Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Ustawienie lustrzane bębnów - efekty
Ustawienie lustrzane bębnów - efekty
Autor Wiadomość
tomek1234

Wysłany: Pon 08 Maj, 2006   Ustawienie lustrzane bębnów - efekty

No własnie jak w temacie, czy ktos próbował pograć dłużej w "lustrzanym ustaiwniu" zestawu ? jakie efekty zaóważyliście i po jakim czasie.

Powiem o sobie na dobry początek hehe
Polecił mi to mój dawny nauczyciel żeby sobie tak poćwiczyć czasem i dobrze zrobił hehe jestem prawo-ręczny więc zaóważyłem "troche więcej luzu" w grze lewej ręki, chociaż na początku była to niezła kupa śmiechu ( z przewagą kupy) grając proste 4/4 hehe.
Jak narazie jestem na początku drogi w takim ustawieniu, zobaczymy po około pół roku.

515 

Wysłany: Pon 08 Maj, 2006   

hm? fajna sprawa :) rozwijaja sie niedorozwiniete konczyny :) ale mysle, ze to jako taki dodatek...

Neo

515 napisał/a
hm? fajna sprawa :) rozwijaja sie niedorozwiniete konczyny :) ale mysle, ze to jako taki dodatek...

Uwazasz to tylko za dodatek ? ja bym powiedzial, ze to strasznie duzo jesli chodzi o rozwijanie gry na garach : )

Luh-2112

Bardzo ale to BARDZO sie to przydaje .. to pozwala na o wiele wieksza swobode grania .. ja jestem akurat w miare obureczny ,ale wynika to chyba z tego ze biologicznie jestem mankutem a pisze prawa reka i gram na bebnach em praworecznych. ( Glownie wynika to z tego ze postanowilem ze bede gral na takim wlasnie ustawieniu )

tomek1234

No właśnie a nie każdy ma tę przyjemną okazje być "oburęcznym" i dlatego trzeba ćwiczyć naszą " bębniarską ułomność :) " chociaż tak jak mówie na początku jest kupa śmiechu i kłębek nerwów ze naprawde proste rzeczy praktycznie ni jak nie wychodzą....
Ale jestem ciekaw czy znajdą się tacy którzy już to w jakimś sensie przerobili i fajnie byłoby gdyby wypowiedzieli się na temat efektów takiej pracy.

Shalaq

Ja tez jestem obureczny. Leworecznie gram a pisze prawa. Teraz gram80% open handed.

_Big_Mac_

Granie open handed tez przynosi znakomite efekty dla lewej reki i dla koordynacji. Obecnie gram prawie calkowicie open. Z natury jestem praworeczny.

Qbs

legenda glosi ze Denis Chambers gral na bebnach pare lat, potem ustawil sobie zestaw tak jakby byl leworeczny i gral od nowa :)
do czego doszedl wszyscy wiedza :)
It is a physical experience as real as any other.

tomek1234

ja odnosze takie wrażenie jak gram ze coś mnie troszke ogranicza w uzyskaniu lepszego poziomu gry, a mianowicie ta lewa ręka i dlatego przestawiłem sie na gre "leworęczną".
W normalnym ustawieniu również dość dużo gram open hand (zestaw=ćwiczenia) + traditional grip (pad)

Carlos

Wysłany: Wto 09 Maj, 2006   

Qbs napisał/a
legenda glosi ze Denis Chambers gral na bebnach pare lat, potem ustawil sobie zestaw tak jakby byl leworeczny i gral od nowa :)

I jest to naprawde nieglupi pomysl na rozwijanie sprawnosci technicznej i kreatywnosci. Nie trzeba przestawiac sobie wszystkiego ale na poczatek sam hihat i centrale.

NaLeSnick

Gralem jakies pol roku open handem z ustawieniem bebnow na lewa strone(stopa po lewej, hh i ride po prawej)... Mozna sie przyzwyczaic :)

515 

Neo napisał/a
Uwazasz to tylko za dodatek ? ja bym powiedzial, ze to strasznie duzo jesli chodzi o rozwijanie gry na garach : )

owszem, zgodze sie, ze rozwija :) tylko duzo z tym zabawy, co probe zmieniac ustawienie, takie tam :) ja sam cwicze open handed i gram lewa noga :) troche koslawo ale do przodu! :)

kojlak
KKK

515 napisał/a
ale do przodu! :)

Alleluja i do przodu ;)

Co do tematu...
..zajebisty pomysł :) zaraz moja treningowa amatka przemieni się w set dla reworęcznych ^^ ciekawe co z tego wyjdzie :D

Augas

Rok czasu grania open handed. Polecam.

borbah 

ja tez jak luh jestem obureczny :) gram na prawa strone jednak na bebnach... i narazie nie zmieniam konfiguracji ...

Dizel

Sprobowalem....... zwyklego umpa-umpa nie szlo szybko zagrac zupelnie jak bym sie uczyl grac:) no ale praktyka czyni mistrza........

tomek1234

ciesze się że temat się rozwija :)
Zagranie umpa umpa w szybkim tempie na początku to raczej nic łatwego w tym ustawieniu ;)
Chciałbym powiedzieć jeszcze o tym że ćwicząc w ten sposób nie gram open handed tylko normalnie " na krzyż" :) :) i w tym chyba jest cała zabawa :)

Pika

najgorsze sa chyba przebitki rozpoczynane od lewej reki w takim graniu :wink: w sumie bebnow nie przestawialem ale open handed to prawie to samo...

515 

Pika napisał/a
najgorsze sa chyba przebitki rozpoczynane od lewej reki w takim graniu :wink:

wez nic nie mow :P ja w ogole nie moge zadnego przejscia zaczac od lewej reki grajac oh... ;)

Pika

515 napisał/a

wez nic nie mow :P ja w ogole nie moge zadnego przejscia zaczac od lewej reki grajac oh... ;)

Ja jak juz gram to jakies osemki, szesnastki(oczywiscie 16. nie w tempie 240... ani 200 ani...).... ale z drugiej stony jakos specjalnie nad tym nie przysiadywalem :)

Qbs napisał/a

no tacy to maja :wink: jak grał pare lat to sam mial nie duzo wiecej niz pare...

515 

Wysłany: Sro 10 Maj, 2006   

Pika napisał/a
ale z drugiej stony jakos specjalnie nad tym nie przysiadywalem :)

w sumie ja tez, a juz najwyzsza pora :)

wiec do cwiczen! :)

Zula alive

kurcze ja jakos tak kiedym mialem schiza i przy normalnym ustawieniu zaczalem cwiczyc open hand i tak mi jakos zostalo... ale badz co badz jest to dobry sposob na rozwijanie kreatywnosci, szybkosci i koordynacji

sajkacz

a na poczatek gry ? (ok.10 prob w domu kultury) gdybym zaczal grac open hand na nowym sprzecie ?

Pika

open handed zawsze dobre, na poczatek i na koniec :wink:

Luh-2112

Wysłany: Sob 13 Maj, 2006   

Hmm no powiem tak: jak mam pod nogami 5 pedalow - hihat, twin , pad, i pedal od elektronicznego hi hatu .. to sie to zdecydowanie pzydaje i fajna zabawa jest jak sie np gra sobie cos normalnie , potem nagle zamienia sie tak ze lewa reka gra na elektronicznym hi-hacie prawa noga obsuguje pedal od niego ,lewa gra na drugim pedale stopy a lewa reka na werblu oczywiscie im bardziej zamotane zeczy tym wieksza frajda jak sie uda :P
... No a jak ktos nie umie zaczac em "przejscia" (fe) od lewej reki to sie powinien nauczyc bo obciach ..

Radek

Wysłany: Czw 24 Maj, 2007   

Takie pytanko...open hand tzn. np przy ustawieniu setu dla praworęcznych granie na hi-hacie lewą reką, a na werblu prawą? Pytam, bo nieco się zamotałem czytając... :wink:

Kamil_15

Wysłany: Czw 24 Maj, 2007   

open handed oznacza niekrzyżowania rąk podczas gry.czyli na zestawie dla prawo ręcznych grsaz lewą ręką na hh.

Radek

Wysłany: Pią 25 Maj, 2007   

takoż myślałem właśnie...ale kto pyta... wiadomo :wink:

THX :D

Qulec

Mańkut, zestaw dla praworęcznych, ride na lewo, 100% open handed i kurka kaine grenzen w graniu, można wyprawiać co się chce, jak dlam nie najwygodniejszy sposób grania ...

mpb

gram podobnie jak qulec z tym ze jestem praworeczny. po pol roku grania open handem gralo sie wysmienicie, a teraz tak mi sie poprzestawialo ze proste przejscia mi sie ostro pierdola. stracilem troche z plynnosci grania ale jakos wyrabiam. mysle jednak ze to kwestia cwiczen, open hand wymaga 2 razy wiecej pracy ale efekty moga byc lepsze i mam nadzieje ze beda

jaqb 
Gatunek na wymarciu

Wysłany: Pon 04 Cze, 2007   

dzisiaj ide pograć, to spróbuje owej lustrzanki :)

tutkaprof

Wysłany: Sob 16 Cze, 2007   

Ja po iluś tam latach gry open handed, przestawiłem się na grę tradycyjną bez zmiany ustawienia zestawu (oczywiście, poza przeniesieniem ride'a). Nie chodzi tu o to, który sposób jest lepszy, ale o to, jak wiele dało mi samo przestawienie.
Kosztowało mnie to dosłownie dwa tygodnie ćwiczeń i mogłem zagrać już prawie wszystko nowym sposobem, a zyskałem całkowicie nową perspektywę na grę, znacznie większą świadomość w obu rękach, radykalną poprawę brzmienia. Tego, co już umiałem, nie straciłem - mogę grać open handed, ale od roku gram krzyżując ręce i mam wściekłe postępy w technice. Warto wykonać taki ruch, nawet niekoniecznie tak radykalny, jak zamiana na dobre, ale ćwiczyć odwróconą grę przez chociażby pół godzinny dziennie.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Ustawienie lustrzane bębnów - efekty