Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Prośba o definicje
Prośba o definicje
Autor Wiadomość
saymon1984

Wysłany: Wto 27 Mar, 2007   Prośba o definicje

Pisze dalej ten licencjat o Buddym Rich'u. W podrozdziale (Jazz drumming) opisuje budowe bebnow i uzywam pojecia twin-pedal, i w nawiasie musze wyjasnic czym jest twin-pedal. Zeby nie przerywac spojnosci tekstu musze zmiescic sie w jednym zdaniu z definicja. I tutaj jest problem. Jak napisac w jednym zdaniu definicje tegoz slowa, zeby zrozumiana bylo przez absolutnych laikow?

Na dzien dzisiejszy mam to: Twin-pedal (two beaters attached to one pedal bridge and controlled by two pedals that are joined with a revolving link). Ponoc jest niejasna :)

Czekam na propozycje waszych sprytnych definicji. Oczywiscie po polsku moze byc. Przetlumacze sobie :)

Pzdr.

RAz

Wysłany: Wto 27 Mar, 2007   

Moim zadniem twoja definicja jest dobra, a jeśli komuś nie chce się myśleć, po prostu walnij z boku jakiś mały szkic albo rysuneczek i tyle :D

franio

w sumie moglbys napisac ze twin to coś co zastepuje 2 centrale.

Yagarn

Instead of bringing two bass drums we can use twin pedal- two pedals, in which one of them has no beater, and the second one has two beaters attached to it.

Nie do końca może oddaje to całą sprawę... Nie wiedziałem jak wcisnąć to, że te pedały są połączone :twisted:

Moim zdaniem dobrym pomysłem będzie napomknięcie o tym, że wystarcza jedna centrala, to działa na wyobraźnię :)

kojlak
KKK

podwójna stopa z jednym bębnem centralnym daje taki sam efekt jak zastosowanie dwóch bębnów centralnych

..albo.. nie wiem q]

Unit03

franio napisał/a
w sumie moglbys napisac ze twin to coś co zastepuje 2 centrale.

kojlak napisał/a
podwójna stopa z jednym bębnem centralnym daje taki sam efekt jak zastosowanie dwóch bębnów centralnych

..albo.. nie wiem q]

Reakcja: "zastępuje? jak to? ale jak to działa? wtf?" Jak dla mnie taka definicja nic nie tłumaczy. Jakby dopisać troszkę do propozycji Yagarna to powinno być dobrze wg mnie. :)

saymon1984

No kolega Unit03 ma racje. Propozycja Yagarna rowniez dobra, aczkolwiek troche niegramatyczna ;) Juz zostane chyba przy mojej i dam ten szkic - jak zaproponowal RAz. To bedzie najlepsze rozwiazanie.

Dziekuje wszystkim za pomoc.
Proponuje zatem zglosic thread to zamkniecia.

Pzdr.

Vailey

dwa pedały połączone wałem kardanowym, i dwoma bijakami.

wstaw w zdanie coś takiego jak wał kardanowy to od razu brzmi ważnie:D

harnessing

yooz

i wymaga kolejnej definicji ==" Ja bym powiedział, że jest to urządzenie które zastępuje grę na dwóch centralach i wstawił szkic (wzorem tego, co mówili poprzednicy)
pozdr

Vailey

a nie można spojrzeć na komisje jak na bande debili? przecież każde dziecko wie co to wał kardanowy! :D

harnessing

saymon1984

He he dobre..
wal kardanowy :)

No wlasnie promotor mi mowil ze praca ma byc jak dla dziecka. Wiec musi to byc jak najbadziej zrozumialym i jasnym jezykiem napisane. Oczywiscie w samym rozumieniu slowa "angielski" - powinno to byc jak najbardziej kwieciste. Ale mysle ze wal kardanowy jest raczej kwiatem nieznanym przez wiekszosc ludzi na swiecie :)

Pzdr.

p.s dlaczego kardanowy?

Vailey

tak to sie nazywa, słyszałem tez nazwę "wał Kardana", ale nie sprawdziłem w google więc nie mogę potwierdzić.
Generalnie to nie jest nazwa stricte perkusyjna, w zasadzie to jest łamany wał, a na pewno takie rzeczy znajdują gdzieś zastosowanie poza bębnami.

EDIT: http://lo-bogatynia.webpa...motoslownik.htm

Wał kardana
Nazywany czasami po prostu kardanem niepozorny wałek, służy do przeniesienia napędu ze skrzyni biegów na tylne koło. Jednak, aby koło mogło się wychylać względem skrzyni biegów przy pokonywaniu nierówności, wał musi pracować jednakowo sprawnie pod różnymi kątami wychylenia. Jest to możliwe dzięki parze przegubów krzyżakowych wynalezionych przez matematyka o nazwisku Cardano zyjącego 400 lat temu.

cholera, zawsze jak budowałem z lego to sie zastanawiałem czy cos takiego dałoby sie zbudować:D

harnessing

Qbs

Wysłany: Sro 28 Mar, 2007   

Twin-pedal (or double bass pedal) - a kind of percussion hardware/accesory* consisting of** two pedals (one attached to the bass drum) and two beaters (attached to one of the pedals) joined by a shaft**. It enables one to play on one bass drum as if he or she would use two bass drums.

*-do wyboru
**-rozkmin lepszy synonim

wiem ze 2 zdania ale mozna z tego zrobic jedno... choc wydaje mi sie ze bedzie gorzej stylistycznie ;]

btw. bedzie mozna ten Twoj licencjat przeczytac? :)
It is a physical experience as real as any other.

saymon1984

Ooo qbs ladnie napisales. Moze wrzuce to do pracy. Jak napisze ten licencjat to udostepnie go Wam, ale dopiero po zaliczeniu i skonczeniu studiow. Nie ze Wam nie ufam, ale nie chce zeby praca chodzila po siecie wtedy kiedy ja ja pisze. Jeszcze ktos mi zarzuci, ze to nie moja praca. Chyba rozumiecie?

Pzdr.

Qbs

Luzik :)
oczywiscie w bibliografii umiescisz skad definicja pochodzi? :lol:
It is a physical experience as real as any other.

saymon1984

Tak, napisze: Qbs, et. al, perkusjaonline.pl, Forum, Skoczów, 2007. ;)

strangejour

Vailey napisał/a

cholera, zawsze jak budowałem z lego to sie zastanawiałem czy cos takiego dałoby sie zbudować:D

był taki klocek w Technicach. ja na to mówiłem przegub kardana

Wooof

Wysłany: Pią 30 Mar, 2007   

twin pedal?

A może "bliźniak gej" ?

saymon1984

Wysłany: Pią 30 Mar, 2007   

boki zrywac..

Borys_Q

Wysłany: Wto 17 Kwi, 2007   

Urządzenie pozwalające grac dwoma nogami na jednej centrali. Wg mnie to cala istota, jak jest zbudowanie nieważne, jeśli będzie spełniało tą funkcje będzie zawsze dwu-kopem.

wix

sorka za oftop: Vailey, jasne że się da - i nie trzeba mieć żadnych specjalnych części z Technicsa - kiedyś zrobiłem podwójną stopę z klocków (działała :D ), może sam kardan nie taki ładny, ale to wynika ze specyfiki klocków...

perkusja

perkusja

btw. chyba z tydzień nad tym siedziałem - czasy, kiedy jeszcze nie grałem a kuzyn kupił Eliminatora - dużo wtedy budowałem i kuzyn z entuzjazmu rzucił hasło "ciekawe czy da się podwójną z klocków zbudować?" - nie ma to jak motywator :D

piotrek

kurde jak prawdziwa :D tylko zeby jeszcze ten wałek był inny to juz wogole wypas :D

Grummer
Strč prst skrz krk!

twin pedal(Instead of a one pedal you can use two pedals with two beaters bolted to the bass drum)

(instead of two bass drums you can have the same effect because of two pedals with two beaters bolted to the one bass drum)

(It means that you can have one bass drum with two beaters)

Takie to.... :wink:

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Prośba o definicje