Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Warto omikrofonować perkusje ?
Warto omikrofonować perkusje ?
Autor Wiadomość
Ludi

Wysłany: Sob 06 Lis, 2010   Warto omikrofonować perkusje ?

Zastanawiam się nad sztucznym poprawieniem bębnów, a mikrofony i tak mi się przydadzą. Jak wiadomo perkusja lepiej brzmi gdy jest omikrofonowana. Jaki będzie koszt amatorskiego omikrofonowania perki ?

Można to zrobić mikrofonem/ami pojemnościowymi czy lepiej dynamiczne na każdy bęben, oraz dwa nad blachami + jeden na HH ? Ile będzie kosztować cały sprzęt, żeby te mikrofony podłączyć oraz cały ten piecyk, aby nagłośnić perkusję na żywo ?

ZAPRASZAM :)

wAve

Wysłany: Sob 06 Lis, 2010   

Jakościowo zdecydowanie lepiej po jednym na każdy tom, centrale, hh i werbel + 2 pojemnościówki.
Jeśli chodzi o cenę to 1500 to minimum.

szymv

miliard będzie kosztować.

Było nieraz i proponuję poszukać. Chyba już nikomu nie będzie się chciało pisać tego samego po raz trzeci.
I polecam najpierw się dowiedzieć, co tak naprawdę chcesz zrobić, zanim "omikrofonujesz perkusję"

"Jak wiadomo perkusja lepiej brzmi gdy jest omikrofonowana"
nie wiadomo i w zasadzie to nieprawda. W każdym razie po przeczytaniu Twojego posta wnioskuję, że nie zabrzmi lepiej.

Unikaj tanich mikrofonów; ten cały piecyk to koncertowe fronty (drogie) - w innym przypadku nie ma to sensu. Lepsze brzmienie wychodzi od:
1 techniki
2 stroju bębnów
3 naciągów + beczek

jak to zawodzi, to mikrofonem tego nie uratujesz, wręcz przeciwnie.

jeżeli koniecznie chcesz wydać trochę pieniędzy, to przygotuj jakieś 4000,-
+ cały ten piecyk (i tu jeszcze raz - po taniości nie ma co szukać)

edit: czytając wypowiedź pode mną; o mikserze nie pisałem, bo uznałem to za oczywiście. Dochodzą jeszcze statywy, kable...

Odpowiedz sobie na pytanie po co Ci te mikrofony. Jeżeli homerecording i grasz cięższe klimaty to idź w sample. I tak je wszędzie słychać (zaraz się aldi oburzy :P ).
Jeżeli chcesz na próby to kłania się technika grania i słuchanie się nawzajem.
Jeżeli tylko dla siebie - hmm

generalnie - szkoda kasy ;)

J.J.

Wysłany: Sob 06 Lis, 2010   Re: Warto omikrofonować perkusje ?

Ludi napisał/a
Zastanawiam się nad sztucznym poprawieniem bębnów, a mikrofony i tak mi się przydadzą. Jak wiadomo perkusja lepiej brzmi gdy jest omikrofonowana. Jaki będzie koszt amatorskiego omikrofonowania perki ?

Można to zrobić mikrofonem/ami pojemnościowymi czy lepiej dynamiczne na każdy bęben, oraz dwa nad blachami + jeden na HH ? Ile będzie kosztować cały sprzęt, żeby te mikrofony podłączyć oraz cały ten piecyk, aby nagłośnić perkusję na żywo ?

"Omikrofonowanie" perki nic nie da, bo potrzebny będzie jeszcze mikser, ewentualnie interfejs, plus doświadczenie w obróbce. Wiadomo, mając interfejs, wejściówkę w kompie fireware i oprogramowanie jest dużo łatwiej niż przy mikserze. Koszt mikrofonów, dobrych, to minimum pieniądze rzędu 2000zł do tego interfejs kolejne 2000zł, lub mikser, trochę taniej. Jeżeli nie koncertujesz mikrofony tak na prawdę nie są Ci potrzebne. Jeżeli chcesz sobie nagrywać home-recording, żeby perkusja lepiej brzmiała na filmach stworzonych przez Ciebie to również myślę, że jest to zbędna inwestycja, ponieważ jak mniemam jesteś początkującym (Twoje pytanie nasuwa mi taką myśl). Polecam bardziej zainwestować w ćwiczenia na padzie niż w kupno tony sprzętu.

Ludi

Talerze na pewno brzmią lepiej przez mikrofon niż bez, szczególnie Hi Hat.

Ostatnio zmieniony przez Ludi Sob 06 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

szymv

właśnie nie bardzo... jak masz, za przeproszeniem, gówniane blachy, to przez mikrofon nie zabrzmią ani trochę lepiej. Albo będzie dużo zabawy w postprodukcji. Zwłaszcza z hi-hatem :P

Wooof

Wysłany: Nie 07 Lis, 2010   

Ludi>
szymv i JJ już ci wszystko napisali, a ty dalej uparcie brniesz w temat.
Mikrofony służą do nagrywania lub do nagłaśniania instrumentu. Do poprawiania brzmienia służy kluczyk do strojenia.
A tak na marginesie - im lepszy mikrofon tym bardziej obnaża słabość bębna. Więc im gorszy mikrofon tym mniej słychać, że bęben słaby.
Wnioski sam spróbuj wysnuć.
pozdro

wAve

No czyli musi podstroić blachy.

Ludi

Mam blachy Sabian PRO, HH na otwartym na żywo brzmi tragicznie za to na mikrofonie pojemnościowym za 50zł jest zdecydowanie lepiej, bo sprawdzałem.

J.J.

Ręce opadają.
Jeżeli masz problem z brzmieniem perkusji, to może zacznij od strojenia, a później od wyrzucania pieniędzy w niepotrzebny sprzęt (jeżeli jesteś synalkiem Bill Gatesa to kupuj wszystko jak leci). A jak stroić nie umiesz, a brzmienie blach i bębnów nie jest takie jakie byś chciał, jak mniemam takie jak na filmikach z youtube.com, to sprzedaj wszystko, kup elektroniczną perkusję i masz sprawę załatwioną, żadnego strojenia, żadnych mikrofonów, wszystko cacy.

Wooof

Ludi napisał/a
Mam blachy Sabian PRO, HH na otwartym na żywo brzmi tragicznie za to na mikrofonie pojemnościowym za 50zł jest zdecydowanie lepiej, bo sprawdzałem.

Teraz wyobraź sobie jak twoje blachy zabrzmią "na mikrofonie" za 500 zł.

YelloW_EyE 
Rowan

Ludi powiedz mi bo nie rozumiem, chce mieć omikrofonowaną perę w salce, przecież to bez sensu ?

Meinl

Pejan

Wysłany: Wto 09 Lis, 2010   

Na koncertach Cię nagłośnią. Na próbach bez sensu. Jeśli grasz chałtury, warto.

blanker666

Wysłany: Pią 12 Lis, 2010   

zestawy micow do perki na sympatycznym poziomie kupisz juz za 400 pln... tj komplet NOWYCH micow na tomy, centrale, werbel i dwie pojemnosciowki na blachy. oczywiscie z klipsami montazowymi, wiec statywy odpadaja. oczywiscie nie mowie o kupowaniu w PL ale w DE spokojnie znajdziesz.

Na pewno warto - biorac pod uwage, ze dobrze nastrojone bebny pod naglosnieniem super gadaja. Nawet w sali ... do tego jakis mikser za 400 pln i odsluchy - 150 / 200 watt po 500 pln sztuka.. W wariancie ekono powinienes sie zamknac w 1500 za komplecik. Mice, mikser i odsluch stzuk jeden.

Jak dla mnie warto. jak chcesz to wal do mnie na prv po namiary na tenze nowy sprzet ;)

Ludi

Wysłany: Sob 13 Lis, 2010   

Nie wiem czemu się nabijacie. Mówicie mi co chcecie, ale bębny pod mikrofonami o wiele lepiej brzmią, szczególnie blachy, bo nie zagłuszają tak całości, bo wszystko jest odpowiednio ustawione. No i pod mikrofonem można robić fajne efekty z blachami. Jakieś szumy itd.

szymv

Ale gdzie chcesz tą perkę nagłaśniać?

W sali prób?
A masz pleksę albo coś, co cię odgrodzi od reszty zespołu? Jeżeli nie, to całe to "ustawianie" nic Ci nie da, bo perkusja i tak ma ten swój stały poziom hałasu, więc mikrofony niewiele tu dadzą. Mikrofonów używa się do nagrywania albo do nagłaśniania na scenie, gdzie perkusji normalnie nie byłoby słychać, albo byłoby słychać słabo.

mówisz "wszystko odpowiednio ustawione" - tylko samo się nie ustawi; nie masz o tym zbyt dużego pojęcia (skoro mówisz o szumach jako efekt :roll: )więc będzie Ci trudno to zrobić na początku...
Jak Ci za głośno/ talerze przeszkadzają, to kup sobie zatyczki.
I nikt, łącznie ze mną, się tu nie nabija. Ja tylko próbuję przestrzec przed niepotrzebnym wywalaniem kasy.
No i w sumie to napisz w końcu po co chcesz nagłaśniać perkę, bo wszystko napisane tutaj, to narazie spekulacje.

Pejan

No chyba że gracie na próbach baaaardzo głośno, ale to nie jest dobra metoda. Napisz też, jaką grasz muzykę. Czy na koncertach nagłasniacie się sami, czy firma/ośrodek kultury.

aldi

No właśnie najważniejsze jest przeznaczenie.
Na próby raczej nie ma sensu, jeśli grasz jakieś joby albo koncerty warto się zastanowić.
Jeśli chcesz nagrywać, żeby słuchać swojego grania to jedna pojemościówka, którą można podpiąć do kompa wystarczy.
Ale warto się od razu zastanowić co kupić, bo za 1500zł nie zrobisz dobrego brzmienia w sensie zakupu mikrofonów, miksera i odsłuchu. Profesjonalni realizatorzy powiedzieliby, że nawet w 5000zł się nie zmieścisz, ale to już skrzywienie zawodowe ;) .

Ludi

A takie inne pytanie, bo sprzęt mam w szkole i jak wiadomo szkoła ma tam swoje nagłośnienia i te sprawy. Jakby tak podłączyć moją pojemnościówkę i jedną nagłośnić te bębny tak, aby sprawdzić brzmienie. Jest w ogóle taka opcja, aby jednym mikiem dało to radę nagłośnić na żywo ? Nie chodzi mi o nagrywanie.

aldi

Wysłany: Nie 14 Lis, 2010   

Jeśli nie będzie sprzęgać to spróbować można, ale efektów raczej nie bedzie bo zbierze wiecej blach niż bebnów, a to chodzi żeby stopa werbel i ew. tomy było lepiej słychać.
Blachy się zawsze przebiją w mniejszych pomieszczeniach.
Innna sprawa to phantom 48V jeśli konsola nie ma tej opcji to nawet nie podłaczysz pojemności.
Idę spać.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Warto omikrofonować perkusje ?