No własnie jak w temacie, czy ktos próbował pograć dłużej w "lustrzanym ustaiwniu" zestawu ? jakie efekty zaóważyliście i po jakim czasie.
Powiem o sobie na dobry początek hehe
Polecił mi to mój dawny nauczyciel żeby sobie tak poćwiczyć czasem i dobrze zrobił hehe jestem prawo-ręczny więc zaóważyłem "troche więcej luzu" w grze lewej ręki, chociaż na początku była to niezła kupa śmiechu ( z przewagą kupy) grając proste 4/4 hehe.
Jak narazie jestem na początku drogi w takim ustawieniu, zobaczymy po około pół roku.
Bardzo ale to BARDZO sie to przydaje .. to pozwala na o wiele wieksza swobode grania .. ja jestem akurat w miare obureczny ,ale wynika to chyba z tego ze biologicznie jestem mankutem a pisze prawa reka i gram na bebnach em praworecznych. ( Glownie wynika to z tego ze postanowilem ze bede gral na takim wlasnie ustawieniu )
No właśnie a nie każdy ma tę przyjemną okazje być "oburęcznym" i dlatego trzeba ćwiczyć naszą " bębniarską ułomność " chociaż tak jak mówie na początku jest kupa śmiechu i kłębek nerwów ze naprawde proste rzeczy praktycznie ni jak nie wychodzą....
Ale jestem ciekaw czy znajdą się tacy którzy już to w jakimś sensie przerobili i fajnie byłoby gdyby wypowiedzieli się na temat efektów takiej pracy.
legenda glosi ze Denis Chambers gral na bebnach pare lat, potem ustawil sobie zestaw tak jakby byl leworeczny i gral od nowa
do czego doszedl wszyscy wiedza
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.
ja odnosze takie wrażenie jak gram ze coś mnie troszke ogranicza w uzyskaniu lepszego poziomu gry, a mianowicie ta lewa ręka i dlatego przestawiłem sie na gre "leworęczną".
W normalnym ustawieniu również dość dużo gram open hand (zestaw=ćwiczenia) + traditional grip (pad)
legenda glosi ze Denis Chambers gral na bebnach pare lat, potem ustawil sobie zestaw tak jakby byl leworeczny i gral od nowa
I jest to naprawde nieglupi pomysl na rozwijanie sprawnosci technicznej i kreatywnosci. Nie trzeba przestawiac sobie wszystkiego ale na poczatek sam hihat i centrale.
_________________ Odery Privilege
Pearl FFS, Ludwig Supraphonic 79
Istanbul Agop & Mehmet
Uwazasz to tylko za dodatek ? ja bym powiedzial, ze to strasznie duzo jesli chodzi o rozwijanie gry na garach : )
owszem, zgodze sie, ze rozwija tylko duzo z tym zabawy, co probe zmieniac ustawienie, takie tam ja sam cwicze open handed i gram lewa noga troche koslawo ale do przodu!
ciesze się że temat się rozwija
Zagranie umpa umpa w szybkim tempie na początku to raczej nic łatwego w tym ustawieniu
Chciałbym powiedzieć jeszcze o tym że ćwicząc w ten sposób nie gram open handed tylko normalnie " na krzyż" :) i w tym chyba jest cała zabawa
wez nic nie mow ja w ogole nie moge zadnego przejscia zaczac od lewej reki grajac oh...
Ja jak juz gram to jakies osemki, szesnastki(oczywiscie 16. nie w tempie 240... ani 200 ani...).... ale z drugiej stony jakos specjalnie nad tym nie przysiadywalem
Qbs napisał/a
no tacy to maja jak grał pare lat to sam mial nie duzo wiecej niz pare...
kurcze ja jakos tak kiedym mialem schiza i przy normalnym ustawieniu zaczalem cwiczyc open hand i tak mi jakos zostalo... ale badz co badz jest to dobry sposob na rozwijanie kreatywnosci, szybkosci i koordynacji
Hmm no powiem tak: jak mam pod nogami 5 pedalow - hihat, twin , pad, i pedal od elektronicznego hi hatu .. to sie to zdecydowanie pzydaje i fajna zabawa jest jak sie np gra sobie cos normalnie , potem nagle zamienia sie tak ze lewa reka gra na elektronicznym hi-hacie prawa noga obsuguje pedal od niego ,lewa gra na drugim pedale stopy a lewa reka na werblu oczywiscie im bardziej zamotane zeczy tym wieksza frajda jak sie uda
... No a jak ktos nie umie zaczac em "przejscia" (fe) od lewej reki to sie powinien nauczyc bo obciach ..
Takie pytanko...open hand tzn. np przy ustawieniu setu dla praworęcznych granie na hi-hacie lewą reką, a na werblu prawą? Pytam, bo nieco się zamotałem czytając...
Mańkut, zestaw dla praworęcznych, ride na lewo, 100% open handed i kurka kaine grenzen w graniu, można wyprawiać co się chce, jak dlam nie najwygodniejszy sposób grania ...
gram podobnie jak qulec z tym ze jestem praworeczny. po pol roku grania open handem gralo sie wysmienicie, a teraz tak mi sie poprzestawialo ze proste przejscia mi sie ostro pierdola. stracilem troche z plynnosci grania ale jakos wyrabiam. mysle jednak ze to kwestia cwiczen, open hand wymaga 2 razy wiecej pracy ale efekty moga byc lepsze i mam nadzieje ze beda
Ja po iluś tam latach gry open handed, przestawiłem się na grę tradycyjną bez zmiany ustawienia zestawu (oczywiście, poza przeniesieniem ride'a). Nie chodzi tu o to, który sposób jest lepszy, ale o to, jak wiele dało mi samo przestawienie.
Kosztowało mnie to dosłownie dwa tygodnie ćwiczeń i mogłem zagrać już prawie wszystko nowym sposobem, a zyskałem całkowicie nową perspektywę na grę, znacznie większą świadomość w obu rękach, radykalną poprawę brzmienia. Tego, co już umiałem, nie straciłem - mogę grać open handed, ale od roku gram krzyżując ręce i mam wściekłe postępy w technice. Warto wykonać taki ruch, nawet niekoniecznie tak radykalny, jak zamiana na dobre, ale ćwiczyć odwróconą grę przez chociażby pół godzinny dziennie.