Coobi cośty taki dogryzliwy dzieki yapa a co do paradidli to zupelnie inny rudiment niz rolle ... a czemu niby rolle w 30 bps sie nie przydadza ? wszystko sie moze przydac ^^
_________________ Patrz jak pracują receptory. Słodki, gorzki, kwaśny, słony i ten co dewastuje mikrofony!
To pozwólcie, że ja jeszcze nieskromnie się wtrącę
Zastanawiacie się nad tymi rollami, tremolami, kombinujecie, jak to z angielskiego nazwać itp...
A tymczasem ja mam swoje proste wytłumaczenie, które okreslił mi mój pierwszy nauczyciel Zdzichu Weyna. Spodobało mi się to, bo ja osobiście uciekam jak mogę od nazw zapożyczonych i kieruję się zasadą "Polacy nie gęsi, też swój język mają...".
Dlatego - rozrózniam dwa tremola: kontrolowane i niekontrolowane. Kontrolowane, to takie, kiedy świadomie robimy podziały na poszczególne uderzenia. Nie ważne, czy to są jedynki, dwójki.. piatki, czy inne sto pięcdziesiątki ósemki... Po prostu wiemy w tym momencie dokładnie jaki jest podział i ile czego gra kazda ręka.
Tremolo niekontrolowane, to tremolo "dociskowe". Oznacza to, ze pałeczka swobodnie się odbija, drży. Wówczas rękoma możemy poruszać jakbyśmy grali uderzenia naprzemienne, ale w różnym metrum i w róznych prędkościach. Ale nigdy nie jesteśmy dokładnie świadomi ile razy pałeczka się odbiła, bo odbicie nie jest tak dokładne i precyzyjne jak np. w dwókach.
jestes pewien ze nie 4 tylko dwójki ? ;> kazdy juz tu sie wypowiadal i najbardziej sensownie i rzeczowo gada yapa ... ja biore jego strone
_________________ Patrz jak pracują receptory. Słodki, gorzki, kwaśny, słony i ten co dewastuje mikrofony!
yogi17v
Dołączył: 01 Paź 2006 Posty: 12 Skąd: Nadarzyn - Prawie jak warszawa...
Wysłany: Czw 05 Paź, 2006
Owszem jestem pewien. Mam trochę do czynienia z tym tematem, i na 100% tremolo, to są szybkie dwójki. Selektywne, a nie jakieś pici pici. Pici pici to inaczej press roll. Czyli tremolo dla tych którym nie chciało się przysiąść nad dwójkami. Pozdrawiam równiez tych od worków z piaskiem]:>
_________________ PDP by DW BX
sabian HHX EVO
Evans
Vic Firth
Pure Sound
Yamaha
wlasnie widze jak profesionalnym jezykiem sie poslugujesz... dziwne moj nauczyciel mowi co innego a nie moge powiedziec ze nie ma nic wspolnego z bebnami bo jest nauczycielem w muzycznej 1 i 2 stopnia ... czyli cos umiec musi... a dwojki selektywne to double stroke roll mi sie wydaje kochany ...
wlasnie widze jak profesionalnym jezykiem sie poslugujesz... dziwne moj nauczyciel mowi co innego a nie moge powiedziec ze nie ma nic wspolnego z bebnami bo jest nauczycielem w muzycznej 1 i 2 stopnia ... czyli cos umiec musi... a dwojki selektywne to double stroke roll mi sie wydaje kochany ...
Brawo naraszcie ktoś kto ma normalnego nauczyciela oprócz mnie
A to ci heheh ... ale okreslenie tremola mianem pici pici jest troche nieprofesionalne jesli ktos juz sie uwaza za kogos kto ma cos wspolnego z bebnami no sorry
Owszem jestem pewien. Mam trochę do czynienia z tym tematem, i na 100% tremolo, to są szybkie dwójki. Selektywne, a nie jakieś pici pici. Pici pici to inaczej press roll. Czyli tremolo dla tych którym nie chciało się przysiąść nad dwójkami. Pozdrawiam równiez tych od worków z piaskiem]:>
Yogi, nie wiem kto Ci takie brednie opowiadał, tremolo dociskowe - zwane przez Ciebie po angielsku press roll - to normalna technika grania używana równolegle do grania rolli dwójkami, za przykład podam Ci Dave'a Weckl'a, które na jednej ze swoich szkółek - pewnie to było back to basics - pokazuje, że też używa tremola dociskowego. Weckl jest dla mnie większym autorytetem niż Ty. Dobrze jest umieć grać zarówno ładne dwójki jak i tremolo dociskowe.
Wysłany: Czw 05 Paź, 2006
borbah napisał/a
A to ci heheh ... ale okreslenie tremola mianem pici pici jest troche nieprofesionalne jesli ktos juz sie uwaza za kogos kto ma cos wspolnego z bebnami no sorry
borbah ile razy czytam twoje posty to zawsze jestem ciekaw jaka facjata to mowi ^^, wez cos wrzuc z fotek swoich na forum
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Dokładnie. Tremolo zagrane poprawnie to ciąg dwójek, który poprzedzają lata ćwiczeń, a tremolo chałturnicze to tzw. BUZZ lub PRESS ROLL, w którym liczba uderzeń jest niekontrolowana. Pozdrawiam wszystkich grających dwójki na woreczku ryżu.
Wierutne bzdury opowiadasz. Uważam, że nie masz o tym zielonego pojęcia skoro tak twierdzisz. W utworach muzyki tzw. poważnej nie znajdziesz tremolo "poprawnego" ,tylko to "chałturnicze". Żadna licząca się orkiestra nie zagra tremolo dwójkowego w utworach. patrz choćby uwertura do "Sroki złodziejki" rossiniego ( napisane 200 lat temu z okładem ). Posłuchaj tych wszystkich "chałturników" chłopie...Inaczej z rozrywką - w muzyce rozrywkowej nie ma zazwyczaj wymogów jakie tremolo ma się pojawić, wystarczy, żeby to było tremolo..Ale często jest używane, zapewniam Cię i to przez takich którzy potrafią zagrać tremolo w dowolny sposób z dziecinną łatwością..
Druga rzecz - zagrać porządnie to "pici pici" to też wymaga dużej dawki ćwiczeń. Dziwne też, że tego chałturniczego tremolo uczą w szkołach muzycznych...
_________________ Yapa
Antonio
Wysłany: Pią 06 Paź, 2006
Wódki dla tych co grają, i wiedzą co robią. Śniegu z ziemią dla tych co to granie nazywają "pici pici"!!
_________________ They come upon you like a pack of rabid hounds as they slobber in your ears and purge you with their sounds.
yogi17v
Dołączył: 01 Paź 2006 Posty: 12 Skąd: Nadarzyn - Prawie jak warszawa...
...
_________________ PDP by DW BX
sabian HHX EVO
Evans
Vic Firth
Pure Sound
Yamaha
Ostatnio zmieniony przez yogi17v Pią 06 Paź, 2006, w całości zmieniany 1 raz
yogi jest na tym forum co szukac, ale twoje okreslenia i jezyk jest ze tak powiem "malo precyzyjny", ja sie na tym nie znam to sie nie wypowiadam, zreszta sam zobaczyles, ze wiekszosc byla odmiennego zdania niz twoje, wiec wez to takze pod uwage, i to wcale nie dlatego ze jestes tutaj krotko...
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
200 lat temu nikt nie znał techniki double stroke roll, więc jak myślisz co mieli grać??
Inni Ci już odpowiedzieli. Dwójki były już znane w renesansie - jako ciekawostkę dodam, że w niektórych miejscowościach szwajcarii godziny wybijały w wieżach werble zamiast dzwonów..
Cytat
sam jak zaczynałem grać grałem press/buzz roll,więc wydaje mi się to bardziej chałturnicze niż dwójki, później dopiero zacząłem uczyć się dwójek porządnych.
Jeżeli Ci się wydaje, to nie pisz że na 100%. Przed Kopernikiem Ziemia była płaska, też na 100%.
Cytat
Przepraszam wszystkich którzy się unieśli, ale ja mam takie a nie inne informacje. Widzę że na tym forum nie ma czego szukać, same nerwusy i amatorzy śniegu z ziemią...
Rzeczywiście nie masz chyba czego szukać, skoro Ci się już wszystko wydaje i to na 100 %. chyba niczego nowego się już tu nie dowiesz z takim podejściem. Powodzenia, anyway