słuchał odpowiedzi bo IMHO nie ma głupich pytań.
Janus napisał/a
Dokładnie !
A w podanym przez aptp przykładzie już pierwszy post (i to moderatora - brawo za dawanie dobrego przykładu) jest już w tonie, który sugeruje, że autor tematu jest głupkiem.
Mam wrażenie, że wam się po prostu nie chce napisać rzeczowego posta, że np.
perkusja o którą pyta to słabej jakości produkt i żeby postawił na dobrą markę jaką jest roland a na pewno się nie zawiedzie... Że razem z napisem za który się płaci idzie jakość...
Że firma o którą pyta jest mało popularna i raczej nikt tych bębnów tutaj nie posiada i nie udzieli bardziej szczegółowych informacji itd. itp.
Po takiej rzeczowej odpowiedzi może sobie odpuści, a jeśli nie - dajcie sobie spokój.
Zamiast tego jest jechanie po autorze, że będzie płakał i się żalił itd.
azzaron napisał/a
Janus napisał/a
Jak jesteś jeden z drugim taki zajebisty i tak biegle posługujesz się opcją szukaj to weź daj w odpowiedzi na takiego posta linka do podobnego tematu.
To zajmie tyle samo co wymyślanie kolejnej błyskotliwej riposty.
BTW widzę, że szkoda się odzywać....
Dlatego zmieniam ton wypowiedzi od dziś. Koniec z żartami i głupotami z mojej strony. Jeżeli chcemy tworzyć forum, które posiada coś poza nieograniczonym offtopem, to może warto zacząć od siebie, a później płakać, że nikt z osób profesjonalnych się nie wypowiada.
Przyznaję, że to bardzo zacna konkluzja zwłaszcza wypowiedziana przez autora tematu. Wszyscy zacznijmy od siebie, a w Nowym Roku będzie lepiej, czego sobie i Wszystkim Forumowiczom gorąco życzę
ja pamietam jak mnie pare osób jebało za to że mam bebny w okleine czaszek. póxniej dokładnie 2 lata po zakupie, znowu ktos mnie opierdalał typu "no co dojcz znudziły ci sie juz te czaszki czy wkoncu dorosles"
a ja powiem tyle "nie ku.rwa nie znudziły mi sie, zajebisice sie spprzedaje ich imige na imprepzach i wyrywam gołe cycki na nie" a nastepne tez kupie w takim lub podobny stylu
takze pany:) miejcie wyjebane na pierdoły, a bedzie wam dane zajmijcie sie graniem, ogarnianiem zespołów a nie filmikami z yt i aktualizacjami sprzetu i wrzucaniu fotek.
dziwicie się że nie zaglądają tu lub się nie wypowiadają na forum znani bębniarze? przecież jeśli trafią na taki tekst pod swoim adresem:
Cytat
i mam gleboko w d co ktos o tym mysli - juz nie raz sie koledzy z forum przekonali. A juz szczegolnie malo mnie obchodza tacy kolesie jak Ty - z miesiecznym stazem grania i z dwumiesiecznym na fourm ... ale za to mocni w gebie.
Podejrzewam ze mi do pasa siegasz takze sie nie rzucaj za duzo.
więcej tu nie zajrzy bo skoro ma krótki staż na forum (pewnie pierwszy i ostatni post) to jest tzw. gównianym perkusistą, który nie może wdawać się w dyskusji ze starymi userami i megawymiataczami forumowymi. nikt przecież nie będzie się kopał z koniem.
Ostatnio zmieniony przez azzaron Sro 22 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Szymv - dobrze piszesz - ja Ci powiem o co chodzi - o prowokacje. narobic syfu i potem powiedziec ze ja to ten zly
a @ azzaron - no i dziecko sie poskarzylo do mamusi tez idz.
Nie myl pojec koles - do normalnych, uprzejmych kolesi - nawet jesli byliby nowi i zieloni - tak sie nie odnosze. A ze ty z ryjem wyskoczyles, to otrzymales stoosowna riposte. Nie myl pojec - powtarzam.
_________________ ein volk, ein reich, ein union.
z kretynami nie dyskutuje, tym bardziej o polityce...
Ostatnio zmieniony przez blanker666 Sro 22 Gru, 2010, w całości zmieniany 2 razy
i znowu wychodzi z ciebie to co wychodzi...
skąd wiesz człowieku kto kryje się pod danym nickie ? skąd wiesz ile ten ktoś ma doświadczenia w grze na garach ? itp.itd.
wiem że cześć forumowiczów trzyma ze sobą sztamę bo sa długo na forum. nie wkleiłem tylko efektu. blanker skoczył mi do gardła dlatego że zwróciłem mu uwagę na jego dość prymitywne teksty pod adresem Agnieszki Trzeszczak. nie znam kompletnie dziewczyny widze tylko to co pokazuje na filmikach w youtube czy na swojej stronie myspace ale to mi wystarczy. nigdy bym nie podjał się takiego komentarza jakie zaserwował jej m.in. blankier. zwróciłem na to uwagę i nie tylko ja. w poście dopisałem że tego typu żenujące uwagi może pod jej adresem moze zachować na pogaduchy z kumplami przy piwie. zatwierdziłem posta ale praktycznie za chwilę wykasowałem ostatnie zdanko aby nie robić zbędnego fermentu. jednak blankier zdążył przeczytać posta i uznał ze to go obraża. ja się pytam co było obraźliwego w tym stwierdzeniu. nazwałem go jakoś niekulturalnie? blankier jesteś jakimś guru tutejszego forum? za to wylał na moją głowe wiadro pomyj, które tu zacytowałem. jak widzisz dałem cytat bez autora aby pokazać ze nie chodzi mi o kogoś konkretnego ale o sam sposób traktowania innych. traktowania z wyższością bo ja na forum to ma tyle lat stażu że nikt mi nie fiknie. ktoś kto wejdzie i znajdzie taki tekst że tym smarku z dwumiesięcznym stażem to mozesz sobie fikać ale nie tu, na bank nie zachęci nikogo do dalszej dyskusji bo po co?
Szymv, nie jestem nikim znanym. jestem takim samym forumowym bywalcem jak i ty i cała reszta. co to ma do rzeczy? a jak widzisz znowu oberwało mi się że jestem dziecko.
Narzekacie w temacie, że poziom merytoryczny forum jest słaby i zawodowi muzycy nie chcą tu wchodzić a wątek obok jebiecie zawodowego muzyka bo jest pozerem / gra w telewizji / ma wtyki i tylko dlatego grał u Pilichowskiego. Strasznie słabe to jest i zawodowym muzykom wcale się nie dziwie, że im się nie chce czytać takich bredni a co dopiero cokolwiek pisać
Tu nie ma offtopów, bo o poziomie merytorycznym świadczy także to, w jaki sposób się do siebie odnosimy, a ostatnie kilkanaście postów pokazuje część tych mechanizmów.