Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » problem w wystrojeniu centralki... krzywa obręcz??
problem w wystrojeniu centralki... krzywa obręcz??
Autor Wiadomość
hans_klos

Wysłany: Pon 09 Lip, 2007   problem w wystrojeniu centralki... krzywa obręcz??

Witam. Mam mały problem z wystrojeniem stopy 22". Pewnego razu zauważyłem, że w miejscu gdzie uchwyty (śruby do strojenia), są zupełnie luźne dźwięk jest wyższy niż w miejscu gdzie są mocno podkręcone. Na początku myslałem, że to wina naciągu ale po zmianie na EVANS'a mam wciąż ten sam problem. Czy to może być wina krzywej obręczy czy może złych lugów (czy jak to się nazywa :P )? Naciąg uderzany staram się stroić nisko ( w granicy dźwięku E, F)... Może ktoś miał ten sam problem i wie jak to naprawić.

Ja(zz)centy

Wysłany: Pon 09 Lip, 2007   

Witaj,

zakladam, ze to nowe bebny lub odkupiles je niedawno, bo nie napisales, ze miales problem od dlugiego czasu. proponuje, zebys sprawdzil czy krawedzie korpusu sa rowne. jesli sa krzywe to moga dziac sie cuda.

1) znajdz plaska rowna powierzchnie, sciagnij obrecz, naciag, wykrec z lugow wszystkie sruby i poloz na niej beben. obejrzyj czy nie ma nierownosci. mozesz powoli obracac beben w ten sposob aby nie "wyjezdzac" poza pewien obszar (naklejasz np tasmy tak by tworzyly kwadrat o boku rownym srednicy bebna). znajdz punkt "obserwacyjny" i sprawdzaj czy podczas obracania nie pojawia sie w tym jednym miejscu szczelina. jesli zauwazysz ze szczeline wzgledem tego punktu sie przesuwa, masz krzywa krawedz.
jesli bebny drogie/na gwarancji - oddaj. jesli tanie lub jestes wystarczajaco odwazny idz do dobrego stolarza - niech wyrowna.

2) sprawdz obrecze (mozesz zamienic tymczasowo).

3) sprawdz sruby i nasmaruj gwinty. byc moze przyczyna jest wlasnie tu? byloby to banalne, ale zdarza sie.

mam nadzieje, ze pomoglem.

pozdrawiam,
Jacek

P.S. jesli masz dostep do dokladniejszych urzadzen pomiarowych (chociaz moze zwykly metr wystarczy ;) ) to skorzystaj z nich do pomierzenia korpusu - wzdluz lugow od 1 do 2 krawedzi.

hans_klos

Mam bębny pearla export series już ok 4 lata...ale wiadomo jak to jest się młodym i nie doświadczonym perkusistą - nigdy się nie interesowałem brzemieniem, ważne aby bębniło. Ale w końcu przyszedł ten czas, że trzeba i o brzmienie zadbać... tak jak wszędzie i tu powstają problemy :D ehh :P
P.S. nie nie, do stolarza nie oddam :) :). ale dzięki za radę z kwadratem. :) .
A odnośnie śrub: wątpię aby nasmarowanie pomogło bo niektóre śruby są wyraźnie luźne (można ręką je poruszać) kiedy inne są mocno dokręcone i mimo to dźwięk przy nich jest niższy... masakra :D :D

kubawe 
Forumowy Oszołom

Archiwum.
Ostatnio zmieniony przez kubawe Czw 05 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

sebeksb 

ja żeby były równo na każdej śróbce odmierzyłem taką samą długość i zaznaczyłem ją markerem na śóbce. A potem tylko dokręciłem każdą śróbke do czarnej lini :D

Yagarn

Też mi sposób. Ucho jest dokładniejsze :P

sebeksb 

może i jest ale to jest sposób dla tych którym nie wychodzi starojenie uchem :P Ja już się nauczyłem stroić uchem i fakt jest to lepsze, ale wcześniejszy sposób też nie był taki zły :P

hans_klos

Nie Nie, nie dokręcam na wyczucie, gdybym to robił miałbym sporą różnicę w tonie przy każdej ze śrub hehe, a to nie wpłyta dobrze na brzmienie.... Nigdy nie miałem sprzętu z wyższej półki, może w takim dokręcanie każdej śruby na wyczucie (tak samo) załatwia sprawę:).

Ja(zz)centy

hans_klos napisał/a
Mam bębny pearla export series już ok 4 lata...ale wiadomo jak to jest się młodym i nie doświadczonym perkusistą - nigdy się nie interesowałem brzemieniem, ważne aby bębniło. Ale w końcu przyszedł ten czas, że trzeba i o brzmienie zadbać... tak jak wszędzie i tu powstają problemy :D ehh :P
P.S. nie nie, do stolarza nie oddam :) :). ale dzięki za radę z kwadratem. :) .
A odnośnie śrub: wątpię aby nasmarowanie pomogło bo niektóre śruby są wyraźnie luźne (można ręką je poruszać) kiedy inne są mocno dokręcone i mimo to dźwięk przy nich jest niższy... masakra :D :D

no wlasnie te mocno dokrecone sruby moga nie miec wystarczajaco duzo smaru lub moze masz zerwane gwinty w srodku (wtedy wystarczy zakupic w sklepie internetowym "wkladki" do lugow, odkrecic lugi i wymienic wkladki).
pozostaje tez inna opcja - naciag bebna to nie struna gitarowa, gdzie dzwiek masz jednolity, czysty. tu przeciez masz 6-8 tomy (lub 8-10 werbel/beben basowy) srub. tu dzwieki sie nakladaja, wystepuja rozne "skladowe", powstaja alikwoty. regulujac srubami nieodpowiednio i majac niezbyt wprawne ucho (nie twierdze ze tak jest u Ciebie, ale z drugiej strony skad mam wiedziec ze tak nie jest?) mozesz uzyskac wlasnie taki efekt. ewentualnie zawsze mozesz poprosic jakiegos zawodowego bebniarza o pomoc w nastrojeniu. a jak on stwierdzi ze lipa...
dobry stolarz nie jest zly. stolarz z glowa na karku na pewno nie zepsuje Ci bebna, no chyba ze dasz beben do jakiegos partacza...
decyzje i tak musisz w razie czego podjac sam. jesli krawedz jest bardzo krzywa to albo dasz do wyrownania albo bedziesz sie meczyl z lipnym brzmieniem.
poprobuj. powodzenia!

pozdrawiam,
Jacek

hans_klos

Wysłany: Wto 10 Lip, 2007   

Nie no głuchy nie jestem :D , myślę, że czegoś mnie już nauczyli w śr. szk. muz., A z tymi alikwotami, wiem o co Ci chodzi, przy każdej śrubie może być ten sam dźwięk, ale inny charakter (inne brzmienie) co może mylić ale sprawdzałem dokładnie z klawiszami i były róznice.

Sprawdzę jeszcze te lugi jak mówisz, może to jednak w tym tkwi problem. Dzięki za rady :P

Pozdrawiam Piotr

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » problem w wystrojeniu centralki... krzywa obręcz??