Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Rolle a tremolo
Rolle a tremolo
Autor Wiadomość
borbah 

Wysłany: Nie 24 Wrz, 2006   Rolle a tremolo

Sluchajcie. Wytlumaczcie mi jedna rzecz ktora wynika chyba czasem z niewiedzy niektorych... albo to ja jestem w bledzie albo juz nie wiem zupelnie nic. Dlaczego niektorzy mowia na rolle tremolo i odwrotnie ... Polozmy kres watpliwosciom raz na zawsze :) z gory dzieki za konkretne rzeczowe odpowiedzi. Wiem ze pytanie z jednej strony banalne glupie itd ale widze nagminnie ten dylemat w internecie

Driv

Wysłany: Nie 24 Wrz, 2006   

bo niektóre rolle są tak niechlujnie i gęsto zagrane, że otrzymują miano tremola. A niektóre tremola są tak wolne, że przypominają rolle... :wink:

Szop Pracz

W rollach grasz dokładnie każde uderzenie, wszystkie są w swoim miejscu i mają konkretną wartość rytmiczną. Tremolo grasz z docisku i uderzenia "w środku" tremola nie mają, nie muszą mieć konkretnej wartości rytmicznej, ważne tylko kiedy tremolo zaczynasz i kiedy kończysz.

Qbs

roll to nie jest tylko tremolo, dlaczego? bo sa m.in.
single stroke roll (jedynki)
double stroke roll (dwojki)
five stroke roll
seven stroke roll
itp.

o ile dobrze pamietam tremolo to buzz roll
It is a physical experience as real as any other.

Szop Pracz

QBS,
Tak, tremolo to jest buzz roll, ale co rozumiesz przez "roll to nie jest tylko tremolo"? Przecież roll nie ma żadnego związku z tremolem, poza wspomnianym buzz rollem...
Ostatnio zmieniony przez Szop Pracz Nie 24 Wrz, 2006, w całości zmieniany 1 raz  

Qbs

o to co napisalem pozniej, czyli ze mamy rozne rolle

Szop Pracz

Tzn. piszesz, że seven stroke roll ma jakiś związek z tremolem?

Wysolek85

nie ma

borbah 

:) Wprowadzilem troche kontrowersji widze ^^ Super dzieki za wyjasnienie wszystkiego szczegolowo. Jesteście Boscy ! Epa ! :*

Qbs

Szop Pracz napisał/a
Tzn. piszesz, że seven stroke roll ma jakiś związek z tremolem?

nie :roll:

blanker666

a tremola dwojkowe ? jak je zakwalifikowac

borbah 

a co to dokladnie ? Generalnie nauczyciel ktory mnie uczy mowi ze tremolo nie da sie zapisac nutowo ale ogolnie przyjeta jest zasada ze sklada sie je z czwórek. To tak z tego co mi powiedziano gdzieśtam w szkole

Qbs

http://perkusja.rockmetal...y/rudiments.gif

Szop Pracz

blanker666 napisał/a
a tremola dwojkowe ? jak je zakwalifikowac

nie ma czegoś takiego, w tremolu nie da się określić ile uderzeń wychodzi z każdej ręki. Piszesz albo o buzz roll, albo o double stroke roll - nie ma nic pomiędzy.

borbah,
Tremolo da się zapisać nutowo, mnie uczono, że zapisujesz je tak jak x-stroke rolle, z tymże nie podajesz cyferki określającej ilość uderzeń.

Qbs

http://www.americandrumschool.com/rudiments.php
jak dla mnie tremolo to multiple bounce roll a zapis nutowy owego jest w poprzednim linku :)

Yapa

Nie ma różnicy pomiędzy słowem "roll" a polskim tremolo - to jedno i to samo. Dopiero przedrostek w jęz. angielskim oznacza konkretny rudyment - stąd five stroke roll, buzz roll, czy multiple bounce roll itd. W polskim używamy innych nazw, przynajmniej potocznie - dwójki, jedynki, tremolo "gęste", piątki, siódemki itd. Żeby to zrozumieć trzeba sie zastanowić jaką rolę pełni tremolo na instrumentach perkusyjnych - jest to jedyny sposób na dowolne przedłuzenie dźwięku, pojedynczej nuty. Szwajcarzy i Amerykanie ( oczywiście głównie oni, ale nie tylko ) opracowali zarówno metodę przedłużania dźwięku ( single stroke roll, double stroke roll, triple czy buzz ) jak i czas trwania (five stroke roll nie oznacza już tremola z "piątek" a ilość uderzeń, seven stroke roll tak samo itd. ). Tak naprawdę tremolo można zagrać i z paradidle i można nawet jedną ręką - po angielsku będzie to zawsze jakiś roll :D

Szop Pracz

Wysłany: Pon 25 Wrz, 2006   

Yapa napisał/a
Nie ma różnicy pomiędzy słowem roll a polskim tremolo - to jedno i to samo. Dopiero przedrostek w jęz. angielskim oznacza konkretny rudyment - stąd five stroke roll, buzz roll, czy multiple bounce roll itd. W polskim używamy innych nazw, przynajmniej potocznie - dwójki, jedynki, tremolo gęste, piątki, siódemki itd. Żeby to zrozumieć trzeba sie zastanowić jaką rolę pełni tremolo na instrumentach perkusyjnych - jest to jedyny sposób na dowolne przedłuzenie dźwięku, pojedynczej nuty. Szwajcarzy i Amerykanie ( oczywiście głównie oni, ale nie tylko ) opracowali zarówno metodę przedłużania dźwięku ( single stroke roll, double stroke roll, triple czy buzz ) jak i czas trwania (five stroke roll nie oznacza już tremola z piątek a ilość uderzeń, seven stroke roll tak samo itd. ). Tak naprawdę tremolo można zagrać i z paradidle i można nawet jedną ręką - po angielsku będzie to zawsze jakiś roll :D

Yapa,
Nie masz racji - tremolo i roll to zupełnie dwie różne rzeczy. Można wiedzieć kto Ci powiedział, że to jedno i to samo?

Yapa

Nie pamiętam już - przez 18 lat nauki perkusji przewinęło się dużo nauczycieli na kursach, warsztatach , w szkole, na studiach czy wykładach zarówno polskich jak i zagranicznych.. Napisałem też pracę magisterską z historii werbla i techniki wykonawczej w grze na werblu.. Oczywiście że lingwista powie że angielskie " roll" znaczy się toczyć, a międzynarodowe w sumie tremolo znaczy powtarzające się uderzenia.Ale mi chodziło o muzykę perkusyjną. Oświeć mnie, czemu tak uważasz, przekonaj mnie jakoś, bo póki co napisałeś łaskawie, że się mylę, bo ktoś mi tak powiedział, co mnie jakoś nie przekonuje

Shalaq

Nasze polskie "tremolo" to jedno z rolli, czyli Buzz roll AKA Press roll AKA Long roll AKA Closed roll.
Kazda z tych nazw mowi cos o tremolu, ale najwazniejsze punkty:
-Brak akcentow(najlepiej cwiczyc na werblu bez sprezyn)
-Jednostajny dzwiek
- Brak konkretnego podzialu rytmicznego(po prostu jest dzwiek i w wolnych tempach bedziemy rzucac palke wiecej razy niz w szybkich tempach).
Mozna sie w tym dociskowym tremolu pogubic, wiec najlepiej po prostu zrobic taka oto sztuczke:
Gramy po prostu open roll(dwojki) ale w takim podziale rytmicznym, zeby uzyskac efekt tremola np triole trzydziestkodwojkowe. Wtedy i mamy dzwiek tremola i wiemy gdzie jestesmy w takcie.
Ja bym sie pokusil o stwierdzenie, ze tremolo jest nazwa dzwieku jaki wydobywa sie z werbla czyli po prostu dlugi bzzzzzzzzzzzzzzz. A mozna to zrobic kazdym rollem- jedynkami, dwojkami paradiddlami(ale bez akcentow), dociskiem, push-pullem, freehandem itp.

Szop Pracz

Yapa,
Nie chcę nikogo oświecać. Mi z kolei wszyscy nauczyciele wyraźnie rozróżniali te pojęcia. Dalsza dyskusja w takim razie nie ma sensu^^

borbah 

szop pracz - nut tremolo jeszcze nie widzialem z tego co ty piszesz... spotkalem sie tylko z takim ptaszkiem nad pieciolinia gdzie napisane jest po prostu tremolo. Ale to moze wynikac tylko z mojego niedoinformowania :) Dzieki ze sie angazujecie w temat duzo sobie poczytalem dzieki wam.

Yahoo 

mnie uczono ze prawdziwe tremolo to sa bardzo szybko zagrane dwojki, uczyl mnie tego swietny muzyk perkusista wiec wydaje mi sie ze mial racje.
Rolle sa to wedlug mnie tak jak mowil qbs jedynki dwojki itd

http://www.youtube.com/jasinskimusic

Qbs

Yahoo napisał/a

Qbs mowil ze tremolo to jeden z "rolli" czy go zwal "buzz roll" czy tam "multiple bounce roll"...

a co do zapisu nutowego -> zobaczcie zapis w linku z rudimentami a potem obejrzycie z drugiego linka film "multiple bounce roll" - moze sie nie znam ale dla mnie to tremolo

Grummer
Strč prst skrz krk!

Yahoo napisał/a
mnie uczono ze prawdziwe tremolo to sa bardzo szybko zagrane dwojki, uczyl mnie tego swietny muzyk perkusista wiec wydaje mi sie ze mial racje.

Mnie natomiast uczono w szkole muzycznej, że rolle to są LL RR itd, natomiast tremolo to LLL RRR, lub LLLL RRRR. Niezaleznie w jakiej się szybkości gra. Nie mieszajmy rolli z tremolo i single strokami bo to co innego. Tremolo to po prostu triole grane jedną reką.
Pozdrawiam
Grummer

Yapa

Wszystko dlatego, że potocznie się w Polsce mówi "rolle" kiedy myśli się o dwójkach, dlatego chyba, że na tablicy z rudymentami PAS górują rudymenty dwójkowe ( five stroke seven stroke roll itd ) . Kiedy się mówi zaś o tremolo na werblu to się ma na myśli tremolo "gęste" ( multiple bounce roll ) Zajrzyjcie do encyklopedii PWN i spójrzcie na definicję tremolo. Sposób wykonania nie ma większego znaczenia - przeważnie trzeba zagrać tak, by dana nuta brzmiała przez jej cały czas, by było wrażenie ciągłości ( oczywiście nie mówię o utworach gdzie wyraźnie zaznaczony jest sposób wykonania, np. etiudy J. S. Pratta, lub wynika to z konsekwencji stosowania rudymentów ). Zauważcie, że na różnych instrumentach perkusyjnych inaczej się je wykonuje - tak naprawdę przeważnie z jedynek.. I tak jak my mówimy "tremolo jedynkowe, dwójkowe z trójek" itd. tak angielskojęzyczni mówią "double-stroke roll, single-stroke roll, buzz - rol, multiple bounce - roll". Nic dodać nic ująć :) .
Dogmaty - nauczyciel czy ktoś świetny mi powiedział, że jest tak i tak - nie powinny zwalniać od myślenia i prób zrozumienia problemu.. Pozdrawiam

Yahoo 

Qbs napisał/a
Yahoo napisał/a

Qbs mowil ze tremolo to jeden z rolli czy go zwal buzz roll czy tam multiple bounce roll...

zgadza sie sory zle to okreslilem ale o to mi chodzilo, tremolo to jedno z rolli

http://www.youtube.com/jasinskimusic

Shalaq

Ja zawsze uwazalem, uwazam i bede uwazal, ze tremolo to nazwa nie techniki tylko dzwieku jaki sie uzyskuje na werblu czyli bzzzzzzzzzzzz a to czy sie go uzyska jedynkami dwojkami czy dociskaniem to juz kwestia indywidualna, bo nie kazdy umie grac dociskowo czysto a za to swietnie i czysto wychodza mu dwojki itp.

nagii

Wysłany: Wto 03 Paź, 2006   

macie moze jakies cwiczonka?albo inaczej.jest moze na tym forum dzial z cwiczeniami?albo jak nie ma to mozecie podac jakies stronki?z gory dzieki.

StawRos 

Szop Pracz napisał/a

nie ma czegoś takiego, w tremolu nie da się określić ile uderzeń wychodzi z każdej ręki. Piszesz albo o buzz roll, albo o double stroke roll - nie ma nic pomiędzy.

borbah,
Tremolo da się zapisać nutowo, mnie uczono, że zapisujesz je tak jak x-stroke rolle, z tymże nie podajesz cyferki określającej ilość uderzeń.

Oj, widze, że kolega troszku niedoedukowany.
Otóż muszę Ci powiedzieć, że istnieją tremola dwójkowe, trójkowe, czwórkowe i istnieje zapis nutowy tej figury jest to najczęściej ćwierćnuta z trzema poprzecznymi kreskami.

To o czym Ty mówisz nazywa się "tremolo nierytmizowane".

borbah 

Jezu ... ile tych tremoluf ... juz nic nie kumam w tym momencie. Kazdy w swoja strone , kazdy co innego... i gdzie tu znalesc autorytet

CooBi

Szop Pracz napisał/a
W rollach grasz dokładnie każde uderzenie, wszystkie są w swoim miejscu i mają konkretną wartość rytmiczną. Tremolo grasz z docisku i uderzenia w środku tremola nie mają, nie muszą mieć konkretnej wartości rytmicznej, ważne tylko kiedy tremolo zaczynasz i kiedy kończysz.

Z tego co wiem, właśnie tak jest.

I chodzi o efekt (uzyskiwany głównie wraz ze sprężynkami na werblu). A Dokładniej chodzi o to aby w ogole wyeleminować pojedyńcze uderzenia, i dążyć do tego by uzyskać specyficzny ciągły "syk", "szum", czy jak to sobie kto tam chce nazwać. no a rolle to normalnie zagrane rytmiczne wartości, tak jak zwykłe PLPL z tym że z wykozystaniem energi z odbicia pałki (PPLL; LLPP)

pozdro.

borbah 

przy rollach w tempie 30 bps palka ci sie raczej nie odbije ... a to tez sa rolle :)

CooBi

Oj wiadomo :) Wiadomo ze z energii odbicia korzysta sie przy szybszych tempach ;) Poza tym po co rolle przy 30 bps? ;P Mija się z celem. Co najwyżej paradiddle w takim tempie się przydają. A wydaje mi sie że paradiddle to nie jest roll (moge się mylić.)

Yapa

borbah napisał/a
Jezu ... ile tych tremoluf ... juz nic nie kumam w tym momencie. Kazdy w swoja strone , kazdy co innego... i gdzie tu znalesc autorytet

Dlatego Ci mówię : tremolo to tremolo - brzmi (lub powinno brzmieć ) zawsze tak samo (dla niewprawnego ucha szczególnie ).Sposoby wykonania natomiast są różne, niektórzy kompozytorzy w celach szkoleniowych lub by zachować konwencję techniczną żądają określonego sposobu wykonania tremola. Ale efekt powinien być ten sam : tremolo to przedłużenie dźwięku za pomocą wielu szybkich uderzeń.czy to będą uderzenia naprzemienne, dwójki, trójki, srójki czy wielokrotne odbicie czy jakiś inny piorun, to nie ma większego znaczenia dla słuchacza.Zaś zapis w nutach jest zawsze kwestią umowną. Pozdrawiam

CooBi

Yapa napisał/a
(...) dwójki, trójki, srójki (...)

Tak, te srójki to najczęściej używany sposób :D :D :D

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Rolle a tremolo