Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Traditional Grip (Chwycik Tradycyjny)
Traditional Grip (Chwycik Tradycyjny)
Autor Wiadomość
erobeson

Wysłany: Pon 22 Sty, 2007   

Traditional nie ma mocy? mniejszy zasięg? :/ proponuje obejrzec na zywo najmocniejszy rim shot z traditionala w Polsce w wykonaniu Kazia Jonkisza i sposobu w jaki napierdala w crash. na konsultacjach p. kazio pokazał mi jak układac dłoń i pracowac nadgarstkiem przy takim chwycie.
Osobicie do dzis gram obydwoma chwytami i bardzo lubie w czasie grania zmieniać chwyt. Co zresztą jest bardzo widowiskowe )

Shalaq

Wysłany: Pon 22 Sty, 2007   

Kanclerz napisał/a
Shalaq napisał/a
... Dla mnie to nie problem ze palka sie robi krotsza.

heheh - to masz odwrotnie niz chyba większośc facetów ;)

hehe zabiles mnie :)

ok zmieniam wypowiedz " dla mnie to nie problem ze dramstik sie robi krotszy" :P

Mayhen 

Wysłany: Nie 28 Sty, 2007   

odkopuje temat...
nie wiem czy takie cos bylo na forum czy nie, jak tak to sorki ale czy ktos moze dac foty jak PO KOLEI poprawnie złapac pałke chwytem tradycyjnym??

tf1

Wysłany: Nie 28 Sty, 2007   

God damn, czlowieku. Pierwszy link z googli: http://www.vicfirth.com/e...sselsgrip2.html

Mayhen 

Wysłany: Pon 29 Sty, 2007   

dziex... :)

Keeping Drummin

Wysłany: Wto 30 Sty, 2007   

Wedlug mnie nie powinno sie ograniczac na chwyt "symetryczny" i klasyczny gdyz w innych sytuacjach inny chwyt bedzie bardziej moze przydatny moze wygodniejszy, ten i ten chwyt maja calkiem inny feeling.
Chwyt match dzieli sie jeszcze na niemiecki francuski i amerykanski wiec po cholere sie w to wglebiac jezeli mozna po prostu grac. Mysle ze nie powinno tez kombinowac i nie probowac byc za wszelka cene efektownym lecz efektywny.
Po co krzyzowac palki jezeli mozna dobrze wyzyglowac zestawem tak zeby palek nie krzyzowac, co moze byc duzym udogodnieniem bo zeby przypierdzielic w werbel nie trzeba miec blach hh na wysokosci glowy.
O ile sie nie myle pan Donati powiedzial kiedys ze gdyby mogl zaczynac nauke na bebnach jeszcze raz uczylby sie chwytem symetrycznym gdyz jest wiekszy "zasieg" dynamiczny.
Ogolnie wycwiczony chwyt tradycyjny moze byc duuuuuzo glosniejszy od zwyklego.

YelloW_EyE 
Rowan

Wysłany: Pon 12 Lut, 2007   

Staram się jak najczęsciej grać tradycyjnym chwytem, przy wolniejszych kawałkach. gdy mam dużo do machania przy talerzach to normalnie chwytam
pałkę.

Meinl

Kojiro

Wysłany: Wto 13 Lut, 2007   

Nie ma lepszy chwyt gorszy, graj tym którym Ci wygodniej. :)

erobeson

Kojiro napisał/a
Nie ma lepszy chwyt gorszy, graj tym którym Ci wygodniej. :)

Jak widać do najprostszych rzeczy dochodzi sie najtrudniej ;)

oyster

http://www.youtube.com/watch?v=JYDHDv8ZshE

Tu mozna zobaczyc jak sie gra uzywajac traditional grip :)

Kojiro

Wysłany: Sro 14 Lut, 2007   

to bez sensowna dyskusja, tak jakby dyskutować o tym jak mam sobie ustawić talerze - wysoko czy nisko, blisko czy daleko. A jak mam ustawić krzesło i cały set? Po to jest tyle możliwości żeby każdy mógł poustawiać wszystko pod siebie, tak żeby było mu wygodniej, bo każdy lubi inaczej :) i tak samo z trzymaniem pałek wolisz tradycyjnie to proszę bardzo wolisz inaczej proszę bardzo, najważniejsza jest wygoda, swoboda w grze, wtedy postępy przychodzą najszybciej.

Yagarn

Wysłany: Sob 07 Kwi, 2007   

Po 3 miesiącach od założenia tego tematu, zarazem po trzech miesiącach "zabawy" z chwytem tradycyjnym doszedłem do wniosku, że to uzależnia :D

Na zestawie gram różnie, zależnie od sytuacji, ale już w domu, gdy z nudów pykam sobie coś na kolanach to już tylko i wyłącznie traditionalem... Taki odruch :P

Ogólnie rzecz biorąc warto nauczyć się obu chwytów, tak jak to zalecał Dom Famularo, mówiąc by dobierać odpowiednie narzędzia do odpowiednich zadań.

Howgh.

yooz

Heh.. ja zaczynałem od matched gripa, ale coś mi nie pasowało, potem zainspirowany Wecklem i Donatim nauczyłem się (a właściwie: zacząłem uczyć :P ) grać trad gripem, właściwie teraz gram wyłącznie traditionalem, choć czasem przerzucam się na matched - ale wtedy jakoś dziwnie się czuje, szczególnie, gdy lewa ręka ma wędrować gdzieś indziej, niż hat, lewy crash/splash bądź werbel; na tomach mi się źle gra inaczej niż traditionalem.. Za to na kolanach pykam traditionalem, jeśli mam pałeczki w ręku, matchem, jeśli samymi dłońmi :P

Ogólnie, z tego, co wiem, idea gry traditionalem jest taka, że łatwiej się kontroluje hihat i można grać głośniesze rimshoty na werblu, jak też prościej zagrać duchy, match ma taki bonus, że na wszystkich instrumentach, bez względu, jak bardzo po prawej stronie są, gra się wygodnie. No i ponoć matchem prościej się nauczyć grać. Prościej matchem grać szybko (technika Gladstone'a), choć jak ktoś się nauczy techniki Gladstone'a w traditional gripie (albo chociaż równej gry palcami), to może pykać szybciej niż matchem

Shalaq

Koncz waść wstydu oszczedz.

Yagarn

Znaczy się co masz dokładnie na myśli...? :roll:

istanbul drummer

Wysłany: Nie 08 Kwi, 2007   

...pewnie o to ,że nie ma szybszego gripu, tylko są mniej i bardziej sprawni bębniarze :?

tf1

Tudziez o stwierdzenie, ze "idea jest taka..." (wtf?) i ciekawostke, ze wlasciwie to matchem gra sie szybciej, ale jak sie umie, to sie traditionalem gra szybciej.

janusz 

widze,ze problem za chwile przerosnie sam siebie, chwyt taki czy sraki, grac w zielonym t-shircie czy czarnym... :wink:

yooz

Jasne, że w zielonym, szybkość pałeczek w czarnym t-shircie jest mniejsza, no, chyba, że ktoś założy czarny t-shirt na lewą stronę, wtedy może być większa.

A tak na serio, to nie zauważyliście ironii w tej drugiej części posta? :D

RAz

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007   

wiesz, dzisiaj jeśli nie wstawisz 1000000000000000000 emotek po "oj, twoja stara bardziej" to wszyscy wezmą cię na gbura :P

yooz

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007   

Hm.. No to wytłumaczę się z tego, co uważam rzeczywiście, za prawdę co do różnych gripów:
-wygodniej grać na instrumentach ustawionych z prawej strony match gripem, vide: Gene Krupa, który na floor tomie grał tylko match gripem niemal, natomiast na reszcie traditional gripem, potrafił bardzo szybko zmienić chwyt, bo okazało się to wygodniejsze od grania traditionalem na floor tomie a match gripem na werblu i hacie

Cała reszta była sarkazmem (poza osobistymi wycieczkami, jak granie na kolanach matchem etc)

RAz

Wysłany: Wto 17 Kwi, 2007   

yooz
Jeśli nie wiesz co to wycieczka osobista, a tym bardziej sarkazm,to proszę cię, nie używaj takich trudnych słów.

google.pl

erobeson

może chodziło o wybujałą wyobraźnię autora?

Yagarn

No już, już skończcie te "osobiste wycieczki" ;) Jak chcecie z nim pogadać to macie PW.

Kamil_15

Wysłany: Czw 24 Maj, 2007   

odkopuje temat, mam problem w graniu tradycyjnym. Dla mnie ten chwyt jest wygodniejszy, lepsza kontrola nad palką, nie umie jeszcze rimów, ale nie o to chodzi, mianowicie w miejscu gdzie pałka spoczywa na palcu serdecznym mam ciągne odciski i starcia, źle trzymam kija czy jak ? Jak to wyeliminować ?

StawRos 

Wysłany: Pią 25 Maj, 2007   

Też tak miałem. Po prostu trochę za mocno trzymasz, ale wbrew pozorom ma to swoje zalety - jak Ci się zrobi kilka razy odcisk to będziesz miał w tym miejscu małe "wgłębienie" i w momencie chwytania pałki będzie ona odrazu wskakiwała na swoje miejsce :)

erobeson

Kamil 15, nie ściskaj pałki w palcach:

perkusja

A postaraj się utrzymać pałkę głównie za pomocą kciuka:

perkusja

StawRos 

O to to to :)

Dokładnie tak jak pisze Erobeson.
W Traditionalu chwyt jest przy kciuku, reszta dłoni pełni rolę pomocniczą :)

erobeson

ps. a jak ktoś potrafi z czytać z dłoni to prosze na PW ;)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Traditional Grip (Chwycik Tradycyjny)