Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Zarobki muzyków
Zarobki muzyków
Autor Wiadomość
Bolek361 
VersusDrummer

Wysłany: Czw 07 Kwi, 2011   

blanker666 napisał/a
Bolek361 napisał/a
lol, niepotrzebnie wdałem sie w dyskusje .....

nastepna 20 letnia gwiazda na forum... ja pierdole.

Cytat
5.Użytkownik ma obowiązek stosować się do zasad netykiety oraz kultury wypowiedzi publicznej, w tym nie używania słów niecenzuralnych i powszechnie uznawanych za obraźliwe.

Cytat
9.Użytkownik ma obowiązek umieścić temat lub post w odpowiednim dziale. Tematy oraz posty nie związane z tematyką działu, w którym zostały zamieszczone, będą usuwane.

Cytat
13.Wszelkie osobiste utarczki prowadzone na forum są zabronione. Sprawy tego typu należy rozwiązywać poza forum publicznym.

Cytat
14.Zabrania się pisana postów obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby.

A do tematu:

erobeson napisał/a
Jeśli celem założenia tematu był podtekst: czy się opłaca grać, to mówię, że się opłaca. Jeśli nie spróbujesz to nigdy się nie przekonasz.
A z zarobkami na graniu jest jak z pracą - jesteś dobry? To masz angaże i fufu z tego.

+1

Vailey

Wysłany: Pią 13 Maj, 2011   

nawet nie talent - chodzi o możliwości realizacyjne polskiej telewizji - nie wiem, czy im sie nie opłaca, czy nikt nie umie, faktem jest że łatwiej puścić płytę niż zrealizować koncert na żywo.

harnessing

YelloW_EyE 
Rowan

Wysłany: Czw 29 Gru, 2011   

Odświeżam temat materiał ze strony Budki Suflera

Koncert "Cień wielkiej góry"

Obejmuje repertuar pierwszych naszych płyt katalogowych: "Cień wielkiej góry" i "Przechodniem byłem między wami" oraz covery wielkich w owym czasie grup rockowych np. Free, Bad Company, Tempest, Spooky Tooth... Koncert typowo rockowy kierowany do publiczności klubowej i fanów rockowej Budki z lat 70 - tych. Czas trwania minimum 90 minut.
Orientacyjny koszt recitalu 47 000 zł netto. Cena nie obejmuje nagłośnienia, oświetlenia, sceny oraz innych kosztów związanych z organizacją imprez (np. hotele, opłaty ZAIKS).

Koncert "Greatest Hits"

Kompilacja największych przebojów z okresu ok 40 lat działalności zespołu. Możliwy udział śpiewających gości (np. Felicjan Andrzejczak, Izabela Trojanowska, Piotr Cugowski, Ray Wilson, Ewa Farna...). Najpopularniejsza do tej pory formuła koncertowa zespołu. Czas trwania minimum 90 minut. Koszt recitalu każdorazowo do negocjacji.

Koncert "Akustycznie"

Kompilacja największych przebojów z okresu ok 40 lat działalności zespołu granych w konwencji unplugged. Możliwość zapraszania gości śpiewających. Czas trwania minimum 90 minut. Koszt recitalu każdorazowo do negocjacji.

Koncert "Greatest Hits Premium"

Kompilacja utworów zespołu stworzona przez klienta. W grę wchodzą tylko autorskie piosenki Budki Suflera. Koncert jest absolutną nowością, wymagającą dokonania niezbędnych prób i przygotowań przed każdym koncertem. Orientacyjny koszt tego recitalu 100 000 zł netto. Czas trwania minimum 90 minut.
Cena nie obejmuje nagłośnienia, oświetlenia, sceny oraz innych kosztów związanych z organizacją imprez (np. hotele, opłaty ZAIKS).

Meinl

Pater Noster 
generation nothing

YelloW_EyE napisał/a
100 000 zł netto. Czas trwania minimum 90 minut.
Cena nie obejmuje nagłośnienia, oświetlenia, sceny oraz innych kosztów związanych z organizacją imprez (np. hotele, opłaty ZAIKS).

to jest życie! :cool:

YelloW_EyE 
Rowan

Wychodzi 100 000 na 9 osób (do 11,12) bo mniej więcej tylu muzyków występuje z Budką podczas koncertów czyli na okrągło licząc po 10 koła na głowę.

Meinl

Bolek361 
VersusDrummer

mogą spier#@lac. nie kumam tego ogromu tej kapeli i ogromu branych przez nich pieniędzy.... bez mietka lepiej zebym ich na oczy nie widzial, po tym jak go kiedys potraktowano.

YelloW_EyE 
Rowan

Nie wiadomo ile liczy sobie np. Perfect za koncert, czytałem biografię Mietka Jurekiego i jeśli zawarta jest tam prawda to lepiej z BS nie wchodzi w żadne układy.

Ogrom tej kapeli hmm Budka jest dobrym i popularnym zespołem, przez jej skład przewinęło się wielu wspaniałych muzyków, z resztą są autorami wielu przebojów więc dlatego sobie tyle za koncert liczą.

Meinl

janusz 

YelloW_EyE napisał/a
Wychodzi 100 000 na 9 osób (do 11,12) bo mniej więcej tylu muzyków występuje z Budką podczas koncertów czyli na okrągło licząc po 10 koła na głowę.

...jesteś pewien?...

YelloW_EyE 
Rowan

Wysłany: Pią 30 Gru, 2011   

Średnio na scenie występuje 10 osób 100 000/10=10000, a kto jaki udział dostaję na prawdę to nie wiem, liczę jak muzycy dostawaliby po równo.

Meinl

dojcz

na 100proc niedostają po równo :)

klima 
Almighty of forum!

liczysz do tego ich technicznych? też pewnie parę osób...do tego kierowca/cy, i inne osoby które zawsze na zapleczu mają duże kapele :)

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

YelloW_EyE 
Rowan

Cena nie obejmuje nagłośnienia, oświetlenia, sceny oraz innych kosztów związanych z organizacją imprez (np. hotele, opłaty ZAIKS). Cena która została podana to wynagrodzenie za samo granie.

Ciekaw jestem ile wynosi cena za całość zorganizowania koncertu ? tzn. jaki jest koszt sceny, oświetlenia, technicznych itd.

Meinl

muffin man
mikirurka.kom

Nie wiem czy BS to jest dobry przykład na dyskusję o zarobkach muzyków. To jest firma, gigantyczne przedsiębiorstwo, mega produkcja, sztab ludzi, pewnie i sekretarki i księgowe. Inna sprawa, że przez lata zapracowali sobie na to niezliczonymi przebojami.
Teraz dziadki zgarniają pulę i inkasują nie za to jacy są wyśmienici, tylko jacy popularni i jaki dorobek za nimi stoi. A to jest kompletnie inna bajka niż młody, ambitny i dobrze wyszkolony muzyk szukający dżobu na sylwestra.

http://www.youtube.com/watch?v=aFIMWRXWY90

YelloW_EyE 
Rowan

A wg mnie powinniśmy dyskutować o zarobkach młodych jak i starych zespołów.

Po wysłuchaniu koncertu Cień Wielkiej Góry 2011 stwierdzam, że p. Zeliszewski jest zajebisty ;) .

Meinl
Ostatnio zmieniony przez YelloW_EyE Pią 30 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

muffin man
mikirurka.kom

Porozmawiać można, tylko w sumie po co. Gadanie o zarobkach BS to jak rozmowa o filmie, możesz skomentować ale sam nigdy nie dojdziesz do takiego levela.

Anarchismo 
Cowboy From Hell

muffin man napisał/a
możesz skomentować ale sam nigdy nie dojdziesz do takiego levela.

yellow jest jescze w takim wieku że w to wierzy, nie odbieraj chłopakowi tej przyjemnej nieświadomości ;)

TeLeSkoP 

Z ręką na sercu przyznaję się, że nie miałem pojęcia że BS jeszcze istnieje. Dałbym se rękę uciąć, że się rozpadli gdzieś w okolicach 2003-2004. I bym ku*** teraz nie miał ręki ! :mrgreen:

YelloW_EyE 
Rowan

Anarchismo nie przesadzaj z tym wiekiem nie jestem aż tak młody, stary tym bardziej, zdaję sobie sprawę, że jest mało albo nie prawdopodobne żebym dostawał za granie takie pieniądze.

Meinl

muffin man
mikirurka.kom

Wysłany: Sob 31 Gru, 2011   

Yellow, jak w tym roku nie błyśniesz arcydziełem to już nigdy nie błyśniesz :)
Jest taka teoria, że jak nie okażesz się geniuszem w okolicy 20-25 lat to już nic nigdy nie osiągniesz, pozostaje jedynie IV liga dla własnej satysfakcji. Geniusze bardzo szybko dają znać o swoim geniuszu, nikt nie czeka z arcydziełami 30 lat.
Statystyki nie kłamią, dla przykładu - swoje pierwsze płyty ze swoimi wielki zespołami nagrali w wieku:
John Bonham - 21
Neil Peart - 22
Ringo Starr - 23
Romek Lipko - 25

To mniej więcej średnia wieku na tym forum, więc do roboty jak chcecie inkasować 5cyfrowe kwoty hehehe, powodzenia :mrgreen:

Anarchismo 
Cowboy From Hell

Sepultura - max 15, Igor 14 założyli zespół- pierwszy większy sukces wydanie plyty w 1989 Beneth the remains i światowe torune, mieli odpowiednio 18 i 19 lat a u nas chłopaki z decapitated , gówniarze z liceum już jeździli po świecie itd, przykładów można mnożyć, muffin ma rację.
Ostatnio zmieniony przez Anarchismo Sob 31 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

YelloW_EyE 
Rowan

Panowie dlaczego chcecie mnie przekonać o czymś o czym dobrze wiem, zdaję sobie sprawę, że nie będę zarabiał na muzyce znaczących pieniędzy może czasem się uda uzyskać zwrot kosztów za paliwo i ewentualnie kilka piwek gratis, rozumiem, że jesteście kilka lat starsi ale ja też najmłodszy nie jestem.

Meinl

Bolek361 
VersusDrummer

Panowie, nie gadajmy o pieniądzach.... rożnie bywa... mi osobiscie zdarzy sie zarobic poki co, 4 cyfrowa sume z koncertu... tak bylo dwa razy w tym roku. z reszta w tym kraju oprocz tego ze trzeba byc bardzo dobrym to trzeba miec glowe na karku i wiedziec z kim wodke pic i z kim pracowac. to z mojego doświadczenia.

YelloW_EyE 
Rowan

Ja najwięcej dostałem 700 za 30 minut czy 40, graliśmy tylko 4 numery bo organizator skrócił imprezę, wściekły byłem jak byk, ale kasę dostaliśmy.

Meinl

Bolek361 
VersusDrummer

Wysłany: Nie 01 Sty, 2012   

to pewnie na jakiejs konferencji czy cos, ja mialem 2 wyjscia po 2 numery i tez podobne pieniadze wychodzily. no odliczam to ze my sporo z dochodow odkladamy na nowy sprzet. :)

Anarchismo 
Cowboy From Hell

Akurat wczoraj widzialem występ Budki Suflera na rynku w Rzeszowie, właściwie nei wiem czy to był występ czy nie playback, w każdym bądź razie żenua straszna, nie wiem za co oni taki szmal dostają.

muffin man
mikirurka.kom

Za to, że każdy dzieciak i emeryt zna ich kawałki na pamięć od 30 lat. Poziom artystyczny nie ma tu żadnego znaczenia

YelloW_EyE 
Rowan

Wysłany: Pon 02 Sty, 2012   

Byłem na koncercie Budki 2 albo 3 lata temu i koncert był zajebisty, polecam obejrzeć ten koncert http://www.polskieradio.p...zagra-w-Trojce.

Wracając do tematu, że trzeba mieć 20 lat żeby zacząć zarabiać pieniądze z grania, otóż jest jeden dobry przykład muzyka, który zaczął zarabiać poważne pieniądze dopiero w wieku 38 lat. Adam Marszałkowski rozpoczął tak naprawdę karierę z Comą, bo z Normalsami to było takie sobie granie a z Comą to jest poważna praca. Oczywiście nie wiem z czego dokładnie utrzymywał się Marszałek przed 2008 rokiem, na pewno pracował w sklepie muzycznym, nagrał kilka płyt.

Meinl

muffin man
mikirurka.kom

No ale jeden przykład na trylion nie czyni reguły. Poza tym ja raczej mówie o wykonawcach wybitnych, o wielkiej sławie i bogatym dorobku. A Coma... no cóż...

YelloW_EyE 
Rowan

Wyjątek potwierdza regułę, nie można porównywać starych rockowy kapel do Comy, no bo Bs i inni istnieją ponad 30 lat a Coma ponad 10 uzyskanie bogatego dorobku wymaga jednak czasu.

Meinl

muffin man
mikirurka.kom

Dorobek przede wszystkim wymaga nieśmiertelnych i ponadczasowych evergreenów, a nie jakiegoś wtórnego, przeterminowanego i zjełczałego gówna :mrgreen:

Anarchismo 
Cowboy From Hell

muffin man napisał/a
Za to, że każdy dzieciak i emeryt zna ich kawałki na pamięć od 30 lat

wnioskuje z tego, że żeby zarabiać dużą kasę, trzeba się jeszcze pojawić ze swoją muzyką o właściwym miejsu i czasie. Gdyby taka Budka dziś rozpoczynała karierę to nie mieli by szans z tą muzyką. Czyli ważny jest moment dziejowy. Są wyjątki pewnie, ale większość kasiastych muzyków i ogólnie prawdziwych gwiazd raczkowała w innej rzeczywistości, rzekłbym zamierzchłej.

muffin man
mikirurka.kom

Nie inaczej, wiele karier to dzieło przypadku.
Ale współcześnie też eksplodują gwiazdy, które przetrwają w przyszłość

dojcz

Bolo ma racje, że trzeba wiedziec z kim wódke pić. Ale trzeba tez kombinowac jak jasny szlag. Ja np wiem jak gram, i wiem że są lepsi w (dużo) ale sprzedać też sie trzeba umiec ;) a kasa z występów to tylko częśc :) mi grudzień zamknął sie bardzo fajnie, styczeń też spoko :)
a wymiataczem nie jestem :)
pozdrawiam serdecznie i życze wytrwałosci :)

tutkaprof

Myślę że Dojcz rzucił słuszną uwagę. Często w zarabianiu przeszkadza przerost ambicji, czyli chęć grania rzeczy zbyt ambitnych, a jednocześnie niczym niepoparte zaufanie we własne siły, czyli poczucie, że jest się w stanie zagrać te ambitne rzeczy w sposób ciekawy dla innych.

W efekcie muzycy przypominają urzędnika, który w pracy odmówiłby pisania bilansów i sprawozdań, a chciałby pisać tylko wiersze batalistyczne. Niestety, jak chcesz zarabiać, musisz grać to, za co inni chcą płacić.

Anarchismo 
Cowboy From Hell

tutkaprof napisał/a
Niestety, jak chcesz zarabiać, musisz grać to, za co inni chcą płacić.

ja bym to sparafrazował i napisał że jak chcesz zarabiać grając do kotleta to musisz grać za co inni chcą płacić.

Gdyby naprawdę wielcy tego świata siadali do instrumentów z kalkulatorem w ręku niepowstało by wiele wspaniałych kapel. Wielkość ich wyrosła właśnie z bezkompromisowości. Fakt udaje się to średnio 1 na 1000 ale tylko dlatego mogą być wielkimi. Nie będzesz wielkim a tym samym zarabiał mega kasy, jeśli będziesz kopiował czyjeś rzeczy pod zamówienie mas. Są wyjątki wiadomo.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Zarobki muzyków