Bębniarek
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2011 Top 5 według słynnego DrumDoctora Rossa Garfielda
Przez prawie 30 lat, Ross Garfield, znany jako Drum Doktor , jest ekspertem w dziedzinie doboru sprzętu.
Jego So-Cal magazine wypełniony jest po brzegi samymi skarbami od starych do nowych instrumentów.
Voodoo Garfield pomaga perkusistom znaleźć unikalne i specyficzne brzmienie dla każdego z gatunków i projektów , i nie tylko chodzi tutaj o dobór instrumentu ale także strojenie , dobór naciągów itp.
Drum Doctor użyczył swoich instrumentów do wielu sesji , korzystali z jego pomocy Jim Keltner, Josh Freese, Jeff Porcaro, Metallica, Red Hot Chili Peppers i Nirvana – i setki innych.
Oto jego lista ulubionych instrumentów
1. 1970 14 x 5 Ludwig Engraved Black Beauty - grawerowana wersja killera wśród werbli , jak mówi Ross „Właściwie każdy Ludwig z początku lat 70 jest zazwyczaj bardzo dobry” , ten konkretnie model kupił w Los Angeles , przez dwa ze względu na cenę stał na wystawie sklepowej , wreszcie udało mu się dogadać ze sprzedawcą i to cudo stało się jego własnością.
Ten werbel był wykorzystywany najczęściej ze wszystkich , między innymi grał na płycie Red Hot Chili Peppers „Blood Sugar Sex Magik”.
2. 1970 14 x 6.5 Black Beauty, aka “The One” - Jeff Porcaro używał tego werbla bardzo często , kiedy zbliżała się sesja nagraniowa dzwonił i mówił „Yo, moja sesja się zbliża ... przynieś mi The One” , specjalnie na stałe naklejony był pasek na korpusie tego werbla żeby można było go odróżnić od innych Black Beauty , taśma wyblakła, ale nadal jest na tym werblu
3. 1980 Tama Bell Brass Prototype - „Z jakiegoś powodu, ten bęben brzmi lepiej niż jakikolwiek inny Tamy z serii Brass Bell które słyszałem , a mam sześć innych”
Ten werbel waży … 30kg ! , nagrana na nim była płyta „Nevermind” Nirvany , nagrywało tez na nim między innymi Offspring, Stone Temple Pilots i wielu innych.
4. 1920 Duplex 15 x 4 “Swamp Snare” - Ten bęben jest węższy i szerszy niż większość i jest wykonany z mosiądzu , ulubiony werbel braci Coen
5. Late 1920s Leedy Black Diamond Pearl kit (z naciagami ze skóry) - zestaw kupiony od kolekcjonera, który sprzedał go około 13 lat temu.
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2011
Mozna sie bylo domyslac, ze lista bedzie okupowana przez ludwigi, stare werble to przeciez cuda sa
chetnie bym posluchal tego zestawu calego
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Bębniarek
To tylko świadczy o tym że te instrumenty brzmią niesamowicie , gość ma setki zestawów i werbli , oczywiście również współczesne , no ale 30 lat w tym interesie ... ja mu wierzę
No nie ma przeciwskazan zeby mu nie wierzyc Tyle slaw wspolpracowalo z nim, to sie chyba zna na bebnach
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!