Wysłany: Czw 16 Lis, 2006 Stopka ander fajer (równowaga too)
Szanowanie!
Jestem Powcernacy,mam 21 lat i jestem z okolic Kielc.Na bębnach gram od 5ciu lat,jednak "poważnie"(?) wziąłem się za ten instrument 2 lata temu,kiedy to kupiłem swój 1wszy zestaw.
Prześladuje mnie pewna kwestia: mam problem z graniem dwójek pojedynczą stopą.Nawet w wolnych tempach spinają mi się nogi i siada mi utrzymanie równowagi za zestawem,time i ochota do grania
Czy znacie może jakieś ćwiczenia pozwalające rozwiazać ten problem?
Nie chodzi tutaj wyłącznie o nuty,ale też o samą technikę uderzania (ja staram się grać heel up).Może są na to jakieś ćwiczenia rozgrzewające?
Z góry thnx za pomoc! Pozdro!
radii.o
Wysłany: Czw 16 Lis, 2006
joł..
....proponuje ci ,żebyś usiadł prosto,tak aby środek ciężkości opierał sie na tyłku.nie za wysoko,ani nie za nisko,tak aby nogi tworzyły kąt prosty/minimum/
...oczywiscie cwicz wszytko z metronomem i w różnych tempach.Jeżeli je opanujesz ,mozesz oczywiscie konstruować swoje własne ćwiczenia ,które pomoga ci w rozwijaniu techniki.
DZIĘKI WIELKIE za pomoc!
Mam jednak jeszcze jedno pytanie:grasz stopą uniesioną (palcami) czy opuszczoną (piętą)?
Pytałem ludzi i różnie mi radzili,tak że I'm a bit confused
Wysłany: Pią 17 Lis, 2006
wygodniej gra sie z pieta podniesiona, palcami/srodstopiem...a do dwojek ja uzywam techniki heel-toe(pieta-palce)
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
A robicie przed graniem jakąś rozgrzewkę dla nóg?
Rozcziąganie czy sth like that?
Mnie strasznie trudno "rozruszać" nogi i strasznie dużo czasu mi to zżera
ja zanim gram cokolwiek z zespolem pare rytmow w tym jeden na stopach najszybciej jak moge i jak najdluzej wytrzymam, wtedy miesnie po paru minutach takiego grania mam ladnie rogrzane
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Trza to wypróbować !!
Mam jeszcze jedną questie.
3 miechy temu przesiadłem się ze starego pedału Pearla (modelu nie pamiętam,zresztą i tak nie był podany ) na singla Iron Cobry.
Tu się zaczął klopsik: siadła mi strasznie siła i głośność stopki.
Ustawiałem pedał i sprężynę,kąt bijaka i NIC!
Pogram chwilę i mam wrażenie,jakby pedał ważył 16 ton.
Na Pearlu nie miałem z tym kłopotów...
To kwestia mojej niwystarczającej,albo złej techniki,czy czegoś innego?
pokombinuj z ustawieniami stopki...sprobuj, pomecz sie troche, strac ze 3 godziny, w koncu sie uda, ja zanim swojego xlp-18 dostroilem siedzialem chyba ze 2,5h zanim uzyskalem satysfakcjonujacy mnie wynik...ustawilem sobie stopke, ze chodzi leciutko i dla mnie wygodnie, stopa mi calkowicie wystarcza, bo gram nie za szybko, ale to juz inna bajka
pokombinuj z ustawieniami stopki...sprobuj, pomecz sie troche, strac ze 3 godziny, w koncu sie uda, ja zanim swojego xlp-18 dostroilem siedzialem chyba ze 2,5h zanim uzyskalem satysfakcjonujacy mnie wynik...ustawilem sobie stopke, ze chodzi leciutko i dla mnie wygodnie, stopa mi calkowicie wystarcza, bo gram nie za szybko, ale to juz inna bajka
radii.o
povtzernatzy napisał/a
A robicie przed graniem jakąś rozgrzewkę dla nóg?
Rozcziąganie czy sth like that?
Mnie strasznie trudno rozruszać nogi i strasznie dużo czasu mi to zżera
te ćwiczenia które ci podałem ,doskonale sie do tego nadaja,
zacznij w wolnych tempach.
a niektórzy potrafili siedzieć nad takim (na przykład) eliminatorem kilka tygodni.... mówie serio