Zwitter
Wysłany: Czw 08 Lis, 2007 Stick control slownictwo
Odnalazlem ostatnio w necie STICK CONTROL autorstwa Georga Lawrenca Stona. Wstep byl po angielsku i wszystko wydalo mi sie zrozumiialem oprocz slow:
- rudimental drummer
- open roll
- closed roll
ktoś mógłby mi wyjaśnić co oznaczają te terminy?
(oczywiscie prosilbym o wyjasnienie w języku polskim )
z góry dzięki
Rudimental drummer- perkusista wykorzystujacy w grze rudymenty, perkusista grajacy glownie na werblu- werblista.
Open roll- doslownie tremolo wolne, poprzez tremolo o okreslonej liczbie uderzen, najczesciej egzekwowane poprzez gre dwojkami. Przykladem jest 5 stroke roll, 7 stroke roll itp itd.
Closed roll- doslownie tremolo szybkie, przedluzenie dlugosci dzwieku werbla poprzez tremolo o nieokreslonej liczbie uderzen, zwykle egzekwowane poprzez technike dociskania palki do naciagu w celu uzyskania duzej ilosci uderzen szybko nastepujacych po sobie. Czesto egzekwowane jest za pomoca dwojek granych bardzo szybko, celem ulatwienia orientacji muzykowi w tempie.
Zmagam się z podobnym problemem. Również wałkuję tą książkę.
Jeżeli closed roll to wiele odbić przy jdnym dociśnięciu pałki w jaki sposób zagrać R L R L (ćwiartki) przechodzące w 9-stroke closed roll (RLRLR) gdzie ostatnie uderzenie jest ćwierćnutą następnego taktu.
Żeby bylo 9 odbić trzeba to zagrać open roll (dwójkami odbijanymi).
Ciężko to wyjaśnić na piśmie ale fachowcy mam nadzieję zrozumią i wyjaśnią problem.