Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Zatyczki
Zatyczki
Autor Wiadomość
johnnybgoode

Wysłany: Pią 31 Sie, 2007   Zatyczki

Mam takie pytanko. Jak ćwiczycie granie na perkusji to używacie zatyczek do uszu?
Mam perkusje od jakiegoś miesiąca i właśnie sie zastanawiam. Zawsze po dłuższym graniu lekko "dzwoni" mi w uszach...Jest ryzyko uszkodzenia słuchu?
W sumie z zatyczkami to nie problem, ale z drugiej strony dźwięk jest wtedy strasznie "głuchy" ;)

QviateQ

Wysłany: Pią 31 Sie, 2007   

Hałas szkodzi i istnieje takie ryzyko. Ja uzywam słuchawek bhp z atestem dzieki czemu hałas nieprzeszkadza a brzmiedzie perkusji bardziej mi sie podoba :D Na probie tez sie niezle sprawdzaja.

Rudy

Ja różnie robię, z reguły na próbie używam słuchawek wygłuszających - do prac przy głośnych maszynach lub przy robotach drogowych:) a pod nie wkładam słuchaweczki podłączone do metronomu
Czasami używam też zatyczek z apteki:)
A na koncertach pozwalam sobie nie używać nic:) raz na jakiś czas hałas nie szkodzi, a najważniejsze to dobrze się bawić i po wywijać trochę głową i jak się ma to długimi włosami.

Pozdro.

Drummer88

Ja dostałem dziś od kolegi pracującego w serwisie husqvarny profesjonalne zatyczki;] są w pytkę :D

Pater Noster 
generation nothing

ja uzywam takich za 1.20 zl z apteki. tez sa spoko.

Carlos

jest temat o słuchawkach wytłumiających. poszukaj

Marsz

nigdy nie stosowałem..takich stoperków na uszy...werbel bardzo szkodzi..nie zawsze przy właczonych sprężynach należy grać

erobeson

Wysłany: Sob 01 Wrz, 2007   

Mi bardziej od gąbkowych pasuja woskowe (czy jak to sie zwie).
Pamiętajcie, że ćwiczenie na bębnach to nie tylko napierdzielanie do ogłuchnięcia ale i ciche ćwiczenie dokładności i czasu. :)

johnnybgoode

No to dobrze że spytałem...jeszcze by mi przyszło ogłuchnąć. :)

Dzieki za odpowiedzi.

erobeson

Ironizujesz? ;)
Moja dziewczyna (skrzypaczka z 10 letnim doświedczeniem) ma 30% uszczerbku na słuchu. Ja po 12 latach "garowania" boje się iść do laryngologa.

"O jaja trzeba dbać" ;)

Pamiętaj, że ćwiczenie wyłącznie w zatyczkach może spowodować iz nie wysłyszysz błędów.

johnnybgoode

No, to jest pewien problem. Faktycznie nie wszystko wtedy słychać...
Ale mam już ubytek wzroku, wiec dalszych ubytków staram sie uniknąć;)

Będę jeszcze myślał nad tym. Jak podreperuje budżet to szarpnę sie na takie za 50 zł - niby słuchawki...

wix

jako zatyczki fajnie też działają słychawki typu creative ep-630, takie z silikonowym wytłumieniem. tną dźwięki dość równo, a przy okazji mozna podpiąć metronom i go świetnie słychać.

no i fajnie sie muzy na nich słucha, wieć można upiec 3 pieczenie na jednej kasie

johnnybgoode

Tak na marginesie. Co to jest ten metronom?

YelloW_EyE 
Rowan

Używam zwykłych budowlanych i dają rade w/g mnie lepsze ci nie potrzebne

johnnybgoode napisał/a

Urządenie które wybija tempo, http://www.metronomeonline.com/

Meinl

Neo

johnnybgoode napisał/a

Wszedłem na google,wpisałem metronom,wyskoczylo mi od razu kilka haseł:
http://www.google.pl/sear...aj+w+Google&lr=
Naucz sie tego uzywac,przydatne jest i pozwoli uniknąc takich pytan jakie własnie zadałes.
Ps. YellowEye,powinienes tez wskazac na google,znasz powiedzienie o tym,ze glodnemu nie powinno dawac sie ryby,a wedke,po to zeby ja zlapal ;) heh,mam nadzieje,ze metafora zrozumiała :)

johnnybgoode

Pozwoliłem sobie na odrobinę luksusu ;)

wix

to nie luksus, to lenistwo ;)

przynajmniej nie założyłeś nowego tematu

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

ja gram od 3 lat na perce bez zadnych zatyczek >> wczoraj miałem badania słuchu i powiedzieli mi ze mam cholernie dobry słuch :D

YelloW_EyE 
Rowan

Neo napisał/a
johnnybgoode napisał/a

Naucz sie tego uzywac,przydatne jest i pozwoli uniknąc takich pytan jakie własnie zadałes.
Ps. YellowEye,powinienes tez wskazac na google,znasz powiedzienie o tym,ze glodnemu nie powinno dawac sie ryby,a wedke,po to zeby ja zlapal ;) heh,mam nadzieje,ze metafora zrozumiała :)

Jak chcesz być tak dokładnym to jest chińska bajka a nie powiedzenie

Meinl

Vogt

ja po prostu sciszam perkusje jak mi jest za głośna :)
btw. wrocilem ;)

Neo

Wysłany: Nie 02 Wrz, 2007   

johnnybgoode napisał/a
Pozwoliłem sobie na odrobinę luksusu ;)

kazdy czasem tego potrzebuje ;)

Neo

YelloW_EyE napisał/a
Neo napisał/a
johnnybgoode napisał/a

Jak chcesz być tak dokładnym to jest chińska bajka a nie powiedzenie

Przepraszam,nie wiedzałem,ale już wiem! :P

slayerprk

Wysłany: Nie 02 Wrz, 2007   Re: Zatyczki

johnnybgoode napisał/a
Mam takie pytanko. Jak ćwiczycie granie na perkusji to używacie zatyczek do uszu?
Mam perkusje od jakiegoś miesiąca i właśnie sie zastanawiam. Zawsze po dłuższym graniu lekko dzwoni mi w uszach...Jest ryzyko uszkodzenia słuchu?
W sumie z zatyczkami to nie problem, ale z drugiej strony dźwięk jest wtedy strasznie głuchy ;)

na cwiczenia z bebnami i granie takie 'o se' mam wyciszacze (takie jak robotnicy maja kiedy kosza trawe np :D )a na probach nie bo nie slysze reszty :)

kojlak
KKK

ja używam słuchawek BHP firmy TOPEX.
sprawdzają się bardzo dobrze, ale z racji iż mam okulary z czasem zaczyna mnie trochę boleć bo słuchawki mocno przyciskają je do głowy. ale da się grać. ;) .. ogólnie: polecam .

koszt: (chyba) 17zł.

sebeksb 

Wysłany: Pon 03 Wrz, 2007   

Ja jestem zwolennikiem zatyczek ponieważ mój sor bardzoooooooo dobry perkusista musiał zrezygnować z ciągłej gry gdyż głuchnął na prawe ucho a on ma słuch absolutny i nie dziwie mu się że wolał zrezygnować. Tak samo mój kolega (kiedyś najlepszy perkusjista u mnie w mieście) wyjechał na studia perkusji jazzowej i teraz rówenież stwierdzono że traci słuch.
Więc ja teraz gram zawsze w zatyzkach.
Jeżeli grasz sam wystarczają zatyczki z apteki (stoppery), a jak z zespołem polecam na zwykłe małe słuchawki z metronomem i odsłuchem założyć słuchawki BHP. Ja tak robei i jestem zadowolony :D

Luzny_Bogdan

Wysłany: Czw 06 Wrz, 2007   

A zespół ??

:twisted:

_Big_Mac_

Ja swoich starałem się namówić, ale uparci są. Ich strata, nie jestem ich mamusią.

Zatyczek używam zawsze przy graniu.

Amik 
grac to trza umiec !

ja tam zauwazylem, ze jak zbyt dlugo gram to mi dzwoni w uszach...wygrzebalem z szuflady sluchawki do kompa. Takie duze, zakrywajace cale uszy...bosko :D wszystko slysze, podlaczyc moge metronom, albo puscic jakakolwiek muzyke z mp3...o to mi po prostu chodzilo. IDEALNIE...no i oczywiscie w uszach dzwonic przestalo :D

sebeksb 

Wysłany: Pią 07 Wrz, 2007   

ja moim ludziom też poleciąłme kupienie nawet tych stopperów w aptece. to już coś pomoże. ale niestet coś się nie stosują do tego

Albi 

Wysłany: Nie 16 Wrz, 2007   

Ja używam słuchawek wytłumiających nie mam pojęcia jakiej firmy i musze przyznać że jest o niebo lepiej niż bez, zarówno na próbach jak i nie.
Lepiej wszystko słychać, gitary nie zlewają sie tak z basem i wokalem co w naszej salce ma niestety zwyczaj sie dziać, bębny nie są na pierwszym planie, tylko tak jak powinny być lekko w tle. Bardzo dobrze słychać wokal, kosztowały jakoś 15 zł

_Big_Mac_

Wysłany: Nie 16 Wrz, 2007   

Wg mnie zatyczki są lepsze niż słuchawki do robót drogowych. Mniej dudni. Dźwięk jest trochę bardziej suchy i łatwiej rozróżnić np. zagrywki basisty.

AveyTare

Wysłany: Wto 18 Wrz, 2007   

słuchawki Vic Firtha są bardzo dobre, ale, niestety, cholernie drogie. tak czy inaczej - polecam.

kminek

Wysłany: Nie 30 Wrz, 2007   

Witam! :)
Dobrze jest tez zwrócic uwagę na pomieszczenie w jakim mamy proby. Jesli jest odpowiednia akustyka, nie trzeba wtedy grac az tak glosno i wszystko slychac. Z moim zespolem mialem sytuacje, ze przenieslismy sie z sali ( ponoc byla tam dobra akustyka) na inna sale, specjalnie zaprojektowaną w latach 80-tych na potrzeby instytutu łącznosci. Cos w stylu komory bezechowej. Po pierwsze bylismy w szoku, bo nic nie wychodzilo, kazdy błąd byl slyszalny itp. Generalnie jednak zmiana byla na plus. Intsrumenty wcale nie "sieją" jest w miare cicho.

Kolejna sprawa wplywająca na ogolnie brzmienie zespolu, czytelnosc tego co gramy i odbior muzyki, to dobór brzmienia poszczegolnych instrumentow miedzy soba. np. gitara i bas nie moga grac w czestotliwosciach pokrywajacych sie. Dobrze jak gitara gra bardziej środkiem( srednie tony, unikajmy basu w gitarach), bas z kolei tez nie moze siac za bardzo dołem. Do tego tez trzeba wpasowac jakos czestotliwosci wokalu itd. Odpowiednie ustawienie ze soba instrumentow daje niesamowite efekty. Nalezy zwrocic uwage na to, ze po takim ustawieniu kazdy z instrumentow zagrany osobno moze brzmiec jak "kupa" , ale gdy zagra wszystko moze "urwac jaja" :D

Proponuje poszukac szczegolowych informacji na forach studyjnych itp. :)

pozdrawiam :wink:

werbelek

Wysłany: Pon 08 Paź, 2007   

temat ciekawy...nie powiem bo mialem podobny a raczej taki sam problem przez dlugi czas ale pozniej sprawilem sobie słuchawy do pracy w studio aczkolwiek nie bylo to to czego szukalem. Słuchawki dobrze wygłuszały ale były wielkie i troche nieporeczne wiec sprawilem sobie te oto zatyczki http://www.allegro.pl/ite...ku_pudelko.html
super sprawa powiem wam bo niweluja niepotrzebne decybele i doskonale słychac to co potrzeba no i łatwo sie nie straca bo sa na sznurku. polecam te zatyczki jak najbardziej dla wszystkich. No i najwazniejsze: efekt grania w zatyczkach-po wielu godzinach gry juz nie marwie sie ze mi brzeczy w uszach i ze coraz gorzej słysze co zauwazylem grając bez zadnych ochraniaczy. Zatyczki tak jak mowilem wytłumają tylko częsc a jak chce odreagowac w samotnosci to zakładam ochraniacze ktore kupil moj tata razem z pilą spalinową :D zarąbista sprawa, tylko ze przed zakupem trzeba sprawdzic ile decybeli są w stanie wygłuszyc a te byly kupowane z piłą wiec nie przepuszczaja hałasu rzędu 112dB!!! Do ostrej gry jak znalazł.

modesta

Wysłany: Nie 11 Lis, 2007   

cóż, ja nigdy nie używałam żadnych zatyczek, bo w bloku to nie mogłam grać baaaardzo głośno, ale jak już na forum wspomniałam jestem właśnie w trakcie przeprowadzki i z wyprzedzeniem kupiłam sobie zwykłe stopery :D

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Perkusja » Forum Perkusja OnLine - katalog główny » Zatyczki