Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Crash Test » Gibraltar Pad do Stopy SC-GBDP
Gibraltar Pad do Stopy SC-GBDP
Autor Wiadomość
Turambar

Wysłany: Sro 23 Sty, 2008   Gibraltar Pad do Stopy SC-GBDP

Na rynku mamy duży wybór jeśli chodzi o pady werblowe, masa firm, rozmiarów i parametrów odbicia. Sprawa wygląda jednak kiepsko jeśli chodzi o pady do stopy, z tego co wiem to w polsce mamy dostępnych tylko kilka modeli. Pomyślałem ze może warto sobie takowy sprawić i ćwiczyć także stopy w inny sposób niż podstawiając stope do wersalki czy innej pufy. Czytałem troche na jakimś anglojęzycznym forum, gdzie dyskutowano na temat modelu Pearla, i Giblartara którego posiadam. Pearl był określony jako rusztowanie z kawałkiem gąbki, która w żaden sposób nie imituje odbicia naciągu bass-drum, a całość jest dość głośna, natomiast na temat gibraltara wypowiadano się bardziej przychylnie, ponoć lepsze odbicie i jest ciszej.

Zdecydowałem się wreszcie na Gibraltara, a pozostała kwestia „gdzie i jak kupić”. Na allegro skąpo, Drumcenter oferuje gibraltara w cenie 265zł, i dixona ( identyczny pad) za 180 zł. Obydwa jednak były dostępne tylko na zamówienie a mi nie chciało się czekać. Poza tym : Drożyzna!!!! Obecnie mieszkam i studiuje w poznaniu, więc wybrałem się do salonu RIFF. Gdzie pad Gibraltar po negocjacji już przecenionego egzemplarza sprzedano mi go za równo 180 zł. 

Opis sprzętu: Co mi się od razu spodobało to to że pad wyglądał dość solidnie i był ciężki, w sklepie podłączyłem do niego stopke ze standardowym bijakiem filcowym. Głośność była zadowalająca, przy lekkim graniu słychać ciche puknięcie, jak się walnie z „kopyta” to słychać głośniejsze nieco „pac!”. Główną zaletą jest rozwiązanie samej gumowej imitacji naciągu centrali. Jest to taka lekko wypukła gumowa poduszka, w środku wypełniona powietrzem, jak się ją naciśnie to zachowuje się mniej więcej jak naciąg – daje lekki opór, im mocniej naciskamy tym opór większy, robi się wgłębienie i szybko wraca do wcześniejszej pozycji. Raczej niemożliwe jest zepsucie czy jakiekolwiek „wyrobienie” tej poduszki poprzez normalne ćwiczenie, co raczej jest możliwe w przypadku gąbki, czy innego tworzywa. Całość jest dość cięzkawa, ma kolce 2 antypoślizgowe, takie jak są w stopach i dodatkowy, tzw „kotwiczkę” – na razie obywam się jednak bez ich używania, i podstawiam pad pod ścianę, czy regał żeby się nie przesuwał. Z wad mogę wymienić sposób mocowania krążka z poduszką do samego stojaka pada. Mały tandetny gwint:/ niby dodatkowo mamy jakąś tam gumową podkładke która niewiele pomaga, polecam stosowanie jakiejś dodatkowej podkładki, w celu większego wyciszenia, no i żeby nam się gwint nie przekręcił. Kolejna wada : o ile bez podłączenia stopki stoi stabilnie, to po podłożeniu stopy, troche chwieje się na boki. Pod spodem jest sama blacha, nie ma żadnej gumy, chyba o tym zapomnieli a bardzo by się przydała, polecam więc też przyklejenie gumowych podkładek pod spód, czy podłozenie czegoś. Ja osobiście gram na puszystym dywanie, a pad opieram o łóżko, albo regał – więc jest stabilnie i się nie przesuwa. Miejsce mocowania stopki jest w miare dobrze zrobione, jest tam guma i odpowiednia ilość miejsca aby sobie stopke ustawic.

perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

Ćwiczenie : Nie jest to uczucie super identyczne do grania na prawdziwej centrali i naciągu. Ale naprawde nie jest źle!!!!.Może troche zbiżone do grania na średnio mocno napiętym naciągu. Ja gram na luźnym wiec trudno mi się przyzwyczaić było na początku, ale nie jest źle, poduszka z powietrzem w środku jest elastyczna, więc bijak nie odbija się jak od jakiejś twardej powierzchni, jak w przypadku padów werblowych, tylko ładnie się tłumi. Co do głośności : Nie można się spodziewać cudów że „nic nie będzie słychać” – szczególnie jak ktoś lubi grać z kopyta albo ćwiczy siłe uderzenia. Mam werblowy pad Oriona, i pad od stopy jest od niego „nieco głośniejszy” przy normalnym graniu, ale jest to głosność jak najbardziej do przyjęcia. Jak podstawiałem do pufy, albo kanapy to było głośniej :D Jak włącze muzyke i zamknę drzwi, to współlokator w pokoju obok prawie nic nie słyszy, dodatkowo wieczorem, kłade na pad ręcznik, czy coś, co dodatkowo wycisza uderzenia bijaków, a nie zmienia odbicia.

Podsumowując : 265 zł – to ostra przesada bo nie jest to jakieś urządzenia hi-technology, ultra skomplikowana machina czy coś tam. Prosta zwykła konstrukcja, dobrze spełniająca swoje zadanie. 180 zł – całkiem ok., ale mogłoby być jeszcze troche taniej  Uważam że ten pad powinien kosztować 150 – 160 zł. Cena jest wysoka może ze względu na naprawde mały wybór tych wyrobów. W każdym razie jeśli znajdziecie ten pad w miare przystępnej cenie, to szczerze polecam, tym którzy mieszkają w bloku a chcą sobie ćwiczyć regularnie. Jest to o wiele lepsze niż tupanie w powietrzu albo granie bijakami po wersalce.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :D

Turambar

Wysłany: Sro 23 Sty, 2008   

Dodatkowo dołączam jeszcze 2 filmiki, na których kolesie grają na tym padzie. Pierwszy koleś napieprza plastikowymi bijakami i jest głośno, drugi w sumie gra takimi samymi twardymi bijakami lecz lżej i jest cicho. Filcowe bijaki będą cichsze :

http://pl.youtube.com/watch?v=CrTBVoiuXro

http://pl.youtube.com/watch?v=9YAKfkVvvEc

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Crash Test » Gibraltar Pad do Stopy SC-GBDP