Wysłany: Wto 04 Gru, 2007 Premier Modern Classic Maple 14x5.5
Witam!
Chciałbym wszystkim przedstawić werbel brytyjskiej firmy Premier.
Jest to klonowy werbel z serii modern classic-ich najwyzszej serii.
Jako ze jestem posiadaczem zestawu premiera, od początku calowałem głownie w tą marke przy wyborze "serca perkusji". nie oznacza to ze przy okazji nie sprawdziłem paru innych firm.
i tak z pearla były to sygnatury(hakim, joey, vinnie paul,) sensitone2 oraz webelek od zestawu mmx. przetestowałem tez pojedyńcze "okazy" yamahy.
po obeznaniu sie w temacie przeszedłem do oferty premiera i nie rozczarowałem sie! ba-od razu dało sie usłyszeć/zauważyc ze są to osobliwe instrumenty. miały swoją charakterystykę i
piekny,klasyczny wygląd. przy wyborze miedzy młotkowanym mosiądzem a klonem wybrałem to drugie w standatowych rozmiarach 14x5,5.
Czas na dokładniejszą analize:
Werbel oprocz kartonu, zapakowany był w pokrowiec co jest moim zdaniem miłym zabiegiem ze strony firmy:) wyposazony został w naciągi everplay (by remo ale usa wiec te "własciwe";)) które spełniaja swoj zadanie znakomicie. sprezyny z koleji nie powalają- ot zwykle premierowskie dające wzgladnie neutralny sound. podobnie jesli chodzi o obręcze- jeśli któs oczekiwał die castów czy tez innych "dopalaczy" moze się rozczarować. i teraz pewnie najbardziej kontrowersyjny element - werbel został wyposazony w 8 lugów a nie 10 jak to bywa u profesjolnalnych werbli innych firm. co ciekawe tylko ten model 14 calowy jest tak skonstruoway- inne np głębsze czy tez z mosiądzu mają juz 10 lugów.
od razu moge ze spokojem powiedziec ze nie ujmuje to nic temu instrumentowi.w koncu decyje o kupnie dokonałem w pełni swiadomie i porzedził ją test w sklepie oraz moje doświadczenie w tej materii.werbel ten potwierdza moją teorię (nie tylko moją) ze jeśli werbel wykonany jest z dobrego drewna to ilośc lugów nie ma znaczenia.w kwesti strojenia,nie ma absolutnie zadnych problemów.
Co do wykonania to moge smiało powiedziec ze jest to naprawde pierwsza klasa! staranienie wykonczony na zewnątrz (piekny lakier "walnut") jak i w środku. krawędzie równe na dole i u góry. pieknie prezentuje sie logo "modern classic" i wspomniane lugi które mnie osobiście urzekły.
A teraz najistotniejsze:
Pierwsze stuknięcia juz wywoływały u mnie uśmiech na twarzy. klarowne, ciepłe, zwarte.
podaczas zabaw ze strojeniem zauwazałyem jak bardzo jest uniwersalny - daje naprawde szerokie spektrum barw....chociaz moim zdaniem najlepiej sprawdza sie w pośrednim strojeniu.ma odpowiedni dół ale tez atak przy rimshotach.
ciekawy efekt daje poluznienie spręzyn- werbel staje sie bardziej czuły (ogolnie odradzam
naciąganie spręzyn mocno-ale to inny temat).
sprawdziłem równiez instrument na zywo i z czystym sumiemiem moge powiedziec ze sprawdza sie
znakomicie! wszystkie te wspomnine walory na zywo sprawiaja ze werbel pieknie komponuje sie z muzyką a jeśli nastroi sie go wyzej, bedzie przebijac sie przez sciane gitar.
Podsumowując:
Werbel ten z czystym sumiemiem moge polecic perkusistom którzy szukają raczej tradycyjnego,acz szlachetniego,ciepłego brzmienia, z tradycyjnymi rozwiazaniami (8lugów).
sam rodzaj muzyki nie koniecnie musi mieć znaczenie (sam gram w kapeli grającej cierzko)lecz spektrum brzmień w których sie gustuje.z pewnoscia mozna to polecic zwolennikom "brytyskiego", klasycznego brzmienia ...reszta musiała by wpierw przetestowac.