tak sobie ten temat przegladam widze, ze wszyscy "klniecie" na styropian, ze nie wyglusza, tylko ociepla.
Zgadzam sie.
Jednak styropian moze pomoc w dosc znaczyny sposob przy redukcji "odbijania sie" dzwieku od scian.
Wystarczy kupic grupy styropian, wyciac w nim jakies nieregularne otwory, a to, co zostanie z wycinania podoklejac w miejsca, gdzie otworkow nie ma.
Wyjdzie z tego taka scianka zalamujaca dzwiek, przez co nie bedzie on az tak bardzo sie odbijal. Nie zniweluje to odbicia w 100%, ale na pewno pomoze, ze nie zaszkodzi.
To takie moje przemyslenie podparte praca wlasnych rak i kilogramami styropianu
(Tak, gdyby ktos pytal...czy cos... )
_________________ Pearl Target + Mapex Black Panther + Paiste 101 + PST5
No dobra, myślę o wyciszeniu sobie pokoju do grania. Pokój ma 5m długości x 3,5 szerokości i jakieś 2,5 wysokości. Sądzę, że przynajmniej w początkowej fazie wyciszę tylko część sufitu, pół ściany po boku i całą z tyłu, żebym sąsiadom przez ścianę tak nie niosło (dom sąsiadów znajduje się po boku, poziom nad tym pokojem) W sumie powinienem zakryć czymś ok. 20m^2, a do wydania mam ok. 300zł. Co mogę z tym zrobić?
Jeżeli wyciszasz i chcesz jak najmniej wydać - Wata Szklana, zabić ja aksamitem lub najpierw minimalną warstwą styropianu żeby się trzymało i dopiero na to aksamit
W miarę tanio(jak na wyciszanie ) no i na prawdę bardzo dobrze, a opakowania bo jajkach to mit - niestety ale one kompletnie nie wyciszają...
chce wytlumic pomieszczenie 7m2 w piwnicy gdzie jest troche wilgoci, jak to zabezpieczyc?
zamierzam uzyc welny mineralnej no i wlasnie jaka grubosc 15, 20 ?
pozniej mam zamiar obic deskam, czy to dobry pomysl?
chce aby dzwiek nie wydostawal sie z pomieszczenia na zewnatrz ze wzgledu na sasiada luja.
prosilbym o jakas fachowa porade
chce wytlumic pomieszczenie 7m2 w piwnicy gdzie jest troche wilgoci, jak to zabezpieczyc?
zamierzam uzyc welny mineralnej no i wlasnie jaka grubosc 15, 20 ?
pozniej mam zamiar obic deskam, czy to dobry pomysl?
chce aby dzwiek nie wydostawal sie z pomieszczenia na zewnatrz ze wzgledu na sasiada luja.
prosilbym o jakas fachowa porade
Tak jak piszesz tak zrób ale nie koncz dechami tylko nawet płyta re gips lub materiałami wykonczeniowymi w postaci "dywanów".
ja mam 2 ściany z wytłoczkami a na dwóch mam takie kurtynki zawieszone.
Widzę, że temat wygłuszenia jest jak temat strojenia, nieśmiertelny, więc pozwolę sobie przypomnieć wszystkim. Prawda jest piękna. Nic tak nie wytłumia pomieszczeń jak zdjęcia gołych babek! Chodzi o współczynnik pochłaniania.
Wysłany: Pon 12 Paź, 2009
aldi napisał/a
kubawe napisał/a
No, jak lubisz mężczyzn. :]
No ja Cię przepraszam - znam Twoje poczucie chomuru i je akceptuję.
Ale chyba nie o to chodzi, żeby kogoś obgadać w Dniu Papieskim?
Co to nie trawimy Chrześcijan?
krucjaty w stylu pana nowaka i radia maryja? darujmy sobie takie rzeczy na tym forum...
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Pisalem na ten temat na starym forum, ale nie mamy tam dostepu gdyz za duzo patentow. Pomieszczenie w pomieszczeniu. Czy chcemy aby dzwieki nie wydostawaly sie z pomieszczenia w ktorym gramy, lub czy chcemy aby dzwieki nie przedostawaly sie do naszego pomieszczenia gdzie gramy i nagrywamy? Tak myslalem jedno i drugie! Wytloczki przyklejone do sciany zatrzymuja w 37/40% dzwieki przedostajace sie z zewnatrz, natomiat wydostajace sie z naszego pomieszczenia w mimalnym stopniu niweluja, czasem wzmacniaja rezonans jak to jest w przypadku "stereopianu. Tak w niedziele Dzien Papieski
pozdrawiam
_________________ Człowiek nie jest w stanie wymyśleć nic ponad TO, co jest w stanie wymyślić ON sam. <cyt.J.CH.>
Powiem Wam że rzeczywiscie MIT grania podczas gdy na scianach mamy wytłoczki od jaj!
U mnie nawet ten motyw sie nie sprawdza..czyli nadal jestem w głebokiej d.... !
Pozdrawiam
mialem na jednej salce wytloczki, mialem taka gabke i gabka duzo lepiej sie sprawdza...chodzi mi jednak o sam system mocowania, bo o ile w niektorych miejscach postaramy sie dac dywany na sciane, to wiadomo, ze moze nie starczyc...czym to ustrojstwo(gabke) mocowac tak, aby potem w przypadku zmiany salki mozna bylo to spokojnie zdjac i uzyc ponownie?
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
ja mocowałem pianki na klej polimerowy uniwersalny ale taki sposób montażu raczej dyskfalifikuje prosty demontaż . Jeżeli chcesz mieć piankę w 100% do ponownego wykorzystania musisz mocować ją na kołki rozporowe, najlepiej szybki montaż 6x40 z kołnierzem. Myślę, że dwa, trzy na jedną sztukę o tych rozmiarach wystarczą.
pozdrówka
_________________ "głupota ludzka jest jak miłosierdzie boskie - nie zna granic."
Ostatnio zmieniony przez Virt Wto 10 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sro 11 Lis, 2009
nie mam sosu, zeby bawic sie w 2 w 1, wiec pozostane przy najprostszym sposobie czyli wrzuceniu wszystkiego na sciany...a gabke bede dawal jak sie uda to na dywany, chociaz nie wiem czy starczy mi na te wszystkie sciany
specyfikacje ci podam na dniach, bo poki co to jeszcze kluczy nie dostalem i nie robilem zadnych pomiarow ani nic...po prostu wiem jak mniej wiecej ma to wygladac
kubawe napisał/a
Pomijam też użycie wytłaczanek po jajkach. To wg. mnie jest również bez sensu, bo materiał kartonopodobny jest za cienki, aby mógł dobrze pochłaniać dźwięk. I teraz może się ze mną znaczna większość forumowiczów nie zgodzić, ale to jest moje zdanie.
nie tylko twoje zdanie, tez sprawdzone przeze mnie i nic kompletnie to nie daje...