Witajcie!
Posiadam werbel Gretscha (Blackhawk), do tej pory używałem fabrycznych naciągów, bo po prostu nie miałem potrzeby ich zmieniać. Strojenie go szło raczej dobrze, nie miałem większych problemów. Dzisiaj natomiast przyszedł do mnie Evans EC coated (uderzany) i...kompletnie nie mogę go nastroić. Nie chodzi nawet o to, że słychać jakieś delikatne przydźwieki czy coś takiego, po prostu to kompletnie nie brzmi, zewsząd odzywa się cała masa niechcianych dźwięków, po prostu horror! Nie wiem co robię źle, bo tomy nastroiłem bez problemów, wcześniej ten sam werbel z innym (gorszym) naciągiem uderzanym jakoś brzmiał ;/ Stroję uderzany wyżej, próbowałem wszystkie chyba kombinacje. Help!
Piszesz, że stroisz uderzany wyżej... ja tak od niedawna mam w jednym werblu, ale mi się to zdecydowanie w tym przypadku mniej podoba. Chociaż w niektórych rzeczach się sprawdza nawet. W każdym razie spróbuj ze spodem mocniej naciągniętym.
_________________ hi-hat to tętno, stopa to serce.
Trzeba miec czas cisze i spokoj. Zeby wybadac werbel najpierw stroic gore dol w roznych konfiguracjach ze zdjetymi sprezynami. Nie ze spuszczonymi tylko zdjetymi. Trzeba sprawdzic jak werbel reaguje przy mocniej naciagnietych miejscach przy srubach tam gdzie beda sprezyny i odwrotnie tam gdzie nie bedzie sprezyn pod spodem sruby luzujemy. Jezeli zauwazymy ciekawe brzmienie jakie sie dziekim nam wytworzylo zakladamy sprezyny.
A taka konfiguracja jaka bawilismy sie najdluzej pozostaje w pamieci jako wzorzec i do niej wracamy a potem to rutyna i nawet trudno opisac jakie ruchy czlowiek wykonuje przy dostrajaniu sie z calym zestawem. Jesli zagrasz od najwiekszego do najmniejszego toma i ostatnim elementem bedzie werbel ze spuszczonymi sprezynami to brzmieniem musi sie komponowac strojac z reszta bebnow.
I najwazniejsze im wiecej podpowiedzi tym wieksze zamieszanie.
Cisza i spokoj tylko.
Niekiedy 1/4 lub 1/2 litra wody o temperaturze 70-80st.C wylana na zalozony naciag osadza go i latwiej sie stroi. I moglbym tak pisac mnozac przyklady A brzmienie jest w Nas.
_________________ Człowiek nie jest w stanie wymyśleć nic ponad TO, co jest w stanie wymyślić ON sam. <cyt.J.CH.>
Witam, dawno mnie tu nie bylo ale nie moge nigdzie sie doszukac... otoz mam pytanie jak stroic rezonans w stosunku do gornego naciagu zeby werbel mial krotki, uszojebny wystrzal? Gram ciezka muze i chcialbym uzyskac z werbla glosny przecinak... uderzany stroje dosyc wysoko...