Wysłany: Sro 20 Cze, 2007 zapis nutowy w "Stick Control for the Snare Drummer&quo
kiedys byl podobny problem wspominany na forum ale cos nie moge sie go dokopac... krotka pilka
jak grac drugie czesci ponizszych taktow?:
obstawiam ze jest to po prostu buzzroll (uderzenia docisniete) ale zastanawia mnie ten luk...
z gory dzieki
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.
Łuk = ligatura czyli przedłużenie wartości. Jeśli jest kreskowany (tak jak w tym przypadku) to nie jest dociskany tylko grany jako tremolo dwójkowe
@Marsz.... Jeśli chodzi o "Drum Corps On Parade" (odnośnie tematu wyżej) to jest to pierwsze ćw. z Pratta Tylko dwie linijki z drugiej strony są trudne, reszta jakoś leci
_________________ I Stworzył ON Rytm - Tak Minął Wieczór I Poranek - Dzień Ósmy...
moim zdaniem są to jednak buzz roll.. czyli grasz tremolo dociskowe, składające się z czterech uderzen. tremolo dwójkowe jest zapisane gdzies tam wczesniej (rozpisane dokladnie, trzydziestodwójkami) więc chyba nie autor nie powtarzał by dwukrotnie tej samej grupy? A łuk jest tutaj ważny z powodu połączenia legato tremola z następną grupą:czyli wszystkie 4 uderzenia są zagrane dociskowo. Natomiast jeśli tego łuku nie ma to tremolo jest oddzielone od następnych nut i gra się to tak,że czwarta z tych nutek tremolowanych jest zagrana nie dociskowo, jest pojedynczą nutą.. Tak mnie uczono. Mam nadzieję że mnie zrozumieliście
pzdr
Ja sie nie zgodze.
Jeśli tremolo jest rozpisane trzydziestodwójkami to mamy do czynienia z tremolem pojedyńczym.
Zapis tremola dwójkowego wygląda dokładnie tak, jak ten podany przez Qbs'a.
Natomiast jeśli chodzi o tremolo dociskowe/buzz roll to jego zapis wygląda następująco:
Zwykła ćwierćnuta z napisanym nad nią "Tr"
Ćwierćnuta kreskowana(tak jak w przykładzie Qbs'a) z napisanym nad nią "Tr"
I trzeci zapis - najbardziej rozpowszechniony - ćwierćnuta, która na "ogonku" ma napisane Z.
Mam nadzieje, że nie zamotałem
_________________ I Stworzył ON Rytm - Tak Minął Wieczór I Poranek - Dzień Ósmy...
moim zdaniem są to jednak buzz roll.. czyli grasz tremolo dociskowe, składające się z czterech uderzen. tremolo dwójkowe jest zapisane gdzies tam wczesniej (rozpisane dokladnie, trzydziestodwójkami) więc chyba nie autor nie powtarzał by dwukrotnie tej samej grupy? A łuk jest tutaj ważny z powodu połączenia legato tremola z następną grupą:czyli wszystkie 4 uderzenia są zagrane dociskowo. Natomiast jeśli tego łuku nie ma to tremolo jest oddzielone od następnych nut i gra się to tak,że czwarta z tych nutek tremolowanych jest zagrana nie dociskowo, jest pojedynczą nutą.. Tak mnie uczono. Mam nadzieję że mnie zrozumieliście
pzdr
posluchaj sobie jak to brzmi z tym dociskaniem...nie ma szans...
Cytat
@Marsz.... Jeśli chodzi o Drum Corps On Parade (odnośnie tematu wyżej) to jest to pierwsze ćw. z Pratta Smile Tylko dwie linijki z drugiej strony są trudne, reszta jakoś leci Very Happy
tak zdaje sobie z tego sprawe;) no te dwie linijki czesać bede na okragło poki nie zagram nie rusze od poczatku utworu:)najlepsza metoda czego nie mozesz to nie wracasz od poczatku tylko- grasz od tego miejsca co nie wychodzi- wlaczasz stoper na 4 min i jazda azz do znudzenia;)
Juz tlumacze. Te z lukiem, to jest zwykly buzz roll grany przez przez cala wartosc polnuty. Te bez luku, to buzz rol ale konczony na ostatniej osemce, czyli jak w tym przykladzie konczysz buzz roll na lewej rece (tak jabys gral 13 strokes roll, tyle ze closed a nie open). Tam chyba nawet w stick controlu jest to wyjasnione.
Dokładnie, czyli tak jak powiedziałem.. Nie mam przy sobie stick control, ale są tam podobne cwiczenia gdzie dwójki są zapisane dokładnie, więc jaki sens miałoby umieszczenie w szkole dwójek dwa razy, tylko w różnym zapisie.. Stone wyjaśnia to we wstępie.
@Kowal & Burza: zebym dobrze zrozumial - w przykladzie z lukiem gram
Trrr Trrr Trrr Trrr (onomatopeja buzz rollowa ;])
a w przykladzie bez luku
Trr Trr Trr L
?
natomiast co do wspomnianych dwojek to z tego co pamietam w stick control sa cwiczenia na dwojki open i closed dokladnie bodajze 7 stroke roll i 9 stroke roll
@Kowal & Burza: zebym dobrze zrozumial - w przykladzie z lukiem gram
Trrr Trrr Trrr Trrr (onomatopeja buzz rollowa ;])
a w przykladzie bez luku
Trr Trr Trr L
?
dokładnie tak.. tu jest akurat kwestia różnego zapisu.. po prostu stone zapisuje dwójki dokładnie, a tremolo w ten sposób. a na vicfirth dwójki są zapisane skrótowo..
a z tym open -closed to o ile pamiętam dobrze wstęp do Stick Control to właśne chodzi o to że dwójki to open, a buzz roll closed
a pytanie w temacie było wlasnie o to o "Closed" w "Stick Control" pisze czy Open czy Closed!
Hej Edytuje ponieważ:
Na stronie 25 w Stick Control od cwiczenia 13 w metrum 6/8 zaczyna sie Dziewiatka w ktorej mam kłopot ja tam umiesic w tym metrum(wiem bede jeszcze ciwczył to), ale ciekaw jestem czy ktos z Was brał sie za te cwiczenia?
Jako naprzemian i dwojkowe uderzenia..wiadomo ze ta 9 brzmi jak 32 jezeli zagramy ja w metrum 4/4 ...w sumie nie wiem jakiej pomocy szukam...ale mam troche klopotów z tym...troche czasu to zajmuje mi...