Jako że zainteresowanie tego typu zestawami rośnie a ja od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem wyżej wymienionego, postanowiłem zamieścić tutaj dość obszerny opis tego sprzętu :)
Cena
Zależy od miejsca zakupu. Ja swój zestaw sprowadzałem z UK i kosztowało mnie to w sumie 1840 zł. W Polsce taki zestaw kosztuje 2300-2400 zł więc moim zdaniem jest to bardzo opłacalne, gwarancja producenta tzw. "europejska" (dla państw UE) jest obowiązkowa i trwa 1 lub 2 lata, także nawet w razie awarii sprzętu nie powinno być wielkich problemów.
Wykonanie
Moim zdaniem bardzo solidne, podobno tańsza wersja tego zestawu (1700 zł) jest wykonana bardzo tandetnie, zwłaszcza rama na której opiera się całość.
Tutaj rama jest bardzo solidna, łatwa w złożeniu, system mocowania padów umożliwia bardzo szybkie ich zdjęcie np. na czas transportu (widać to rozwiązanie na zdjęciach). Mocowania padów talerzy także są w tej wersji solidne, są to 2 częściowe metalowe rurki z regulacją kąta nachylenia pada. Jeśli chodzi o same pady i talerze nie mam się w zasadzie do czego przyczepić. Pady bębnów wyposażone są w prawdziwe naciągi, jednak są one całkowicie wytłumione gąbką od wewnątrz (ta gąbka zapobiega też nadmiernemu wzbudzaniu triggerów przez drgania zestawu). Naciągi można wymienić na siateczkowe. Obręcze są metalowe, dokręcane 4 śrubami (regulacja naprężenia a zatem także odbicia padów), na obręczach padów bębnów są gumowe osłony (w końcu taki zestaw ma być cichy a uderzenie pałką w obręcz nie do końca by takie było).
Pad stopy bardzo solidny, ciężki i z dobrym podparciem o podłoże. Całkowicie niezależny od ramy. Kontroler hi-hatu chodzi jak na mój gust zbyt lekko i trochę dziwnie gra się nogą, ma jedynie 2 położenia rozpoznawane przez moduł (a więc nie ma 3 faz otwarty/półotwarty/zamknięty a jedynie 2 z nich w zależności od ustawionych dźwięków).
Sam moduł prezentuje się pięknie ;)
W zestawie otrzymujemy jeden dwustrefowy pad (z zamysłem użycia jako werbla) i odpowiedni kabel, nota bene instrukcja dot. podłączenia 2 strefy tego pada jest błędna, wskazane jest niewłaściwe wejście modułu. Dzięki tej 2-giej strefie możemy ustawić dla pada drugi dźwięk uderzenia pałki o obręcz.
Brzmienie
Ani złe, ani rewelacja, po prostu w porządku. Moduł ma ponad 500 wbudowanych dźwięków z czego tylko część jest naprawdę użyteczna perkusistom, jest wiele różnych efektów i "kosmicznych" dźwięków które niekoniecznie będą nam przydatne.
Fajną opcją jest możliwość ustawienia dla każdego triggera oddzielnie balansu dźwięku między lewym a prawym kanałem, dzięki temu możemy np. ride umieszczony po prawej słyszeć głośniej z prawej strony itp.
BARDZO rozbudowane opcje "strojenia" triggerów, czułość, głośność itp. regulowane w sumie przez 5 współdziałających parametrów. Możemy tak ustawić pad aby był bardzo czuły, ale jednocześnie nie reagował np. na, czasem silne, drgania ramy.
Mamy z tyłu 2 komplety wyjść do wzmacniacza (2, bo możemy wybrać między przesyłaniem dźwięku do 2 różnych urządzeń lub przypisywać każdemu z w sumie 4 kanałów indywidualne triggery).
Oczywiście są także wyjścia midi wysyłające "czyste" dane midi bez dźwięku, do użycia z sequencerem itp. .
Aha, mamy wejścia na w sumie 12 triggerów, każdemu możemy przypisać brzmienie z dowolnej grupy jednak domyślnie do odpowiednich wejść przypisany jest werbel, stopa i reszta tak, aby ustawianie było szybsze.
Możemy zapisać 21 zestawów perkusji (00-20), każdy możemy nazwać wg. własnego uznania.
Pady mają bardzo realistyczne odbicie (nie jest zbyt mocne jak w przypadku naciągów siateczkowych lub niektórych gumowych padów), jak wspomniałem - dodatkowo regulowane naprężeniem naciągu.
To wtedy masz albo 2 oddzielne kable albo jeden z 2 końcówkami z jednej strony (z drugiej pojedyncza) i te 2 końcówki podłączasz do 2 wejść w module, a resztę ustawiasz w nim normalnie. I tyle.
O a jak sie sprawuje wersja podstawowa?? Ej to czyli brzemienia dm5 nie sa az taka rewelka?? Słyszałem ze przejsciowki ma do bani....;/ a stopa i talerze ok..
metal_cezar
Wysłany: Pon 03 Mar, 2008
nie ma lepszej perkusji do trenowania. stosunek jakosc/cena przebija wszytko! moze roland i yamaha sa lepsze - ale za jaka cene? czy warto? kolega wydał niecałe 1900zł aa pozatym modul zawsze sie przyda a na alesis graja takie gwiazdy jak sanodwal z morbidów. zawsze bedzie mozna otrigerowac tomy i centrale
No właśnie, a w kwestii brzmień to jeszcze myślę nad tym - http://forum.perkusjaonli...opic.php?t=7242 :) Bo jeśli chodzi o zbieranie sygnałów z padów i ich przetwarzanie to temu modułowi nie mam nic do zarzucenia, możliwości ustawień są bardzo duże.
_________________ Saurus
metal_cezar
Wysłany: Sro 05 Mar, 2008
no nic.. ja dałem się przekonać jutro będzie stała u mnie nowiutka Pro Kit nareszcie trenowanie w domu wieczorami nie przeszkadzając nikomu
A ja postawiłem stopę i pad normalnie, tak jak powinno być, bez tej płyty (płyta z "tłumieniem" względem podłogi była zrobiona gdy stopy używałem, nie mając jeszcze zestawu, do ćwiczeń na własnoręcznie robionym padzie ;) ). Doczepiłem także z tyłu pada te nóżki które go dodatkowo wspierają, wygląda to teraz o wiele ładniej.
Bliżej lub dalej nie robi różnicy to są pady jednostrefowe (jedynie pad od werbla ma drugą strefę na obręczy), nie ma "duszenia" talerzy ręką, jak chcesz inne dźwięki to podłączasz do kompa i softu np. Addictive Drums.
Bardzo duży zakres "strojenia". Oddzielnie ustawiasz czułość na siłę uderzeń (np. werbel mam na tyle czuły że praktycznie wszystko daje dźwięk), a oddzielnie przetwarzanie tego sygnału - ja by to wytłumaczyć, jest coś co się nazywa Velocity Curve i jak ustawisz np. na 6 to wtedy nawet słabe uderzenia są przetwarzane na sygnał midi o dużej głośności (skala 0-127) a jak ustawisz 1 albo 2 to trudniej jest "wyzwolić" pełną głośność bo trzeba mocniej uderzyć ale za to słabe uderzenia są ciche.
Moduł ma 12 wejść - 8 z nich jest zajęte przez pady z zestawu, 9 jeśli używasz 2-giej strefy pada werbla więc masz co najmniej 3 wolne. Na Allegro jest sprzedawca który ma DM5 Pro Kit i o ile samego zestawu w Polsce się aż tak nie opłaca kupować, to ma on dostęp do dodatkowych padów bębnów i talerzy (bęben 150, talerz 180 zł).
Ja mam zajętych 10 wejść bo zrobiłem drobną modyfikację pedału hi-hat i "dołożyłem" sobie półotwarty hi-hat pomiędzy całkiem zamkniętym a otwartym, jeśli ktoś chce zobaczyć jak to wygląda to mogę na dniach opisać na czym polega ta przeróbka.
Mam do Ciebie dwa pytania Saurusie, odnośnie zestawu dm5 pro kit
Po pierwsze : Czy podczas uderzenia pałką o naciąg dźwięk jest głośny? Bo mam zamiar grać w domu, i zależy mi na tym żeby nie hałasować. Rodzice wytrzymają w pokoju obok?
Pytanie drugie - W jaki sposób ściągnąłeś perkusję z UK? Ile kosztowała sama perka, ile sama przesyłka, i masz informacje w jaki sposób ja mógłbym zamówić ją z UK po takiej samej cenie jak ty? Aktualne w polsce można ją dostać za 2199, a to zawsze 400zl roznicy.
Pozdrawiam, i czekam na odpowiedź, to dla mnie ważne.
Najgłośniejsza jest stopa. Trudno to porównać do czegoś, ale moim zdaniem jak już będzie to stało w domu to nie będą mieli wyjścia i się przyzwyczają
Ja kupiłem tutaj http://www.fairdealmusic....m5-pro-drum-kit za 329 GBP i wysyłka kosztowała 40 funtów, teraz na ebay są jakieś wystawione o całe 30 funtów taniej, nie znam sprzedawcy ale wysyłka na całą europę i wygląda na zaufanego - http://cgi.ebay.pl/Alesis...1QQcmdZViewItem
Płaciłem przez PayPal czyli pośrednio przez serwis PayPal kartą kredytową (uwaga, sprawdzaj kurs wymiany dla dewizy a nie waluty), ale sporo osób poleca system www.moneybookers.com, zaznajom się jak to działa bo ja nie interesowałem się tym aż tak bardzo (już później się o nim dowiedziałem).
1. Czy, gdybym uzbierał kwotę, mógłbym pozawracać ci trochę głowę żebyś mi dokładnie pomógł co zrobić, gdzie sie rejestrować, jak wypełniać i jak płacić przez PayPal, zęby perka przyszła? popytałbym sie jeszcze, ile trwa transport, - jeśli chodzi o PayPal i Ebay jestem noobem.
2. Jakbyś mógł, to opisz jak zrobiłeś półotwarty Hihat. Twój opis przekonał mnie do zakupu tej perki
Zarówno na ebay, jak i PayPal masz wszystko wyjaśnione po polsku ;) U mnie zestaw był już w 4 dni po wysłaniu, można śledzić trasę przesyłki. Schemat przeróbki wrzucę trochę później, nie wiem czy jeszcze dzisiaj.
A czego innego mieli by użyć? Przecież nie poczty. Może chcą użyć przesyłki lotniczej? Do mnie paczka jechała po ziemi (prom, potem przez Niemcy do nas), kurierem DPD.
Jeśli sklep jest w jednym z krajów Unii Europejskiej to nie ma żadnego cła, a VAT płacisz dla kraju w którym jest sklep (na przykład w Wielkiej Brytanii jest 17,5% - u nas 22% więc to dodatkowa oszczędność). Wygląda na zaufany?
Aktualny koszt z przesyłką UPS - 1570zł, ale tylko jeżeli chodzi o sprowadzenie z UK. Jak ktoś będzie chciał sie poradzić zapraszam na gg(4499750). Perka jest w drodze do mnie, jak zagram to tez dorzucę swoje trzy grosze. Pozdrawiam.
Edit. Gdybyś mógł, proszę o opis półotwartego Hi-hatu
Czyli co, wziąłeś tą co była poniżej 300 funtów i jeszcze tańszy transport miałeś? Cena rewelacyjna Już niedługo wrzucę w końcu opis tej przeróbki gdzie dodaję półotwarty hihat.
Mam dość ważne dla mnie pytanie, ponieważ zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu ale mam ograniczone miejsce w pokoju, tak więc chciałbym się dowiedzieć, ile miejsca (wymiary) zajmuje ta perkusja (bez krzesełka).
Jak jest z zastosowaniem w tym zestawie padów z innych perkusji?
Myślałem o sprawieniu sobie takiego zestawu i wymienieniu w przyszłości pada werbla na Roland'owy i zastanawiam sie czy bedzie sie go dało odpowiednio zaczepić na ramie...