Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Strojenie werbla :|
Strojenie werbla :|
Autor Wiadomość
godlike

Wysłany: Czw 14 Sty, 2010   Strojenie werbla :|

Witajcie!
Posiadam werbel Gretscha (Blackhawk), do tej pory używałem fabrycznych naciągów, bo po prostu nie miałem potrzeby ich zmieniać. Strojenie go szło raczej dobrze, nie miałem większych problemów. Dzisiaj natomiast przyszedł do mnie Evans EC coated (uderzany) i...kompletnie nie mogę go nastroić. Nie chodzi nawet o to, że słychać jakieś delikatne przydźwieki czy coś takiego, po prostu to kompletnie nie brzmi, zewsząd odzywa się cała masa niechcianych dźwięków, po prostu horror! Nie wiem co robię źle, bo tomy nastroiłem bez problemów, wcześniej ten sam werbel z innym (gorszym) naciągiem uderzanym jakoś brzmiał ;/ Stroję uderzany wyżej, próbowałem wszystkie chyba kombinacje. Help!

aldi

Wysłany: Czw 14 Sty, 2010   

Ale o co chodzi, że naciąg jest nowy? i się nie ułożył - czy nie możesz go zestroić z dolnym albo sprężynami?
P.S. EC1??
Ostatnio zmieniony przez aldi Czw 14 Sty, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

godlike

Wysłany: Pią 15 Sty, 2010   

Nie mogę go zestroić z niczym :D Tak, mowa o EC1. Zostawiłem go mocno naciągniętego na noc, zaraz spróbuję z nim powalczyć może teraz coś da radę ;)

aldi

Hmmm - wiesz wydaje mi się, że EC1 jest za grubym naciągiem na werbel. Ma grubość 14mil. Dla większości bębniarzy to jest za dużo nawet na tomy.
Ostatnio zmieniony przez aldi Pią 15 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

yoozeck 

Piszesz, że stroisz uderzany wyżej... ja tak od niedawna mam w jednym werblu, ale mi się to zdecydowanie w tym przypadku mniej podoba. Chociaż w niektórych rzeczach się sprawdza nawet. W każdym razie spróbuj ze spodem mocniej naciągniętym.

Pierwszy Bębnolog 

Wysłany: Sob 16 Sty, 2010   

Trzeba miec czas cisze i spokoj. Zeby wybadac werbel najpierw stroic gore dol w roznych konfiguracjach ze zdjetymi sprezynami. Nie ze spuszczonymi tylko zdjetymi. Trzeba sprawdzic jak werbel reaguje przy mocniej naciagnietych miejscach przy srubach tam gdzie beda sprezyny i odwrotnie tam gdzie nie bedzie sprezyn pod spodem sruby luzujemy. Jezeli zauwazymy ciekawe brzmienie jakie sie dziekim nam wytworzylo zakladamy sprezyny.
A taka konfiguracja jaka bawilismy sie najdluzej pozostaje w pamieci jako wzorzec i do niej wracamy a potem to rutyna i nawet trudno opisac jakie ruchy czlowiek wykonuje przy dostrajaniu sie z calym zestawem. Jesli zagrasz od najwiekszego do najmniejszego toma i ostatnim elementem bedzie werbel ze spuszczonymi sprezynami to brzmieniem musi sie komponowac strojac z reszta bebnow.
I najwazniejsze im wiecej podpowiedzi tym wieksze zamieszanie.
Cisza i spokoj tylko.
Niekiedy 1/4 lub 1/2 litra wody o temperaturze 70-80st.C wylana na zalozony naciag osadza go i latwiej sie stroi. I moglbym tak pisac mnozac przyklady A brzmienie jest w Nas.

MaŁpex

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010   

Witam, dawno mnie tu nie bylo ale nie moge nigdzie sie doszukac... otoz mam pytanie jak stroic rezonans w stosunku do gornego naciagu zeby werbel mial krotki, uszojebny wystrzal? Gram ciezka muze i chcialbym uzyskac z werbla glosny przecinak... uderzany stroje dosyc wysoko...

aldi

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010   

Rezonans wysoko, uderzany według preferencji.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Strojenie werbla :|