Wysłany: Sro 18 Kwi, 2007 realizacja KONCERTÓW LIVE ?
witam!
czy ktoś się może orientuje gdzie można i za jakie pieniądze nagrać sobie koncert live z własnym zespołem? czy są wogóle takie ekipy, które sprawnie nagrywają na żywo?bo to chyba dosyć istotne dla muzykantów mieć takie możłiwości żeby nagrać koncert lub koncerty (trasa?) i później ewentualnie powybierać najlepiej zagrane numery.
pozdrawiam!
8)ostry
Zdazwon do studia Radia Gdansk, mają nową salę do takich nagran, nowa konsoletę , maja tez doswiadczoną ekipę, która realizuje koncerty na żywo.
ale ile to kosztuje ? ) jak sie dowiesz , to napisz.
Praktycznie kazdy koncert mozna zapisac bez specjalnego sprzetu, oczywiscie musi byc naglosnienie, tzn przed kazdym instrumentem mikrofon Wtedy idziecie z laptopem do pana realizatora i prosicie go zeby wypuscil wam kabel z sumy stolu, wpinacie go sobie do lapka i gotowe. Nie bedziecie niestety miec mozliwosci pozniejszej miksu wybranych instrumentow, ale jezeli zespol sprawny i realizator nie glupi powinno wyjsc bardzo dobrze.
Radio to dobry kierunek. Nagrywałem w Radio Kraków - dźwięk wypas.
Radia ogólnie posiadają bardzo dobre zaplecze do rejestracji dźwięku, w tym koncertów. Kwestia - jak się tam dostać i ewentualnie za ile.
chcesz nagrywać również obraz?
Kiedy ja się pytałem o cenę Pilskiej ekipy to wołali chyba ok. 1000zł
.. nasz zespół miał o tyle szczęścia że nasi znajomi mają taką firmę i nasz koncert przed TSA zarejestrowali za friko. Dźwięk niestety z mikrofonów w kamerach (były ich 2) ponieważ akustyk z "profesjonalnej" ekipy nagłaśniającej koncert okazał się jednak niedorozwiniętym (jak można próbować wciskać że profesjonalna konsoleta wielkości (prawie) stołu bilardowego nie ma odpowiedniego wyjścia...:/)
ale cóż.. mimo wszystko brzmi to w miarę dobrze.
miła pamiątka
Nagranie koncertu to koszt +/- 100zł za godzinę poracy realizatora nagrań. Pan, na którego miałem namiary od saymona, powiedział, że nagranie na setke kosztuje 100 zł za godzinę + dojazd etc., tak więc koszt nagrania powinien zamknąć się w 500 zł