Tak wychodzę z małą inicjatywą, może się forum trochę ożywi... W temacie zgłaszajcie rytmy, których nie możecie samodzielnie rozgryźć, może ktoś bardziej doświadczony (albo bardziej cierpliwy ) znajdzie chwilę, by rozpisać to zgrabnie na nutki.
Ja zacznę z prośbą o rozpisanie beatu z "Roll Call" Dennisa Chambersa z płyty "Outbreak".
(Jeśli pojawił się gdzieś, kiedyś podobny topic to pardon).
dobra inicjatywa!
sam narazie nie mam zadnych nurtujacych mnie problemow, ale chetnie pomoge z srednio-zaawansowanymi rytmami (bo nutami wladam jako tako )
pzdr
Nie umisz bo się nie nauczyłeś, proste pytanie prosta odpowiedź Nuty to nic trudnego, szczególnie te na bębny... Spróbuj się nauczyć, nie zrobisz tego w 5 minut niestety, ale jak cierpliwie przysiądziesz to na pewno dasz sobie radę.
ale ktoś mni emusi nauczyć, sam se tego nie potrafie zrobić. buu:(((((
Nie oftopować o nutach! ;p
Naw@ : Nie musisz przecież znać perfekcyjnie zapisu nutowego, mi w obczajaniu pomaga Guitar Pro 5.0, w łatwy sposób można tam wklepać jakiś rytm (jak widzisz na dole są cyferski - masz spis, każda częśc drum setu ma swoj numerek, wklepujesz je, klawiszami "+" i "-" zwiększasz lub zmniejszasz ich wartości, klikając "r" masz pauze, reszte efektów można z menu wybrac. itd itd itd) No i od razu na górze wyskakuje ładny zapis nutowy, jak zresztą widać można od razu odsłuchać już podczas komponowania, co jest pomocne, bo od razu widzisz i słyszysz co tam sie dzieje
_________________ You must accept the fate that you've chosen, You Will Obey Your Destiny!
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.
Wysłany: Sob 08 Lis, 2008
ja bym prosil mniej wiecej zarys parti garow do alien hip hop planet x, bo nie mam pojecia jakie tam metrum jest
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Teraz tego nie zapiszę, ale wytłumaczę. Na początku słychać, że gra rytm na 4/4 z podziałem triolowym. Razem jest 4x3 = 12 nutek. Od 35 sekundy zaczyna inaczej dzielić czas. 12 nutek dzieli na 3 ćwierćnuty po cztery - co czwarte uderzenie wyciąga na ridówkę. Ale groove stopa-werbel pozostawia taki sam, jak był początkowo. Stąd cały bajer. Rozpisanie tego jest banalne, ale żeby zagrać z jajem, trochę trzeba poćwiczyć.
Ostatnio wpadlem na fajna wariacje tego bitu. na hh gramy jedna reka cwiercnuty, natomiast druga gramy (przy podziale na 3) druga i trzecia nutke trioli jako ghost note. Do tego oczywiscie akcenty na werblu. Swietny sposob na cwiczenie moellera w gruwie :]
od kiedy zapoznalem się z utworem nie pojęcia jak to zagrać
Rytm oparty na trioli. HH na 2 i 4, synkopy na 3 ósemkę trioli. Często zapisuje sie to ósemkami z zaznaczeniem, że grupę dwóch ósemek gra się jako triolę ósemkową z pominiętą środkową ósemką. Rytm nazywa się "shuffle". Akcenty i synkopy wynikają z utworu i z czuja perkusisty. Raczej takich rzeczy się nie zapisuje. W nutach napisane jest "shuffle" i zaznacza się tylko frazy i najważniejsze akcenty grane przez cały zespół.
Przy graniu miotełkami "szufluje się" na "raz", przed "raz" mozna zagrać przednutki.
szymv napisał/a
a czy poradziłby ktoś sobie z tym:
[filmik]
byłbym wdzięczny
chodzi mi głównie o tą pierwszą część.
Ten rytm też oparty jest na trioli. Słychać to wyraźnie w pierwszej fazie. Wszystko zaczyna się od triolki zagranej na werbelku (3 ósemeczki). Potem HH grany ręką tworzy z ghostami granymi na werblu triolę ósemkową, która "obudowuje" rytm grany stopą i rimshotem. W dalszej części nasz kolega z filmu wybiera różne akcenty z trioli, coraz bardziej zróżnicowane i nieregularne, ale wciąż wynikające z triolki. Rozpisanie całego pokazu, to robota na tydzień, he he.
Ostatnio zmieniony przez Pejan Sob 22 Lis, 2008, w całości zmieniany 7 razy
nie no.. mi chodzilo tylko o ten główny gróf
i wlasnie nie bylem pewien czy to sie opiera na triolach czy moze na osemkach, z triolami w miedzyczasie (ale to by chyba tak nie brzmialo)
ale dzieki Ci bardzo
Ostatnio zmieniony przez szymv Sob 22 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
mam prosbe. czy moglby ktos zagrac trzecie solo z ksiazki wilcoxona i wrzucic to na youtuba albo cos takiego? zupelnie nie wiem jak zagrac siodmy takt(15stroke roll z kropeczka o.O) http://img232.imageshack....ilcoxon3bv3.png tu jest notacja tego sola. bylbym bardzo wdzieczny, gdyz jestem jeszcze analfabeta muzycznym a na zadna szkole muzyczna czy nauczyciela nie mam czasu.
Kropeczka oznacza przedłużenie wartości nuty o połowę, w tym wypadku o ósemkę. Przedłużasz roll tak, by wypełnić nim takt do końca i, by "wchłonął" pierwszą szesnastkę następnego taktu (łuk legato). Kolejne dwie szestastki z następnego taktu, należące do trioli z pierwszą pominiętą szesnastką (wchłoniętą przez roll z poprzedniego taktu) uderzasz dopiero jako oddzielne dźwięki.
Ostatnio zmieniony przez Pejan Pon 24 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
teorie nt. kropeczki znam, tylko nie bardzo wiem czy mam zrobic ta tak jakby 'dluzsza przerwe' po pierwszej nutce z 15str roll a potem grac pozostale 14 uderzen, czy po pierwszej nucie w tym takcie, a dopiero pozniej grac nieprzerwanie 15 str roll.
Błagam, rozpiszcie mi to! Wiem, że jest to wariacja latynoskich groove'ów ale chodzi mi o rozpiskę samego tematu, tak, żeby mieć pole do improwizacji na jego bazie.
Wysłany: Nie 01 Lut, 2009
weckla swoja droga a np. jarzombka? ten jest dopiero pacniety, chociaz widzialem jakies rozpiski, przynajmniej samych watkow prowadzacych
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Jacuch
Wysłany: Nie 10 Maj, 2009
Błagam o pomoc!!! Potrzebuję, możliwie jak najszybciej rozpiski "Małej Alei Róż" Dżemu - konkretnie chodzi mi o następujące momenty z podanego linku:
1. Początkowe wejście perkusji,
2. Podstawowy, główny groove, który mieści się w jednym całym riffie gitarowym,
3. moment od około 3:52 do 5:00 - chodzi mi o tę część, gdy utwór przyspiesza i beat też robi się szybszy.
Oczywiście rozpisany groove może być trochę uproszczony - byleby nie tracił klimatu utworu i nie odbiegał całkowicie od oryginału.
Proszę teraz, tak na gwałt, dlatego, że od wtorku zaczynają mi się próby do większego, ogólnoszkolnego koncertu, na którym będę grał też z innymi ludźmi, z którymi wcześniej nie grałem, więc wolę być dobrze przygotowany.
Z góry dzięki za pomoc - odwdzięczę się jak będę mógł przy innej okazji.
Peace!!!
_________________ . . .Let Me Live. . .
Jacuch