Bębniarek
Wysłany: Pią 27 Paź, 2006 Keiper Hip Gig
Ze względu na dość częste koncerty zacząłem rozglądać się od pewnego czasu na małym mobilnym lekkim setem klubowym.
Ciągłe noszenie , składanie i rozkładanie może się dać we znaki , zwłaszcza jak kończy się granie późno w nocy i człowiek ma ochotę jak najszybciej uciec do łóżka a czeka go niestety jeszcze poskładanie bębnów zaniesienie do auta i rozładunek ...
Niestety bębniarz ma najgorzej ... a więc przyszła pora na zakup miłego lekkiego setu , który wezmę na plecy i pójdę ochoczo na koncert ...
Pierwszy set który przyszedł mi na myśl to Arbiter Flats , jak pomyślałem tak też zrobiłem , bo długich i dość uciążliwych perypetiach set znalazł się u mnie w domu , wszystko było pieknie i ładnie ale ... niestety jakość wykonania marna i podejrzewam że po paru koncertach set najzwyczajniej by mi się rozpadł pewnego dnia na scenie ... zresztą już za pierwszym razem były spore problemy.
Tak więc pomyślałem sobie że czas zainwestować w lepsze jakościowo bębny , solidne i wytrzymałe , zaczęło się szukanie , jeżdzenie i sprawdzanie , przetestowałem Yamahe Manu Katche , Yamahe Rick Marotta , Yamahe All Foster , Sonora Jungle i Taye Go Kit , pograłem i dalej nic nie wiedziałem wszystkie te sety brzmiały podobnie , baaa nawet cena była zbliżona i tak mając dalej mętlik w głowie natknąłem się w necie na firmę Keiper , za pierwszym razem nawet nie zwróciłem większej uwagi na ten set , ale później coś mnie tknęło i postanowiłem się przyglądnąć bliżej tej marce , tym bardziej że cena 185 EUR jest wielce atrakcyjna i stanowi dla przykładu 10% ceny Hip Giga Yamahy.
I tak pewny że nie kupię już tanich bębnów nie znanej firmy , kupiłem Keipera
Keiper to Niemiecka firma produkująca tanie instrumenty muzyczne , robią dokładnie wszystko w tym i bębny.
Pominę mały problem przy zamawianiu i przejdę to oceny i testu właściwego WYKONANIE
Bębny dostałem wczoraj w dwóch kartonach , w ekspresowym tempie dobrałem się do zawartości i ... zacząłem od BD 16"x21" ... wielkie zdziwienie , jakość wykonania mnie zadzwiła , piękna okleinka w kolorku Wine Red z lekkim brokatem wygląda naprawdę ślicznie , nóżki solidne teleskopowe , ładne lugi , wszystko sprawia wrażenie solidnego i jak by nie z tego przedziału cenowego ...
Następne poszły do oceny tomy 10"x5" i 13"x6" i to samo , jakość naprawdę dobra aż dziw że to tyle kosztuje , zarówno tomy jak i werbel mają inne niż stopka "gniazda śrub" czyli lugs ale nie psuje to ogólnego wrażenia.
Werbel (12"x5") mnie troszkę rozśmieszył może przez te przeźroczyste naciągi które założyli chyba tylko dlatego żeby bęben się nie kurzył w środku no ale jest i wszystko w nim działa , maszynka nawet dość fajna , no OK.
Nastpne pudło to paczka z hardware i tutaj się jeszcze bardziej zdziwiłem , na pierwszy rzut oka pedał wygląda jak Pearl Power Shiwter czy inny tam Power Pro , ma platforme od spodu dodatkowo podklejony jest gumą co powoduje że jest bardziej stabilny , ma wszędzie blokadki nawet na bijaku ma ogranicznik , dokęca się go do obręczy motylkiem z boku , fajny patent , podwójny łańcuch , bijak "Quadro" , pięknie ... hi hat to samo , ograniczniki blokadki , regulacja sprężyny oczywiście podwójne nóżki , wszystko jak z wyższych serii , cymbal holdery tez bardzo fajne i znowu mamy wszędzie blokadki , bardzo to wygodne , dostałem też talerze 14" hi hat , 16 crash i 20 ride i stołek
Blach nie ruszałem bo jakoś mnie nie przekonują ... więc nic o nich nie napiszę , natomiast stołek bardzo wygodny , fajny.
BRZMIENIE
Ciężko mi się wypowiedzieć , bo mam je od wczoraj i nie kupiłem jeszcze normalnych naciągów , ale na tym co dostałem razem z bębnami brzmią przyzwoicie , stopa ma dół , tomy dość okrągłę soczyste brzmienie , widzę w nich potencjał , zresztą na szybko przłozyłem na 10" z moich bębnów Remo Emperora i bęben zagadał milusio , a więc będzie dobrze , werbel to napewno najsłabszy punkt setu , choć może uda mi się z niego coś wydusić , ale zobaczymy ...
Podsumowysując jestem bardzo zadowolony , bębny sprawiają wrażenie solidnych , dopracowanych , jak by nie z tego przedziału cenowego , poza tym ta cena jak dla mnie bomba.
O to parę fotek na szybko zrobionych , zaraz po próbie , jeszcze nie porozkładałem setu dokładnie tak jak powinien być więc nie są to artystyczne zdjęcia
Dodam tylko że bębny są wykonane z 9-ply basswood , rozmiary 16"x21" , 10"x5" , 13"x6" , 12"x5" sd
kiedyś miałem identyczną stopkę i chodziła (jak na tamte czasy:)) bardzo fajnie, była fajnie stabilna jednakże po jakimś roku łożysko (czy jak to nazwać) zaczęło się wysuwać ze swojej ramki w bok przez co sie zacinała. Ale i ta dość fajna
Bębniarek
Wysłany: Pią 27 Paź, 2006
No ja jej używać nie będę , cały hardware + blaszki i dwa stołki i jeszcze inne tam rzeczy sprzedaję
Bębniarek, napisz coś więcej o niej... jak się sprawuje na normalnych naciągach, jakie brzmienie ma ten basswood w porównaniu do brzoza/klon/machoń z średniej półki, jak strój trzyma, jakie grubość obręczy, ile lugów na stronę (nie najlepiej widać) itd.
A stabile to to jest? bo nie wygląda
muszę przyznać że cena ładna
Takie moze dziwne pytanie czy ten zestaw jest w stanie służyć jako entry level?
Czy jego brzmienie jest zbyt charakterystyczne?
_________________ la mayyitan ma quadirun yatabaqa sarmadi
fa itha yaji ash-shuthath al-mautu gad yantahi
Abd al-Azrad
Antonio
Wysłany: Nie 29 Paź, 2006
Bębniarku, test w stylu pierwsze wrażenie.
/Dostałem bębny wczoraj, zdjęcia mam na szybko, dokładnie nie wiem jak z brzmieniem, ale ogólna ocena pozytywna. / no nie wiem jak to ocenia reszta forumowiczów, ale jak dla mnie dużo za mało treści.
Pozdrawiam, i powodzenia w dalszej eksploracji!
_________________ They come upon you like a pack of rabid hounds as they slobber in your ears and purge you with their sounds.
Bębniarek
Wysłany: Nie 29 Paź, 2006
No cóż mogę coś napisać po miesiącu jak się rozegrają , ale sporo osób mnie męczyło o napisanie wrażeń i zamieszczenie fotek , a więc jak ktoś ma jakieś konkretne pytania to proszę pytać
No więc tak .. Basswood to lipa , kiedyś z tego drzewa robiony był Pearl Export , brzmią bardzo zresztą podobnie do nich , nie ma co oczekiwać i nastawiać się na super brzmienie , brzmią przyzwoicie , zresztą to są bębny na małe kluby gdzie raczej nie ma znaczenia czy gram na Mastersie czy Keiperku , i taką funkcję myślę że będą spełniać , obręcze są w porządku , sam nie wiem dokłanie jakiej grubości , strój trzymają , wszystko jest ok , zresztą zawsze można dać podkładki jak by nie trzymały , muszę jeszcze dobrać odpowiednie naciągi do nich , narazie zastanawiam się jakie ... napewno coś grubego 10" jest na 5 śrubach , 13" na 6 , werbel 12" na 6 a stopka na 8 , co do werbla to mam zamiar jednak kupić jakiś porządny do tego setu bo jednak werbel jest najistotniejszy dlatego zainwestuję pewnie w Sonorka 3005 12"x5".
Wczoraj na nich sporo pograłem , poprzekładałem z moich Remo Emperora i już wiem czego się spodziewać są to bębny klasy Pearla Foruma , EX , Mapexa M , Stage Customa , odpowiednimi naciągami można zyskać napewno na brzmieniu , bębny są bardzo stabilne nic nie jeździ nic się nie rusza wszystko jest na swoim miejscu dużo tutaj dają blokadki , pod tym względem są idealne.
Szybko się je składa i rozkłada , są lekkie a więc spełniają moje oczekiwania.
Jak ktoś ma pytania to pisać proszę
Bębniarek
Wytłumacz jeszcze ziom czy to ustawienie co widać na zdjęciach to jest typowe/charakterystyczne? Można inaczej?
Bo powiem szczerze (jak dla mnie) nie wygląda to zachęcająco, jakiś taki ... hmm.... dziwoląg....
Bębniarek
Głównie chodzi mi o werbel, który wisi na centrali. Oryginalne to nieco ustawienie. Jest to na tyle mobilne, że można dopasować jak się chce?
Pewnie można też na statywie, ale cała idea szybkości rozstawiania rypnie, hę?
Głównie chodzi mi o werbel, który wisi na centrali. Oryginalne to nieco ustawienie. Jest to na tyle mobilne, że można dopasować jak się chce?
Pewnie można też na statywie, ale cała idea szybkości rozstawiania rypnie, hę?
Jasne, jak się chce, to można wszystko
Ładny secik,Wojtuś:)
Szkoda, że nie będę mogła na razie go obczaić...heh, proza życia.
W takim razie trza będzie wpaść na obluk na Mogilską
Bębniarek
Wysłany: Pon 30 Paź, 2006
No zapraszam dzisiaj grałem na nich cały dzień i coraz bardziej mi się podobają , jak ktoś chce sobie postukać to proszę bardzo , jestem codziennie na Mogilskiej od 10 do 18 środy i piątki do 20
czesć kolego.mam zamiar kupic te bebenki jako drugi secik.gdzie to kupiłeś i jaka jest cena.podaj mi numer tel do siebie?pozdrawiam darek biniek nr gg 1457408.tel 503121753
_________________ biniu
Bębniarek
Wysłany: Sro 01 Lis, 2006
Bębny są coraz fajniejsze , wczoraj przez 10 godz. jakie spędziłem na sali nie zasiadłem ani razu za innym zestawem mają coś w sobie hehe
Cześć bębniarek ja też zamierzam kupić ten zestawik,jeżeli znalazłbyś chwilke to podaj szczegóły,jaka jest cena ostateczna,jak zamawiać,jaka jest forma płatności.Jeżeli możesz podaj jakiś kontakt do siebie na maila:drumas@interia.pl
Bębniarek
Wysłany: Czw 02 Lis, 2006
Z kupnem może być mały problem ja to załatwiałem przez rodzinę w Niemczech ...
Z czasem wychodzą i wady , trzeba uważać na metalowe części typu holdery , nóżki itd. są bardzo miękkie ... więc z wyczuciem
Wysłany: Czw 02 Lis, 2006
ja tez nie mam i tez chce sobie zakupic
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
już w jakimś temacie była dyskusja na temat nagrań tego chłopca, jego umiejętności etc - w topicu, gdy jeszcze Bębniarek pytał się forumowiczów, co sądzą o takim hip gigu
czy centralę od strony pedału można podnieść wyżej? Biega mi o to że jest małej średnicy, a lubię jak młotek trochę z pedału wystaje i czy wtedy można podwyższyć żeby walił młotek w środek centralki?
Jak się twin na tym sprawuje?
_________________ Zen
Bębniarek
Wysłany: Pią 03 Lis, 2006
Nie można wyżej , wysokość jest stała , a twin ... nie wiem , nie podpinałem nawet aaa i nie każdy pedał do nich pasuje , np. dw nie podchodzi bo ma za bardzo łańcuch wysunięty do przodu i zawadza o obręcz.
Bębniarek
Wysłany: Pią 03 Lis, 2006
Powiem tak od paru dni przychodząc na salkę zasiadam nie za Mastersem a za Keiperem te bębny są pocieszne i naprawdę fajne gadają , trzeba je tylko rozegrać i pokochać