Chciałbym przybliżyć wam nieco bardziej sylwetkę zestawu perkusyjnego firmy Mapex z serii Pro M.
Przyznam szczerze, że pozytywnie mnie ona zaskoczyła, tym bardziej, że na naszym forum raczej negatywnie podchodzi się do tej firmy ( oczywiście nie mówię tu taj o serii Saturn czy Orion).
Przejdźmy do sedna sprawy:
Werbel:
No co tu dużo gadać, jak to w Mapex'ach jest on najsłabszą częścią zestawu. Na firmowych naciągach i sprężynie nie brzmi tragicznie ale jednak czegoś mu brak, "ma w sobie coś z kartonu". Po wymianie osprzętu werbel zmienia się nie do poznania. Na górze założony Evans Power Center Reverse Dot, jako rezonans Evans Hazy 300, spręzyny to Puresound Metrix 30. Staje się on bardzo czuły, cieplejszy, zaczyna szumieć tak jak się chce. Bardzo dobrze sprawuje się w wyższych strojach, schodząc niżej dalej dostajemy jednak karton.
Tomy:
Już na firmowych naciągach brzmią bardzo dobrze. Jedynym mankamentem jest w sumie ta nieszczęsna 12, którą bardzo ciężko nastroić tak aby zgrywała się ze swoim rodzeństwem. Po wymianie naciągów górnych od razu słychać różnicę. Bębny robią się jakby głębsze, wrażliwsze, dłużej i pełniej wybrzmiewają.
Centrala:
Ach ten duży bęben. Jest po prostu super. Na firmówkach trzeba się troszkę pomęczyć ze strojem, ja wrzuciłem do środka małą poduszkę i nastroiłem dość wysoko obydwa naciągi i otrzymałem krótkie bum. Bez poduszki był ten problem, że było bummmmmmmmmmmmmmmm, tzn bardzo ładny początek ale dało się we znaki puźniejsze dudnienie. Polecam na to Emada 2 z mniejszym tłumikiem i małą poduszeczką w środku, wtedy nie dostaniecie klku ale bardzo ładny i niski sound.
Bardzo zadowolił mnie fakt, że sama centrala nie jest dziurawiona, w każdej chwili można zdjąć mocowanie tomholdera i cieszyć się samą centralą, trzeba tylko przykręcić coś w miejsce śrubek.
Hardware:
Stabilny, solidny, ciężki. Statyw łamany, statyw prosty, statyw pod werbel, statyw pod hihat ( najlepszy ale o tym później ) i tom holdery. Nic mi się nie chwieje, mam zawieszone 2 większe tomy na łamańcu i nie mam problemu typu przewracający się statyw. Wszystkie statywy wyposażone są w nie tylko solidnie wyglądające lecz będące solidne memory locki.
Hihat bardzo fajny, świetny mechanizm sprężynowy. Nie ma najmniejszej możliwości aby pedał hh latał na boki. Plusem jest też to, że pojedynczy tomholder idealnie pasuje do uchwytu pod tomholder podwójny zatem można bez problemu zaczepić na centrali jeden tom.
Całokształt:
Korpusy okrąglutkie bez żadnych, nawet najmniejszych ubytków, nie słuchajcie ludzi którzy mówią wam, że wszystkie mapexy to shitt bo kiedyś trafił im się badziewny towar, to zdarza się w każdej firmie. Zestaw jako całość, no może poza werblem który trochę ciągnie w dół, bardzo dobrze się uzupełnia, spokojnie można na nim nagrywać dema te mniej pro jaki i bardziej.
Gdybym miał oceniać go w skali od 1 do 10 dałbym mu 8. Wszystko uzasadnione jest powyżej.
Myślę, że ten "crash test" rozwieje wiele wątpliwości jakie nasuwają się podczas kupowania "czegoś lepszego".
Pozdrawiam Lib.
P.S.
Nie wiem dlaczego obrazki nie działają, jeżeli moderatorzy mogliby zrobić z nimi coś aby się wyświetlały to bardzo bym prosił. Dziękuję.
zrobione nastepnym razem zalecam korzystanie np. z tinypic.com, imageshack wprowadzil jakies dziwne urozmaicenia, przez ktore nie otrzymujemy bezposredniego linku do naszego obrazka pozdrawiam - 515
Wysłany: Sro 12 Lis, 2008
ladnie ladnie , jednak troche mi brakuje opisu np. dot. wyszlifowania krawedzi...ale mimo wszystko duzy plus, ze sie ktos w koncu zebral za jakis solidniejszy crash test...
p.s. mi tez nie dzialaja obrazki, ani avatary i sam jestem ciekaw o co chodzi
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
oooo nareszcie crash test pro m'ki ,i do tego bardzo fajnie ,w sumie to przymierzam sie do zakupu własnie pro m i własnie zostały rozwiane wszystkie moje watpliwosci ,sam tez nie mam pojecia czemu ludzie uwazaja ze Mapex to shit ,nie rozumiem takiego rozumowania,w kazdej z firm zdazaja sie przysłowiowe ''kwiatki''-to samo moge powiedziec o Premierze czy Tamie(oparte na faktach).Moj kumpel kupił premierka olimpica i musiał wymienic hardware po miesiacu bo sie rozkruszyło,a co do tamy(stoi w mdk koło mojej szkoły)naciagi po jednej probie jak po młotkowaniu,takze jak widac mapex wyznacza takie same standardy na rynku jak i inne firmy.Gratulacje Lib bardzo miły tescik